Slivka je statný strom z čeľade Rosaceae. Jeho plody sú dobre rozšírené v Európe a konzumujú sa po stáročia. Po vysušení sa zo sliviek stanú známe slivky. Toto sú určite najuznávanejšie sušené ovocie vo Francúzsku! Obraz sušených sliviek sa vo všeobecnosti spája s ich účinnosťou pri prechode tráviacim traktom: referenčná laxatívna potravina. Sušené slivky sú tiež vynikajúcim antioxidantom a pomáhajú predchádzať zlomeninám spojeným s demineralizáciou kostí. Toľko vlastností, ktoré podporujú pridanie sušených sliviek do našej každodennej stravy. Latinský názov: Prunus domestica L. Botanická čeľaď: Rosaceae. Použitá časť: Ovocie.

Tento článok bol aktualizovaný dňa 16/04/2023

Pre boj proti zápche

Ak by sme si mali spomenúť len na jednu vlastnosť Pruneaux, bola by to táto: Sušené slivky sú laxatívne. Slivka je so svojimi 5 g vlákniny na 100 g zdrojom vlákniny. Vláknina sú nestráviteľné sacharidy klasifikované podľa ich afinity k vode: rozpustná vláknina (ktorá pri kontakte s vodou vytvára gél), nerozpustná vláknina (ktorá v prítomnosti vody napučiava). Sušené slivky predstavujú dobrú rovnováhu medzi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou. Stimuluje tak peristaltiku čriev, zmäkčuje a zaťažuje masu stolice, čím urýchľuje črevný prechod. Všetky vedecké štúdie sú tiež jednomyseľné: Prune výrazne znižuje symptómy pacientov so zápchou.

THE deti môžu tiež jesť sušené slivky, od začiatku diverzifikácie stravy (4 mesiace), s tranzitnými poruchami alebo bez nich. Je potrebné dbať na prispôsobenie množstva a textúry ich veku.

V každom veku, ak zápcha pretrváva, je vhodné poradiť sa s lekárom.

Rada od dietológa-výživového poradcu:

  • Pre dospelých v prípade dočasnej zápchy : konzumujte 5 až 10 rehydratovaných sušených sliviek ráno nalačno alebo vo forme šťavy zo sušených sliviek (jeden pohár). Najlepšie je nechať slivky cez noc hydratovať.

  • Pre dospelých v prípade chronickej zápchy : konzumujte 5 až 8 rehydratovaných sliviek alebo vo forme šťavy zo sliviek (jeden pohár). Pozitívne účinky na činnosť čriev sa prejavia až po dvoch týždňoch pravidelnej konzumácie.

  • Pre deti do 3 rokov : 4 sušené slivky (25 g) maximálne denne. Môžu sa ponúkať zmiešané, nakrájané, v šťave alebo jemne nakrájané, s prílohou alebo bez nej.

Pre predchádzať zlomeninám kostí

Mnohé vedecké štúdie tvrdia, že denná konzumácia sliviek zlepšuje minerálnu hustotu kostí. V skutočnosti sa klinické štúdie vykonávajú najmä na ženách po menopauze (s väčším sklonom k ​​osteoporóze: zníženie minerálnej hustoty kostí). Posledne menované hodnotia vplyv sušených sliviek prostredníctvom kostných biomarkerov (ako je koncentrácia osteokalcínu v sére), vyhodnotenie geometrie kostí alebo kostnej denzitometrie. Všetci pozorovali menšie zníženie hustoty kostí u pacientov liečených sušenými slivkami ako u pacientov, ktorí nezaradili sušené slivky do svojej stravy.

Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že skóre FRAX (odhad rizika zlomeniny) je stabilné v porovnaní s kontrolnými skupinami (bez sliviek), ktorých skóre FRAX sa zhoršilo.

Niekoľko štúdií pozorovalo zlepšenie minerálnej hustoty kostí pri suplementácii sušenými slivkami. Na druhej strane, žiadna zložka slivky nedokáže vysvetliť pôvod ochranných účinkov na kosti. Sú potrebné ďalšie štúdie.

Niektoré štúdie na mužských modeloch potvrdzujú výsledky: príspevok k tvorbe kostí, aktivite obnovy kostí, zlepšenie kostnej morfometrie proximálnej tibie, hustoty a kvality kostí atď.

Napriek týmto pozorovaniam ešte neboli identifikované aktívne zlúčeniny priaznivé pre osifikáciu. Niektoré štúdie predpokladajú významné bohatstvo v vitamín K (kalcifikujúce) alebo fenolové zlúčeniny, ktoré by inhibovali kostnú resorpciu vďaka ich pôsobeniu na bunkové signálne dráhy (ktoré ovplyvňujú diferenciáciu osteoblastov a osteoklastov: bunky zodpovedné za prestavbu kostí).

