Rastlinný olej z Camelina so zlatožltou farbou a charakteristickou vôňou zelenej zeleniny sa získava lisovaním semien za studena. Jeho bohaté zloženie na esenciálne mastné kyseliny, omega 3 a 6, mu dáva vynikajúce vlastnosti pri varení, ale aj v kozmetike. Je obzvlášť cenený pre podporu určitej nutričnej rovnováhy, čo umožňuje bojovať proti kardiovaskulárnym a cerebrálnym problémom. Z kozmetického hľadiska je bohatý na vitamín E, prírodný antioxidant poskytujúci pokožke regeneračné a hojivé účinky. Zrelá, podráždená a citlivá pokožka bude obsluhovaná a dobre podávaná s Cameline! Latinský názov: Camelina sativa (L.) Crantz Použitá časť: semená (prvé lisovanie za studena)

Tento článok bol aktualizovaný dňa 15/12/2023

Hlavné vlastnosti

  • kardiovaskulárny ochranca, ochranca nervového systému :

    olej zo semien Camelina je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny vrátane omega-3, 6 a 9, látok podieľajúcich sa na rovnováhe kardiovaskulárneho a mozgového systému. Navyše má príjemnú chuť, je ideálny ako dochucovadlo pre denný príjem esenciálnych mastných kyselín.

  • hojenie, regenerácia pokožky :

    esenciálne mastné kyseliny tohto rastlinného oleja sa podieľajú na rekonštrukcii bunkových membrán a tým aj na regenerácii kožných buniek. Táto vlastnosť jej teda naznačuje v prípade zrelej, vráskavej pleti ale aj v prípade suchej, poškodenej a citlivej pleti. Jeho bohatstvo na vitamín E, prírodný antioxidant, tiež pomáha bojovať proti vráskam a známkam starnutia.

  • protizápalové :

    camelina olej, ktorý je veľmi bohatý na omega-3, pomáha bojovať proti zápalovým procesom v tele, a to ako zvonku, tak na koži, ako aj zvnútra. Pomáha teda upokojiť poškodenú a podráždenú pokožku.

  • zjemňujúce, vyživujúce :

    ako väčšina rastlinných olejov, aj Camelina olej vďaka svojmu zloženiu podobnému zloženiu lipidov pokožky a vlasov rýchlo preniká a má vyživujúci a zjemňujúci účinok.

  • antioxidant :

    camelina olej je bohatý na vitamín E. Táto molekula je silným antioxidantom, ktorý neutralizuje voľné radikály. Voľné radikály sú molekuly, ktoré sú pre telo škodlivé, keď sú prítomné v príliš veľkom množstve. Poškodzujú bunky a spôsobujú predčasné starnutie. Camelina olej zvnútra aj zvonka pomáha chrániť funkcie telesných buniek a pokožky.

Charakteristika a zloženie

Kozmetické vlastnosti
  • Typ pleti: suchá, podráždená, zrelá, matná, citlivá.
  • Typ vlasov: matné, suché, krehké, jemné.
Organoleptické vlastnosti
  • Vzhľad: tekutá kvapalina
  • Farba: zlatožltá
  • Vôňa: charakteristická, pripomína zelenú zeleninu.
  • Na dotyk: suchý.
  • Chuť: príjemná, ľahká, pripomína špargľu.
Charakteristiky pre formuláciu
  • Nezmydliteľné a aktívne zložky: vitamín E, polyfenoly, β-karotén (provitamín A), beta-sitosterol, kampesterol, steroly, stigmasterol, tokoferoly, avenasteroly, brassikaterol.
  • Index komedogenity: 0 (= nekomedogénny)
  • Priemerný index zmydelnenia: 185
  • Oxidačná stabilita: citlivá
  • Vysoká teplotná stabilita: citlivý
  • Názov Inci: olej zo semien cameliny sativa
Zloženie mastných kyselín
  • kyselina palmitová (AGS): 2 až 8 %
  • kyselina stearová (SFA): 1 až 5 %
  • kyselina olejová (omega 9 MUFA): 10 až 28 %
  • kyselina linolová (omega 6 PUFA): 12 až 25 %
  • kyselina linolénová (omega 3 PUFA): 28 až 45 %
  • kyselina eikosenová (omega 9 MUFA): 12 až 18 %
  • kyselina arachidová (AGS): ≤ 5 %
  • kyselina palmitolejová (omega 7 MUFA): ≤ 2 %
  • nezmydelniteľné: ≤ 1,5 %
Fyzicka charakteristika
  • Hustota pri 20 °C: 0,910 až 0,940
  • Bod vzplanutia: 175
  • Peroxidové číslo: 15
  • Číslo kyslosti: 4000
Botanická charakteristika
  • Botanická čeľaď: Brassicaceae
  • Krajina pôvodu: Španielsko, kontinentálne Francúzsko.
  • Destilovaná časť: semená
  • Proces získavania: prvé lisovanie za studena
  • Latinský názov: Camelina sativa (L.) Crantz

