Orech je najbežnejším orechom na svete. Existuje veľká rozmanitosť odrôd vlašských orechov: marbot, corne, grandjean atď. Vo Francúzsku nám náš región ponúka na výber: vlašské orechy Périgord a vlašské orechy Grenoble. Je to potravina bohatá na živiny, ale obzvlášť uznávaná pre svoje dobré lipidy. Môžeme teda extrahovať olej: olej z vlašských orechov. Ten druhý, dobre známy, sa používa hlavne pri varení a perfektne sa hodí k mnohým jedlám. V kozmetike je zriedkavejší, neprávom, pretože ide o pravý protizápalový olej. V jeho zložení dominujú najmä polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA). Je preto nepopierateľne dokonalým rastlinným olejom, ktorý nám poskytuje omega-3 a 6, ktoré sú pre naše zdravie také nevyhnutné. Okrem toho veľa ľudí poukazuje na zhodu medzi tvarom jadier vlašských orechov a ľudským mozgom. Dobrý indikátor jeho prínosov na kognitívne funkcie.

Tento článok bol aktualizovaný dňa 09/08/2023

Hlavné vlastnosti

  • hypocholesterolemické, antiaterogénne, hypotriglyceridemické :

    olej z vlašských orechov sa skladá hlavne z polynenasýtených mastných kyselín. A čo viac, je uznávaný ako jeden z rastlinných olejov s najlepším pomerom omega 6/omega 3. Indikátor jeho schopnosti obnoviť rovnováhu lipidov.

  • protizápalové :

    olej z vlašských orechov obsahuje zaujímavý obsah kyseliny alfa-linolénovej, omega-3. Omega-3 sú protizápalové.

  • laxatívum :

    tento olej mierne urýchľuje prechod a vylučovanie stolice vďaka svojej schopnosti lubrikovať bolus jedla. Môže sa použiť na obmedzenie zápchy.

  • antihelmintikum, preháňadlo :

    olej z vlašských orechov je údajne účinný proti črevným parazitom, najmä proti pásomnici.

  • zmäkčujúci :

    olej z vlašských orechov podporuje relaxáciu tkanív vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín.

  • neuroprotektívne :

    tento olej má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, vďaka čomu má osobitné miesto pri ochrane neurónov a mozgu pred starnutím.

Charakteristika a zloženie

Kozmetické vlastnosti
  • Typ pleti: suchá, podráždená, zrelá, aknózna, citlivá, zapálená.
  • Typ vlasov: suché.
Organoleptické vlastnosti
  • Vzhľad: riedka olejovitá kvapalina
  • Žltá farba
  • Vôňa: orechová.
  • Na dotyk: suchý.
  • Chuť: pripomína oriešky.
Charakteristiky pre formuláciu
  • Nezmydliteľné a aktívne zložky: vitamín E, beta-sitosterol, steroly, uhľovodíky, triterpény.
  • Index komedogenity: 2 (=nízka komedogenita)
  • Priemerný index zmydelnenia: 194
  • Oxidačná stabilita: citlivá
  • Vysoká teplotná stabilita: citlivý
  • Názov Inci: olej zo semien juglans regia
Zloženie mastných kyselín
  • kyselina palmitová (AGS): 6 až 8 %
  • kyselina stearová (SFA): 1 až 3 %
  • kyselina olejová (omega 9 MUFA): 14 až 23 %
  • kyselina linolová (omega 6 PUFA): 54 až 65 %
  • kyselina alfa-linolénová (omega 3 PUFA): 9 až 15 %
Fyzicka charakteristika
  • Hustota pri 20 °C: 0,923 až 0,925
  • Peroxidové číslo: 15
  • Číslo kyslosti: 4000
  • Index lomu pri 20 °C: 1,472 až 1,475
  • Jódový index: 132 až 162
Botanická charakteristika
  • Botanická čeľaď: Juglandaceae
  • Krajina pôvodu: Čína, kontinentálne Francúzsko, Spojené štáty americké, Irán, Turecko.
  • Destilovaná časť: jadrá
  • Proces získavania: prvé lisovanie za studena
  • Latinský názov: Juglans regia L.

Bezpečnostné opatrenia pri používaní

Ľudia alergický na orechy pred použitím treba vyhľadať lekársku pomoc.

Povolené spôsoby použitia

Dermálne Dermálne
Orálna cesta Orálna cesta

Autorizovaní používatelia

Dospelí a tínedžeri Dospelí a tínedžeri
Deti do 6 rokov Deti do 6 rokov
Tehotné a dojčiace ženy Tehotné a dojčiace ženy
Bábätká do 3 rokov Bábätká do 3 rokov

Skladovanie

Skladujte najlepšie na chladnom mieste, mimo dosahu svetla a tepla.

