Rastlinné oleje sú tukové látky a sú v podstate zložené z nasýtených alebo nenasýtených mastných kyselín s omega 3, omega 6 alebo omega 9. Toto zloženie im dáva veľmi užitočné vlastnosti v kozmetike, aromaterapii a potravinách. Aby sme pochopili, ako olej funguje a najmä či je pre nás dobrý alebo nie, musíme už vedieť, z čoho sa skladá. La Compagnie des Sens vám poskytla krátky súhrn hlavných zložiek rastlinného oleja.
Kvalifikujeme sa zeleninový olej, olej získaný lisovaním za studena alebo extrakciou, ale aj olejový macerát, ktorý vzniká maceráciou rastliny v rastlinnom oleji. Byť tučné telo, rastlinný olej nie je nemiešateľné s vodou ani v alkohole, to znamená, že sa v ňom nerozpustí. V závislosti od teploty, pri ktorej je olej tekutý, môžeme hovoriť ooleja alebo maslo : napríkladArgán vytvára tekutý olej pri izbovej teplote, pričom Shea sa nachádza vo forme masla pri rovnakej teplote.
Mastné kyseliny sú molekuly, ktoré predstavujú pre človeka zdroj energie. Mastné kyseliny, väčšinou poskytované potravou, si naše telo dokáže syntetizovať aj sami. Niektoré sa však nedajú syntetizovať a musia sa dodávať prostredníctvom stravy; tieto mastné kyseliny sa nazývajú nevyhnutné. Mastné kyseliny spolu tvoria lipidy.
Mastná kyselina je tvorená reťazcom atómov uhlíka a vodíka s funkčnou skupinou karboxylovej kyseliny COOH na jednom konci. To vytvára viac alebo menej dlhý reťazec v závislosti od typu mastnej kyseliny. V závislosti od počtu atómov vodíka nachádzajúcich sa na týchto uhlíkoch rozlišujeme niekoľko konfigurácií mastných kyselín: nenasýtené a nasýtené.
Opak: funkcia karboxylovej kyseliny COOH
Nenasýtené mastné kyseliny sa skladajú z jednej alebo viacerých dvojitých väzieb uhlík-uhlík (C=C), čo umožňuje ich klasifikáciu do dvoch kategórií:
THE mononenasýtené mastné kyseliny, to znamená, že majú jednoduchú dvojitú väzbu. Napríklad nájdeme omega 9 ako kyselina olejová. Tieto mononenasýtené mastné kyseliny dobre znášajú teplo, a preto sú ideálne na varenie. Omega 9, známe pre svoje priaznivé účinky na cholesterol a znižovanie rizika hypertenzie, však nie sú esenciálne mastné kyseliny, pretože ľudské telo dokáže produkovať prirodzene, z iných nenasýtených mastných kyselín.
THE polynenasýtené mastné kyseliny, sú tvorené niekoľkými dvojitými väzbami uhlík-uhlík (C=C). V tejto kategórii nájdeme omega 3 a 6ako je kyselina alfa-linolénová alebo kyselina linolová, ktoré sú esenciálne mastné kyseliny. Rozdiel medzi týmito dvoma typmi mastných kyselín vyplýva z ich molekulárnej štruktúry, číslo 3 alebo 6 zodpovedá polohe prvej nenasýtenosti alebo dvojitej väzby (C=C). Obe prospejú vášmu zdraviu a sú skvelým zdrojom energie.
Na rozdiel od nenasýtených mastných kyselín majú nasýtené mastné kyseliny iba jednoduché uhlíkové väzby, to znamená, že všetky uhlíky sú spojené s atómami vodíka. Vo všeobecnosti sú prítomné nasýtené mastné kyseliny pevná forma pri izbovej teplote môže mať preto olej zložený prevažne z nasýtených mastných kyselín tuhý vzhľad ako kokosové alebo bambucké maslo. Pri správnom dávkovaní, v zdravej a vyváženej strave, nasýtené mastné kyseliny môže byť veľmi dobrým zdrojom energie a vitamínov.
Tu je niekoľko príkladov rastlinných olejov klasifikovaných podľa ich zloženia mastných kyselín:
Bohaté na nasýtené mastné kyseliny: olej z Coco, z Monoi alebo dokonca Bambucké maslo
Bohaté na omega 3: olej z Chia, z Perilla, z Semená rakytníka aleboInca Inchi
Bohaté na omega 6: olej z Blackberry, z Nigella, d’Pupalka dvojročná alebo Tekvicové semiačka
Bohaté na omega 9: olej z Kamélia, d’Mandľový, z Ľubovník bodkovaný alebo Karanja
Aj keď sú rastlinné oleje z veľkej časti zložené z mastných kyselín, je dôležité si uvedomiť, že existujú aj iné zlúčeniny ako napr nezmydelniteľné. Je to druh zvyšku nerozpustného vo vode, nazývaného neglyceridová časť, a ktorý sa získava o zmydelnenie oleja. Zmydelnenie je proces premeny oleja na mydlo pridaním sódy. Povaha týchto nezmydelniteľných látok sa líši v závislosti od použitého rastlinného oleja, hlavné kategórie nezmydelniteľných látok sú karotenoidy (prekurzory vitamínu A), tokoferoly (silné antioxidanty) a steroly (vynikajúce pre pružnosť pokožky). Aj keď sú vo veľmi malých množstvách v rastlinnom oleji, často menej ako 1 %, ich pôsobenie zostáva napriek tomu veľmi účinné.
Medzi tieto nezmydliteľné látky patrí kategória vitamíny je veľmi zaujímavý, nájdeme tam napr.
Všetky tieto vitamíny môžu byť prítomné v rastlinných olejoch a poskytujú ich vlastnosti, aby pôsobili v srdci vášho tela, či už sú použité na koži alebo požití v závislosti od požadovaného účinku.
Priemerná známka: 4.2 ( 96 hlasy)
Práca : de la Charie, T. (2019). Doprajte si esenciálne oleje. Prečo a ako to funguje? Editions du Rocher.
Práca : Pobeda, M. (2011). Výhody rastlinných olejov, naučte sa ich poznať a používať pre zdravie a krásu. Edície Hachettes Livres (Marabout).
Webstránka: Zdravotné účinky nenasýtených mastných kyselín – zhrnutie od Joanne Lunn a Hannah E. Theobald, odborníkov na výživu, pre British Nutrition Foundation. (2006) http://www.eufic.org/article/fr/rid/health-effects-unsaturated-fatty-acids-Summary/
Webstránka: Unsaponifiables, alebo ako zachrániť našu pokožku pred zubom času, od Missrimel, publikované 31. marca 2011. http://www.soapacadabra.fr/archives/2011/03/31/20768119.html
Webstránka: Aký je rozdiel medzi omega 3 a omega 6? Aktualizované 20.08.2015. http://www.allodocteurs.fr/alimentation/nutriments/omega-3-6/quelle-est-la-difference-entre-omega-3-et-omega-6_16504.html
Webstránka: Kardiovaskulárne ochorenia: nasýtené tuky nie sú také rizikové? Florian Gouthière pre allodocteurs.fr. Aktualizované 31.05.2014. http://www.allodocteurs.fr/actualite-sante-entreprises-cardiovascular-des-graisses-saturees-pas-si-riskes-_12898.html