Bezpečnostné opatrenia pri používaní

  • Camelina olej je citlivé na oxidáciu. Po otvorení je najlepšie spotrebovať rýchlo, maximálne do 6 mesiacov. Skladujte na chladnom mieste, chráňte pred svetlom a vzduchom. Často sa odporúča riediť Camelina olej na 15-20% v iných rastlinných olejoch pre akúkoľvek aplikáciu na kožu.
  • Camelina olej by sa mal prednostne používať ako studené korenie, aby sa nezmenili jeho výhody. Bohatstvo na antioxidanty mu však dáva dobrú odolnosť pri varení (bod zadymenia: 220°C). Tento olej je teda možné použiť aj pri varení.
  • Podľa miery predbežné opatrenie, je lepšie obmedziť Camelina olej pre ľudí na antikoagulačnej liečbe.

Povolené spôsoby použitia

Dermálne Dermálne
Orálna cesta Orálna cesta

Autorizovaní používatelia

Dospelí a tínedžeri Dospelí a tínedžeri
Deti do 6 rokov Deti do 6 rokov
Tehotné a dojčiace ženy Tehotné a dojčiace ženy
Bábätká do 3 rokov Bábätká do 3 rokov

Skladovanie

Skladujte najlepšie na chladnom mieste, mimo dosahu svetla a tepla.

Nutričné ​​výhody

Camelina olej je často nazývaný "bastard ľan", a nie je to za nič! Tieto dva oleje majú spoločnú jednu veľkú vec: ich bohatstvo omega-3, ktoré poskytuje väčšinu nutričných výhod. Po prvé, umožňuje znovu vyvážiť pomer omega-3/omega-6 v našej strave. Ak by to malo byť normálne 1/5, v súčasnosti je to približne 1/20. Omega-3 majú protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym rizikám, obezite, zápalovým a kognitívnym poruchám. Pomáhajú tiež udržiavať normálnu hladinu cholesterolu. Ale naopak, prílišná konzumácia omega-3 môže spôsobiť riziko mŕtvice, pretože riedia krv. Je preto nevyhnutné vyvážiť tento pomer pridanímcamelina olej vo vašej strave denne v kombinácii s inými olejmi bohatými na omega-6, ako je napríklad sezamový alebo arašidový olej.

  • Tipy na použitie:

    konzumujte 1 čajovú lyžičku denne Camelina oleja ako korenie.

  • Ďalšie doplnkové rastlinné oleje:

    olej z Bielizeň má samozrejme rovnaké výhody ako Camelina, rovnako ako olej z Chia a z Perilla.

V prípade Suchá pokožka, Podráždená pokožka, Citlivá pokožka

Účinnosť: ++

Celé zloženie oleja Camelina je dobré pre citlivú, poškodenú a suchú pokožku. Omega-6 a 9 posilňujú prirodzenú bariéru pokožky, upokojujú ju a zjemňujú. Omega-3 majú zvláštnu vlastnosť: dávajú Cameline výhodu, že sú protizápalové, pôsobia proti menšiemu začervenaniu pokožky. V skutočnosti je nedostatok omega-3 často príčinou neustále suchej pokožky.

