Rovnováha v našej strave medzi omega 3 a omega 6 je základným prvkom zdravej výživy. Skutočne, po celé desaťročia bola naša strava vážne nevyvážená a poskytovala nášmu telu príliš veľa omega 6 a málo omega 3. Táto nerovnováha vyvoláva dysfunkciu klasického zápalového cyklu a mohla by byť spoluzodpovedná za mnohé moderné ochorenia. V tomto článku uvidíme, prečo je tento pomer omega 3 / omega 6 dôležitý a čo robiť denne, aby ste ho udržali na správnej úrovni.
Vo veľkej rodine mastných kyselín (ktoré tvoria väčšinu všetkých našich mastných olejov, či už rastlinných alebo živočíšnych), sú omega 3 a omega 6 blízkymi príbuznými. Sú súčasťou rovnakej rodiny polynenasýtených mastných kyselín (PUFA).
omega 6 je lídrom kyselina linolová (AL) nájdené vo svete rastlín. Práve z AL je naše telo, podobne ako iné živočíchy, schopné produkovať kyselinu arachidónovú, omega 6 s dlhším reťazcom.
omega 3 sú rastlinného pôvodu kyselina alfa-linolénová (ALA), z ktorej ľudia a zvieratá vyrábajú EPA a DHA, omega 3 s dlhším reťazcom.
Omega 3 a 6 hrajú, okrem iného, 2 absolútne zásadné úlohy v našom tele: tvoria naše bunkové membrány a hrajú hlavnú úlohu v našich zápalových mechanizmoch.
Tieto dva typy mastných kyselín sú veľmi dôležitými zložkami bunkových membrán nášho tela. Prispievajú k pružnosti, plynulosti a priepustnosti membrán všetkých buniek v našom tele, s veľkým problémom na úrovni mozgových buniek a sietnice očí. Na úrovni plazmatickej membrány tiež prebieha vnútrobunková/mimobunková komunikácia a medzibunková komunikácia.
Aj hrajú hlavnú úlohu pri zápaloch čo je náš hlavný obranný mechanizmus.
Ide teda o doplnkovú a prospešnú tímovú prácu za predpokladu, že príspevok o každý z aktérov tejto dvojice je vyrovnaný. Naozaj :
Ide teda o omega 3 a 6, nielen naplniť RDA, ale predovšetkým zabezpečiť dobrú rovnováhu medzi nimi aby sa zabránilo vzniku chronického zápalu!
Poznámka: pre zvedavcov, ktorí sa chcú dozvedieť viac o úlohe, ktorú zohrávajú Omega 3 a 6 pri zápale, prejdite na koniec stránky.
Dnes odporúčame pomer Omega 3/Omega 6 1/5, t.j. 1 molekula Omega 3 na 5 molekúl Omega 6. Súčasné epidemiologické údaje sú dnes vo Francúzsku stále veľmi vzdialené od oficiálnych odporúčaní.
Od 60-tych rokov minulého storočia bola naša západná strava (potrava ľudí a zvierat, ktorými sa živia) výrazne obohatená o zdroje omega 6 a ochudobnená o omega 3. Tu je niekoľko kľúčových údajov na pochopenie vývoja tejto rovnováhy v priebehu dejiny ľudstva:
Prečo táto preferencia Omega 6 v našej modernej strave? Súvisí to najmä so skutočnosťou, že Omega 6 žlukne menej ako Omega 3. Potravinársky priemysel si preto zvykol používať oleje bohaté na Omega 6, aby sa podporila konzervácia a chuť potravín. Najlepším príkladom je slnečnicový olej, veľmi stabilný, s jemnou chuťou, veľmi bohatý na Omega 6.
Početné vedecké štúdie potvrdzujú súvislosť medzi:
Ako príklad uvádzame dve štúdie, ktoré túto koreláciu potvrdzujú, vybrané z mnohých iných štúdií (viac príkladov v zdroji).
Už v roku 1996 „Lyonská štúdia“ (pozri Dr. Michel de Lorgeril, kardiológ, výskumník CNRS / stredomorská diéta) ukázala, že strava kombinujúca tri omega 3 je spojená s:
Uprednostňujte radšej jedlo ako potravinové doplnky ; výsledky štúdií o výhodách suplementácie omega 3 sú často rozporuplné. Na druhej strane sa zdá byť potvrdený záujem o diétu s príjmom zdrojov omega 3.
