Kakaovník je malý rovníkový strom z čeľade Sterculiaceae. Jeho rod nám hovorí, že „Theobroma“ znamená „jedlo bohov“, takže máme do činenia so stromom plným sľubov. Z kakaového stromu vzniká struk, ktorý obsahuje kakaové bôby. Práve tieto semienka nazývame „jedlo bohov“, surová a prírodná forma čokolády. Keďže kakaové bôby nie sú pražené, zachovávajú si surovú, silnú, dosť horkú a rafinovanú chuť. Kakaové bôby sa môžu konzumovať celé, drvené alebo vo forme prášku bez praženia. Tento krok určite rozvíja arómu čokolády, ale nevyhnutne ničí prospešné bioaktívne zlúčeniny kakaa. Medzi superpotravinami sa kakao so svojimi početnými terapeutickými a nutričnými vlastnosťami nemá za čo hanbiť. Kofeín, katechín, teobromín, horčík, meď, mangán, vitamín D, vitamín B9, rôzne sú živiny a aktívne molekuly, ktoré tvoria kakao. Toto neuveriteľné bohatstvo dáva kakau množstvo výhod, a to natoľko, že z neho profitujú takmer všetky telesné systémy: tonizačný, pozitívny, kardioprotektívny, remineralizačný, silný antioxidant, bronchodilatátor atď. Stručne povedané, v prípade astmy, depresie, svalových porúch alebo dokonca chudokrvnosti (...) je kakao dobrou voľbou, ako pridať do každodenného života. Latinský názov: Theobroma Cacao. Botanická čeľaď: Sterculiaceae. Použitá časť: Osivo.

Tento článok bol aktualizovaný dňa 03/07/2023

Odporúčaná spotreba

Kakao má vysokú nutričnú hustotu a je plné prospešných živín. Preto nie je potrebné konzumovať veľké množstvá, aby ste mali prospech z jeho predností:

  • Porcia kakaového prášku sa odhaduje na 4 à 8 g denne, čo predstavuje 1 až 2 čajové lyžičky kakaového prášku denne.

  • Časť kakaových bôbov sa odhaduje na 10 g denne, čo predstavuje 7 až 10 bôbov denne.

  • Časť drveného kakaového bôbu sa odhaduje na 10 g denne, čo predstavuje 2 až 3 čajové lyžičky drvených kakaových bôbov denne.

V akej forme?

Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:

  • V prášku
  • Celý
  • V kusoch
V ktorú dennú dobu?

Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:

  • Raňajky
  • Obed
  • V prípade
  • Večera
Aké spôsoby použitia?

Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:

  • Dezert
  • Jogurt, mliečne výrobky
  • Plochý
  • Sám
  • V zmesi s iným sušeným ovocím
  • Piť vodu
  • Infúzia
  • Musli
  • Kompót
Bezpečnostné opatrenia pri používaní
  • Prítomnosť tyramínu a histamínu v kakau môže byť príčinou symptómov migrény, s ktorými sa stretávame u citlivých ľudí pri nadmernej konzumácii.

  • Kakao je potravina bohatá na kyselinu šťaveľovú. Preto je výhodné obmedziť príjem kakaa v prípadoch vápenatej obličkovej litiázy.

Výhody zdravej výživy

6 g kakaa obsahuje významnú časť Nutričné ​​referencie pre populáciu (RNP) z nasledujúcich živín: vláknina, Meď, ŽelezoMangán a Draslík. V menšej miere obsahujú aj bielkoviny, Vitamín B9, z Vitamín C, z Vápnik, z Magnézium, z Fosfor, z Selén a Zinok.

Ako taký, Kakao môže doplniť vašu zdravú a pestrú stravu.

Nervový systém, pohoda

Kakao prispieva k prevencii nedostatku železa alebo zinku, čo má za následok pokles intelektuálnej výkonnosti. Kakao má navyše vysokú energetickú hustotu a poskytuje horčík, fosfor, vápnik, meď, železo, vitamín B9, teobromín, teofylín a kofeín. Tieto molekuly sa podieľajú na energetickom metabolizme, pomáhajú znižovať pocit únavy a majú všeobecnú stimulačnú silu.

