Vynikajúci exotický olej s lahodnou vôňou: Kokosový olej! Tento rastlinný olej získaný z bielej dužiny kokosového orecha, plodu kokosového stromu, pochádzajúceho z indomalajských tropických oblastí, je referenčným produktom pre starostlivosť o pleť a vlasy. Premasťuje, vyživuje, hydratuje, bude spojencom suchej a citlivej pokožky. Prináša lesk a žiarivosť aj matným, suchým a poškodeným vlasom. Nakoniec má nepopierateľné nutričné ​​​​výhody, ktoré okrem jeho vynikajúcej chuti odôvodňujú jeho použitie pri varení. Latinský názov: Cocos nucifera L. Použitá časť: kokosová dužina

Tento článok bol aktualizovaný dňa 24/03/2023

Hlavné vlastnosti

  • kŕmenie :

    tento rastlinný olej hydratuje očné viečka a všetky časti tela, kde je pokožka tenká a citlivá, ako aj pery. Zároveň dokonale hydratuje vlasy.

  • posilňovač vlasov :

    kokosový rastlinný olej posilňuje a dodáva lesk suchým, matným a poškodeným vlasom. Používa sa ako na prevenciu na ochranu vlasov, tak aj pri poškodení: posilní ich, prinavráti im lesk a tón!

  • parfum :

    tento rastlinný olej zanecháva na pokožke svoju lahodnú kokosovú vôňu bez zanechania mastného filmu.

  • zmäkčujúce, zvlhčujúce :

    kokosový rastlinný olej hydratuje a zjemňuje najsuchšie a najcitlivejšie miesta tela. Zanecháva pokožku jemnú a príjemnú na dotyk. Napokon pôsobí aj osviežujúco pri aplikácii.

  • repelent :

    niektoré zložky jeho rastlinného oleja majú repelentné vlastnosti proti rôznym článkonožcom sajúcim krv, najmä proti komárovi tigrovanému.

  • antioxidant :

    zdá sa, že polynézske populácie používajúce kokosový olej majú menšie kardiovaskulárne riziko, nepochybne spojené s antioxidačnými vlastnosťami flavonoidov. Okrem toho môže byť tento antioxidačný účinok do určitej miery spojený s protizápalovým účinkom. Voľné radikály totiž môžu zasahovať do zápalového javu, takže ich neutralizáciou znižujeme riziko zápalu.

  • antibakteriálne :

    kyselina laurová, ktorá je prítomná najmä v kokosovom oleji, vykazuje antibakteriálnu aktivitu in vitro. Izolovaný inhibuje rast baktérií Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella typhimurium a Escherichia coli. Táto antibakteriálna aktivita je však minimálna a menšia ako u antibiotika, no čím je kokosový olej bohatší na kyselinu laurovú, tým bude antibakteriálnejší.

Charakteristika a zloženie

Kozmetické vlastnosti
  • Typ pleti: suchá, všetky typy pleti, citlivá.
  • Typ vlasov: suché, poškodené, lámavé, krepovité.
Organoleptické vlastnosti
  • Vzhľad: tuhá látka pri 20 °C, kvapalná pri 28-30 °C
  • Biela farba
  • Vôňa: kokosová vôňa.
  • Na dotyk: suchý.
  • Chuť: exotická, pripomínajúca kokos.
Charakteristiky pre formuláciu
  • Nezmydliteľné a aktívne zložky: vitamín E, vitamín A, polyfenoly.
  • Index komedogenity: 4 (=pomerne komedogénny)
  • Priemerný index zmydelnenia: 257
  • Oxidačná stabilita: výborná
  • Stabilita pri vysokých teplotách: výborná
  • Názov Inci: cocos nucifera oil
Zloženie mastných kyselín
  • kyselina kaprínová (AGS): 4 až 10 %
  • kyselina kaprylová (AGS): 4 až 12 %
  • kyselina laurová (AGS): 40 až 55 %
  • kyselina linolová (omega 6 PUFA): ≥ 4 %
  • kyselina myristová (AGS): 13 až 20 %
  • kyselina olejová (omega 9 MUFA): 3 až 12 %
  • kyselina palmitová (AGS): 6 až 12 %
  • kyselina stearová (SFA): 1 až 4 %
Fyzicka charakteristika
  • Hustota pri 20 °C: 0,907 až 0,925
  • Bod vzplanutia: 300
  • Peroxidové číslo: 10
  • Číslo kyslosti: 6 000
Botanická charakteristika
  • Botanická čeľaď: Arecaceae (palmovité)
  • Krajina pôvodu: India, Filipíny.
  • Destilovaná časť: kokosová dužina
  • Proces získavania: prvé lisovanie za studena
  • Latinský názov: Cocos nucifera L.

Bezpečnostné opatrenia pri používaní

Tento rastlinný olej tuhne pod 20 °C, preto ho pred použitím musíte zohriať medzi rukami alebo vo vani.

