Vitamín B12 je vo vode rozpustný vitamín. V tele sa vyskytuje v niekoľkých formách, ale všetky sú označované termínom kobalamín. Tento vitamín je špeciálny, pretože sa nachádza výlučne v potravinách živočíšneho pôvodu (vnútornosti, mäso, ryby, vajcia, materská kašička a mliečne výrobky). Keď sa teda zníži spotreba potravín živočíšneho pôvodu, zníži sa príjem vitamínu B12 v potrave, čo si vyžaduje prípadné dopĺňanie potravinovými doplnkami. To je dôvod, prečo každý vegán-vegán musí užívať doplnky, aby zostal zdravý. To môže byť aj prípad jednotlivca, ktorý prijíma vegetariánsku stravu, pretože hladiny vitamínu B12 sú vo vajciach a mliečnych výrobkoch nízke. Najmä preto, že tento je zničený vo svetle, čím sa znižujú pôvodne nízke sadzby. Okrem príjmu potravy poskytuje vitamín B12 malý endogénny zdroj z črevnej flóry. Okrem toho je telo schopné uchovávať malé množstvo vitamínu B12, ale doba uchovávania je extrémne variabilná. Je preto nevyhnutné zabezpečiť pravidelný príjem vitamínu B12, keďže jeho nedostatok je vážny a netreba ho brať na ľahkú váhu. Je nevyhnutný pre naše fyzické a nervové zdravie a podieľa sa na mnohých životne dôležitých procesoch. Prijatie čo najrozmanitejšej a najvyváženejšej stravy je nevyhnutné na uspokojenie dennej potreby vitamínu B12.

  • Rodina: vitamíny
  • Iný názov (názvy): kobalamín

Vypočítajte si moju dennú potrebu vitamínu B12

Som :

V ktorých potravinách nájdem svoj denný príjem vitamínu B12?

Potraviny obsahujúce vitamín B12 Koncentrácia vitamínu B12 (v mg/100 g) Množstvo jedla na pokrytie mojich denných potrieb (v g)
Materská kašička 0.15 ?
Jahňacie obličky, varené 0.0789 ?
Brčál, varené 0.0607 ?
Jahňacia pečeň, varená 0.06 ?
Teľacia pečeň, varená 0.0526 ?
Kuracia pečeň, varená 0.0505 ?
Mušle, varené 0.0395 ?
Nori, sušené 0.0388 ?
Chobotnica, varená 0.036 ?
Ao-nori, sušené 0.0306 ?

Vlastnosti vitamínu B12

Vitamín B12 je študovaný a uznávaný pre tieto hlavné vlastnosti:

  • Regulátor génovej expresie : Vitamín B12 aktivuje vitamín B9 (kyselinu listovú), aby mohol pôsobiť na syntézu DNA. Vitamín B12 je preto nevyhnutným koenzýmom pri expresii DNA.

  • Podieľanie sa na vývoji nervového systému : Vitamín B12 sa podieľa na syntéze a oprave myelínových pošiev. Myelínové pošvy sú membrány obklopujúce nervové vlákna (presnejšie axóny).

  • Antianemický : Vitamín B12 je nevyhnutný vitamín pre tvorbu červených krviniek. Zúčastňuje sa totiž dozrievania červených krviniek, konečnej fázy hematopoézy (všetky štádiá vedúce k syntéze červených krviniek).

  • Prispieva k energetickému metabolizmu : Vitamín B12 sa podieľa na premene sukcinyl-CoA. Ten je metabolickým hráčom podieľajúcim sa na syntéze glukózy, mastných kyselín a katabolizme niektorých aminokyselín (izoleucín, valín, treonín a metionín).

  • Protizápalové : Vitamín B12 sa podieľa na cykle homocysteínu. Podporuje premenu posledne menovaného na metionín. Homocysteín je aminokyselina s prozápalovou kapacitou, ktorú metionín, ďalšia aminokyselina, nemá. V konečnom dôsledku vitamín B12 pomáha neutralizovať homocysteín.



„Vitamín B12“ obsiahnutý v niektorých rastlinách (kostihoj, riasy atď.) je v skutočnosti analogickou a neúčinnou látkou vitamínu B12. Bez vitamínovej aktivity u ľudí. Potraviny rastlinného pôvodu nemôžu tvrdiť, že spĺňajú potreby vitamínu B12.

Vitamín B12, prečo je dôležitý?

V prípade mierneho nedostatku

Nedostatok vitamínu B12 sa môže prejaviť nasledujúcimi problémami. V tomto prípade je potrebný dostatočný príjem alebo dokonca suplementácia.

  • Ťažká únava
  • Strata váhy
V prípade preukázaného nedostatku

Dokázaný nedostatok vitamínu B12 sa týka nasledujúcich situácií. Vyžaduje sa rada zdravotníckeho pracovníka.

  • Nevoľnosť
  • Kŕče
  • Depresia
  • Poruchy nálady
  • Poruchy trávenia
  • Problémy s pamäťou
  • Glossitída
  • Poruchy krvného obehu
  • Megaloblastická anémia
  • Intramedulárna hemolýza
  • Leukopénia
  • Pancytopénia
  • Parestézia
  • Spomalenie rastu
  • Myelodysplastický syndróm
  • Trombocytopénia
  • Gynekologické poruchy
  • Neurologické poruchy
  • Psychické problémy
  • Malformácia plodu
V prípade prebytku

Optimálny príjem vitamínu B12 pomáha predchádzať nasledujúcim situáciám:

Priaznivé v prevencii

Vitamín B12 nie je toxický ani v masívnych dávkach. V prípade prebytku sa ho telo jednoducho zbaví vylúčením močom a stolicou.

