Strom acero je ker z čeľade Malpighiaceae. Prirodzene rastie v tropických oblastiach. Po dozretí strom acerola produkuje malé, jasne červené plody nazývané acerola. Acerola vyzerá ako čerešne, jej pikantná chuť je zakomponovaná do mnohých receptov. Konzumuje sa v šťave, želé, čerstvá, sušená alebo aj v prášku. Acerola prášok a acerola šťava sú dva najbežnejšie spôsoby konzumácie. Prášok je zaujímavejší na udržanie bioaktívnych zlúčenín aceroly. Skutočne, toto malé ovocie nevyzerá veľa. Bez problémov sa však dostane do top 2 potravín najbohatších na vitamín C. Acerola je taká bohatá na vitamín C, že len 1 g aceroly pokryje viac ako 200 % našej dennej potreby! Prach z aceroly by teda stačil... Táto bohatosť na vitamín C viac ako prekvapujúca dáva prášku aceroly viacero výhod: imunomodulačný, antioxidačný, syntézu kolagénu atď. Okrem toho, že obsahuje prehnané množstvo kyseliny askorbovej (vitamín C), acerola obsahuje aj ďalšie zlúčeniny, ako je vláknina, ktorá bude pôsobiť na hladinu cholesterolu a tráviaci prechod; alebo fytonutrienty, ktoré zvyšujú antioxidačný potenciál aceroly. Latinský názov: Malpighiaemarginata DC. Botanická čeľaď: Malpighiaceae. Použitá časť: Ovocie.

Tento článok bol aktualizovaný dňa 21/06/2023

Pre bojovať proti oxidačnému stresu

THE oxidačný stres je výsledkom nevyváženej stravy, nadmerného vystavovania sa environmentálnym škodlivinám a neustáleho stresu. Ten je zodpovedný za tvorbu nadbytočných voľných radikálov. Na prekonanie tohto javu je dôležité mať lepší životný štýl. Ďalej možno acerolu doplniť ako súčasť a vyvážená strava. Skutočne, vďaka svojmu zloženiu flavonoidov, karotenoidov, fenolových zlúčenín a najmä vitamín C, posledný má veľmi dôležité antioxidačné vlastnosti. Tieto prvky tak svojím spôsobom prispievajú k obmedzeniu množenia voľných radikálov a chránia bunky tela pred oxidačným stresom. preto acerola môže pomôcť chrániť telo pred predčasným starnutím buniek, ale tiež, niektoré choroby súvisiace s vekom.

Rada od dietológa-výživového poradcu:

  • Spotrebovať 1g/j acerola prášokalebo ½ čajovej lyžičky prášku, čo zodpovedá 175 mg z vitamín C

  • Neváhajte jesť sezónne ovocie a zeleninu, ktoré vám môžu poskytnúť antioxidačné vitamíny, ktoré potrebujete.

Pre lepšie vstrebávanie železa

Žehlička rastlinného pôvodu, teda pochádzajúceho zo strukovín, obilných produktov alebo olejnín, je asimilovateľných 1 až 15 % a živočíšneho pôvodu je asimilovateľných do 40 %. V oboch prípadoch nie je jeho vstrebávanie úplne optimálne. Existuje však niekoľko riešení na zlepšenie absorpcie týchto látok, najmä aceroly. Táto superpotravina je skutočne plná živín a najmä vitamínu C, ktorý sa výrazne podieľa na asimilácii železa. Obohatenie vašej každodennej stravy o acerolu by preto bolo veľmi účinné na umožnenie lepšej absorpcie železa., najmä pre flexitariánov, vegetariánov či vegánov. Postihnuté sú aj osoby s nedostatkom alebo deficitom železa, najmä menštruujúce, tehotné alebo dojčiace ženy.

Okrem toho existuje niekoľko potravín, ktoré môžu znížiť vstrebávanie železa. Počas užívania aceroly sa preto odporúča nekonzumovať kávu, čaj, mlieko a alkohol.

Rada od dietológa-výživového poradcu:

  • Spotrebujte 1 g/d pacerola prášokalebo ½ čajovej lyžičky prášku, čo zodpovedá 175 mg vitamínu C. 

  • Neváhajte pridať železo živočíšneho pôvodu do svojich jedál: vajcia, červené alebo biele mäso, pečeň a morské plody alebo železo rastlinného pôvodu: spirulina, strukoviny (biela fazuľa, šošovica, fazuľa a cícer) a olejnaté semená.

  • Vyhnite sa konzumácii kávy, čaju alebo alkoholu počas jedla, aby ste nezabránili vstrebávaniu železa, ktoré vám poskytuje jedlo.

