Orech je listnatý strom z čeľade Juglandaceae. Koncom leta začína zber čerstvých vlašských orechov. Ovocie má štyri hlavné časti: kôstku, šupku, škrupinu a zelený obal. Orech je najznámejší pre svoje jadro: jadrá vlašských orechov. Na začiatku jesene sa sušené orechy oslobodia od šupky, ktorá ich drží na strome. Tento orech je celosvetovo obľúbený pre svoje senzorické vlastnosti a nutričné vlastnosti. Jadrá vlašských orechov sa môžu konzumovať ako také alebo vo forme rastlinného oleja získaného lisovaním za studena. Jadrá vlašských orechov sú na prvom mieste medzi orechmi najbohatšími na omega-3 a antioxidanty. Tieto skóre sú vynikajúce na zníženie koncentrácie zlého cholesterolu (LDL-cholesterol) v krvi a zvýšenie koncentrácie dobrého cholesterolu (HDL-cholesterol). Vlašské orechy majú tiež výborný pomer omega-6/omega-3, čo je dôležitý bod pre zníženie výskytu kardiovaskulárnych rizík. Hoci tieto výhody už nie je potrebné dokazovať, ich priemerná spotreba vo Francúzsku zostáva nízka: odhaduje sa na 500 g/rok/obyvateľa, čo predstavuje jeden orech na týždeň a osobu. Zostáva nám už len jedna vec: osvojiť si postoj Nut. Latinský názov: Juglans regia L. Botanická čeľaď: Juglandaceae. Použitá časť: Mandle.
Tento článok bol aktualizovaný dňa 18/08/2023Vzhľadom na energetickú hustotu jadier vlašských orechov a ich vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín sú definované odporúčania na dennú konzumáciu. Ako klasická liečba alebo pre potešenie: porcia jadier vlašských orechov sa odhaduje na 15 g denne, čo predstavuje päť až sedem jadier vlašských orechov denne.
Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:
Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:
Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:
Alergén: Stromové orechy
15 g jadier vlašských orechov obsahuje významný podiel Nutričné referencie pre populáciu (RNP) z nasledujúcich živín: vláknina, Meď, Mangán. V menšej miere obsahujú aj bielkoviny, Železo, z Magnézium, z Fosfor, z Draslík, z Selén, z Zinok, z Vitamín B1 a nejaké Vitamín B9.
Ako taký, jadrá vlašských orechov môžu doplniť vašu zdravú a pestrú stravu.
Jadrá vlašských orechov majú prirodzene nízky obsah jednoduchého cukru, bohaté na lipidy a vlákninu. V dôsledku toho orechy znižujú glykemickú záťaž jedla, čo zmierňuje zvýšenie hladiny cukru v krvi po jedle. Nájdeme tu aj polynenasýtené mastné kyseliny, vlákninu a fytosteroly. Tie dodávajú vlašským orechom skutočnú hypolipidemickú silu. Okrem toho sú jadrá vlašských orechov bohaté na antioxidanty (meď, mangán, selén a zinok). Zabezpečujú neutralizáciu voľných radikálov, čo obmedzuje predčasné starnutie buniek a rozvoj aterosklerotických plátov.
Jadrá vlašských orechov vracajú telu energiu. Čo sa týka makroživín, vlašské orechy sa skladajú z viac ako 85 % lipidov, teda makroživiny s najvyšším energetickým výťažkom. Pokiaľ ide o mikroživiny, je známe, že horčík, železo a vitamín B9 prítomné vo vlašských orechoch znižujú únavu. Iné ako vitamín B1, zinok, fosfor a meď sa podieľajú na metabolizme makroživín: sú nevyhnutné pre premenu makroživín na energiu. Netreba zabúdať, že v kombinácii s horčíkom, draslíkom a vitamínom B9 prispievajú k fungovaniu nervového systému a psychickým funkciám.
Čo sa týka intelektuálnej výkonnosti, sú to železo a zinok, ktoré udržujú kognitívne funkcie.
