Súvislosti medzi stravou a spánkom sú stále príliš málo známe a podceňované. Mnohé výskumy však dnes umožňujú pochopiť mechanizmy a význam na viacerých úrovniach. Či už ide o čas jedla, určité excesy alebo nedostatky, strava môže mať skutočne významný vplyv, priaznivý alebo škodlivý, na spánok. V prípade nespavosti je preto dôležité vziať to do úvahy, aby ste si vytvorili vhodné stravovacie návyky, najmä preto, že tieto pravidlá sa najčastejšie dajú ľahko rešpektovať. Budú zohrávať podstatnú a doplnkovú úlohu k iným tipom na životný štýl, aby sa lepšie spalo.
Tento článok bol aktualizovaný dňa 04/12/2023Ak v noci zaspíme, nie je to len preto, že sme unavení. Je to aj preto, že spánok a viaceré funkcie nášho tela sú denne prerušované našimi vnútornými hodinami, nazývanými aj biologické hodiny. Takto je náš mozog „naprogramovaný“ tak, aby začal produkovať melatonín, hormón spánku, hneď ako denné svetlo začne slabnúť. Stále musia byť splnené všetky podmienky: prítomnosť živín potrebných na tvorbu melatonínu, pokles telesnej teploty, zníženie bdelosti a stresových hormónov, absencia obrazoviek pred spaním atď.
Súčasné poznatky o biologických hodinách umožňujú nám lepšie pochopiť úzke väzby, ktoré existujú medzi stravou a rešpektom k striedaniu spánku a bdenia, s účinkami na niekoľkých úrovniach:
Začnite tým starostlivosť o stravu je preto jedným z pilierov lepšieho spánku a zostať v dobrom zdraví... najmä preto, že s moderným životným štýlom je naša strava ochudobnená o živiny a naše jedlá čoraz menej rešpektujú naše biologické hodiny. K tomu sa pridáva neskoré vystavenie sa obrazovkám, zintenzívnenie chronického stresu... čo všetko sú ďalšie faktory priaznivé pre nespavosť.
Je známe, že niekoľko nápojov, ako je alkohol alebo káva, má negatívny vplyv na spánok, no niektoré potraviny alebo jedlá, ktoré sú príliš veľké, ho môžu narušiť tým, že spôsobuje oneskorenie v zaspávaní a zníženie hlbokého spánku... To je dôvod, prečo v prípade nespavosti bude dôležité obmedziť:
Svetlo so striedaním dňa a noci je hlavným faktorom regulácie biologických hodín. Výživa však môže zohrávať aj synchronizačnú, alebo naopak desynchronizujúcu úlohu v našich biologických hodinách, s dôsledkami na spánok, bez toho, aby sme zabúdali na únavu, nadváhu... Preto je dôležité prispôsobovať si jedlo počas dňa tak, aby správne fungovanie tela tým, že je vo fáze s jeho rytmami a potrebami:
Pokroky vo výskume výživy umožnili zdôrazniťexistencia konkurencie medzi tyrozínom (prekurzorom dopamínu) a tryptofánom (prekurzorom serotonínu a melatonínu) na úrovni ich prechodu v mozgu. Vtedy príde na rad zloženie jedál V skutočnosti závisí od bohatosti bielkovín alebo cukrov v jedlách, že tyrozín alebo tryptofán sa dostanú do centrálneho nervového systému. Preto sa najmä ľuďom, ktorí trpia nespavosťou, odporúča:
Fungovanie biologických hodín si vyžaduje optimálny stav niektorých mikroživín. Nedostatok jedného alebo druhého môže byť v skutočnosti príčinou poklesu kvality spánku. Z toho vyplýva potreba ich poskytovania prostredníctvom stravy, prípadne aj vo forme potravinových doplnkov. V prípade nespavosti môže byť dokonca užitočné urobiť krvný test, aby ste nezmeškali situácie nedostatku.
Tryptofán je aminokyselina, ktorá produkuje serotonín, ktorý je sám osebe prirodzeným prekurzorom melatonínu. Toto je esenciálna aminokyselina, pretože naše telo si ho nevie syntetizovať. Musí sa preto poskytovať prostredníctvom potravy. No zjesť ho, aj keď v dostatočnom množstve, nebude vždy stačiť. Stále sa musí dostať do mozgu v správny čas dňa a podmienky sú priaznivé. Jeho metabolizmus je v skutočnosti závislý od iných faktorov, ako je prítomnosť mikroživín pôsobiacich ako kofaktory (železo, vitamíny B3, B9, B12). Je tiež narušený v prípadoch chronického stresu, keď je hladina kortizolu príliš vysoká.