Svojou pozitívnou a euforizujúcou silou bojuje aj proti stresu. Jeho horčík skutočne podporuje svalovú relaxáciu; tryptofán prispieva k regulácii serotonínu (hormónu šťastia). Nakoniec by kakao stimulovalo sekréciu anandamidu: ten sa nazýva „molekula potešenia“ atď.

Srdcový systém

Kakao je prirodzene bohaté na draslík a nízky obsah sodíka. Toto víťazné kombo pomáha udržiavať normálny krvný tlak. Okrem toho by bol prospešný v boji proti hypertenzii, pretože by znížil riziko trombózy a chránil celistvosť ciev. Pozor však na prebytok kakaa, ktoré kvôli obsahu kofeínu potenciálne zvyšuje krvný tlak.

Metabolizmus

Nutričné ​​zloženie kakaa pomáha predchádzať vzniku takzvaných civilizačných chorôb. Vláknina, ktorú obsahuje, je hypoglykemická, hypocholesterolemická, hypotriglyceridemická. Vedecký výskum navyše preukázal, že strava bohatá na antioxidanty z kakaa znižuje rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb a neurodegeneratívnych porúch. Všimnite si, že kakao je jednou z rastlín s najvyššou koncentráciou antioxidantov.

Tieto živiny posilňujú výhody pestrej a vyváženej stravy.

Obehový systém

Syntéza červených krviniek vyžaduje optimálny príjem železa, medi a vitamínu B9, mikroživín prítomných v kakau (pozri naše výživové príručky: anémia z nedostatku železa a anémia z nedostatku vitamínu B9). Kakaové flavonoidy navyše pomáhajú udržiavať elasticitu ciev, čo prispieva k normálnemu krvnému obehu. Bez toho, aby sme zabúdali na horčík a zinok, pomôžu udržať acidobázickú rovnováhu.

ORL a dýchacieho systému

Kofeín prítomný v kakau má podobné účinky ako teofylín, bronchodilatátor (pozri nášho sprievodcu astma a diéta).

Svaly a kĺby

Kakao bojuje proti mimovoľným a náhlym svalovým kontrakciám dodávaním horčíka, draslíka a vápnika. Nedostatok jedného z týchto minerálov podporuje vznik svalových porúch. Okrem toho vitamín D prítomný v kakaovom prášku zvyšuje vstrebávanie vápnika, čím uľahčuje pôsobenie tohto minerálu na svalový systém. Kakao je navyše superpotravina vhodná na naberanie svalovej hmoty: bohatá na vitamín B9 a zinok, podieľa sa na metabolizme bielkovín. V rámci športovej aktivity podporuje svalový anabolizmus.

Imunitný systém

Kakao, presnejšie Kakaový prášok, je vynikajúco bohaté na imunomodulačné mikroživiny. Poskytuje železo, meď, selén, vitamín B9, zinok a vitamín D. O všetkých je známe, že podporujú a posilňujú činnosť imunitného systému, a preto sú samozrejme súčasťou zdravej výživy.

Starostlivosť o telo, tvár a vlasy

Kakaový prášok svojim príspevkom medi zabraňuje poškodeniu pokožky spôsobenému slnečným žiarením. Meď tiež moduluje pigmentáciu vlasov tým, že sa podieľa na syntéze melanínu. Kakaový prášok tiež poskytuje zinok a selén: je známe, že posilňujú a regenerujú nechty a vlasy.

Nutričné ​​vlastnosti

Hlavné vlastnosti

  • Tonikum (treobromín, teofylín, kofeín): Kakao obsahuje látky ako teobromín, teofylín a kofeín: alkaloidy, ktoré majú mierne vzrušujúci účinok. Okrem toho železo a horčík prítomné v kakau pomáhajú znižovať únavu. Fenyletylamín (PEA) je prítomný vo veľkých množstvách v surovom kakau. Je to chemická látka prirodzene syntetizovaná naším telom, posilňuje koncentráciu a stav bdelosti.