Jadrá vlašských orechov vďaka svojim mikroživinám ovplyvňujú fungovanie imunitného systému. Tento orech je zložený z medi, železa, selénu, vitamínu B9 a zinku. Všetky sa podieľajú na činnosti imunitných buniek. V rámci pestrej a vyváženej stravy poskytuje tento fytonutrient jadrám vlašských orechov výhody pre imunitu.
Jadrá vlašských orechov ponúkajú širokú škálu minerálov a stopových prvkov, ktoré udržujú a zlepšujú vzhľad nechtov, vlasov a pokožky. V prvom rade, čo sa týka nechtov a vlasov, meď ovplyvňuje ich pigmentáciu, selén a zinok ich posilňujú.
Čo sa týka pokožky, meď ju chráni pred ultrafialovým žiarením. V sprievode mangánu podporuje štruktúru pokožky tým, že zasahuje do syntézy spojivového tkaniva. Napokon, zinok vďaka svojej antioxidačnej aktivite a zapojeniu do replikácie DNA chráni pokožku pred starnutím.
Orechy sú dokonalé remineralizátory. Sú to prenášače horčíka, fosforu, mangánu a zinku, ktoré spájajú minerálnu časť kosti a zaisťujú jej pevnosť.
Antioxidant (meď, mangán, selén, zinok): Orechy neutralizujú voľné radikály vďaka početným antioxidantom, ktoré obsahujú. Ich skóre ORAC sa odhaduje na 13541 µmol TE na 100 g. Vďaka extrémne vysokému skóre sú v top 3 najviac antioxidačných potravín.
Protizápalové (omega-3, vitamín B9): Orechy sú najbohatšie na omega-3. Omega-3 sú protizápalové. Okrem toho sa podieľajú na premene homocysteínu, prozápalovej aminokyseliny.
Kardiovaskulárny chránič (omega-3, omega-6): Vlašské orechy majú výborný pomer omega-6/omega-3. V skutočnosti sa tento pomer odhaduje na menej ako 5. Vlašské orechy pomer vyvažujú a tým zabraňujú prevalencii kardiovaskulárnych ochorení.
Znižovanie lipidov (fytosterol, omega-3, vláknina, omega-6): vďaka svojmu vynikajúcemu lipidovému profilu sú jadrá vlašských orechov hypocholesterolemické a hypotriglyceridemické. Navyše s fytosterolmi a vlákninou, ktoré ich tvoria, obmedzia vstrebávanie cholesterolu z potravín.
Kontrolujte hladinu cukru v krvi (vláknina, lipid): jadrá vlašských orechov majú nízky glykemický index, keďže obsahujú veľmi málo jednoduchého cukru. Tiež znižujú glykemickú záťaž jedla, čím znižujú vplyv hladiny cukru v krvi po jedle.
Protidoštičkový (omega-3): Vlašské orechy sú bohaté na kyselinu alfa-linolénovú (omega-3). Ten zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (nazývaného dobrý cholesterol) a podporuje tekutosť krvi a vazodilatáciu. Okrem toho sú vlašské orechy bohaté na antioxidanty, čo znižuje riziko oxidácie cholesterolu. Celé to prispieva k dobrému prekrveniu.
Imunomodulačný (meď, železo, selén, vitamín B9, zinok): jadrá vlašských orechov ovplyvňujú imunitnú odpoveď vo viacerých aspektoch. Po prvé, poskytujú vitamín B9, ktorý sa podieľa na syntéze imunitných buniek. Potom nájdeme železo a selén, ktoré bojujú proti patogénom. Napokon zabraňujú nedostatku medi a zinku, pretože pri ich nedostatku pozorujeme pokles koncentrácie imunitných buniek, čo vedie k menšej odolnosti.
Stimulujúce (meď, horčík, mangán, železo, fosfor, vitamín B9, zinok, vitamín B1, lipid): jadrá vlašských orechov sú guľôčky energie a vitality. Podieľajú sa na energetickom metabolizme poskytovaním lipidov a mikroživín zapojených do syntézy energie. Okrem toho sa podieľajú na tvorbe červených krviniek vďaka železu a vitamínu B9. Červené krvinky prenášajú kyslík do buniek, čo je základný prvok na uspokojenie potrieb buniek.
