Orech je najbežnejším orechom na svete. Existuje veľká rozmanitosť odrôd vlašských orechov: marbot, corne, grandjean atď. Vo Francúzsku nám náš región ponúka na výber: vlašské orechy Périgord a vlašské orechy Grenoble. Je to potravina bohatá na živiny, ale obzvlášť uznávaná pre svoje dobré lipidy. Môžeme teda extrahovať olej: olej z vlašských orechov. Ten druhý, dobre známy, sa používa hlavne pri varení a perfektne sa hodí k mnohým jedlám. V kozmetike je zriedkavejší, neprávom, pretože ide o pravý protizápalový olej. V jeho zložení dominujú najmä polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA). Je preto nepopierateľne dokonalým rastlinným olejom, ktorý nám poskytuje omega-3 a 6, ktoré sú pre naše zdravie také nevyhnutné. Okrem toho veľa ľudí poukazuje na zhodu medzi tvarom jadier vlašských orechov a ľudským mozgom. Dobrý indikátor jeho prínosov na kognitívne funkcie.
Tento článok bol aktualizovaný dňa 09/08/2023hypocholesterolemické, antiaterogénne, hypotriglyceridemické :
olej z vlašských orechov sa skladá hlavne z polynenasýtených mastných kyselín. A čo viac, je uznávaný ako jeden z rastlinných olejov s najlepším pomerom omega 6/omega 3. Indikátor jeho schopnosti obnoviť rovnováhu lipidov.
protizápalové :
olej z vlašských orechov obsahuje zaujímavý obsah kyseliny alfa-linolénovej, omega-3. Omega-3 sú protizápalové.
laxatívum :
tento olej mierne urýchľuje prechod a vylučovanie stolice vďaka svojej schopnosti lubrikovať bolus jedla. Môže sa použiť na obmedzenie zápchy.
antihelmintikum, preháňadlo :
olej z vlašských orechov je údajne účinný proti črevným parazitom, najmä proti pásomnici.
zmäkčujúci :
olej z vlašských orechov podporuje relaxáciu tkanív vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín.
neuroprotektívne :
tento olej má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, vďaka čomu má osobitné miesto pri ochrane neurónov a mozgu pred starnutím.
Ľudia alergický na orechy pred použitím treba vyhľadať lekársku pomoc.
Skladujte najlepšie na chladnom mieste, mimo dosahu svetla a tepla.
Olej z vlašských orechov je jedným z najpoužívanejších olejov na dochucovanie, surový. Okrem svojej vône, ktorá zvýrazňuje naše jedlá, prekvapuje aj neuveriteľným lipidovým profilom. Olej z vlašských orechov je bohatý nielen na nenasýtené mastné kyseliny, ako sú omega 3, 6 a 9, ale aj jeho pomer omega-6/omega-3 je dobre vyvážený. Tento posledný bod je podstatný, mnohé rastlinné oleje majú nevyvážený pomer. Na záver si ešte všimneme podiel selénu, betakaroténu, vitamínu E a vitamínu K1, ktoré ho ešte viac zdokonaľujú. Celok mu dáva množstvo vlastností: obnovenie rovnováhy lipidov, stabilizátor krvného cukru, protizápalové, atď... Stručne povedané, esenciálny rastlinný olej, ktorý sa má pravidelne používať v rámci pestrej a vyváženej stravy.
ústne, stačia 2 až 3 polievkové lyžice orechového oleja na pokrytie odporúčanej dennej dávky omega-3 a 6. Olej z vlašských orechov nie je pre obsah omega-3 určený na zahrievanie, tieto účinné látky sú citlivé na teplo. Preto ho radšej konzumujeme surový ako dochucovadlo alebo pokvapkanie olejom na konci varenia. Jeho chuť sa skvele hodí k tekvici, rybám, čerstvým syrom či čakanke.
Rastlinné oleje z repkových semien, Konope, z Bielizeň alebo dokonca Cameline sú oleje známe pre svoje bohatstvo omega-3. Majú zaujímavý pomer omega 6 / omega 3. Čo z nich robí rastlinné oleje vo výžive. Bojujú proti súčasnej nerovnováhe omega-3 VS omega-6 v našej strave.
Účinnosť: ++++
Olej z vlašských orechov má pozitívny vplyv na glykovaný hemoglobín (HbA1c) u ľudí s cukrovkou typu 2. HbA1C v skutočnosti odráža hladinu cukru v krvi za posledné mesiace. Pokles jeho hodnoty odráža správnu hladinu cukru v krvi (obsah glukózy v krvi), a teda vyrovnanú cukrovku.
ústne, pravidelná konzumácia jednej až dvoch lyžíc orechového oleja ako dochucovadla má výrazný vplyv na hladinu cukru v krvi.
esenciálny olej z Geranium Rosat možno použiť na podporu pôsobenia oleja z vlašských orechov proti cukrovke.
rastlinné oleje Borák lekársky, Sezam alebo Semená opuncie sa odporúčajú aj v prípadoch cukrovky 2. typu.
Účinnosť: ++++
Lipidy sú nevyhnutné pre fungovanie nervových buniek. Presnejšie povedané, kyselina stearová, nasýtená mastná kyselina, obsiahnutá v oleji z vlašských orechov prispieva k rozvoju mozgu.
ústne, konzumujte 2 polievkové lyžice oleja z vlašských orechov denne, ako korenie alebo na konci varenia.