Vyhnite sa nadmerným zdrojom omega 6 (napr. rastlinné oleje príliš bohaté na omega 6, potraviny z potravinárskeho priemyslu) najmä kvôli konkurencii s omega 3/6
Poskytnite všetky omega 3 (ALA, EPA a DHA) prostredníctvom zdrojov rastliny A zvieratá.
Tieto odporúčania sú kľúčové. Existuje množstvo štúdií týkajúcich sa Omega 3 a nie všetky podporujú prepojenie medzi nerovnováhou Omega 3/6 a chronickým zápalom na tejto stránke. Prečo ? Odpoveď spočíva v týchto 3 odporúčaniach: štúdie, ktoré ukazujú skutočnú súvislosť, sú tie, v ktorých sa Omega 3 poskytuje vo svojich 3 formách (ALA, EPA, DHA), prostredníctvom „prirodzeného“ príjmu, a tie, ktoré poukazujú na korelácie absencie, sú tie. kde sa ako doplnok stravy poskytovala len ALA (napríklad).
Omega-3 a omega-6 si v našom tele konkurujú. Preto je potrebné vyberať oleje, ktoré sú bohaté na omega-3, ale relatívne nízke na omega-6, čo je prípad repky (pomer okolo 4/1): 2 polievkové lyžice repkového oleja denne pokrývajú ANC v ALA.
Rovnako ako olivový olej, aj repkový olej obsahuje veľké množstvo omega-9, ktoré narúšajú metabolizmus omega-6. Michel de Lorgeril preto radí denne kombinovať repkový a olivový olej, ktorý je navyše bohatý na ochranné antioxidanty.
Ak nedokážete dostatočne zmeniť svoje denné návyky (koreniny, kuchynské oleje a pod.), môžete si tiež zvoliť príjem čajovej lyžičky denne týchto rastlinných olejov obzvlášť bohatých na Omega 3: ľan, ľan, perila alebo konope. Tieto rastlinné oleje obsahujú až 50-60% Omega 3!
Samozrejme je možné zvýšiť príjem rastlinných Omega 3 (ALA) aj v iných formách ako s čistými rastlinnými olejmi. To platí najmä s olejnatých semien a ovocia.
orechy poskytujú vynikajúci príjem ALA: šesť alebo sedem orechov denne pokrýva naše potreby. Poskytujú tiež ďalšie cenné živiny, ako je fosfor alebo horčík.
tekvicové a tekvicové semienka, ľan, konope, chia, sója obsahujú ich tiež veľa.
podrobnosti týkajúce sa ľanových semien (na pokrytie dennej potreby omega-3 stačí vrchovatá polievková lyžica denne): pred konzumáciou ich treba namočiť, rozdrviť, rozdrviť, pomlieť. Dobre ich prežúvajte, ak nemáte čas... V opačnom prípade budú evakuované neporušené, pretože žalúdok nedokáže rozpustiť semenný obal, či už je hnedý alebo plavý (aj keď blond je menej hustý) . Mletie na poslednú chvíľu vám umožní použiť len to, čo skutočne potrebujete, pretože mleté semená nevydržia dlho (niekoľko dní v chladničke). Naopak, neporušené semená sa uchovávajú veľmi dobre a veľmi dlho na suchom a chladnom mieste.
Ako sme vysvetlili vyššie, telo sa nemôže uspokojiť s jediným príjmom ALA (rastlinnej), musí existovať aj príjem EPA a DHA (živočíšna). Živočíšne Omega 3 nájdete v množstve v nasledujúcich potravinách:
malé mastné ryby (sardinky, makrela, sleď, ančovičky): 1 až 2-krát týždenne na pokrytie vašich potrieb EPA a DHA. Toto je zďaleka „najspoľahlivejšia“ metóda.
lososa, ale ! Ak ide o chovaného lososa, je isté, že jeho vlastná strava je veľmi nevyvážená v omega 3/6. Ak ide o divokého lososa, môžete sa čoraz častejšie stretávať s obavami z toxicity ťažkých kovov... Pstruh je preto často uprednostňovaný pred lososom.
vajcia, mlieko, mäso. Opäť je potrebná dôležitá nuansa. Ak si nedáte pozor na stravu zvierat, z ktorých sa tieto produkty vyrábajú, je takmer isté, že máte čo do činenia s veľmi nízkou hladinou Omega 3/6. Zvieratá nie sú schopné produkovať Omega 3 viac ako ľudia: ak im to nedáte vy, oni vám ich nedajú!