  • Proti Stresu (tryptofán, horčík): Kakao obsahuje tryptofán a horčík. Tryptofán sa podieľa na syntéze serotonínu (stresový manažment). Horčík znižuje svalový tonus, čo dáva kakau relaxačnú silu.

  • Pozitívny (tryptofán, tetrahydro-izochinolíny, kofeín, treobomín, salsolinol): tieto zložky by mohli poskytnúť kakau optimalizačnú silu. Vzťah medzi kakaom a náladou je pomerne zložitý a niektoré body ešte treba objasniť. Boli však predložené hypotézy na vysvetlenie tohto obnoveného optimizmu po jeho konzumácii.

  • Antioxidant (flavonoid, polyfenoly, tokoferoly, meď, selén, vitamín B9, zinok): Kakao je bohaté na flavonoidy (katechín a epikatechín), polyfenoly, meď, selén, vitamín B9, zinok a tokoferoly. O týchto aktívnych zlúčeninách je známe, že sú súčasťou antioxidačného obranného systému tým, že neutralizujú voľné radikály. Jeho skóre ORAC sa odhaduje na 55 653 µmol TE/100 g a jeho skóre FRAP na 13,74 mmol/100 g, obe tieto dve skóre naznačujú veľmi vysokú antioxidačnú silu. Mnohé zdroje považujú kakao za potravinu s najvyššou koncentráciou antioxidantov.

  • Kardioprotektor (lipid): Kakao sa skladá z 1/3 z kyseliny stearovej, nasýtenej mastnej kyseliny. Posledne menovaný je jednou zo vzácnych nasýtených mastných kyselín, ktorá nespôsobuje kardiovaskulárne problémy. Okrem toho sa skladá z ďalšej tretiny mononenasýtených mastných kyselín: kyseliny olejovej, ktorá má kardioprotektívnu silu. Nezabúdajme ani na jeho silnú antioxidačnú silu, ktorá zabraňuje oxidačnému stresu v dôsledku poškodenia myokardu, ako aj na jeho extrémnu bohatosť na draslík, ktorý pomáha udržiavať normálny krvný tlak.

  • Prispieva k energetickému metabolizmu (lipid, sacharid, horčík, železo): Kakao má prevažne lipidovú energiu. Lipidy sú makroživiny, ktoré dodávajú telu najviac energie: 9 kcal na 1 g lipidov. Okrem toho poskytuje horčík, vápnik, meď, fosfor, vitamín B9, zinok a železo: podieľajú sa na katabolizme makroživín na produkciu ATP, teda „energie“.

Sekundárne vlastnosti

  • Ochranca neurónov (železo): bolo preukázané, že kakao zlepšuje neuroplasticitu a chráni neuróny. Okrem toho táto superpotravina poskytuje železo a zinok: prirodzene prispievajú ku kognitívnym funkciám.

  • Krvný obeh (flavonoly, draslík, sodík): flavonoidy, draslík a nízka hladina sodíka v kakau prispievajú k normálnemu krvnému obehu. Flavanoly sa podieľajú na udržiavaní elasticity ciev, draslík a sodík sa podieľajú na udržiavaní objemu krvi.

  • Anti-anémia (železo): prostredníctvom železa, medi a vitamínu B9 sa kakao podieľa na erytropoéze (syntéze červených krviniek) a fungovaní červených krviniek. Ich nedostatok ovplyvňuje tvar a celkovú koncentráciu červených krviniek v krvi.

  • Podieľanie sa na svalovej činnosti (horčík, draslík): Kakao prispieva k dobrej svalovej kontrakcii a syntéze svalových vlákien. Posilňuje zásoby minerálov nevyhnutných pre kontrakcie: horčík, vápnik a draslík.

  • Imunomodulačný (železo, meď, selén, vitamín B9, zinok): Kakao obsahuje mikroživiny, ktoré majú zásadný význam pre fungovanie imunitného systému: železo, meď, selén, vitamín B9, zinok a nakoniec vitamín D. Tento príspevok posilňuje pôsobenie a/ alebo stimuluje syntézu bielych krviniek.

