Arašidový olej, tiež známy ako arašidový olej, je olej používaný najmä ako potravinársky olej. Jeho veľmi charakteristickú a lahodnú chuť oceníte najmä v ázijských varených jedlách, je to olej odolný voči vysokým teplotám, ale aj do šalátov ako ochucovadlo. Tiež v kozmetike má arašidový olej výhody v boji proti suchej a starnúcej pokožke. Pozor, či už v potravinách alebo kozmetike, dôležité bude používať panenský olej, najskôr za studena lisovaný a organický; Na trhu je veľa rafinovaných olejov. Tie majú nižšiu kvalitu v dôsledku ich chemického spracovania (strata aktívnych zložiek a vlastností). Latinský názov: Arachis hypogaea L. Použitá časť: plody
Tento článok bol aktualizovaný dňa 25/07/2023antioxidačné, regeneračné, proti starnutiu pokožky :
jeho bohatý obsah vitamínu E, prírodného antioxidantu, robí z tohto oleja vynikajúci prostriedok proti starnutiu. Táto vlastnosť v kombinácii s vlastnosťou opravy pokožky umožňuje tomuto oleju účinne bojovať proti známkam starnutia pokožky.
zmäkčujúce, zmäkčujúce, zvlhčujúce :
omega 6, ktoré tvoria hlavne arašidový olej, pomáha predchádzať suchosti pokožky. Na tento rastlinný olej sa môže spoľahnúť suchá, ale aj svrbiaca a podráždená pokožka. Upozorňujeme, že olej sa používa aj v starostlivosti o vlasy na hĺbkovú výživu suchých vlasov a obmedzenie vypadávania vlasov.
hypocholesterolemický, kardiovaskulárny protektor :
arašidový olej je veľmi jednoduchý na perorálne použitie vďaka jeho veľmi príjemnej chuti. Okrem chuti je to vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín omega 9 a 6, ktorý pomáha predchádzať riziku kardiovaskulárnych porúch.
tráviace tonikum :
niekoľko štúdií ukazuje prínos pridania arašidového oleja do vašej stravy v boji proti črevným poruchám. Bohatosť tohto oleja na kyselinu olejovú a aktívne molekuly umožňuje pozitívne modulovať zloženie črevnej mikroflóry.
Preventívne by sa ľudia alergickí na arašidy a stromové orechy mali zdržať používania tohto oleja, či už ústne alebo na pokožku.
Skladujte najlepšie na chladnom mieste, mimo dosahu svetla a tepla.
Rastlinný olej z arašidov, ktorý pochádza z ovocia bohatého na rastlinné bielkoviny a esenciálne mastné kyseliny, je uznávaný pre svoje nutričné výhody. Omega-9 prispieva k správnemu fungovaniu tela a je obzvlášť známa preventívnu úlohu pri vzniku kardiovaskulárnych ochorení, cholesterol, cukrovka, obezita alebo iný metabolický syndróm.
Okrem bohatstva na esenciálne mastné kyseliny obsahuje arašidový olej vitamín E a fytosteroly, prírodné antioxidanty. Ich záujmy? Bojujte proti voľným radikálom z peroxidovaných lipidov ich neutralizáciou. Táto antioxidačná vlastnosť prepožičiava ochrannú úlohu bunkovým membránam a stenám krvných ciev. Je tu teda záujem bojovať proti množstvu kardiovaskulárnych patológií (ateroskleróza, cholesterol atď.).
Okrem toho je pri varení rafinovaný arašidový olej jedným z nich najlepšie oleje na vyprážanie. Má vysoký bod zadymenia (230°C), čo mu umožňuje odolávať veľmi vysokým teplotám bez poškodenia. Pozor, ide však o rafinovaný olej a nie panenský olej lisovaný za studena, ktorý zle znáša teplo (nízky bod zadymenia: 160°C).
pravidelne konzumujte 1 až 2 polievkové lyžice arašidového oleja.
Pri varení je to olej, ktorý nie je veľmi citlivý na varenie. Buďte však opatrní, panenské oleje sú citlivejšie ako rafinované oleje. Uprednostňujte pridávanie oleja za studena do vašich prípravkov, aby ste predišli strate požadovaných molekúl.
oleje z Bielizeň alebo Perilla sú veľmi zaujímavé vo výžive, pretože sú obzvlášť bohaté na omega-3. Pomáhajú vyrovnávať pomer omega-6/omega-3. ANSES odporúča poskytnúť 4-krát viac omega-3 ako omega-6; V súčasnosti sa však zdá, že konzumujeme príliš veľa omega-6 v porovnaní s omega-3 (20 ku 1 namiesto 4 ku 1).
Účinnosť: ++
Ako doplnok k vyváženej strave je samozrejme zaujímavé zahrnúť do stravy arašidový olej. Je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, najmä omega-6 a 9, ktoré udržujú dobrú rovnováhu lipidov. Viaceré štúdie dokazujú pozitívny vplyv konzumácie arašidového oleja na kardiovaskulárne poruchy, zdá sa, že znižuje riziká a to zahŕňa aj pridružené chronické patológie, ako je cholesterol alebo cukrovka.
perorálne, konzumujte dve polievkové lyžice arašidového oleja denne, najlepšie ako korenie.
éterické oleje z Rozmarín vo Verbenone, z Geranium Rosat aleboHelichrysum Taliansky môžu byť užitočné v prípadoch cholesterolu alebo cukrovky.