Nutričné ​​výhody

Olej z vlašských orechov je jedným z najpoužívanejších olejov na dochucovanie, surový. Okrem svojej vône, ktorá zvýrazňuje naše jedlá, prekvapuje aj neuveriteľným lipidovým profilom. Olej z vlašských orechov je bohatý nielen na nenasýtené mastné kyseliny, ako sú omega 3, 6 a 9, ale aj jeho pomer omega-6/omega-3 je dobre vyvážený. Tento posledný bod je podstatný, mnohé rastlinné oleje majú nevyvážený pomer. Na záver si ešte všimneme podiel selénu, betakaroténu, vitamínu E a vitamínu K1, ktoré ho ešte viac zdokonaľujú. Celok mu dáva množstvo vlastností: obnovenie rovnováhy lipidov, stabilizátor krvného cukru, protizápalové, atď... Stručne povedané, esenciálny rastlinný olej, ktorý sa má pravidelne používať v rámci pestrej a vyváženej stravy.

  • Tipy na použitie:

    ústne, stačia 2 až 3 polievkové lyžice orechového oleja na pokrytie odporúčanej dennej dávky omega-3 a 6. Olej z vlašských orechov nie je pre obsah omega-3 určený na zahrievanie, tieto účinné látky sú citlivé na teplo. Preto ho radšej konzumujeme surový ako dochucovadlo alebo pokvapkanie olejom na konci varenia. Jeho chuť sa skvele hodí k tekvici, rybám, čerstvým syrom či čakanke.

  • Ďalšie doplnkové rastlinné oleje:

    Rastlinné oleje z repkových semien, Konope, z Bielizeň alebo dokonca Cameline sú oleje známe pre svoje bohatstvo omega-3. Majú zaujímavý pomer omega 6 / omega 3. Čo z nich robí rastlinné oleje vo výžive. Bojujú proti súčasnej nerovnováhe omega-3 VS omega-6 v našej strave.

V prípade Diabetes 2. typu

Účinnosť: ++++

Olej z vlašských orechov má pozitívny vplyv na glykovaný hemoglobín (HbA1c) u ľudí s cukrovkou typu 2. HbA1C v skutočnosti odráža hladinu cukru v krvi za posledné mesiace. Pokles jeho hodnoty odráža správnu hladinu cukru v krvi (obsah glukózy v krvi), a teda vyrovnanú cukrovku.

  • Aplikačné poradenstvo :

    ústne, pravidelná konzumácia jednej až dvoch lyžíc orechového oleja ako dochucovadla má výrazný vplyv na hladinu cukru v krvi.

  • Doplnkové esenciálne oleje :

    esenciálny olej z Geranium Rosat možno použiť na podporu pôsobenia oleja z vlašských orechov proti cukrovke.

  • Ďalšie vhodné rastlinné oleje :

    rastlinné oleje Borák lekárskySezam alebo Semená opuncie sa odporúčajú aj v prípadoch cukrovky 2. typu.

Proti Neurologické poruchy

Účinnosť: ++++

Lipidy sú nevyhnutné pre fungovanie nervových buniek. Presnejšie povedané, kyselina stearová, nasýtená mastná kyselina, obsiahnutá v oleji z vlašských orechov prispieva k rozvoju mozgu.

  • Aplikačné poradenstvo :

    ústne, konzumujte 2 polievkové lyžice oleja z vlašských orechov denne, ako korenie alebo na konci varenia.

  • Doplnkové esenciálne oleje :

    éterické oleje z Malé zrnko Bigarade, Jemná levanduľa alebo Rímsky harmanček možno použiť spolu s olejom z vlašských orechov na obmedzenie nervových kŕčov.

  • Ďalšie vhodné rastlinné oleje :

    tHE bambucké maslo vďaka zloženiu kyseliny stearovej tiež obsahuje vlastnosti na regeneráciu nervov.

V prípade Cholesterol, kardiovaskulárna patológia

Účinnosť: +++

Celé zloženie oleja z vlašských orechov je ideálne na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení. Ona je bohaté na omega-3, omega-6 a omega-9 ktorí si udržiavajú dobrý lipidový profil. Bez toho, aby som zabudol na jeho výborný pomer omega-6/omega-3, nepopierateľne nevyhnutné na obnovenie nerovnováhy, ktorá zvyšuje kardiovaskulárne riziká.

  • Aplikačné poradenstvo :

    ústne, konzumujte dve polievkové lyžice oleja z vlašských orechov denne ako korenie.

  • Doplnkové esenciálne oleje :

    éterické oleje z Rozmarín vo Verbenone aleboTaliansky helichrysum posilniť pôsobenie oleja z vlašských orechov.

  • Ďalšie vhodné rastlinné oleje :

    rastlinné oleje Konope možno použiť aj na tento problém, všetky tri majú výborný lipidový profil.