Pre znížiť únavu

Únava môže mať viacero etiológií, ale najčastejšie je to jeden z príznakov nedostatku vitamínu C. Ten je rozšírený, pretože prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu, čím pomáha znižovať únavu. Rovnakym sposobom, acerola môže výrazne prispieť k zníženiu stavu únavy Pre vysoký obsah vitamínu C je Acerola indikovaná aj pri rekonvalescencii po prechladnutí alebo chrípke. Okrem toho sa pred výraznou fyzickou námahou alebo vyšetrením odporúča priniesť si acerolu, aby sa predišlo príznakom ťažkej únavy, ktorá môže uskutočniť.

Okrem toho, anémia z nedostatku železa alebo nedostatok alebo nedostatok železa môže byť zodpovedný za prejav únavy, ktorý je v niektorých prípadoch sprevádzaný vyčerpaním alebo dokonca pocitom nedostatku vzduchu. Mali by ste vedieť, že železo hrá hlavnú úlohu pri transporte kyslíka do buniek. Ak je však hladina feritínu nízka (< 30 µg/l krvi), prísun kyslíka do určitých životne dôležitých orgánov, najmä pľúc, je príliš nízky. Na prekonanie tohto javu, acerola, ktorá je veľmi bohatá na vitamín C, môže pomôcť zlepšiť vstrebávanie železa poskytovaného potravou a preto zabezpečiť ukladanie feritínu v tele, aby sa znížila únava.

Rada od dietológa-výživového poradcu:

  • Spotrebovať 1g/j acerola prášokalebo ½ čajovej lyžičky prášku, čo zodpovedá 175 mg z vitamín C

  • V prípade prechladnutia, chrípky alebo silnej únavy dávku postupne zvyšujte až na 2g/deň.

  • Zaraďte do stravy železo zo živočíšnych a/alebo rastlinných zdrojov, aby ste znížili dennú únavu.

Pre posilniť imunitný systém

Vitamín C je široko používaný na udržanie správneho fungovania imunitného systému. Jeho úlohou je stimulovať produkciu malých proteínov nazývaných cytokíny, ktoré sú zodpovedné za komunikáciu medzi bunkami imunitného systému. Aktivujú teda imunitnú odpoveď, keď sa telo potrebuje brániť cudzej látke. Pridanie aceroly do vašej stravy pomôže posilniť váš imunitný systém. vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ale aj flavonoidom a karotenoidom, ktoré svojou mierou prispejú k tomuto účinku.

Rada od dietológa-výživového poradcu:

  • Spotrebujte 1 g/d acerola prášokalebo ½ čajovej lyžičky prášku, čo zodpovedá 175 mg vitamínu C.

  • Neváhajte jesť sezónne ovocie a zeleninu, ktoré môžu poskytnúť vitamíny a minerály potrebné pre normálne fungovanie imunitného systému (vitamín A, B, C, D, železo, zinok, selén, horčík a meď atď.).

Pre podporovať spánok

Acerola má nepriamy vplyv nazlepšený spánok. Vďaka vitamínu C, ktorý je v ňom obsiahnutý, totiž tento umožní lepšiu asimiláciu železa, ktoré sa navyše bude podieľať na syntéze serotonínu. Ten sa následne po zotmení premení na melatonín, bežne nazývaný: hormón spánku. Tento hormón je nevyhnutný na uľahčenie zaspávania a na reguláciu spánkového cyklu.

Okrem toho je veľmi dôležitá fáza spánku, aby pečeň mohla plniť svoju detoxikačnú úlohu. Acerola, ktorá je veľmi bohatá na antioxidanty, bude schopná poskytnúť ďalšiu pomoc pečeni, aby podporila lepší spánok počas noci. 

Rada od dietológa-výživového poradcu:

  • Užívajte 1g/deň z acerola prášok, buď ½ lyžičky prášku, čo zodpovedá 175 mg vitamínu C.

  • Na konci večera si prineste potraviny bohaté na tryptofán (ryby, mlieko a syr, hydina, vajcia, strukoviny, banány, kakao, arašidy, orechy, mandle atď.), aby ste stimulovali sekréciu serotonínu a následne melatonínu, hormónu spánku. .

  • Vyhnite sa večernej konzumácii aceroly v prípade GERD (gastroezofageálny reflux), pretože ovocie je obzvlášť kyslé a môže spôsobiť kyslý reflux, ktorý môže narušiť zaspávanie alebo podporiť nočné prebúdzanie.