ANSES odhaduje, že požiadavky na tryptofán dosahujú 4 mg/kg za deň alebo približne 200 mg, čo je za normálnych okolností ľahko pokryť „vyváženou“ stravou. Ako bolo vysvetlené vyššie, bude tiež a predovšetkým potrebné zabezpečiť, aby bol v strave dobrý podiel sacharidov. večerné menu na uľahčenie prechodu tryptofánu do mozgu... ale aj zabezpečenie pokrytia ďalších potrieb mikroživín a obmedzenia chronického stresu.
Od potraviny najbohatšie na tryptofán, nájdeme: strukoviny vrátane sóje, hnedú ryžu, tresku a ryby všeobecne, arašidy, THE tekvicové semiačka, väčšina mliečnych výrobkov, hydina, vajcia, pivovarské kvasnice, petržlen, čokoláda, banány, sušené ovocie ako napr. mandle...
V prípade pretrvávajúcich ťažkostí so zaspávaním, doplnok Môže sa však zvážiť 500 mg tryptofánu denne. Potom bude dôležité vyhnúť sa samoliečbe a brať do úvahy kontraindikácie, ako je užívanie antidepresív, tehotenstvo a dojčenie atď.
Horčík sa podieľa na mnohých reakciách v tele, najmä v regulácia uvoľňovania a/alebo skladovania serotonínu. Keďže moderná strava je obzvlášť ochudobnená o horčík, treba dbať na pokrytie potrieb v prípade problémov so spánkom, najmä od r. stresové situácie majú tiež tendenciu podporovať jeho vylučovanie telom. S vedomím, že nedostatok horčíka je spojený s väčšou citlivosťou na stres, sa potom dostávame do začarovaného kruhu s inštaláciou nervových a fyzických prejavov (úzkosť, hyperemocionalita, srdcové problémy, ranná únava, bolesti hlavy, zlá prispôsobivosť, stres, kŕče, bolesti svalov, mravčenie v končatinách a pod.), ktoré samé o sebe môžu narúšať spánok...
Podľa údajov ANSES, denné nutričné referencie u dospelých sú okolo 300 mg. Potraviny najbohatšie na horčík sú riasy, niektoré semená a olejnaté semená (patizón, ľan, para orechy, sezam, slnečnica, kešu oriešky, mandle, lieskové orechy, chia, konope, senovka grécka...), kakao a čokoláda (70 % kakaa)... ale aj zelená zelenina, strukoviny, celozrnné výrobky, mäkkýše a kôrovce a niektoré minerálne vody.
V prípade chronického stresusuplementácia bude veľmi často potrebná. Odporúčané dávky sa pohybujú od 100 do 400 mg/deň s hornou hranicou 250 mg pre oxid horečnatý. Existuje mnoho doplnkov stravy s rôznymi dávkami a biologickou dostupnosťou. Požiadajte o radu zdravotníckeho pracovníka.
Zapojené mechanizmy sú pomerne zložité, ale štúdie zdôraznili pozitívny vzťah medzi hladinami omega 3 a hladinami serotonínu. Omega 3, prekurzory protizápalových molekúl, pomáha obmedziť zápal, ktorý odvádza použitie tryptofánu a obmedzuje produkciu serotonínu. Ako zložky bunkových membrán sa omega 3 tiež zúčastňujú kvalita komunikácie medzi neurónmi.
Moderná strava je tiež zodpovedná za nedostatok príjmu omega 3, ktorý v spojení s nadbytkom omega 6 podporuje zápal. Bude preto potrebné zároveň zabezpečiť, aby boli zdroje omega 6 obmedzené (príklad: slnečnicový, arašidový olej) a zároveň poskytuje viac omega 3 (príklad: konopný olejľan, orechy, repka, malé mastné ryby, produkty zo sektora Bleu-Blanc-Cœur atď.).
Cieľom je posunúť sa k lepšiemu pomer omega 3 / omega 6 s priaznivými účinkami na spánok a celkové zdravie. Vyhneme sa aj nadmernému príjmu nasýtených alebo transmastných kyselín vzhľadom na ich prozápalové účinky, ktoré môžu tiež poškodiť spánok.
Nedostatok železa sa veľmi často podieľa na problémoch s nespavosťou, najmä ak je spojené so syndrómom nepokojných nôh. S anémiou sú spojené aj ďalšie príznaky: únava, poruchy nálady, zvýšená srdcová frekvencia atď.
Hoci pestrá strava má pokryť nutričné potreby, v prípadoch anémie z nedostatku železa by sa mali uprednostňovať určité potraviny.
Príčin a následkov je viacero, bude potrebný biologický posudok a lekársky posudok zvážiť suplementáciu, ktorá je nevyhnutná, keď je deficit príliš výrazný.
