Zdravie pochádza z taniera! Stále lepšie poznáme súvislosti medzi výživou a zdravím. Početné štúdie dokazujú vplyv nutričných faktorov na výskyt určitých chorôb a naopak, iné štúdie dokazujú prínos určitých potravín, živín a správania pri prevencii patológií. Preto je výživa kľúčovým prvkom pri udržiavaní alebo dokonca zlepšovaní našej úrovne zdravia. Prostredníctvom tohto sprievodcu objavte základy výživy s prezentáciou základných živín, makroživín (bielkoviny, lipidy, uhľohydráty), mikroživín (vitamíny, minerály, stopové prvky) a ďalších aktívnych zlúčenín (guaranín, kurkumín atď.), ktoré sa nachádzajú v našich potravinách. .
Tento článok bol aktualizovaný dňa 03/09/2022Proteíny, často nesprávne nazývané bielkoviny, sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho metabolizmu. Bielkoviny zahŕňajú proteíny, aminokyseliny a peptidy : spojené aminokyseliny tvoria peptidy a sekvencia týchto peptidov tvorí proteíny. Proteíny sú potom makromolekuly, tvorené jedným alebo viacerými polypeptidovými reťazcami.
Existuje 20 rôznych aminokyselín, z ktorých 12 si naše telo syntetizuje a 8 z nich sa nazýva „esenciálne“, to znamená, že musia byť dodávané prostredníctvom potravy, pretože si ich nedokážeme syntetizovať.
Dostatok bielkovín prispieva k udržiavať a zvyšovať svalovú hmotu ale tiež zohrávajú úlohu pre udržiavanie normálnych kostí.
Na 1 gram skonzumovaného proteínu sú to tieto 4 kalórie vyrobený na telo.
Sacharidy sú naše hlavný zdroj energiepredstavujú životne dôležité palivo pre mozog, svaly a niektoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie čriev. Bežne nazývané cukrysacharidy sa skladajú z vodíka (H), uhlíka (C) a kyslíka (O), tvoriace osy. Existujú dva typy uhľohydrátov, jednoduché sacharidy, ako je glukóza, laktóza a sacharóza, a komplexné sacharidy, ako je škrob, glykogén alebo vláknina.
Rovnako ako bielkoviny na 1 gram skonzumovaných sacharidov sú 4 kalórie vyrobený na telo.
Potravinová vláknina sú polysacharidy (zložené z niekoľkých jednoduchých cukrov, cukrov) a sú súčasťou sacharidová rodina. Existujú dve triedy, rozpustná vláknina, ako sú pektíny, ktoré, ako naznačuje ich názov, sú rozpustné vo vode, a nerozpustná vláknina, ako je celulóza, ktorá má vysokú napučiavaciu schopnosť. Vláknina nie je trávená enzýmami tráviaceho traktu, ale bude mať výhody pri regulácii črevného prechodu, sýtosti a pri prevencii mnohých chorôb.
Vláknina poskytuje menej energie ako jednoduché sacharidy 1,9 kcal na gram spotrebovanej vlákniny.
Lipidy sú základnými zložkami nášho tela. Tvoria ich mastné kyseliny, ktorých sú dva druhy, nenasýtené a nasýtené mastné kyseliny.
THE nenasýtené mastné kyseliny (AGI) pozostávajú z jednej alebo viacerých dvojitých väzieb uhlík-uhlík (C=C), čo umožňuje ich klasifikáciu do dvoch kategórií: mononenasýtené mastné kyseliny (MUFA) a polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA). MUFA majú iba jednu dvojitú väzbu, to je prípad kyseliny olejovej, omega 9, zatiaľ čo PUFA sú tvorené niekoľkými dvojitými väzbami uhlík-uhlík. Medzi posledne menovanými nájdeme napríklad omega 3 a 6, ktoré spájajú nasledujúce mastné kyseliny, kyselinu alfa-linolénovú a kyselinu linolovú, esenciálne mastné kyseliny, ktoré musíme poskytovať našou stravou, pretože ľudia si ich nedokážu syntetizovať.
Pokiaľ ide o nasýtené mastné kyseliny (SFA), majú len jednoduché uhlíkové väzby, to znamená, že všetky uhlíky sú spojené s atómami vodíka.V strave uprednostňujeme nenasýtené tuky pred nasýtenými tukmi, aby sme udržali normálnu hladinu cholesterolu a hlavne zlepšili kardiovaskulárne zdravie.
Na rozdiel od bielkovín a sacharidov, z ktorých každý poskytuje 4 kcal na gram, poskytujú lipidy 9 kcal na gram. Významne teda prispievajú k pokrytiu energetických potrieb.
Viac podrobností na: lipidov a mastných kyselín v našej strave
Okrem týchto makroživín majú energetickú hodnotu len niektoré organické zlúčeniny ako etanol, polyoly či dokonca niektoré kyseliny.