  • Remineralizujúce (vápnik, horčík, fosfor, bielkoviny, vitamín D, meď): Kakao je skutočným remineralizátorom. Kosť je tvorená z 2/3 anorganickými látkami az tretiny organickými látkami (bielkovinami). Kakao teda zaškrtáva všetky políčka: horčík, fosfor a vápnik prispievajú k obnove a syntéze kostného tkaniva; proteíny tvoria kostnú matricu kostry. Jeho veľkou výhodou je aj prítomnosť vitamínu D a medi. Tieto stimulujú osifikáciu a syntézu spojivového tkaniva.

  • Prispievanie k plodnosti (selén, zinok): Kakao pôsobí na spermie a testosterón. Je schopný regulovať hladinu testosterónu v krvi prostredníctvom zinku, ktorý obsahuje. Selén navyše pôsobí na správne fungovanie spermií.

Nutričné ​​hodnoty

Výživové prvky na 100 g pre 6 g % RDA* na 100 g % RDA* pre 25 g
Energia (Kcal) 387 23 19 1
Energia (Kj) 1610 97 19 1
Lipidy (g) 20.6 1.23 29 2
Nasýtené mastné kyseliny (g) 12.4 0.74 62 4
Mononenasýtené mastné kyseliny (g) 6.65 0.39
Polynenasýtené mastné kyseliny (g) 0.62 0.037
Sacharidy (g) 11.6 0.696 4 0
Vrátane cukrov (g) 0.9 0.054 1 0
Vrátane polyolov (g) 0.5 0.03
Vrátane škrobu (g) 8.5 0.51
Vláknina (g) 29.5 1.77
Bielkoviny (g) 22.4 1.34 45 3
Soľ (g) 0.11 0 2 0
Vitamín A (µg) 5 0.3 1 0
Vitamín B1 (mg) 0.076 0.01 7 0
Vitamín B2 (mg) 0.12 0.01 9 1
Vitamín B3 (mg) 1.15 0.07 7 0
Vitamín B5 (mg) 0.82 0.05 14 1
Vitamín B6 (mg) 0.01 0 1 0
Vitamín B9 (µg) 107 6.42 54 3
Vitamín B12 (µg) 0 0 0 0
Vitamín C (mg) 0.5 0.03 1 0
Vitamín D (µg) 2.73 0.164 55 3
Vitamín E (mg) 0.61 0.366 5 0
Vitamín K (µg) 3.9 0.234 5 0
Vápnik (mg) 140 8.4 18 1
Chlorid (mg) 20 1.2 3 0
Meď (mg) 3.9 0.234 390 23
Železo (mg) 48.5 2.91 346 21
Jód (µg) 20 1.2 13 1
Horčík (mg) 500 30 133 8
Mangán (mg) 4.1 0.246 205 12
Fosfor (mg) 690 41.4 99 6
Draslík (mg) 3900 234 195 12
Selén (µg) 20 1.2 36 2
Zinok (mg) 6.4 0.384 64 4

*odporúčaná denná dávka

Zistite viac o rastline: Kakaovník

Kakaovník (tiež známy ako Kakaovník) je tropický ker s výškou okolo desať metrov, ktorý patrí do čeľade Sterculiaceae. Pôvodom zo Strednej a Južnej Ameriky bol tento strom vždy rešpektovaný a bol zdrojom mýtickej viery v ríši Aztékov: semená jeho plodov sa používali ako platidlo, učenie sa o jeho pestovaní je dar od boha Quetzalcoatla, jeho plody slúžili ako obeta bohom atď. Akoby to nestačilo, Linné, švédsky učenec z 18. storočia, pomenoval kakaový strom „Kakao Theobroma“, čo znamená „Kakao, jedlo bohov“.