Ako sa to používa ?

  • 50 až 100 g sušených sliviek denne zachováva hustotu kostípodľa protokolov klinických štúdií. Výhody by sa mali pozorovať po najmenej šiestich mesiacoch dennej konzumácie.

Pre bojovať proti oxidačnému stresu

Sušené slivky majú skóre FRAP 2,4 mmol/100 g. Toto skóre ukazuje priemernú antioxidačnú kapacitu poskytovanú meďou a selénom. Tieto dva stopové prvky sú zložkami antioxidačných enzýmov. Tiež analýza kvapalinovou chromatografiou (HPLC) ukazuje, že najrozšírenejšími zlúčeninami v sušených slivkách sú fenolové zložky (kyselina kafeoylchínová, kyanidín-3-0-rutinoizid, peonidín-3-0-rutinozid atď.) a deriváty kvercetínu (kvercetín- 3-O-rutinozid, kvercetín-3-O-ezozid-O-pentozid atď.). Tieto fytonutrienty sú schopné zachytávať voľné radikály, čo pomáha bojovať proti oxidačnému stresu.

Nakoniec, niekoľko predklinických štúdií naznačilo, že extrakt zo sušených polyfenolov by zvýšil expresiu antioxidačných enzýmov, potlačil aktiváciu NF-kB dráhy (prozápalová metabolická dráha) a obmedzil produkciu prozápalových cytokínov.

Oxidačný stres je normálny jav spojený so starnutím, destabilizuje bunkový metabolizmus a urýchľuje bunkovú smrť. Oxidačný nadbytok je z dlhodobého hľadiska škodlivý (kožné škvrny, očné choroby, neurodegeneratívne ochorenia atď.), podporuje zápal nízkeho stupňa a súvisiace patológie.

Ako sa to používa ?

  • Pravidelne konzumujte okolo desať sušených sliviek (75 g) za deň. Najlepšie ako príloha k vyváženému jedlu, aby sa obmedzil nadmerný nárast hladiny cukru v krvi (čo by prispelo a naopak na oxidatívny stres).

Nepodložené reputácie

„Slivky sú v prípade cukrovky zakázané“

Sušenie sliviek koncentruje ich makroživiny vrátane cukrov. Sušené slivky majú teda vyšší glykemický index ako čerstvé slivky. Sušené slivky majú skutočne glykemický index 39, to znamená nízky (nemali by spôsobovať výrazné zmeny hladiny cukru v krvi). Ak nás však zaujíma glykemická nálož, teda glykemický index korelovaný s množstvom skonzumovaných sušených sliviek: na 75 g sušených sliviek (normálne množstvo) je glykemická nálož priemerná, odhadovaná na 16. Pozorovali by sme teda výraznú zvýšenie hladiny cukru v krvi po konzumácii sušených sliviek, čo by v nasledujúcich hodinách viedlo k reaktívnej hypoglykémii.

V dôsledku toho je nevyhnutné preskúmať Znížené množstvo sušených sliviek v prípade cukrovky, ak chcete ťažiť z jej predností bez toho, aby ste uškodili cukrovke. Preto sa odporúča konzumujte maximálne 25 až 30 g sušených sliviek denne (5 až 6 sušených sliviek, vážených kameňmi) v prípade cukrovky.

„Slivky pomáhajú znižovať cholesterol“

THE výhody sušených sliviek proti hypercholesterolémii (koncentrácia cholesterolu v krvi vyššia ako norma) sú neisté. Slivky v zásade vďaka bohatosti na vlákninu (5 g na 100 g sušených sliviek) znižujú vstrebávanie cholesterolu z potravy a zvyšujú využitie cholesterolu na tvorbu žlčových solí (narúša enterohepatálny cyklus, ktorý umožňuje vylučovanie žlčových solí recyklované). V skutočnosti však klinické štúdie nepozorujú významnú zmenu cholesterolu a triglyceridémie s konzumáciou sliviek alebo bez nich.

Stručne povedané, sušené slivky neznižujú koncentrácie cholesterolu alebo triglyceridov v krvi, ale nezvyšujú ich.