Pre staraj sa o svoje vlasy

Acerola môže byť podporou pre rast vlasy, a to vďaka pôsobeniu vitamínu C. Keďže zvýši asimiláciu železa, zasiahne do okysličovania buniek tela, najmä tých, ktoré sú zodpovedné za reprodukciu vlasov. Okrem toho vitamín C prispieva k tvorbe kolagénu. Ten je nevyhnutný pre zdravie vlasov, ale aj pri syntéze keratínu, proteínu, ktorý je súčasťou zloženia nechtov a vlasov. Kolagén preto zlepší pôsobenie určitých vlasových buniek na získanie lesklejších vlasov. Acerola môže tiež pomôcť zachovať zdravie pokožky hlavy tým, že ju chráni pred následkami oxidačného stresu. Keďže sú bohaté na vitamín C a antioxidanty, môžu neutralizovať voľné radikály, ktoré sa podieľajú na starnutí buniek. Preto sa acerola odporúča ako súčasť vyváženej a pestrej stravy. Je nevyhnutné zabezpečiť, aby ste nemali nedostatok železa alebo vitamínu B8, mali dobrú hydratáciu, dostatok spánku a pravidelnú fyzickú aktivitu, aby ste sa vyhli stresovým faktorom alebo tým, ktoré sa podieľajú na vypadávaní vlasov. 

Rada od dietológa-výživového poradcu:

  • Spotrebujte 1 g/d acerola prášokalebo ½ čajovej lyžičky prášku, čo zodpovedá 175 mg vitamínu C.

  • Nezabudnite si priniesť potraviny bohaté na železo a vitamín B8, aby ste mali zdravé vlasy.

  • Vyhnite sa stresorom, ktoré môžu viesť k masívnemu vypadávaniu vlasov.

Pre starajte sa o svoju pokožku

Mali by ste vedieť, že zdravý životný štýl a primeraná hydratácia budú mať vplyv na kvalitu koža. Zahrnutie aceroly do vašej stravy pomôže produkcii kolagénu, podieľa sa na pružnosti pokožky, vďaka pôsobeniu vitamínu C. Navyše, acerola je bohatá na ďalšie antioxidanty, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály zodpovedné za starnutie pokožky. To teda umožní na obmedzenie hnedých škvŕn, vrások a ochabnutej pokožky v dôsledku starnutia.

Ako sa to používa ?

  • Orálne : konzumujte 1g/d acerola prášokalebo ½ čajovej lyžičky prášku, čo zodpovedá 175 mg vitamínu C.

  • Kožne: zakomponujte acerolu do svojich sprchových gélov alebo zvlhčovačov. Je tiež možné vyrobiť domáce masky pomocou aceroly.

Nepodložené reputácie

  • Vitamín C bol často predmetom viacerých otázok. Niektorí ľudia to považujú za „energizujúce, čo môže narušiť spánok počas noci“. zlato, vitamín C nie je vzrušujúci prvok ako kofeín, teofylín či teobromín, ktorý naopak pri večernej konzumácii zabráni zaspávaniuTaktiež vitamín C nemožno považovať za energizujúci, pretože neposkytuje žiadne kalórie. Energia sa získava z makroživín: sacharidov, lipidov a bielkovín. Tie druhé tiež nie sú zodpovedné za narušenie spánkového cyklu. Tieto predpojaté myšlienky nás viedli k tomu, aby sme tomu uverili acerola, pretože je veľmi bohatý na vitamín C, nemožno ho konzumovať večer. Avšak to druhé nebude v žiadnom prípade zodpovedať za narušenie spánkového cyklu.

  • Okrem toho sa často uvádza, že prášok z aceroly je bohatý na vlákninu. V súlade s tvrdením, že potravina je bohatá na vlákninu, môže byť potravina vyrobená len vtedy, ak výrobok obsahuje najmenej 6 g vlákniny na 100 g. Čo sa týka prášku aceroly, v skutočnosti na 100 g obsahuje 12 g vlákniny. Akceptovaná denná dávka je však 1 g/deň. Nemôžeme teda v tomto prípade uvažovať o tom, že prášok z aceroly je bohatý na vlákninu, alebo že by pri odporúčanej dávke na deň mohol pôsobiť laxatívne., napriek populárnemu názoru.

Bezpečnostné opatrenia pri používaní a vedľajšie účinky

Pri konzumácii aceroly je dôležité byť opatrný vzhľadom na jej bohatosť na vitamín C. Odporúča sa neprekračovať odporúčania pre konzumáciu prášku z aceroly, aby ste sa vyhli vedľajšie účinky predávkovanie, ktoré sa môže prejaviť ako hnačka, plynatosť alebo plynatosť.