Kakaovník je však dosť rozmarný strom a na svoj rast si vyžaduje špeciálne podmienky: tropická atmosféra medzi 16 a 21 °C, bez prílišného vetra a slnka, na kyslej, dobre odvodnenej pôde s dobrým množstvom organickej hmoty a hubové mycélium. Kakaový strom sa pestuje pre svoje ovocie: struk, presnejšie povedané, sú to semená struk, ktoré nás zaujímajú: kakaové bôby, surovina pre slávnu čokoládu.

Rozoznávame tri odrody kakaovníkov: Forastero, Trinitario a Criollo. Je to prvá odroda, ktorá predstavuje väčšinu svetovej produkcie, jej kakao je horkejšie a chute kyslejšie; ten druhý je vzácnejší, subtílnejší a oveľa drahší.

Kakaovník nemá konkrétnu sezónu, kvitne a prináša ovocie po celý rok. Kvety kakaovníka včely navštevujú len zriedka. Po oplodnení sa z kvetu vyvinie struk: plod s tuhou škrupinou, ktorý má spočiatku zelenú farbu, ale následne nadobudne charakteristické farby rôznych odrôd (červenú, oranžovú, modrú, fialovú alebo žltú). Struk je pevne pripevnený k svojej vetve, je to blízka fauna, ktorá je následne zodpovedná za šírenie semien tým, že sa jej podarí rozbiť struku. Krík vytvára prvé struky po 3 až 5 rokoch. Ročne vyprodukuje okolo 80 strukov, čo bude trvať šesť mesiacov, kým vyprodukuje dvadsať až päťdesiat bôbov.

V histórii Kakaovníka znamená 19. storočie rozhodujúci zlom: Kakaovník je založený na Bioko, ostrove v Svätom Tomášovi a Princovom ostrove, ktorý je dnes súčasťou Republiky Rovníková Guinea. To uľahčilo export pre západné krajiny. Africké krajiny priťahovali kakaový strom, pretože v súčasnosti je Pobrežie Slonoviny hlavnou krajinou produkujúcou kakao v celosvetovom meradle. Kakaový strom je naďalej zbožňovaný a oceňovaný, pretože globálny dopyt neustále rastie. V roku 2017 sa už produkcia odhadovala na 145 kg za sekundu.

Kakaové deriváty

Lusk, celé bôby, drvené bôby, kakaový prášok, kakaové kúsky, čokoláda atď. Ak všetkým týmto pojmom odzvonilo, no nepoznáte ich malé špecifiká, ste na správnom mieste. Tu je retrospektíva rôznych spôsobov konzumácie kakaa. Na začiatku sa lusk zrodil:

  • Struk je plodom kakaovníka. Po zbere sa vylúpne, to znamená, že sa rozdelí na dve časti, aby sa extrahovali fazuľa, ktorú obsahuje.

  • Fazuľa je pokrytá slizom. Aby boli jedlé, čakajú týždeň: toto je fáza fermentácie. Fermentáciou vznikajú arómy po prirodzených chemických reakciách (tvorba kyseliny pomáha rozpúšťať sliz).

  • Fazuľa potom nasleduje fázu sušenia, v tejto fáze získava svoju charakteristickú hnedú farbu. V tomto bode získavame celé kakaové bôby.

  • Tieto kakaové bôby sa potom rozdrvia, inými slovami sa z nich zbaví vonkajšieho obalu.

  • Rozdrvené kakaové bôby sa následne pražia, týmto krokom sa rozvinú špecifické arómy čokolády, ktoré tak získame Kakaové hroty.

  • Kakaová drvina sa melie, čím vzniká kakaová pasta nazývaná aj kakaová hmota.

  • Kakaová pasta môže mať dva rôzne spôsoby:

    • Stláčanie: Tento krok vám umožní oddeliť kakaové maslo a kakaové koláčiky. Kakaové koláče sa potom rozdrvia, čím sa odhalí kakaový prášok. LKakaový prášok sa môže dostať priamo na miesta predaja tak, ako je. Alebo podlieha iným priemyselným úpravám: pridanie bieleho cukru alebo odmastenie. Dnes väčšina kakaových práškov obsahuje viac cukru ako kakao: v priemere 80 % cukru na 20 % kakaa, čo obmedzuje nutričné ​​vlastnosti kakaa na zvrátené účinky cukru (hyperglykémia, závislosť, nadváha, hyperaktivita atď.). Čo sa týka odmastenia, nečakane sa vylúčia aj vitamíny rozpustné v tukoch (vitamíny A, D, E a K), čo tiež vedie k poklesu nutričných kvalít. Na druhej strane tento proces umožňuje získať kakaový prášok, ktorý je menej energetický ako neodtučnené kakao.