  • Kardiovaskulárna patológia
  • Alzheimerova choroba
  • Tromboembolická patológia

Vyberajte si potraviny múdro

  • Nepriehľadné balenie: vitamín B12 je citlivý na svetlo. Radšej jedlo s nepriehľadným obalom pri kúpe, pre zachovanie vitamínu.

Konzervovanie a skladovanie potravín

  • À mimo priameho svetla: vitamín B12 je fotosenzitívny vitamín. Uchovávanie potravín mimo svetla pomáha zachovať vitamín.

Vitamín B12 a interakcie

Negatívne efekty

  • PPI lieky: mechanizmus vstrebávania vitamínu B12 je zložitý. V skutočnosti sa v potravinách nachádza výlučne vo forme viazanej na bielkoviny. Potrebuje preto kyslosť žalúdka (a pepsín, bielkovinový enzým), aby sa z tohto proteínu uvoľnil a naviazal sa na vnútorný faktor, „činidlo“, ktoré chráni vitamín B12, kým sa nevstrebe do tela ileum (črevná oblasť). V konečnom dôsledku žalúdočná kyselina podporuje jeho vstrebávanie. Antacidové lieky (IPP) ovplyvnia vstrebávanie vitamínu B12.

  • Metformín: metformín, hypoglykemická liečba, znižuje plazmatické hladiny vitamínu B12.

  • Alkohol: chronická konzumácia alkoholu znižuje vstrebávanie vitamínu B12.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.4 ( 44 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Bioforma. (2007). Školiaca kniha lekárskej biológie - VITAMÍNY (č. 38). https://sjbm.fr/images/cahiers/2007-Bioforma-38-Les%20Vitamines.pdf

Publikácia: ANSES. (2016, december). Aktualizácia benchmarkov PNNS: vývoj nutričných referencií. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT2012SA0103Ra-1.pdf

Publikácia: Le Guenno, G. a Quilliot, D. (2014). Čo robiť, keď čelíte nedostatku vitamínu B12. SFNEP. https://www.sfncm.org/images/stories/Unequestion/1Q1F-Fiche_VitB12_08_09.pdf

Publikácia: Loup-Leuciuc, A., Loup, P.-J., Lombardi, T., & Samson, J. (2011). Nedostatok vitamínu B12 (časť 1): aktualizácia. https://doi.org/10.1051/mbcb/2011127

Publikácia: Výživa, CDE (2011). Samozrejme. UMVF. http://campus.cerimes.fr/nutrition/enseignement/nutrition_10/site/html/6.html

Publikácia: Rev Med Švajčiarsko. (2012). Nedostatok vitamínu B12 a železa: od diagnózy po sledovanie (č. 8). https://www.revmed.ch/RMS/2012/RMS-346/Carences-en-vitamine-B12-et-fer-du-diagnostic-au-suivi

Publikácia: Preynat, A. (2009). INTERAKCIE KYSELINA LISTOVÁ-VITAMÍN B12-METIONÍN: VPLYV NA PEČEŇOVÝ METABOLIZMUS A PRODUKTIVITU DOJNICE. https://corpus.ulaval.ca/jspui/bitstream/20.500.11794/20717/1/26047.pdf

Publikácia: Samaras, D., Genton-Graf, L., Pichard, C., Samaras, N., & Lang, P.-O. (2012). Stav vitamínov a stopových prvkov: vplyv liekov (č. 8). https://www.revmed.ch/RMS/2012/RMS-344/Statut-en-vitamines-et-en-oligo-elements-impact-des-medicaments

Práca : Auvinet, EA, Hirschauer, CH a Meunier, ALM (nd). Jedlo, výživa a diéty (francúzske vydanie). STUDYRAMA.

Práca : Oullion-Simon, M. (2019). Základný návod na výživu. Parresia.

Práca : Ferreira, A. (2013). Biológia výživy človeka (1. diel) (Dietetika a výživa: biológia - biochémia - Mikrobiológia - korigované cvičenia MCQ) (francúzske vydanie). STUDYRAMA.

Webstránka: ANSES. https://www.anses.fr/fr/content/les-références-nutritionnelles-en-vitamines-et-minéraux

Webstránka: ANSES. (nd). Ciqual. Ciqual Tabuľka nutričného zloženia potravín. https://ciqual.anses.fr/

Webstránka: Univerzitná nemocnica v Liège. (nd). Vitamín B12. Webová stránka Univerzitnej nemocnice. https://www.chu.ulg.ac.be/jcms/c_351680/fr/vitamine-b12

Webstránka: Praktická vegánska. (2021, 18. február). Vitamín B12, výživový list. https://vegan-pratique.fr/conseils-nutrition-vegetalienne/la-vitamine-b12/

Webstránka: MSD manuály. (nd-b). Nedostatok vitamínu B12. MSD Manual Professional Edition. https://www.msdmanuals.com/fr/professional/troubles-nutritionnels/carence-d%C3%A9pendance-et-toxicit%C3%A9-des-vitamines/deficiency-en-vitamine-b12?query=Deficiency% 20in%20vitamín%C2%A0B12