éterické oleje z Malé zrnko Bigarade, Jemná levanduľa alebo Rímsky harmanček možno použiť spolu s olejom z vlašských orechov na obmedzenie nervových kŕčov.
tHE bambucké maslo vďaka zloženiu kyseliny stearovej tiež obsahuje vlastnosti na regeneráciu nervov.
Účinnosť: +++
Celé zloženie oleja z vlašských orechov je ideálne na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení. Ona je bohaté na omega-3, omega-6 a omega-9 ktorí si udržiavajú dobrý lipidový profil. Bez toho, aby som zabudol na jeho výborný pomer omega-6/omega-3, nepopierateľne nevyhnutné na obnovenie nerovnováhy, ktorá zvyšuje kardiovaskulárne riziká.
ústne, konzumujte dve polievkové lyžice oleja z vlašských orechov denne ako korenie.
éterické oleje z Rozmarín vo Verbenone aleboTaliansky helichrysum posilniť pôsobenie oleja z vlašských orechov.
rastlinné oleje Konope možno použiť aj na tento problém, všetky tri majú výborný lipidový profil.
Účinnosť: ++
Olej z vlašských orechov dodáva tenkej a nepružnej pokožke pružnosť. Je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, druhé podporujú relaxáciu tkanív. Okrem toho jej príspevok k selén a vitamín E dodáva mu miernu, nezanedbateľnú antioxidačnú aktivitu.
cez kožu, použite pár kvapiek na masáž dvakrát denne, kým olej neprenikne do pokožky.
na spomalenie starnutia pokožky je opodstatnené kombinovať ho s éterickými olejmi z Zeler alebo Mrkva. Sú to dokonalé regenerátory.
tHE rastlinné oleje šípky a z Borák lekársky sú ideálne aj pre zrelú pleť.
Účinnosť: +
Vďaka veľkému zloženiu v polynenasýtené mastné kyseliny, Olej z vlašských orechov vytvára na pokožke ochranný film, ktorý umožňuje mazu správne hydratovať a chrániť pokožku. Okrem toho jej obsah omega 3 robí z neho dokonalú protizápalovú pleť.
cez kožu, aplikujte niekoľko kvapiek orechového oleja jemnou masážou, ráno a večer.
esenciálny olej z Palmarosa hydratuje a regeneruje pokožku, skvele sa spoja, aby chránili pokožku.
tHE nechtíkový olejový macerát alebosladký mandľový olej možno kombinovať s olejom z vlašských orechov na vytvorenie upokojujúceho séra na pokožku.
Olej z pražených vlašských orechov, menej známy ako jeho sestra, zaujíma mnohých začínajúcich gurmánov. Jadrá sa pomaly pražia, potom sa lisujú za studena a redukujú na olej. Takže ste pochopili, že je to gurmánsky olej. Jeho chute sú zvýraznené a jeho arómy sublimované. Stabilnejší a o niečo jantárovejší ako olej z vlašských orechov, sám o sebe zvýrazňuje a dochucuje mnohé jedlá. Na druhej strane olej z pražených vlašských orechov nie je v skutočnosti kompatibilný s kozmetickým využitím. Pražením sa ničia omega-3, ktoré predtým ospravedlňovali jeho použitie na pokožku.
Priemerná známka: 4.8 ( 100 hlasy)
Publikácia: Martínez, ML, Labuckas, DO, Lamarque, AL a Maestri, DM (2010, august). Orech kráľovský (Juglans regia L.): genetické zdroje, chémia, vedľajšie produkty. https://doi.org/10.1002/jsfa.4059
Publikácia: BONHOMME, M. (2019, január). Botanická štúdia troch druhov orechov, Juglans regia, Juglans cinerea a Juglans nigra, ich chemického zloženia, ich terapeutického významu a ich použitia v lekárňach. http://thesesante.ups-tlse.fr/2546/1/2019TOU32003.pdf
Publikácia: Zibaeenezhad MJ, Rezaiezadeh M, Mowla A, Ayatollahi SM, Panjehshahin MR. Antihypertriglyceridemický účinok oleja z vlašských orechov. Angiológia. 2003 júl-aug.;54(4):411-4. doi:10.1177/000331970305400404. PMID: 12934760.
Publikácia: Zibaeenezhad, M., Aghasadeghi, K., Hakimi, H., Yarmohammadi, H., & Nikaein, F. (2016). Vplyv konzumácie orechového oleja na hladinu cukru v krvi u pacientov s diabetes mellitus 2. typu. https://doi.org/10.5812/ijem.34889
Publikácia: Rahimi, P., Kabiri, N., Asgary, S., & Setorki, M. (2011, december). Antidiabetické účinky oleja z vlašských orechov na aloxánom indukované diabetické potkany. https://doi.org/10.5897/AJPP11.480
Práca : de la Charie, T. (2019). Doprajte si esenciálne oleje. Prečo a ako to funguje? Editions du Rocher.
Práca : Pobeda, M. (2014b). Výhody rastlinných olejov (Pocket) (francúzske vydanie). Marabout.
Práca : Clergaud, c., & clergeaud, l. (2012). rastlinné oleje: oleje pre zdravie a krásu. edície amyris.
Práca : Chesman, S. (2017). Krátky sprievodca rastlinnými olejmi. Vydanie Blood of the Earth.
Webstránka: Orech. (nd). Čerstvé ovocie a zelenina — Interfel. https://www.lesfruitsetlegumesfrais.com/fruits-legumes/fruits-a-coque/noix
Webstránka: ANSES. (nd-a). Ciqual. Ciqual Tabuľka nutričného zloženia potravín. https://ciqual.anses.fr/
GUIDE Prečo nikdy nepoužívať olej z vlašských orechov pri varení?