Povolené spôsoby použitia

Dermálne Dermálne
Orálna cesta Orálna cesta

Autorizovaní používatelia

Dospelí a tínedžeri Dospelí a tínedžeri
Deti do 6 rokov Deti do 6 rokov
Tehotné a dojčiace ženy Tehotné a dojčiace ženy
Bábätká do 3 rokov Bábätká do 3 rokov

Skladovanie

Skladujte najlepšie na chladnom mieste, mimo dosahu svetla a tepla.

Nutričné ​​výhody

Okrem svojej vynikajúcej, sladkej a exotickej chuti má kokosový olej veľmi zaujímavé nutričné ​​vlastnosti v kontexte určitých patológií ako napr. alzheimerova choroba kde cukrovka. Skutočne obsahuje triglyceridy so stredne dlhým reťazcom (MCT), ktoré tým, že produkujú viac ketolátok ako triglyceridy s dlhým reťazcom (LCT), prispievajú k lepšej ochrane mozgu a tiež k lepšej tolerancii glukózy. Okrem toho je známa kyselina laurová antiseptické vlastnosti, preto sa niekedy používa v súvislosti s niektorými infekciami (tráviace, kožné, orálne). Pozor však, kokosový olej nie je zázračný olej proti Alzheimerovej chorobe a cukrovke. V skutočnosti môže len sprevádzať vyváženú stravu a v žiadnom prípade by nemala nahrádzať liečbu. Odporúča sa tiež poradiť sa s lekárom, ak chcete tento olej konzumovať na terapeutické účely.

Pokiaľ ide o použitie, panenský kokosový olej má pomerne vysoký bod dymu 177°C a je zložený zo stabilných nasýtených mastných kyselín, čo umožňuje jeho použitie pri varení ako kuchynský olej (a najmä na planchas). Bod zadymenia zodpovedá teplote, pri ktorej olej uvoľňuje dym, rozkladá a denaturuje svoje mastné kyseliny, a preto stráca určité vlastnosti.

Avšak vzhľadom na jeho vysoký obsah nasýtených mastných kyselín (87 %), z toho 71,6 % z nich sa v prípade nadbytku (kyseliny laurovej, myristovej a palmitovej) považuje za „zlé tuky“, je lepšie konzumovať ich vyvážene a obmieňať s inými rastlinnými olejmi ( camelina, ľan, orech, oliva atď.). V skutočnosti sú tieto nasýtené mastné kyseliny spotrebované v prebytku majú tendenciu podporovať tvorbu aterosklerotických plátov, trombózy (krvné zrazeniny) a nadmerného cholesterolu (hypercholesterolémia), čím sa zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Doprajte si teda občas dobrú chuť kokosového rastlinného oleja vo svojom jedálničku, no nepreháňajte to! 

  • Tipy na použitie:

    Na ochutenie vašich kokosových jedál nalejte niekoľko kvapiek rastlinného oleja do panvíc, woku, exotických jedál, smoothies, šalátových omáčok, pečiva... A pre väčšinu fanúšikov alebo najvegánov môžete maslo nahradiť troškou. z kokosového oleja!

Pre Suché vlasy, Poškodené vlasy, Kučeravé vlasy

Účinnosť: ++++

Rastlinný kokosový olej je prospešný pre vlasy. Vďaka kyseline laurovej prítomnej vo veľkých množstvách je kokosový olej tým, ktorý najľahšie a najhlbšie preniká do srdca vlasového vlákna, aby ho opravoval. Je uznávaný pre svoje vyživujúce vlastnosti, ale predovšetkým pre svoj posilňujúci účinok. Pokožku hlavy hydratuje, čistí a príjemne prevoniava! Je známy svojou schopnosťou rozžiariť matné vlasy. Vyživuje a zjemňuje, je ideálny pre pokožku hlavy a podporuje zdravé vlasy! Môžete ho použiť na matné, poškodené a suché vlasy, obľúbené sú krepovité vlasy! Kokosový olej, ktorý vyživuje a posilňuje, sa dôrazne odporúča pre krepovité vlasy, pretože vlasy zmäkčí a obalí.

Pre Všetky typy pleti

Účinnosť: ++++

Existuje mnoho možností využitia kokosového oleja pre pokožku: či už ho použijete na hydratáciu, hĺbkové čistenie alebo jednoducho pre jeho tropickú vôňu, ktorá vás vezme na cestu, kokosový olej splní vaše očakávania a poteší vaše zmysly. Navyše jeho tuhá textúra, ktorá sa stáva tekutou pod približne dvadsiatimi stupňami, umožňuje jednoduché použitie: jednoduché zahriatie pokožky alebo vodný kúpeľ s nízkou teplotou stačí na roztopenie a uľahčí použitie. Jeho zloženie z neho robí rastlinný olej, ktorý je vhodný pre všetky typy pleti a zvlášť pre suchá a citlivá pokožka.