  • Aplikačné poradenstvo :

     naneste niekoľko kvapiek oleja Camelina ráno a večer na pokožku masážou, aby olej dobre prenikol.

  • Ďalšie vhodné rastlinné oleje :

    v prípade suchej a podráždenej pokožky Bambucké maslo, olej z Pšeničných klíčkov alebo Perilla možno tiež použiť.

V prípade Zrelá pleť

Účinnosť: ++

Camelinový olej je z veľkej časti tvorený mono a polynenasýtenými mastnými kyselinami, ktoré spočiatku vyživujú a regenerujú pokožku, ale obsahuje predovšetkým vitamín E. Ten mu dodáva antioxidačné vlastnosti, bojuje proti voľným radikálom zodpovedným za poškodenie buniek, a najmä starnutie pokožky. Omega-3 a 6 pomáhajú posilňovať kožnú bariéru a pružnosť pokožky.

  • Aplikačné poradenstvo :

    ráno a večer vmasírujte niekoľko kvapiek oleja Camelina do pokožky, aby olej dobre prenikol.

  • Doplnkové esenciálne oleje :

    na zabránenie starnutia pokožky môžu esenciálne oleje z pelargónie, mrkvy alebo cistu doplniť olej z Camelina.

  • Ďalšie vhodné rastlinné oleje :

    oleje z ŠípkaMarhuľové jadrá alebo Semená opuncie sú ideálne aj pre zrelú pleť.

Pre Matné vlasy, jemné vlasy

Účinnosť: ++

Camelina olej je dobrý pre vlasy bez výživy, suché a krehké. Zjemňuje a dodáva vlasom lesk vďaka zloženiu omega-3, 6 a 9. Tieto mastné kyseliny posilnia vlasové vlákno, aby boli silnejšie a chránili ich pred vonkajšími agresiami.

  • Aplikačné poradenstvo :

    naneste na vlasy niekoľko kvapiek rastlinného oleja Camelina, pričom dbajte najmä na končeky a dĺžky. Nechajte pôsobiť niekoľko minút až niekoľko hodín a potom opláchnite šampónom.

  • Doplnkové esenciálne oleje :

     ylang Ylang olej je referenčný v prípade suchých a lámavých vlasov, pridajte niekoľko kvapiek do oleja Camelina na posilnenie jeho účinku.

  • Ďalšie vhodné rastlinné oleje :

    na hĺbkovú výživu vlasov môže byť zaujímavé skombinovať Camelina s olejom z Castor, z Coco alebo iný Semená hrozna.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.7 ( 654 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Karvonen, HM a kol. (2002). Účinok oleja Camelina sativa bohatého na kyselinu alfa-linolénovú na zloženie mastných kyselín v sére a sérové ​​lipidy u hypercholesterolemických subjektov. Metabolizmus, 51 (10), 1253–1260. https://doi.org/10.1053/meta.2002.35183

Publikácia: Zubr, J. (2009). Jedinečný diétny olej zo semien Camelina sativa. AgroFOOD industry hi-tech, 20(2), 42–46.

Publikácia: Eidhin, D.N., Burke, J., Lynch, B., & O'Beirne, D. (2003). Účinky doplnku stravy s olejom z Camelina na lipidy prasacej krvi. Journal of Food Science, 68(2), 671–679. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2003.tb05730.x

Práca : de la Charie, T. (2019). Doprajte si esenciálne oleje. Prečo a ako to funguje? Editions du Rocher.

Práca : Pobeda, M. (2011). Výhody rastlinných olejov, naučte sa ich poznať a používať pre zdravie a krásu. Edície Hachettes Livres (Marabout).

Práca : Clergaud, C. (2003). Rastlinné oleje: oleje pre zdravie a krásu. Amyris.

Súvisiace články