Pri určitých patológiách by bolo potrebné pred začatím liečby požiadať o radu svojho lekára, najmä v prípade:

Hemochromatóza (keď je hladina feritínu v krvi vyššia ako 300 mg/l) : LVitamín C obsiahnutý v acerole podporí asimiláciu železa poskytovaného potravou. Okrem toho môže mať účinok opačný, ako sa očakáva: uvoľnenie prebytočných voľných radikálov, ktoré budú zodpovedné za predčasné starnutie tela. Okrem toho vo vážnejších prípadoch môže spôsobiť riziko ťažkého srdcového zlyhania, keď príjem vitamínu C prekročí 500 mg/deň.

Renálna patológia: Acerola je kontraindikovaná u ľudí s anamnézou šťaveľových obličkových kameňov. Vysoký príjem vitamínu C by mohol podporiť tvorbu oxalátov. Tie sa následne naviažu na minerály a vytvoria kryštály, nazývané obličkové kamene, rovnakým spôsobom ako u ľudí s akútnym alebo chronickým zlyhaním obličiek.

Alergia alebo precitlivenosť: Konzumácia aceroly sa dôrazne neodporúča u ľudí trpiacich chorobami syndróm dráždivého čreva pretože obsahuje fruktózu. Rovnakým spôsobom pre ľudí s alergiou na LTP (lipid transfer protein), posledne menované sú fytoalergény niektoré druhy ovocia a zeleniny (vlašské orechy, broskyne, lieskové orechy atď.), ktoré boli nedávno objavené v acerole. Bolo by tiež dôležité prečítať si zložky alebo zloženie určitých potravinových výrobkov, pretože acerola sa často používa v džemoch z červeného ovocia, cukríkoch, džúsoch alebo likéroch.

Nutričné ​​hodnoty

Výživové prvky na 100 g pre 1g % RDA* na 100 g % RDA* pre 1 g
Energia (Kcal) 378 4 19 0
Energia (Kj) 1582 16 19 0
Lipidy (g) 1.7 0.02 2 0
Nasýtené mastné kyseliny (g) 0.2 0 1 0
Sacharidy (g) 85 0.8 33 0
Vrátane cukrov (g) 44.5 0.4 49 0
Vláknina (g) 12 0.1
Bielkoviny (g) 7.9 0.08 16 0
Soľ (g) 0.04 0 1 0
Vitamín C (mg) 17500 175 21875 219

*odporúčaná denná dávka

Zistite viac o rastline: Acerolier

Strom acero je ker z čeľade Malpighiaceae. Pôvodne pochádza z tropických oblastí Južnej Ameriky, dnes rastie na sever v celej Južnej Amerike a v celom Karibiku. Vďaka podnebiu a pôdam vhodným na pestovanie acero je hlavným producentom Brazília.

Strom acero kvitne od apríla do novembra a plody dozrievajú za 3 až 4 týždne. Plody sú malé (maximálne 4 cm) a vážia okolo 10 g. Spočiatku majú zelenú farbu, ktorá sa mení na oranžovo-červenú, ktorá sa na konci dozrievania končí jasne červenou. Jeho ovocie, Acerola, sa konzumuje po celom svete, hlavne kvôli zdravotným výhodám spojeným s kyselinou askorbovou (vitamín C). V dôsledku toho strom v posledných rokoch opäť prejavil záujem, odhaduje sa, že celosvetová produkcia predstavuje 1 kg za sekundu.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.8 ( 61 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Mezadri T, Fernández-Pachón MS, Villaño D, García-Parrilla MC, Troncoso AM. El fruto de la acerola: zloženie, características productivas e importancia económica [Ovocie acerola: zloženie, produktívne vlastnosti a ekonomický význam]. Arch Latinoam Nutr. jún 2006;56(2):101-9. španielčina. PMID: 17024954.

Publikácia: Prakash A, Baskaran R. Acerola, nevyužité funkčné superovocie: prehľad najnovších hraníc. J Food Sci Technol. september 2018;55(9):3373-3384. doi:10.1007/s13197-018-3309-5. Epub 2018 Júl 11. PMID: 30150795; PMCID: PMC6098779.

Publikácia: Souza NC, de Oliveira Nascimento EN, de Oliveira IB, Oliveira HML, Santos EGP, Moreira Cavalcanti Mata MER, Gelain DP, Moreira JCF, Dalmolin RJS, de Bittencourt Pasquali MA. Protizápalové a antioxidačné vlastnosti zmesi formulovanej so zlúčeninami Malpighia emarginata DC (acerola) a Camellia sinensis L. (zelený čaj) v makrofágoch RAW 264.7 stimulovaných lipopolysacharidmi. Biomed Pharmacother. 2020 august;128:110277. doi: 10.1016/j.biopha.2020.110277. Epub 2020, 29. mája. PMID: 32480222.

Webstránka: Planetoskop - Štatistika: Svetová produkcia aceroly. (nd). Planetoskop. https://www.planetoscope.com/fruits-legumes/1981-.html

Súvisiace články