Rozpustná a nerozpustná vláknina patrí do rodiny vlákniny. Každá z nich zabezpečuje základné funkcie v tele vrátane regulácie tranzitu, biologickej dostupnosti makroživín a prevencie chorôb. Naša súčasná strava má nízky obsah vlákniny, ale je bohatá na rafinované potraviny, čo prispieva k zažívacím ťažkostiam a moderným patológiám. Je preto dôležité zabezpečiť stravu, ktorá rešpektuje dennú potrebu vlákniny a čo najlepšie rešpektovať rovnováhu medzi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou. Táto príručka predstavuje všetky vedecké poznatky o rozpustnej a nerozpustnej vláknine.
Tento článok bol aktualizovaný dňa 28/04/2023Diétne vlákna sú komplexné sacharidy dlhé reťazce rastlinného pôvodu. Podľa ANSES (Národná agentúra pre bezpečnosť potravín) môžu alebo nemusia byť v rastline spojené s lignínom alebo inými nesacharidovými zložkami (polyfenoly, vosky, saponíny, kutín, fytáty, fytosteroly atď.). Okrem toho sa vláknina z potravy vyznačuje tým, že ju nestrávia tráviace enzýmy. Preto ich naše črevo nedokáže vstrebať. V dôsledku toho sú čiastočne fermentované v hrubom čreve baktériami hrubého čreva. Po fermentácii vláknina produkuje mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA) a plyny. Tieto SCFA sú zodpovedné za mnohé prospešné úlohy v tele. Podľa ANSES ich možno považovať za vlákninu, ak majú aspoň jednu z nasledujúcich vlastností:
Zvýšená produkcia stolice
Stimulácia fermentácie hrubého čreva
Zníženie hladiny cholesterolu nalačno
Zníženie hladiny cukru v krvi a/alebo postprandiálna inzulinémia
Vo Francúzsku sa odporúča denná konzumácia vlákniny pri 25-30 g od ANSES tým, že zabezpečíte, aby ste do svojej stravy zahrnuli rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu. Od 20. storočia však spotreba vlákniny z potravy relatívne klesla. Hlavnými príčinami sú strava s nízkym obsahom vlákniny a prevaha rafinovaných potravín (biela ryža, biele pečivo, biele cestoviny atď.). Štúdia NutriNet-Santé (2012) skutočne odhalila, že priemerná spotreba vlákniny je 18 g/deň u žien v porovnaní s 20 g/deň u mužov. Okrem toho sa odhaduje, že iba jeden z 5 mužov a jedna z 10 žien dosiahne odporúčané množstvo vlákniny. Strava s nízkym obsahom vlákniny nie je bez následkov na naše zdravie. Je príčinou atrofie črevnej sliznice, zažívacích ťažkostí a viacerých ochorení (vrátane kolorektálneho karcinómu).
Ovocie a zelenina, strukoviny, olejnaté semená ako aj otruby a klíčky obsahujú rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. Obsah rozpustnej a nerozpustnej vlákniny sa však líši v závislosti od potraviny. Je vhodné mať pestrú stravu, ktorá vám umožní meniť zdroje vlákniny.
Jedlo (100 g) | Celková vláknina (g) | Rozpustná vláknina (g) | Nerozpustná vláknina (g) | |
Ovocie | Malina Ríbezle Blackberry Sušené slivky Sušená marhuľa Dátum Kokos Sušená figa | 3.1 3.5 5.7 6.1 8.1 8.7 9 10.3 | 0.5 0.5 0.6 2.6 3.6 1.2 2.1 1.4 | 2.6 3 5.1 3.5 4.5 7.5 6.9 8.9 |
Zelenina | Brokolica Mrkva Zelená kapusta Pór Baklažán Právnik | 3.2 3.2 3.3 3.4 3.5 5.1 | 0.7 1.3 0.3 0.2 1.2 1.9 | 2.6 1.9 3 3.2 2.3 3.2 |
Strukoviny | Polámané hrášky Objektívy Červené fazule | 6 9.1 10.4 | 0.5 0.3 1.5 | 5.6 8.8 8.9 |
Olejnaté semená | Hnedá Gaštan Lieskový orech Mandľový | 5.7 5.7 7.3 10.7 | 0.4 0.4 0.3 0.4 | 5.3 5.3 6.9 10.3 |
Germ | Pšeničných klíčkov | 14.5 | 0.9 | 13.6 |
Raňajky:
Obed:
Občerstvenie :
Večera:
Jedzte 5 ovocia a zeleniny denne, aby sa zásobili vlákninou. Prednostne vyberáme čerstvé, organické a sezónne ovocie a zeleninu, pričom dbáme na zachovanie koža.
Jedzte ovocie a zeleninu surové. Varením sa stráca veľa vlákniny obsiahnutej v týchto potravinách.
Uprednostňujte produkty kompletný (celozrnné cestoviny, celozrnná ryža, celozrnná múka atď.) v porovnaní s bielymi výrobkami, ktoré majú veľmi nízky obsah vlákniny.
Zvýšte svoje jedlá na základe strukoviny v závislosti od ich stráviteľnosti. Majú zaujímavé nutričné vlastnosti vďaka svojmu bohatstvu na bielkoviny, vitamíny a minerály, ako aj vlákninu.
Konzumujte denne za hrsť olejnatých semienekvivalent 15 g. Tie možno zaviesť do šalátov, jogurtov alebo raňajkových cereálií.
Pridať postupne pridávajte do stravy vlákninu (5 g na 5 g denne), najmä ak prechádzate z diéty s nízkym obsahom vlákniny na stravu s vysokým obsahom vlákniny. V opačnom prípade môžu spôsobiť bolesti brucha, nadúvanie, plynatosť, zápchu alebo hnačku.
Pite vody, pretože váš príjem vlákniny sa zvyšuje. Dobrý príjem tekutín pomáha zabezpečiť fungovanie vlákniny v tele.
Priemerná známka: 4.4 ( 11 hlasy)
Publikácia: Partula, V., Deschasaux, M., & Druesne-Pecollo, N. (2020). Asociácie medzi konzumáciou vlákniny a rizikom kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny, cukrovky 2. typu a úmrtnosti v prospektívnej kohorte NutriNet-Santé. The American Journal of Clinical Nutrition, 112(1), 195-207. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa063
Publikácia: AFSSA. (2002, august). Diétna vláknina: definície, spôsoby dávkovania, výživové tvrdenia. Správa odbornej komisie odborníkov na výživu ľudí. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT-Ra-Fibres.pdf
Práca : Baraut, m. (2020). výživové odporúčania pre populáciu-rnp- (francúzske vydanie). medline.
Webstránka: Durrer, D. (n.d.). Zdravá vláknina! Valais Romand Hospital Center (CHVR). https://www.hopitalduvalais.ch/fileadmin/files/disciplines/pediatrie/fr/20160930_Info_Patient_Sante_la_fibre_DEF.pdf