Výživa zvierat je preto veľmi dôležitá na obnovenie správnej rovnováhy, pretože strava bohatá na omega 6 na báze slnečnice, sóje a kukurice sa potom nachádza v produktoch bežnej spotreby, ako je mäso, vajcia alebo mlieko. Dsú Rastliny bohaté na Omega 3, ako je repka, lucerna a ľan, boli znovu zavedené do stravy niektorých hospodárskych zvierat, aby sa táto situácia nastolila.
To je prípad napríklad produktov Modro-biele-srdce. Toto je označenie, ktoré môžete nájsť na mnohých produktoch na masovom trhu. Napríklad pre vajcia: sliepky, ktorých strava je prirodzene bohatá alebo obohatená o zdroje omega 3 (doplnok na báze ľanu), produkujú vajcia, ktoré obsahujú v priemere pätnásťkrát viac omega 3 ako štandardné vajce.
V predchádzajúcom článku máte zvyčajne všetko, čo potrebujete, aby ste pochopili, prečo je dôležitá rovnováha Omega 3/6. Môžete však byť frustrovaní, že ste sa dozvedeli o mechanizmoch premeny rastlinných Omeg na Omegy použiteľné v tele, ako aj o ich vplyve na zápal. To je to, do čoho sa tu budeme hrabať.
Rastlinné Omega 3 (kyselina alfa-linolénová = ALA) a rastlinné Omega 6 (kyselina linolová = AL) sú teda polynenasýtené mastné kyseliny s nasledujúcimi vlastnosťami:
Akonáhle vaše telo prostredníctvom desaturázových enzýmov predĺži vaše Omega 3 a 6, tieto nové mastné kyseliny budú môcť byť oxidované inými enzýmami, oxidoreduktázami so sladkým názvom „cyklo-oxygenázy“. Tieto enzýmy budú zložitým procesom (niekoľko krokov, niekoľko rôznych enzýmov) produkovať metabolity, ktoré naše telo priamo využíva pri zápalových procesoch.
Kyselina arachidónová alebo AA, Omega 6, preto vzniknú metabolity 3 typov:
Kyselina eikosapentaénová (EPA), Omega 3, vzniknú metabolity nazývané: Resolvíny.
Kyselina dokosahexaénová (dha), Omega 3, vzniknú metabolity 3 typov:
Nebudeme sa zaoberať presnými procesmi pôsobenia každého z týchto metabolitov, ale tu je úloha každého z týchto metabolitov v zápalovom procese.
Úlohy a špecifiká chemických mediátorov z omega 6:
V prípade potreby sa Prostaglandíny (typ 2) a Leukotriény, oba vaše „kaskádové“ produkty Omega 6, bude pôsobiť priamo pri akútnom zápalovom procese. Prispievajú k rozvoju viacerých zápalových prejavov, najmä na kardiovaskulárnej úrovni (napr. vazodilatácia, zrážanlivosť, krvný tlak), bronchiálnych (súvislosť s astmou) či bolesti a pod.
THE Lipoxíny naopak sú pro-riešiče zápalu, ktoré indukujú fázu riešenia zápalu. Inhibujú migráciu neutrofilov smerom k miestu zápalovej reakcie a produkciu zápalových mediátorov. Ich pôsobenie však neumožňuje vyriešenie zápalu, ale „spúšťajú proces“.
Úlohy a špecifiká chemických mediátorov z omega 3:
Resolvíny a protektíny, spúšťané lipoxínmi na konci akútnej fázy zápalu, vyvolávajú resorpciu príčin a mediátorov zápalu, nahradenie poškodených buniek a obnovenie normálneho fungovania.
