Vitamín C sa tiež nachádza pod názvom kyselina askorbová alebo kyselina L-askorbová chemicky povedané. Je súčasťou skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Tento vitamín je obzvlášť známy tým, že je najcitlivejší zo všetkých vitamínov: svetlo, vzduch, teplo a rozpustnosť vo vode. Je preto ťažké splniť požiadavky na vitamín C, najmä ak sa ovocie a zelenina nekonzumujú čerstvé a sezónne. Našťastie je acerola synonymom vitamínu C. Polovica čajovej lyžičky prášku z aceroly (t.j. 1 g) samotná zabezpečuje všetky denné potreby dospelého človeka. Vitamín C, ktorý je pre zdravie nevyhnutný, sa podieľa na mnohých procesoch syntézy v tele, čím mu dáva dôležité fyziologické funkcie. Okrem toho priaznivo pôsobí na ostatné živiny. V skutočnosti vitamín C zvyšuje ich absorpciu, najmä nehémového železa. Prijatie pestrej, vyváženej, sezónnej stravy s uprednostňovaním čerstvých produktov vám umožní pokryť dennú potrebu vitamínu C.

Tento článok bol aktualizovaný dňa 07/02/2023
  • Rodina: vitamíny
  • Iný názov (názvy): kyselina askorbová

Vypočítajte si moju dennú potrebu vitamínu C

Som :

V ktorých potravinách nájdem svoj denný príjem vitamínu C?

Potraviny obsahujúce vitamín C Koncentrácia vitamínu C (v mg/100 g) Množstvo jedla na pokrytie mojich denných potrieb (v g)
Acerola prášok 17500 ?
Camu-camu prášok 3000 ?
Acerola čerešňa, surová 2850 ?
Kešu jablko, surové 556 ?
Guava, surová 228 ?
Maqui prášok 225 ?
Čierne ríbezle, surové 181 ?
Petržlen, čerstvý 177 ?
Tymián, čerstvý 160 ?
Chilli paprička, surová 155 ?

Vlastnosti vitamínu C

Vitamín C je študovaný a uznávaný pre tieto hlavné vlastnosti:

  • Antioxidant : Vitamín C má bunkový antioxidačný účinok, je to určite jeho „najpopulárnejší“ účinok a má dobrý dôvod; podieľa sa na procese neutralizácie voľných radikálov uvoľňovaných pri oxidačnom strese. Okrem toho má vitamín C regeneračnú schopnosť ako vitamín E, ktorý má tiež silnú antioxidačnú silu.

  • Liečenie : Jednou z najdôležitejších biochemických funkcií vitamínu C je jeho úloha pri biosyntéze kolagénu. Askorbát (odvodený z vitamínu C) stabilizuje a podporuje syntézu kolagénu. Ten je proteín, ktorý podporuje kožu aj kostru.

  • Proti únave : Vitamín C uľahčuje vstrebávanie nehémového železa. Nehemové železo je minerál získaný z rastlín. Okrem toho vitamín C optimalizuje asimiláciu železa, ktoré je hlavnou živinou v boji proti únave.

  • Imunomodulačný : Vitamín C sa podieľa na imunitných obranných mechanizmoch, najmä proti vírusovým a bakteriálnym infekciám.

  • Nervózne vyrovnávanie : Enzým dopamín-β-hydroxyláza (alebo DBH), umožňujúci syntézu katecholamínov, vyžaduje prítomnosť vitamínu C, aby fungoval, pretože stabilizujú ióny medi tvoriace enzým. Katecholamíny sú organické zlúčeniny, ktoré pôsobia ako poslovia (hormóny alebo neurotransmitery). Najbežnejšie sú adrenalín, norepinefrín a dopamín.


Poznáme aj ďalšie sekundárne vlastnosti:

  • Potravinové prísady: kyselina askorbová (vitamín C) sa používa ako potravinárska prídavná látka v potravinárskom priemysle. Jeho hlavná funkcia ako antioxidant pomáha udržiavať pôvodnú farbu produktov. V zozname zložiek ho nájdete pod názvom E300.

  • Aktivátor peptidového hormónu: vitamín C podporuje posttranslačný mechanizmus určitých peptidových hormónov. Post-translačný mechanizmus (tu nazývaný α-amidácia), zodpovedá dodatočným krokom po syntéze hormónov, ktoré sú potrebné pre ich fungovanie.

Vitamín C, prečo je dôležitý?

V prípade mierneho nedostatku

Stredný nedostatok vitamínu C sa môže prejaviť nasledujúcimi problémami. V tomto prípade je potrebný dostatočný príjem alebo dokonca suplementácia.

  • Únava
  • Strata váhy
  • Strata chuti do jedla
V prípade preukázaného nedostatku

Dokázaný nedostatok vitamínu C sa týka nasledujúcich situácií. V tomto prípade je potrebná suplementácia a nevyhnutná je rada zdravotníckeho pracovníka.

  • Skorbut
V prípade prebytku

Vitamín C sa vylučuje močom. Nadbytok však môže viesť k nasledujúcim ochoreniam. Je dôležité dodržiavať odporúčaný denný príjem. Suplementácia alebo suplementácia si vyžaduje radu zdravotníckeho pracovníka.

  • Obličkové kamene
  • Hnačka
  • Bolesť brucha
  • Oxidačný stres
Priaznivé v prevencii

Optimálny príjem vitamínu C pomáha predchádzať nasledujúcim situáciám:

  • Kardiovaskulárna patológia
  • Sivý zákal
  • Neurodegeneratívne ochorenie
  • Anémia z nedostatku železa

Vyberajte si potraviny múdro

  • Sezónne produkty: ročné obdobia ovplyvňujú rast rastlín a ich nutričný výnos. Rastliny zozbierané v správnom období majú teda vyšší obsah vitamínu C.