Rovnako ako horčík alebo železo, viaceré vitamíny sú tiež potrebné pre normálne fungovanie nervového systému. Bude potrebné poznamenať, že vitamín C a najmä vitamíny skupiny B vitamíny B3, B6, B9, B12, isa podieľajú na tvorbe dopamínu, serotonínu alebo melatonínu. Vyvážená strava by mala pokrývať naše nutričné potreby v tejto oblasti, ale užitočné môžu byť niektoré „superpotraviny“, ako napríklad:
Čo sa týka vitamínu B12, ktorý je výlučne živočíšneho pôvodu, musíme byť obzvlášť ostražití pri uspokojovaní potrieb vegetariánov alebo ľudí užívajúcich liečbu založenú na antacidových liekoch. Suplementácia bude dokonca nevyhnutná pre ľudí, ktorí dodržiavajú vegánsku stravu.
Aby sme pokryli potreby tela a boli vo fáze s našimi biologickými hodinami, tu je zhrnutie s odporúčania na skladbu jedál počas dňa. Tieto rady je užitočné dodržiavať v prípade nespavosti, ale sú vhodné aj na udržanie dobrého zdravia pre každého.
Pre začnite deň s dynamikou podporovaním produkcie dopamínu a vyhýbaním sa ranným pumpám a „chutiam“:
Je to jedlo, ktoré musí byť čo najkompletnejšie a najrozmanitejšie vyhýbaním sa, ako pri raňajkách, konzumácii príliš veľkého množstva sladkých produktov.
Ak sa kľudne vezme, bude aj on vítaná prestávka na reguláciu stresu dňa. V ideálnom prípade sa odporúča malá relaxácia tesne pred alebo tesne po, aby sa obmedzilo hromadenie chronického stresu, ktorého účinky sa prejavia večer pri spaní. Preto je dôležité venovať aspoň čas žuvaniu, aby ste správne strávili.
Ak nie ste vegetarián, toto je tiež najlepší čas na konzumáciu mäsa.
Toto je čas dňa, keď to potrebujete poskytnúť cukor a horčík podporovať asimiláciu tryptofánu a pripraviť syntézu spánkového hormónu. To je to, čo náš mozog vyžaduje prostredníctvom „sladkých túžob“, ktoré sa prirodzene vyskytujú na konci dňa.
Môžete mu tiež odpovedať potraviny, ktoré sú chutné a majú dobrú kvalitu mikroživín ako sú: čerstvé alebo sušené ovocie, olejnaté semená (mandle a orechy) a horká čokoláda (najlepšie 70 % alebo viac).
Ak chcete prispieť ku kvalitnému spánku, odporúča sa:
Priemerná známka: 4.7 ( 44 hlasy)
Publikácia: Wurtman, RJ, Wurtman, JJ, Regan, MM, McDermott, JM, Tsay, RH & Breu, JJ (2003). Účinky bežných jedál bohatých na sacharidy alebo bielkoviny na pomery tryptofánu a tyrozínu v plazme. The American Journal of Clinical Nutrition, 77(1), 128-132. https://doi.org/10.1093/ajcn/77.1.128
Publikácia: Afaghi, A., O'Connor, H. & Chow, C.M. Sacharidové jedlá s vysokým glykemickým indexom skracujú nástup spánku. The American Journal of Clinical Nutrition, 85(2), 426-430. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.2.426
Práca : Sprievodca výživovými predpismi. (2014). Zdravotné vydania.
Webstránka: INSV Národný inštitút spánku a bdelosti. (2021, 5. júla). Spánok a strava. https://institut-sommeil-vigilance.org/sommeil-et-alimentation/
Webstránka: Chronobiológia ⋅ Inserm, Veda pre zdravie. (n.d.). Inserm. Prístupné 27. októbra 2022 na https://www.inserm.fr/dossier/chronobiologie/
Webstránka: ANSES. (nd). Ciqual. Ciqual Tabuľka nutričného zloženia potravín. https://ciqual.anses.fr/
Webstránka: ANSES. https://www.anses.fr/fr/content/les-références-nutritionnelles-en-vitamines-et-minéraux
Tento článok o aromaterapii napísal Théophane de la Charie, autor knihy „Doprajte si esenciálne oleje“, v sprievode multidisciplinárneho tímu zloženého z farmaceutov, biochemikov a agronómov.
La Compagnie des Sens a jej tímy nepodporujte samoliečbu. Poskytnuté informácie a rady pochádzajú z referenčnej bibliografickej databázy (knihy, vedecké publikácie atď.). Poskytujú sa na informačné účely alebo na navrhnutie spôsobov na zamyslenie: v žiadnom prípade by nemali nahrádzať diagnózu, konzultáciu alebo lekárske sledovaniea nemôže prevziať zodpovednosť Compagnie des Sens.