Bezpečnostné opatrenia pri používaní

  • V nadbytku môžu sušené slivky spôsobiť hnačku a nadúvanie

Nutričné ​​hodnoty

Výživové prvky na 100 g za 75 g % RDA* na 100 g % RDA* pre 75 g
Energia (Kcal) 229 171,75 12 9
Energia (Kj) 969 726,75 12 9
Lipidy (g) 0.4 0.3 1 0.75
Nasýtené mastné kyseliny (g) 0.16 0.12 1 0.75
Mononenasýtené mastné kyseliny (g) 0.14 0.1
Polynenasýtené mastné kyseliny (g) 0.05 0.04
Sacharidy (g) 55.4 41.55 21 15.75
Vrátane cukrov (g) 38.1 28.57 42 31.5
Vrátane polyolov (g) 9.6 7.2
Vrátane škrobu (g) 0.35 0.26
Vláknina (g) 5.1 3.82
Bielkoviny (g) 1.63 1.2 3 2.25
Soľ (g) 0.013 0.01 0 0
Vitamín A (µg) 14.9 11.2 2 1.5
Vitamín B1 (mg) 0.029 0.02 3 2.25
Vitamín B2 (mg) 0.034 0.02 2 1.5
Vitamín B3 (mg) 0.43 0.32 3 2.25
Vitamín B5 (mg) 0.38 0.28 6 4.5
Vitamín B6 (mg) 0.25 0.19 18 13.5
Vitamín B9 (µg) 5 3.75 3 2.25
Vitamín B12 (µg) 0 0 0 0
Vitamín C (mg) 0.5 0.37 1 0.75
Vitamín D (µg) 0.25 0.18 5 3.75
Vitamín E (mg) 0.41 0.3 3 2.25
Vitamín K (µg) 12.8 9.6 17 12.75
Vápnik (mg) 50 37.5 6 4.5
Chlorid (mg) 20 15 3 2.25
Meď (mg) 0.23 0.17 23 17.25
Železo (mg) 0.38 0.28 3 2.25
Jód (µg) 0.8 0.6 1 0.75
Horčík (mg) 30 22.5 8 6
Mangán (mg) 0.25 0.19 13 9.75
Fosfor (mg) 66 49.5 9 6.75
Draslík (mg) 610 457.5 31 23.25
Selén (µg) 20 15 36 27
Zinok (mg) 0.28 0.21 3 2.25

*odporúčaná denná dávka

Zistite viac o rastline: Slivka

Slivka patrí do čeľade Rosaceae. Je to ker vysoký približne päť metrov, dobre známy v kontinentálnom Francúzsku. Slivky sú veľmi odolné a dožívajú sa až 50 rokov. Majú radi ľahké a hlinité pôdy so zásaditým pH. Ich obvajcovité listy sú zubaté. Na začiatku jari kvitnú biele kvety. Tieto kvety majú päť okvetných lístkov, čo je vlastnosť čeľade Rosaceae. Po oplodnení sa z kvetov rodia plody: slivky. Slivky znamenajú začiatok letnej sezóny, pretože sa zbierajú v prvom júlovom teple. Prezývajú ich aj quetsche alebo mirabelkové slivky.

Čo sa týka histórie sliviek, nepoznáme ich presný pôvod. Zdá sa, že je výsledkom kríženia niekoľkých európskych a ázijských druhov. Vieme však, že jeho kultúra je veľmi stará, keďže archeologické stopy siahajú až do doby bronzovej. V Európe sa slivka vždy tešila skutočnému úspechu.

V prípade zápcha: Sušené slivky VS Psyllium

Psyllium a sušené slivky sú dve potraviny známe pre svoju bohatosť na vlákninu. Toto uznanie podporuje použitie Psyllium a Sussus v prípadoch zápchy. Štúdia porovnáva účinnosť sušených sliviek a prášku Psyllium v ​​prípadoch chronickej zápchy. 40 subjektov je vo veku 18 až 75 rokov, má symptómy dlhšie ako 3 dni a trpí chronickou zápchou viac ako 25 % prípadov. Kritériá hodnotenia zahŕňajú počet úplných spontánnych pohybov čriev, symptómy zápchy, konzistenciu stolice a úsilie potrebné počas defekácie. Štúdia tiež zahŕňala nadúvanie, plnosť a chuťové skóre. Výsledky naznačujú, že tieto dve potraviny zlepšujú tráviaci tranzit.

Lepšie výsledky vykazujú slivky na frekvencii stolice a príznakoch zápchy. Možno ich považovať za potravinu prvej línie pri zápche. Sušené slivky sa skutočne vyznačujú množstvom významnej vlákniny, ktorá je rovnomerne rozdelená medzi rozpustnú a nerozpustnú vlákninu; naopak, prášok Psyllium je bohatší na rozpustnú vlákninu. Ak však nemáte radi chuť sliviek, vyberte si Psyllium, ktoré má neutrálnejšiu chuť v kombinácii s diéta prispôsobená zápche.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.9 ( 57 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: A. Favier, Oxidačný stres a ľudské patológie, Annales Pharmaceutiques Françaises, zväzok 64, vydanie 6, 2006, strany 390-396, ISSN 0003-4509, https://doi.org/10.1016/S0003-4509(0003-47539 2. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0003450906753342)

Publikácia: Damani JJ, De Souza MJ, VanEvery HL, Strock NCA, Rogers CJ. Úloha sliviek pri modulácii zápalových ciest na zlepšenie zdravia kostí u žien po menopauze. Adv Nutr. 2. okt 2022;13(5):1476-1492. doi:10.1093/advances/nmab162. PMID: 34978320; PMCID: PMC9526830.