V prípade Vrásky, Zrelá pleť

Účinnosť: ++

Olej z vlašských orechov dodáva tenkej a nepružnej pokožke pružnosť. Je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, druhé podporujú relaxáciu tkanív. Okrem toho jej príspevok k selén a vitamín E dodáva mu miernu, nezanedbateľnú antioxidačnú aktivitu.

  • Aplikačné poradenstvo :

    cez kožu, použite pár kvapiek na masáž dvakrát denne, kým olej neprenikne do pokožky.

  • Doplnkové esenciálne oleje :

    na spomalenie starnutia pokožky je opodstatnené kombinovať ho s éterickými olejmi z Zeler alebo Mrkva. Sú to dokonalé regenerátory.

  • Ďalšie vhodné rastlinné oleje :

    tHE rastlinné oleje šípky a z Borák lekársky sú ideálne aj pre zrelú pleť.

V prípade Suchá pokožka, Podráždená pokožka, Citlivá pokožka

Účinnosť: +

Vďaka veľkému zloženiu v polynenasýtené mastné kyseliny, Olej z vlašských orechov vytvára na pokožke ochranný film, ktorý umožňuje mazu správne hydratovať a chrániť pokožku. Okrem toho jej obsah omega 3 robí z neho dokonalú protizápalovú pleť.

  • Aplikačné poradenstvo :

    cez kožu, aplikujte niekoľko kvapiek orechového oleja jemnou masážou, ráno a večer.

  • Doplnkové esenciálne oleje :

    esenciálny olej z Palmarosa hydratuje a regeneruje pokožku, skvele sa spoja, aby chránili pokožku.

  • Ďalšie vhodné rastlinné oleje :

    tHE nechtíkový olejový macerát alebosladký mandľový olej možno kombinovať s olejom z vlašských orechov na vytvorenie upokojujúceho séra na pokožku.

Panenský VS olej z pražených vlašských orechov

Olej z pražených vlašských orechov, menej známy ako jeho sestra, zaujíma mnohých začínajúcich gurmánov. Jadrá sa pomaly pražia, potom sa lisujú za studena a redukujú na olej. Takže ste pochopili, že je to gurmánsky olej. Jeho chute sú zvýraznené a jeho arómy sublimované. Stabilnejší a o niečo jantárovejší ako olej z vlašských orechov, sám o sebe zvýrazňuje a dochucuje mnohé jedlá. Na druhej strane olej z pražených vlašských orechov nie je v skutočnosti kompatibilný s kozmetickým využitím. Pražením sa ničia omega-3, ktoré predtým ospravedlňovali jeho použitie na pokožku.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.8 ( 100 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Martínez, ML, Labuckas, DO, Lamarque, AL a Maestri, DM (2010, august). Orech kráľovský (Juglans regia L.): genetické zdroje, chémia, vedľajšie produkty. https://doi.org/10.1002/jsfa.4059

Publikácia: BONHOMME, M. (2019, január). Botanická štúdia troch druhov orechov, Juglans regia, Juglans cinerea a Juglans nigra, ich chemického zloženia, ich terapeutického významu a ich použitia v lekárňach. http://thesesante.ups-tlse.fr/2546/1/2019TOU32003.pdf

Publikácia: Zibaeenezhad MJ, Rezaiezadeh M, Mowla A, Ayatollahi SM, Panjehshahin MR. Antihypertriglyceridemický účinok oleja z vlašských orechov. Angiológia. 2003 júl-aug.;54(4):411-4. doi:10.1177/000331970305400404. PMID: 12934760.

Publikácia: Zibaeenezhad, M., Aghasadeghi, K., Hakimi, H., Yarmohammadi, H., & Nikaein, F. (2016). Vplyv konzumácie orechového oleja na hladinu cukru v krvi u pacientov s diabetes mellitus 2. typu. https://doi.org/10.5812/ijem.34889

Publikácia: Rahimi, P., Kabiri, N., Asgary, S., & Setorki, M. (2011, december). Antidiabetické účinky oleja z vlašských orechov na aloxánom indukované diabetické potkany. https://doi.org/10.5897/AJPP11.480

Práca : de la Charie, T. (2019). Doprajte si esenciálne oleje. Prečo a ako to funguje? Editions du Rocher.

Práca : Pobeda, M. (2014b). Výhody rastlinných olejov (Pocket) (francúzske vydanie). Marabout.

Práca : Clergaud, c., & clergeaud, l. (2012). rastlinné oleje: oleje pre zdravie a krásu. edície amyris.

Práca : Chesman, S. (2017). Krátky sprievodca rastlinnými olejmi. Vydanie Blood of the Earth.

Webstránka: Orech. (nd). Čerstvé ovocie a zelenina — Interfel. https://www.lesfruitsetlegumesfrais.com/fruits-legumes/fruits-a-coque/noix

Webstránka: ANSES. (nd-a). Ciqual. Ciqual Tabuľka nutričného zloženia potravín. https://ciqual.anses.fr/

Súvisiace články