Minerály nie sú zdrojom energie, ale často sa začleňujú do bunkových štruktúr a sú nevyhnutné pre činnosť hormónov a enzýmov. Musia sa dodávať potravou, pretože telo si ich nevie vyrobiť. Existuje a dvadsať minerálov ktoré predstavujú výhody pre ľudí, medzi hlavné patria vápnik, horčík, fosfor, sodík alebo draslík.
Stopové prvky sú v našom tele prítomné v malom množstve, ale zohrávajú určitú úlohu hlavnú úlohu v mnohých metabolických reakciách. Hlavnými stopovými prvkami sú železo, meď, chróm, selén, zinok, mangán alebo jód.
Viac podrobností na: minerály, stopové prvky v našej strave
Vitamíny sú nevyhnutné látky pre organizmus a najmä pre správne fungovanie fyziologických procesov. Sú to molekuly aktívne vo veľmi malých množstvách, ktorých nedostatok môže spôsobiť vážne ochorenia alebo dysfunkcie. Príjem vitamínov potravou je nevyhnutný, pretože si ich nedokáže vyrobiť, s výnimkou dvoch vitamínov, K a D. Existuje 13 rodín vitamínov distribuované v dve kategórie :
THE vitamíny rozpustné v tukoch schopné rozpúšťať sa v tukoch, nájdeme vitamíny A, D, E a K.
THE vitamíny rozpustné vo vode vo vode rozpustné, nájdeme vitamíny skupiny B (B1, B2, B3 alebo PP, B5, B6, B8, B9 a B12) a C.
Viac podrobností na: vitamíny v našej strave
Fytonutrienty sú živiny z rastlínprirodzene sa vyskytujú v potravinách rastlinného pôvodu, ako je ovocie, zelenina, celozrnné výrobky alebo strukoviny.
Medzi fytonutrientmi nájdeme najmä tzv fenolové zlúčeniny s polyfenolmi, flavonoidmi alebo fenolovými kyselinami a karotenoidy.
Tieto aktívne zlúčeniny sa často nachádzajú v našich potravinách a sú uznávané silné antioxidanty. Tieto živiny ako antioxidanty pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu a ovplyvneným ochoreniam, ako sú kardiovaskulárne, degeneratívne ochorenia, rakovina a dokonca aj predčasné starnutie.
Viac podrobností na: antioxidačná sila
Okrem antioxidačných vlastností môžu mať aj fytonutrienty zdravotné výhody a najmä napríklad na úrovni imunitného alebo hormonálneho systému. Môžu tiež pôsobiť ako bakteriálne alebo antivírusové činidlá a sú zodpovedné za sfarbenie niektorých druhov ovocia a zeleniny, ako je oranžová farba mrkvy, ktorá je spôsobená najmä betakaroténom.
Viac podrobností na: fytonutrientov v našej strave
THE ANC určiť referenčné hodnoty stanovené ANSES pre veľký počet živín s cieľom definovať priemerné nutričné potreby populácie. Sú pravidelne aktualizované na základe vedeckého pokroku. V súčasnosti je energetický príjem rozdelený nasledovne:
ANSES odporúča poskladať si svoju priemernú dennú spotrebu tak, aby podiel kalórií z každej hlavnej skupiny makroživín bol nasledovný:
Aby sme pomohli obyvateľom vybrať si tie najlepšie potraviny a osvojiť si aktívnejší životný štýl, referenčné hodnoty sa stávajú odporúčaniami a objavujú sa nové produkty!
Zvýšiť : nesolené orechy, sušená zelenina, ovocie a zelenina, domáce výrobky ale aj fyzická aktivita.
Posunúť sa smerom k: celozrnné výrobky, sezónne ovocie a zelenina, potraviny od lokálnych producentov a pokiaľ možno biopotraviny, striedanie tučných a chudých rýb, rôzne rastlinné oleje a obmedzené mliečne výrobky.
Znížiť: červené mäso, sladké a slané výrobky, údeniny, alkohol, čas strávený sedením a výrobky s nutri-skóre D a E.
Vedecky povedané, 1 kilokalória (1 000 kalórií alebo 1 kcal) je množstvo tepla potrebné na zvýšenie teploty 1 kilogramu vody o 1 °C.
V oblasti stravovania a potravín poskytuje jedno jablko približne 52 kcal alebo 52 000 kalórií. Takže pre zjednodušenie výpočtov je energia vyjadrená v jednotkách 1 000 kalórií, ktoré sa tiež nazývajú kilokalórie. To znamená, 1 kalória sa rovná 1 kilokalórii ; Veľké „C“ v kalóriách znamená „kcal“. Kalórie a kilokalórie sa teda používajú zameniteľne na vyjadrenie toho istého.
V praxi je preto normálne a prijateľné používať malé písmeno „c“ namiesto veľkého písmena „C“, najmä pri hovorení.
