Keďže nie je vždy možné eliminovať zdroje stresu, je dôležité vedieť, že diéta môže pomôcť obmedziť jeho vplyv: chrániť srdce, vyhnúť sa priberaniu a zníženej imunite, predchádzať riziku cukrovky, syndrómu vyhorenia a depresie... pri poskytovaní určitých živín bude obsah taniera v skutočnosti hrať úlohu, ktorá je príliš často prehliadaná a predsa nevyhnutná: kompenzácia nedostatku alebo straty minerálov, ako je železo alebo horčík; predchádzať maškrtám a chuti na cukor; podporovať produkciu hormónov a neurotransmiterov pre motiváciu, náladu a spánok; obmedziť zápalový terén, oxidačný stres... Starostlivosť o stravu je preto jedným z pilierov lepšieho zvládania stresu, najmä preto, že pri modernom životnom štýle má naša strava tendenciu zhoršovať svoj vplyv na zdravie.
Tento článok bol aktualizovaný dňa 22/12/2023Hyperprodukcia kortizolu, charakteristická pre chronický stres, narúša syntézu neurotransmiterov, či je to dopamín, ktorý pôsobí na motiváciu, alebo serotonín na zvládanie emócií. Sú to najmä tieto poruchy, ktoré vysvetľujú určité poruchy nálady spojené so stresom, ako je podráždenosť, smútok alebo depresia. Keď situácia pretrváva, keď telo dosiahne koniec svojich adaptačných kapacít, produkcia všetkých týchto molekúl môže skolabovať (dopamín, serotonín, kortizol atď.), čo vedie k úplnej strate „energie“ charakteristickej pre vyhorenie. Poskytnutím živín potrebných na syntézu neurotransmiterov bude potom strava hrať dôležitú úlohu pri podpore tela a prevencii vyhorenia:
Aj keď strava môže mať významný vplyv, je potrebné ju spájať s inými komplementárne prírodné prístupy v prípadoch stresu vzhľadom na jeho viaceré dôsledky na zdravie. Tieto prístupy sú predmetom čoraz väčšieho počtu štúdií zdôrazňujúcich ich účinnosť pri znižovaní úzkosti a kortizolu, regulácii srdcovej frekvencie, zlepšovaní spánku a imunity atď.
Priemerná známka: 5 ( 3 hlasy)
Publikácia: Tchakirian, L. (2018, 14. december). Téma: Omega 3 a 6: Pôsobenie na telo a mozog. Dumas. https://dumas.ccsd.cnrs.fr/dumas-01960388/file/TCHAKIRIAN%20Lidia.%20Th%C3%A8se%20d%27exercise%202018.pdf
Publikácia: De Lorgeril, M., & Salen, P. (2012). Nové poznatky o zdravotných účinkoch nasýtených a omega-6 a omega-3 polynenasýtených mastných kyselín v strave. BMC Medicine, 10(1). https://doi.org/10.1186/1741-7015-10-50
Publikácia: De Lorgeril, M., Renaud, S., Salen, P., Monjaud, I., Mamelle, N., Martin, JP, Guidollet, J., P, T., & J, D. (1994). Stredomorská strava bohatá na kyselinu alfa-linolénovú v sekundárnej prevencii koronárnej choroby srdca. The Lancet, 343 (8911), 1454-1459. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(94)92580-1
Práca : Coudron C. & Pourrias B. (2014). Príručky na predpis výživy. Zdravotné vydania.
Práca : de Lorgeril, M. (2020). Nová stredomorská diéta (Poche Santé, Poche). Marabout.
Webstránka: MEI. (28. júla 2021). MEI. https://www.iedm.asso.fr/