Potraviny, kozmetika, terapeutiká... Rastlinné oleje sú tukové látky zastúpené v rôznych oblastiach použitia. Pre mnohých ľudí sú rastlinné oleje predovšetkým surovinou v ich každodennej strave. Pre iných sú to kozmetické výrobky s výživnými, upokojujúcimi a ochrannými vlastnosťami, niektorí ich využívajú okrem aromaterapie aj pre liečivé vlastnosti najmä pre svoj terapeutický účinok. Nie je možné oddeliť tieto rôzne oblasti použitia, pretože rovnaký rastlinný olej môže mať rôzne aplikácie. Cieľom tohto komplexného sprievodcu je lepšie pochopiť rastlinné oleje, ich použitie, ich výhody, ale aj ich vnútorné zloženie a kvalitu, aby ste ich mohli správne používať v akejkoľvek oblasti použitia.
Tento článok bol aktualizovaný dňa 14/12/2022-Aké rastlinné oleje by som mal používať v aromaterapii?
-Aké rastlinné oleje by som mal používať v kozmetike?
-Aké rastlinné oleje by som mal používať v zdravej výžive?
- Z čoho sa vyrába rastlinný olej?
-Cenné vlastnosti rastlinných olejov
-Ako si vybrať kvalitný rastlinný olej?
-Ako sa získava rastlinný olej?
-Rastlinné oleje, rastlinné maslá a olejové maceráty: aké sú rozdiely?
Rastlinné oleje sa často používajú samostatne alebo spolu s éterickými olejmi pre ich mnohé terapeutické vlastnosti. Zloženie mastných kyselín rastlinných olejov umožňuje riedenie esenciálnych olejov. Navyše ide o väčšinové zložky pokožky, takže sa ľahko nanášajú, prenikajú do pokožky viac či menej hlboko v závislosti od rastlinného oleja a vo všeobecnosti ich každý veľmi dobre znáša.
4 najlepšie rastlinné oleje v aromaterapii:
Rastlinné oleje predstavujú samy osebe kozmetické zložky a stále viac sa používajú samostatne, ako aj ako jediná zložka v starostlivosti o krásu. Z dobrého dôvodu sú mastné kyseliny štrukturálnymi prvkami pokožky. Nezmydliteľné látky sú silné aktívne zložky, ktoré prepožičiavajú vlastnosti 100% prírodnému produktu pre kompletnú kozmetickú starostlivosť s jediným produktom. Všetky rastlinné oleje vďaka svojmu biochemickému zloženiu a svojej fyzikálno-chemickej kvalite zmäkčujú a chránia pokožku. Ak sa chcete dozvedieť viac o kozmetických vlastnostiach rastlinných olejov.
Top 4 rastlinné oleje v kozmetike:
Suchá pleť, mastná pleť, citlivá pleť, podráždená pleť či zrelá pleť: pre každý typ pleti existuje vhodný rastlinný olej. Túto špecifickú starostlivosť poskytujú mastné kyseliny, ale aj nezmydliteľné látky a aktívne zložky, ktoré ich tvoria.
4 najlepšie rastlinné oleje pre starostlivosť o pleť:
Suché vlasy, lámavé vlasy, kučeravé vlasy, jemné vlasy alebo krepovité vlasy: pre každý typ vlasov a každý problém s vlasmi existuje vhodný rastlinný olej.
4 najlepšie rastlinné oleje pre starostlivosť o vlasy:
Klasickému zmydelneniu zodpovedá nasledujúca chemická reakcia na získanie mydla: triglyceridy mastných kyselín + sóda → mydlo + glycerín. Pri tejto reakcii tuková látka v kombinácii so silnou zásadou, často sódou, umožňuje získať mydlo, ale aj ďalší produkt, glycerín.
Zmydelnenie za studena sa vykonáva pomocou rastlinných olejov. Ide o prírodnú a remeselnú metódu, ktorá rešpektuje a zachováva vlastnosti oleja a pôvodnej rastliny, ale aj pokožky. Glycerín produkovaný po reakcii je prírodný, z oleja. Okrem tohto studeného zmydelnenia môžu byť rastlinné oleje pridané v prebytku, teda ako „surgras“, aby sa zabezpečila dodatočná starostlivosť. Tento prídavok nebude zmydelnený.