Ak omega 3 nie sú prítomné v dostatočnom množstve, zápal sa nedá úplne vyriešiť. Môže teda existovaťvznik chronického zápalu alebo takzvaného zápalu „nízkeho stupňa“.latentné, difúzne a škodlivé. Napríklad, keď ide o zápal spôsobený úrazom, namiesto hojenia sa môže vyvinúť fibróza.
Priemerná známka: 4.9 ( 512 hlasy)
Publikácia: Serhan, C. N. a Petasis, N. A. (2011). Resolvíny a protektíny pri riešení zápalu. Chemical Reviews, 111(10), 5922-5943. https://doi.org/10.1021/cr100396c
Publikácia: Bagga, D., Wang, L., Farias-Eisner, R., Glaspy, JA, & Reddy, ST (2003). Diferenciálne účinky prostaglandínu odvodeného od -6 a -3 polynenasýtených mastných kyselín na expresiu COX-2 a sekréciu IL-6. Proceedings of the National Academy of Sciences, 100(4), 1751-1756. https://doi.org/10.1073/pnas.0334211100
Publikácia: Calder, PC, Ahluwalia, N., Brouns, F., Buetler, T., Clement, K., Cunningham, K., Esposito, K., Jönsson, LS, Kolb, H., Lansink, M., Marcos, A., Margioris, A., Matusheski, N., Nordmann, H., O'Brien, J., Pugliese, G., Rizkalla, S., Schalkwijk, C., Tuomilehto, J.,. . . Winklhofer-Roob, B.M. Diétne faktory a zápaly nízkeho stupňa vo vzťahu k nadváhe a obezite. British Journal of Nutrition, 106(S3), S5-S78. https://doi.org/10.1017/s0007114511005460
Publikácia: Coussens, LM a Werb, Z. (2002). Zápal a rakovina. Nature, 420 (6917), 860-867. https://doi.org/10.1038/nature01322
Publikácia: Dali-Youcef, N. (2015). Metabolický zápal a inzulínová rezistencia: Súčasné poznatky. Medicine of Metabolic Diseases, 9(3), 279-291. https://doi.org/10.1016/s1957-2557(15)30075-4
Publikácia: Donath, M.Y., & Shoelson, S.E. (2011). Diabetes 2. typu ako zápalové ochorenie. Nature Reviews Immunology, 11(2), 98-107. https://doi.org/10.1038/nri2925
Publikácia: Felger, J. C. (2018). Úloha zápalu pri depresii a liečebné dôsledky. Antidepresíva, 255-286. https://doi.org/10.1007/164_2018_166
Publikácia: Lewis, MD, Hibbeln, JR, Johnson, JE, Lin, YH, Hyun, DY, & Loewke, JD (2011). Samovražedné úmrtia americkej armády v aktívnej službe a status omega-3 mastných kyselín. The Journal of Clinical Psychiatry, 72(12), 1585-1590. https://doi.org/10.4088/jcp.11m06879
Publikácia: Li, J., Lee, DH, Hu, J., Tabung, FK, Li, Y., Bhupathiraju, SN, Rimm, EB, Rexrode, KM, Manson, JE, Willett, WC, Giovannucci, EL a Hu, FB (2020). Diétny zápalový potenciál a riziko kardiovaskulárnych chorôb u mužov a žien v časopise US Journal of the American College of Cardiology, 76(19), 2181-2193. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.09.535
Publikácia: Tsalamandris, S., Antonopoulos, AS, Oikonomou, E., Papamikroulis, GA, Vogiatzi, G., Papaioannou, S., Deftereos, S., & Tousoulis, D. (2019). Úloha zápalu pri cukrovke: súčasné koncepcie a perspektívy do budúcnosti. European Cardiology Review, 14(1), 50-59. https://doi.org/10.15420/ecr.2018.33.1
Publikácia: Warstedt, K., Furuhjelm, C., Duchén, K., Fälth-Magnusson, K., & Fagerås, M. (2009). Účinky suplementácie omega-3 mastných kyselín v tehotenstve na sekréciu eikozanoidov, cytokínov a chemokínov u matky. Pediatrický výskum, 66 (2), 212–217. https://doi.org/10.1203/pdr.0b013e3181aabd1c