Môžete to použiť na chráňte svoju pokožku vďaka svojmu vitamínu E a jeho flavonoidom (antioxidantom), naprzmäkčujúci vďaka veľkému podielu nasýtených mastných kyselín vyživuje vašu pokožku v prípadeekzém, v dvojfázový odstraňovač make-upu, a dokonca aj pre a masáž alebo jeden drhnúť !

V prípade'Zubný absces, zuby (vybielenie)

Účinnosť: ++++

L'ťahanie oleja (alebo Gandouch v ajurvéde) je tradičná indická prax, ktorá pozostáva z prípravy ústnej vody s rastlinným olejom každé ráno, po vykysnutí, po dobu 10 až 20 minút. Takže môžete použiť lyžicu kokosového rastlinného oleja týmto spôsobom a každé ráno si vyplachovať ústa asi 10 až 20 minút (a v sprche, aby ste ušetrili čas!). Aby ste to dosiahli, je najlepšie skvapalniť olej vo vodnom kúpeli pred prípravou ústnej vody.

Keď sa kokosový olej dostane do úst, trvá najmenej 10 minút, aby pôsobil ako prírodný čistiaci prostriedok na vaše zuby a ďasná. Po 2 až 4 týždňoch cvičenia by ste mali vidieť jasný rozdiel na vašich zuboch.

Jeho pôsobenie je spôsobené kyselinou laurovou, nazývanou aj kyselina dodekanová, ktorá je antimikrobiálne a bojuje proti zubnému kameňu. Kokosový rastlinný olej tak pomáha odstraňovať lipofilné toxíny z úst, znižuje riziko vzniku dutín a dodáva vám svieži dych.

Ako'Proti hmyzu

Účinnosť: ++

U nás to neočakávame, no napriek tomu by kokosový olej áno odpudzujúce účinky na určitý hmyz pijani krvi. Hoci zodpovedné mastné kyseliny ešte nie sú presne známe, je isté, že kyselina laurová má antibakteriálne vlastnosti. K tomuto odpudivému efektu teda nepochybne prispieva aj ten druhý s ďalšími molekulami.

Ale pozor, tento efekt nie je extrémne silný a natrieť sa kokosovým olejom nebude stačiť, aby ste sa vyhli uštipnutie kliešťom, komárom alebo plošticou. Ale v kombinácii s esenciálnym olejom z Jávska citrónová tráva, prečo nie !

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.8 ( 512 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Zhu, JJ, Čermák, SC, Kenar, JA, Brewer, G., Haynes, KF, Boxler, D., . . . Taylor, D. B. (2018). Lepšie ako DEET repelentné zlúčeniny odvodené z kokosového oleja. Vedecké správy, 8(1). https://doi.org/10.1038/s41598-018-32373-7

Publikácia: Wallace, T. C. (2018). Účinky kokosového oleja na zdravie – Naratívny prehľad súčasných dôkazov. Journal of the American College of Nutrition, 38 (2), 97–107. https://doi.org/10.1080/07315724.2018.1497562

Publikácia: Nitbani, F.O., Jumina, Siswanta, D., & Solikhah, EN (2016). Test izolácie a antibakteriálnej aktivity kyseliny laurovej zo surového kokosového oleja (Cocos nucifera L.). Procedia Chemistry, 18, 132–140. https://doi.org/10.1016/j.proche.2016.01.021

Publikácia: Ghani, NAA, Channip, A., Chok Hwee Hwa, P., Ja'afar, F., Yasin, H.M., & Usman, A. (2018). Fyzikálno-chemické vlastnosti, antioxidačné kapacity a obsah kovov v panenskom kokosovom oleji vyrábanom mokrým a suchým procesom. Food Science & Nutrition, 6 (5), 1298–1306. https://doi.org/10.1002/fsn3.671

Publikácia: Silva, RR, e Silva, DO, Fontes, HR, Alviano, CS, Fernandes, PD a Alviano, DS (2013). Protizápalové, antioxidačné a antimikrobiálne aktivity Cocos nucifera var. typica. BMC komplementárna a alternatívna medicína, 13(1), 107.

Publikácia: Esquenazi, D., Wigg, MD, Miranda, MM, Rodrigues, HM, Tostes, JB, Rozental, S., ... & Alviano, CS (2002). Antimikrobiálne a antivírusové aktivity polyfenolických látok z extraktu zo šupiek Cocos nucifera Linn.(Palmae). Výskum v mikrobiológii, 153 (10), 647-652.

Práca : de la Charie, T. (2019). Doprajte si esenciálne oleje. Prečo a ako to funguje? Editions du Rocher.

Práca : Chesman, S. (2012). Rastlinné oleje a ich benefity - Uľavujú, skrášľujú a starajú sa o telo. Quebecor Editions.

Súvisiace články