Účinnosť: ++
/sladký-fenikel-esenciálny-olej/Arašidový olej pochádza z olejnatého ovocia, pravidelne konzumovaný a v miernych dávkach má priaznivé vlastnosti pre tráviaci systém. Štúdie ukázali, že pomáha upokojiť žalúdočné vredy a tráviace problémy, ako aj zmierniť plynatosť a nadúvanie.
perorálne jedna až dve čajové lyžičky arašidového oleja pred jedlom alebo pridané do jedla ako korenie.
mnohé esenciálne oleje môžu podporovať tráviaci systém ako napr Bazalka, tam Kardamom alebo Semená koriandra. V prípade tráviacich vredov zostáva najvhodnejším fenikel sladký.
Účinnosť: ++
/geranium-rosat-esenciálny-olej/Arašidový olej je bohatý na omega-6. Táto mastná kyselina pomáha upokojiť podráždenú, suchú a citlivú pokožku. Jeho zmäkčujúce, vyživujúce a upokojujúce vlastnosti mu dávajú viac ako gurmánske využitie v kozmetike!
vmasírujte si niekoľko kvapiek arašidového oleja ráno a večer na pokožku.
v prípade ekzému alebo podráždenia pokožky je možné ošetrenie doplniť esenciálnym olejom z Jemná levanduľa, Rímsky harmanček alebo Geranium Rosat.
suchá pokožka ocení olejPrávnik, maslo Shea a v prípade ekzému alebo podráždenia pokožky zvážte Borák lekársky aleboPupalka dvojročná.
Účinnosť: ++
Zdá sa, že arašidový olej je vynikajúcou liečbou pre suché, lámavé vlasy. Zdá sa, že zabraňuje aj ich pádu. Prítomnosť vitamínu E v tomto HV, prírodného antioxidantu, ochráni vlasy pred vonkajšími agresiami.
vytvorte vlasovú masku na suché, rozcuchané vlasy a naneste potrebné množstvo. Trvajte na koncoch a jemne masírujte pokožku hlavy. Nechajte pôsobiť aspoň hodinu alebo cez noc, potom umyte šampónom.
v prípade suchých, poškodených alebo krepovitých vlasov esenciálne oleje z Pravá levanduľa alebo Ylang ylang kompletný možno pridať do rastlinného oleja. Proti vypadávaniu vlasov, Himalájsky Spikenard, THE Zázvor kde Grapefruit bude efektívnejšia.
tHE Castor je referenčný olej pre starostlivosť o vlasy. Jeho viskozita nás núti používať ho zriedený druhým olejom, prečo nie Arašidový?
Účinnosť: ++
Okrem bohatého zloženia najmä nenasýtených mastných kyselín má arašidový olej pestré zloženie fytosterolov, skvalénu, vitamínu E, resveratrolu atď. Tieto najnovšie aktívne zložky poskytujú veľmi zaujímavé antioxidačné vlastnosti v boji proti vráskam. Arašidový olej bojom proti voľným radikálom, jednej z hlavných príčin starnutia tkanív, posilní svoj účinok proti vráskam.
vmasírujte si niekoľko kvapiek arašidového oleja ráno a večer na pokožku.
proti vráskam je možné pridať pár kvapiek esenciálneho oleja z Geranium Rosat, z Cistus alebo iný Jemná levanduľa do vášho rastlinného oleja, aby ste zvýšili jeho účinnosť.
olej z Šípka je veľmi užitočný pre udržanie dobrej elasticity pokožky a regeneráciu buniek. V tomto prípade možno použiť aj iné rastlinné oleje ako napr Konope, THE Marhuľové jadrá alebo dokonca Semená opuncie.
Účinnosť: +
/esenciálny-olej-voňavý-zimná zeleň/Arašidový olej je indikovaný pri liečbe bolesti kĺbov spojených najmä s artritídou. Má priaznivé analgetické a protizápalové vlastnosti na zmiernenie reumatizmu. Práve jeho zloženie v nenasýtených mastných kyselinách, ale najmä v resveratrole dodáva arašidovému oleju protizápalové účinky.
niekoľko kvapiek na bolestivé miesta, 2 až 3 krát denne.
pre väčšiu účinnosť pridajte niekoľko kvapiek esenciálneho oleja Zimná zeleň voňavá aleboCitrónový eukalyptus rešpektujúc 20 % riedenie.
na zmiernenie zápalových bolestí sú často najvhodnejšie olejové maceráty, najmä olejový macerát zArnika, Ľubovník bodkovaný alebo dokonca toho Lúčna.
Priemerná známka: 4.6 ( 122 hlasy)
Publikácia: Maguire, L.S., O'Sullivan, S.M., Galvin, K., O'Connor, T.P., & O'Brien, N.M. (2004). Profil mastných kyselín, obsah tokoferolu, skvalénu a fytosterolu vo vlašských orechoch, mandliach, arašidoch, lieskových orechoch a makadamových orechoch. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 55 (3), 171–178. https://doi.org/10.1080/09637480410001725175
Publikácia: Akhtar, S., Khalid, N., Ahmed, I., Shahzad, A., & Suleria, HAR (2014). Fyzikálno-chemické vlastnosti, funkčné vlastnosti a nutričné výhody arašidového oleja: Prehľad. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 54(12), 1562-1575. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.644353
Práca : Pobeda, M. (2014). Výhody rastlinných olejov: Naučte sa ich poznať a používať pre svoje zdravie a krásu. Poessneck, Nemecko: Marabout.