Publikácia: De Souza MJ, Strock NCA, Rogers CJ, Williams NI, Ferruzzi MG, Nakatsu CH, Simpson AMR, Weaver C. Zdôvodnenie a návrh štúdie randomizovanej kontrolovanej štúdie výživového doplnku so slivkami (sušené slivky) na hustote kostí, geometrii a odhadoch sila kostí u žien po menopauze: The Prune study. Contempt Clin Trials Commun. 28. mája 2022; 28:100941. doi: 10.1016/j.conctc.2022.100941. PMID: 35669487; PMCID: PMC9163423.

Publikácia: Wallace T.C. Sušené slivky, slivky a zdravie kostí: Komplexný prehľad. Živiny. 19. apríla 2017; 9 (4): 401. doi:10.3390/nu9040401. PMID: 28422064; PMCID: PMC5409740.

Publikácia: De Souza MJ, Strock NCA, Williams NI, Lee H, Koltun KJ, Rogers C, Ferruzzi MG, Nakatsu CH, Weaver C. Sušené slivky zachovávajú minerálnu hustotu bedrových kostí v 12-mesačnej randomizovanej kontrolovanej štúdii u žien po menopauze: Štúdia sliviek. Am J Clin Nutr. 6. okt 2022; 116 (4): 897-910. doi:10.1093/ajcn/nqac189. PMID: 35798020.

Publikácia: Coppari S, Colomba M, Fraternale D, Brinkmann V, Romeo M, Rocchi MBL, Di Giacomo B, Mari M, Guidi L, Ramakrishna S, Ventura N, Albertini MC. Antioxidačná a protizápalová schopnosť extraktu slivky (Prunus Spinosa L.) má za následok zlepšenie účinnosti hojenia rán. Antioxidanty (Bazilej). 2. marca 2021; 10 (3): 374. doi:10.3390/antiox10030374. PMID: 33801467; PMCID: PMC7999414.

Publikácia: Jonnatan Fajardo, Danielle Gaffen, Ashley Eisner, Mark Kern, Shirin Hooshmand, Účinky sušenej slivky (slivky) na hustotu a silu kostí u mužov, Aktuálny vývoj vo výžive, zväzok 4, dodatok 2, 2020, nzaa040_0471, ISSN222 https://doi.org/10.1093/cdn/nzaa040_021. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S247529912307539X)

Publikácia: Bahram Arjmandi, Kelli George, Lauren Ormsbee, Neda Akhavan, Joseph Munoz, Elizabeth Foley, Shalom Siebert, Krátkodobé účinky sušených sliviek pri prevencii zápalu a zlepšovaní ukazovateľov zdravia kostí u mužov s osteoporózou, Aktuálny vývoj vo výžive, zväzok 4, príloha 2, 2020, nzaa040_005, ISSN 2475-2991, https://doi.org/10.1093/cdn/nzaa040_005. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2475299123075236)

Publikácia: Mary Jane De Souza, Nicole CA Strock, Connie J. Rogers, Nancy I. Williams, Mario G. Ferruzzi, Cindy H. Nakatsu, Abigayle MR Simpson, Connie Weaver, Zdôvodnenie a návrh štúdie Randomizovanej kontrolovanej štúdie výživového doplnku so sušenými slivkami ( sušené slivky) na hustote kostí, geometrii a odhadovanej sile kostí u žien po menopauze: The Prune study, Contemporary Clinical Trials Communications, Volume 28, 2022, 100941, ISSN 2451-8654, https://doi.org/10.1016/j. conctc.2022.100941. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2451865422000588)

Publikácia: Janhavi J Damani, Mary Jane De Souza, Hannah L VanEvery, Nicole CA Strock, Connie J Rogers, Úloha sušených sliviek v modulácii zápalových ciest na zlepšenie zdravia kostí u žien po menopauze, Pokroky vo výžive, zväzok 13, vydanie 5, 2022, strany 1476-1492, ISSN 2161-8313, https://doi.org/10.1093/advances/nmab162. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831323000236)

Publikácia: Mary Jane De Souza, Nicole CA Strock, Nancy I Williams, Hang Lee, Kristen J Koltun, Connie Rogers, Mario G Ferruzzi, Cindy H Nakatsu, Connie Weaver, Prunes zachovávajú minerálnu hustotu bedrových kostí v 12-mesačnej randomizovanej kontrolovanej štúdii v postmenopauzálnom období ženy: The Prune Study, The American Journal of Clinical Nutrition, zväzok 116, vydanie 4, 2022, strany 897-910, ISSN 0002-9165, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqac189. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523036092)

Súvisiace články