Rastlinné oleje široko používané na zmydelnenie za studena:
Z nutričného hľadiska, keď hovoríme o rastlinných olejoch, rezonuje práve pojem „lipidy“. Mastné kyseliny tvoria základné jednotky lipidov a možno ich rozdeliť do troch kategórií: nasýtené, nenasýtené diskutované vyššie, ale aj trans mastné kyseliny. Sú všadeprítomné v našej potrave, a preto je nevyhnutné vedieť ich rozlíšiť a pochopiť ich funkcie.
Ak by sme mali uvažovať o ideálnom pomere príjmu tukov v strave, bolo by to nasledovné: viac ako 50 % omega-9, pomer 4/1 medzi omega-6 a omega-3 a omega-9/omega-6 /omega-3 blízko 10/2,5/1. Obmedziť treba nasýtené a transmastné kyseliny.
4 najlepšie rastlinné oleje v zdravej výžive:
Rastlinné oleje pochádzajú z takzvaných olejnatých rastlín, to znamená, že semená, dužina ovocia alebo dokonca orechy sú bohaté na lipidy a produkujú olej. Pozostávajú zmastné kyseliny na 98 %, voľné mastné kyseliny na 1 % a nezmydliteľné látky okolo 1 % v závislosti od daného oleja. Mastná kyselina je reťazec atómov uhlíka a vodíka s funkčnou skupinou karboxylovej kyseliny COOH na jednom konci. V závislosti od dĺžky uhlíkového reťazca a konfigurácie atómov vodíka a uhlíka existuje niekoľko typov mastných kyselín: nenasýtené mastné kyseliny a nasýtené mastné kyseliny. Medzi nenasýtenými nájdeme omega-9 (mononenasýtené), omega-3 a 6 (polynenasýtené). Mastné kyseliny dodávajú rastlinným olejom množstvo kozmetických, terapeutických a tiež dietetických vlastností. Upozorňujeme, že ako tuková látka nie sú rastlinné oleje miešateľné s vodou ani s alkoholom.
Okrem mastných kyselín sa rastlinné oleje skladajú z nezmydelniteľných látok: aktívnych zložiek z pôvodnej rastliny, rozpustných v tukoch a prepožičiavajúcich rastline antioxidačné vlastnosti. Medzi nimi nájdeme najmä vitamíny A, B, C, D, E, K vrátane karoténov (provitamín A), ale aj tokoferoly, steroly a ďalšie účinné látky v závislosti od daného oleja; napríklad tymochinón z rastlinného oleja Nigella.
Na našej krásnej planéte sú tisíce olejnatých rastlín a rovnako veľa potenciálnych rastlinných olejov. Dnes ich je okolo päťdesiat (úplný zoznam) sa používajú denne pre ich viaceré vlastnosti :
Rastlinné oleje majú rôznu kvalitu. Aby bola zaručená kvalita vášho rastlinného oleja, bez ohľadu na konečné použitie, je potrebné skontrolovať niekoľko kritérií:
Zmienky a certifikácie
V kontexte terapeutického, kozmetického alebo výživového použitia sa uistite, že používate iba vy Skontrolujte kvalitu rastlinného oleja
Rastlinné oleje sa najčastejšie získavajú mechanicky po lisovaní olejnatých semien alebo ovocia. Metóda známa ako „ prvé lisovanie za studena » je rodová a tradičná technika, čo najprirodzenejšia, ktorá rešpektuje kvalitu suroviny. Semená a plody sa triedia predtým, ako sa podrobia mechanickému lisovaniu za studena, teda bez zahrievania, pri izbovej teplote. Existuje niekoľko typov lisov; najčastejšie sa používa závitovkový lis, ktorý tlačí semienko alebo plod do valca. Olej vyteká cez otvory a zvyšok po lisovaní (nazývaný koláč) zostáva vo valci. Získaný olej je panenský, neprechádza žiadnou chemickou úpravou ani rafináciou, iba sa filtruje od prípadných organických zvyškov.