Nájdeme viacero pojmov z hľadiska výživových odporúčaní ako ANC, RDA, RNJ či dokonca VNR.
ANC : odporúčaný výživový príjem. Toto sú body vedecké referenčné hodnoty pre danú populáciu. Predstavujú dostatočné množstvo rôznych živín, ktoré sú potrebné na zabezpečenie pokrytia nutričných potrieb rôznych populácií.
RDA: odporúčaná denná dávka. Tie sú regulačné hodnoty európske normy používané ako referencia pri nutričnom označovaní potravinárskych výrobkov. Na rozdiel od ANC, RDA nezohľadňujú vek, pohlavie ani životný štýl.
Rnj: denné nutričné štandardy. Tie sú základné hodnoty poskytnuté výrobcami s cieľom umiestniť obsah energie a makroživín v nápojoch alebo potravinách vo vzťahu k ANC.
Priemerná známka: 4.7 ( 421 hlasy)
Práca : Manetta, J. (2014). Mikrovýživa a nutriterapia: Všeobecné zhrnutie pre zdravotníkov. Edície Sparta.
Práca : Vasson, poslanec. (2015). Potravinové doplnky: Kľúče k ich odporúčaniu do lekárne. Brožované vydania.
Webstránka: Odporúčania | Eat Move. Získané 17. júna 2019 z http://www.mangerbouger.fr/Les-recommandations
GUIDE Osteoporóza a diéta: aké potraviny uprednostňovať a ktorým sa vyhýbať?
GUIDE Nadmerná kyselina močová: ktorým potravinám sa vyhnúť a ktoré uprednostňovať v prípade dny?
GUIDE Ekzém a diéta: ktorým potravinám sa vyhýbať a uprednostňovať ich?
GUIDE Makrocytárna anémia: aké potraviny sú bohaté na vitamín B12?
GUIDE Potraviny bohaté na vitamín B9 (kyselina listová) v prípade makrocytickej anémie
GUIDE Anémia z nedostatku železa: ktoré potraviny bohaté na železo uprednostniť?
GUIDE Aké potraviny by ste si mali vybrať, aby ste zvýšili svoje opálenie?
GUIDE Aké sú najúčinnejšie potraviny potláčajúce chuť do jedla?
GUIDE Alergia na peľ: aké potraviny uprednostňovať a ktorým sa vyhýbať?
GUIDE Akým potravinám sa vyhnúť alebo uprednostňovať v prípade divertikuly?
GUIDE Akým potravinám sa vyhnúť v prípade hiátovej hernie?
GUIDE Zápal šliach a diéta: akým potravinám sa vyhýbať a uprednostňovať ich?
GUIDE Osteoartróza a diéta: akým potravinám sa vyhýbať a ktoré preferovať?
GUIDE Čo jesť, ak máte zápchu?
GUIDE Čo jesť počas dojčenia pre zdravie dieťaťa a matky?
GUIDE Prevencia a zmiernenie vredov prostredníctvom stravy
GUIDE Celulitída a diéta: ktorým potravinám sa vyhýbať a uprednostňovať ich?
GUIDE Prevencia a zmiernenie nadúvania prostredníctvom stravy
GUIDE Hnačka a diéta: aké potraviny uprednostňovať a ktorým sa vyhýbať?
GUIDE Prevencia a zmiernenie infekcií močových ciest (cystitída) prostredníctvom stravy
GUIDE Čo je to acidobázická rovnováha a ako ju obnoviť?
GUIDE Čo jesť, ak máte intoleranciu na lepok?
GUIDE Čo jesť, ak máte laktózovú intoleranciu?
GUIDE Ako zmierniť dráždivé črevo potravinami bez FODMAP?
GUIDE Ako predchádzať akné prostredníctvom stravy?
GUIDE Prevencia a zmiernenie astmy prostredníctvom stravy
GUIDE Divertikulitída: Diéta bez zvyškov
GUIDE Akú diétu by ste mali prijať v prípade hypotyreózy?
GUIDE Ako predísť svalovým kŕčom pomocou diéty?
GUIDE Zlyhanie obličiek: Akým potravinám sa vyhnúť?
GUIDE Ako obmedziť následky hypertyreózy diétou?
GUIDE Akú diétu zvoliť v prípade akútnej pankreatitídy?
GUIDE Akú diétu by ste mali prijať v prípade chronickej pankreatitídy?
GUIDE Prevencia a zmiernenie hemoroidov prostredníctvom stravy
GUIDE Ako zabezpečiť rozpustnú a nerozpustnú vlákninu vo vašej strave?
GUIDE Čo je oxidačný stres a ako ho obmedziť?
GUIDE Aké potraviny jesť, aby ste predišli vekom podmienenej degenerácii makuly (AMD)?
GUIDE Glykemický index: definícia a klasifikácia potravín
GUIDE Prevencia a zmiernenie gastritídy prostredníctvom stravy