    • Miešanie : tento krok zaisťuje pridanie ďalších prísad (kakaové maslo, sušené mlieko, cukor atď.), ktoré sú potrebné na prípravu čokoláda. potom odbornosť výrobcov čokolády sa prejavuje pridaním konšovania, temperovania a tvarovania. Tieto tri kroky sú nevyhnutné na získanie lesklej, chrumkavej a jemnej čokolády.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.9 ( 187 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Tuenter E, Foubert K, Pieters L. Komponenty nálady v kakau a čokoláde: Pyramída nálady. Planta Med. 2018 august;84(12-13):839-844. doi:10.1055/a-0588-5534. Epub 2018, 14. marec. PMID: 29539647.

Publikácia: Oracz J, Żyżelewicz D. Antioxidanty v kakau. Antioxidanty (Bazilej). 4. decembra 2020; 9 (12): 1230. doi:10.3390/antiox9121230. PMID: 33291593; PMCID: PMC7761840.

Publikácia: Camandola S, Plick N, poslanec Mattson. Vplyv kávových a kakaových purínových metabolitov na neuroplasticitu a neurodegeneratívnu chorobu. Neurochem Res. 2019 Jan;44(1):214-227. doi:10.1007/s11064-018-2492-0. Epub 2018 8. február PMID: 29417473; PMCID: PMC6082740.

Publikácia: Beshel JA, Beshel FN, Nwangwa JN, Okon IA, Ejim CI, Owu DU. Kardioprotektívna úloha Theobroma cacao proti akútnemu poraneniu myokardu vyvolanému izoproterenolom. Cardiovasc Hematol Agents Med Chem. 2022; 20 (1): 75-80. doi:10.2174/1871525718999200917114954. PMID: 32940189.

Publikácia: Úradný vestník Európskej únie. (2013, september). NARIADENIE KOMISIE (EÚ), ktorým sa povoľujú určité zdravotné tvrdenia o potravinách iné ako tie, ktoré sa týkajú zníženia rizika ochorenia a vývoja a zdravia dieťaťa, a ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (EÚ) č. 432/2012 (č. 851/2013). https://aqmc.fr/wp-content/uploads/2015/08/R%C3%A8glement-CE-851-2013-du-3-09-2013-3-nouvelles-All%C3%A9gations-de- zdravie%C3%A9.pdf

Práca : Wolfe, r. (2017). superpotraviny. makro edície.

Práca : Auvinet, EA, Hirschauer, CH a Meunier, ALM (nd). Jedlo, výživa a diéty (francúzske vydanie). STUDYRAMA.

Práca : Bouarfa, M., & Pensé-Lheritor, A. (2016). Dizajn doplnkov stravy - trh, vývoj, regulácia a účinnosť. TECHNICKÉ A DOC.

Práca : Dufour, A., & Garnier, C. (2019). Moja Biblia zdravých superpotravín. Leduc.S Praktický.

Webstránka: Planetoskop - Štatistika: Svetová produkcia kakaa. (nd). planetoskop. https://www.planetoscope.com/sucre-cacao/1442-production-mondiale-de-cacao.html

Webstránka: Čokoládová únia. (nd). Kľúčové údaje v tomto sektore za rok 2021. https://www.syndicatduchocolat.fr/les-chiffres-cles-du-secteur/

Webstránka: Od kakaa po čokoládu, epická dobrota. (2021). CIRAD. https://www.cirad.fr/espace-presse/communiques-de-presse/2021/nouvel-oeuvre-cacao

Súvisiace články