Upozorňujeme, že lisovanie za studena sa môže ukázať ako nevhodné pre určité semená, ktoré neobsahujú dostatok oleja. Dlhé neúčinné lisovanie by zvýšilo teplotu oleja počas mechanického trenia a zhoršilo vnútornú kvalitu oleja. To je dôvod, prečo existujú aj iné spôsoby extrakcie rastlinných olejov.
Iná metóda extrakcie sa niekedy vyskytuje: superkritická extrakcia ropy CO2. Superkritický je stav, v ktorom sa CO2 nachádza: za určitým prahom teploty a tlaku sa nachádza v prechodnom stave medzi kvapalinou a plynom, čo z neho robí rozpúšťadlo. Ide o metódu prezentovanú ako veľmi prirodzenú, pretože v tomto stave je CO2 neutrálny a rešpektuje zloženie účinných látok oleja.
Keď hovoríme o rastlinnom oleji (VH), vo všeobecnosti zahŕňame zneužívaním jazyka všetky tukové látky rastlinného pôvodu, a to olejové maceráty (MH) a rastlinné maslá.
THE rastlinné maslá majú textúru a pevný vzhľad pri izbovej teplote na rozdiel od olejov, najmä kvôli vyššiemu obsahu nasýtených mastných kyselín. Medzi najznámejšie rastlinné maslá nájdeme bambucké maslo a kakaové maslo.
Nie všetky rastliny sú olejnaté semená, takže nemôžu poskytnúť rastlinný olej. Aby výrobcovia obišli túto prekážku a stále prirodzene ťažili z ich výhod, našli alternatívu: olejové maceráty. Požadovaná časť rastliny je ponorená do neutrálneho oleja, tekutého pri izbovej teplote, často do slnečnicového alebo olivového oleja. Tento komplex neutrálneho oleja a rastlín je vystavený svetlu, aby sa podporil prenos účinných látok z rastliny do neutrálneho oleja. Po dokončení macerácie neutrálny olej už nie je neutrálny a je plný výhod rastliny. Získaný olejový macerát je teda organický olej nabitý účinnými látkami z neolejnatých rastlín. Všeobecne sa používajú kvety, napríklad olejnatý macerát Arniky, ale je možné macerovať aj korene, napríklad mrkvu. Rastliny sa najčastejšie sušia pred maceráciou, aby sa predišlo mikrobiálnemu vývoju počas macerácie v oleji. Ak chcete vedieť viac: ako pripraviť olejový macerát?
Ak sú esenciálne oleje silnými produktmi, s ktorými sa musí zaobchádzať opatrne, rastlinné oleje sú oveľa šetrnejšie, a preto sa oveľa ľahšie používajú. Vo všeobecnosti ich každý veľmi dobre znáša. Napriek tomu sa odporúča dodržiavať určité opatrenia pri používaní a byť si vedomý súvisiacich rizík.
Hlavné riziká rastlinných olejov:
Spôsoby použitia rastlinných olejov:
Používatelia:
Rastlinné oleje sú až na výnimky vhodné pre všetkých užívateľov. U citlivých používateľov (dojčatá a tehotné ženy) si to dôkladne zistite od prípadu k prípadu.
Priemerná známka: 4.7 ( 2436 hlasy)
Práca : de la Charie, T. (2019). Doprajte si esenciálne oleje. Prečo a ako to funguje? Editions du Rocher.
Práca : Clergaud, C. (2003). Rastlinné oleje: oleje pre zdravie a krásu. Amyris.
Práca : Pobeda, M. (2011). Výhody rastlinných olejov, naučte sa ich poznať a používať pre zdravie a krásu. Edície Hachettes Livres (Marabout).
Práca : Zahálka, J. (2022). Kompletný slovník rastlinných olejov: 90 rastlinných olejov 10 olejových macerátov. DOLPHIN.