  • Miestne produkty: uprednostňovanie miestneho pôvodu obmedzuje prepravné časy po zbere na miesto predaja. To obmedzuje straty vitamínu C.

Konzervovanie a skladovanie potravín

  • Skladovanie v chladničke: ideálne je skladovanie ovocia a zeleniny v zásuvkách na zeleninu v chladničkách. Teplo a svetlo teda budú mať na vitamín C menší alebo dokonca žiadny vplyv. Napriek tomu je rozumné ich rýchlo skonzumovať.

Zachovanie vitamínu C pri varení

  • Rozumné umývanie: umývanie ovocia a zeleniny je pred konzumáciou nevyhnutné, nemalo by sa však nahradiť nadmerným namáčaním.

  • Vhodný strih: čím jemnejší je rez rastlín, tým viac bude ich dužina v kontakte s kyslíkom (ničí vitamín C). Najlepšie je nakrájať zeleninu na veľké kúsky.

  • Minimálny peeling: pokožka rastlín je často najbohatšia na mikroživiny (pretože je to najslnečnejšia časť). To je dôvod, prečo je najlepší mierny peeling. Odporúča sa však jesť ovocie a zeleninu so šupkou, keď je to možné.

  • Áno surovej zelenine: konzumácia surovej stravy je najlepší spôsob, ako si uchovať vitamín C. Varenie nevyhnutne spôsobí, že tento vitamín zmizne. Ovocie a zeleninu sa preto odporúča konzumovať čerstvé a čo najrýchlejšie.

  • Vhodné varenie: čas varenia al dente zelenina je ideálnou strednou cestou na vychutnanie si varenej zeleniny pri zachovaní významného obsahu vitamínu C. Od chvíle, keď vitamín C príde do kontaktu s vodou alebo teplom, budú straty nevyhnutné. Následne zvolíme varenie v pare, varenie vo woku, varenie sous-vide alebo aj varenie v mikrovlnnej rúre, aby sme čo najviac obmedzili straty. Naopak na varenie vo vriacej vode treba v prípade vitamínu C zabudnúť.

Vitamín C a interakcie

Negatívny účinok

  • PPI lieky: inhibítory protónovej pumpy (antacidá) bojujú proti žalúdočnej kyseline podporovaním zásaditého prostredia. Toto zásadité prostredie spôsobuje, že vitamín C je menej stabilný, čo obmedzuje jeho vstrebávanie.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.7 ( 123 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Švajčiarsky lekársky časopis. (2012, jún). Stav vitamínov a stopových prvkov: vplyv liekov. https://www.revmed.ch/RMS/2012/RMS-344/Statut-en-vitamines-et-en-oligo-elements-impact-des-medicaments#:~:text=Des%20%C3%A9tudes %20pozorovacie%20a%20intervenčné,%20d%C3%A9pl%C3%A9tion%20en%20vitamín%20C.

Publikácia: BERCHE, P. (2019, marec). História skorbutu (č. 347). https://www.revuebiologiemedicale.fr/images/Biologie_et_histoire/347-SCORBUT.pdf

Publikácia: Bioforma. (2007). Školiaca kniha lekárskej biológie - VITAMÍNY (č. 38). https://sjbm.fr/images/cahiers/2007-Bioforma-38-Les%20Vitamines.pdf

Publikácia: ANSES. (2016, december). Aktualizácia benchmarkov PNNS: vývoj nutričných referencií. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT2012SA0103Ra-1.pdf

Publikácia: TRUFFAULT, V. (2015). Oxidácia a degradácia askorbátu v paradajke a vplyv na rast a metabolizmus. https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-01299587/document

Práca : Marie Pa, V., & Vasson, M. (2015). Potravinové doplnky kľúče, aby im poradili v lekárni (ODBORNÍCI). LEKÁRNE.

Webstránka: ANSES. https://www.anses.fr/fr/content/les-références-nutritionnelles-en-vitamines-et-minéraux

Webstránka: ANSES. (nd). Ciqual. Ciqual Tabuľka nutričného zloženia potravín. https://ciqual.anses.fr/

Webstránka: UFC ČO SI VYBRAŤ. (2018a). Potravinové prísady. QUECHOISIE. https://www.quechoisir.org/comparatif-Additives-alimentaires-n56877/e300-acide-ascorbique-p223405/

Webstránka: Posttranslačná modifikačná amidácia Vzťah štruktúra funkcia proteínu štruktúra proteínu funkcia vzťah Vzťah vo výučbe Biochémia Angers University Emmanuel Jaspard biochimej. (nd). Emmanuel JASPARD. http://biochimej.univ-angers.fr/Page2/COURS/7RelStructFonction/2Biochemistry/2ModifPOSTtraduc/5Amidation/1Amidation.htm

Webstránka: ANSES. (2019). Vitamín C alebo kyselina askorbová | ANSES - Národná agentúra pre bezpečnosť potravín, životného prostredia a zdravia pri práci. https://www.anses.fr/fr/content/vitamine-c-ou-acide-ascorbique

Webstránka: MSD manuály. (2019). Otrava vitamínom C. MSD Manual Professional Edition. https://www.msdmanuals.com/fr/professional/troubles-nutritionnels/carence-d%C3%A9pendance-et-toxicit%C3%A9-des-vitamines/intoxication-par-la-vitamin-c