Nervózne vyrovnávanie (meď, horčík, draslík, vitamín B1): vďaka svojmu nutričnému profilu sa jadrá vlašských orechov podieľajú na fungovaní nervového systému tým, že sa podieľajú na syntéze neurotransmiterov alebo prenose nervových vzruchov.
Chránič pokožky (meď, mangán, fosfor, zinok): jadrá vlašských orechov sú veľmi bohaté na meď. Meď je fotoprotektor pokožky. Okrem toho sú vlašské orechy prenášačmi mangánu, zinku a fosforu, ktoré podporujú regeneráciu a hojenie pokožky.
Posilňovač vlasov (meď, selén, zinok): jadrá vlašských orechov sú výborné na posilnenie vlasov. Okrem toho ovplyvňujú pigmentáciu vlasov vďaka ich extrémnemu bohatstvu na meď: jedna hrsť jadier vlašských orechov pokrýva 1/3 našej dennej potreby medi.
Spevnenie (meď): meď dáva vlašským orechom schopnosť spevniť pokožku. Ten prispieva k syntéze kolagénu.
Remineralizujúce (horčík, mangán, fosfor, zinok): jadrá vlašských orechov sú prenášačmi minerálov, ktoré tvoria minerálnu fázu kostry a zubov.
Výživové prvky | na 100 g | na 15 g | % RDA* na 100 g | % RDA* na 15 g |
Energia (Kcal) | 709 | 106 | 35 | 5 |
Energia (Kj) | 2930 | 440 | 35 | 5 |
Lipidy (g) | 67.3 | 10 | 96 | 14 |
Nasýtené mastné kyseliny (g) | 6.45 | 32 | 5 | |
Mononenasýtené mastné kyseliny (g) | 14.1 | 0.9 | ||
Polynenasýtené mastné kyseliny (g) | 43.6 | 2.1 | ||
Sacharidy (g) | 6.88 | 6.5 | 3 | 0 |
Vrátane cukrov (g) | 3 | 0.45 | 3 | 1 |
Vrátane polyolov (g) | ||||
Vrátane škrobu (g) | 0.35 | 0.05 | ||
Vláknina (g) | 6.7 | 1 | ||
Bielkoviny (g) | 15.7 | 2.35 | 31 | 5 |
Soľ (g) | 0.13 | 0.01 | 2 | 0 |
Vitamín A (µg) | 20.7 | 3.1 | 3 | 0 |
Vitamín B1 (mg) | 0.3 | 0.04 | 27 | 4 |
Vitamín B2 (mg) | 0.05 | 0.007 | 4 | 1 |
Vitamín B3 (mg) | 0.4 | 0.06 | 3 | 0 |
Vitamín B5 (mg) | 0.67 | 0.1 | 11 | 2 |
Vitamín B6 (mg) | 0.19 | 0.02 | 14 | 2 |
Vitamín B9 (µg) | 120 | 18 | 60 | 9 |
Vitamín B12 (µg) | 0 | 0.012 | 3 | 0 |
Vitamín C (mg) | 0.77 | 0.11 | 1 | 0 |
Vitamín D (µg) | 0.25 | 0.03 | 5 | 1 |
Vitamín E (mg) | 1.67 | 0.25 | 14 | 2 |
Vitamín K (µg) | 2.4 | 0.36 | 3 | 0 |
Vápnik (mg) | 75 | 11.25 | 9 | 1 |
Chlorid (mg) | 35.1 | 5.2 | 44 | 1 |
Meď (mg) | 1.1 | 0.16 | 110 | 17 |
Železo (mg) | 2.2 | 0.33 | 16 | 2 |
Jód (µg) | 20 | 3 | 13 | 2 |
Horčík (mg) | 140 | 21 | 37 | 6 |
Mangán (mg) | 2.9 | 0.43 | 145 | 22 |
Fosfor (mg) | 360 | 54 | 51 | 8 |
Draslík (mg) | 430 | 64.5 | 22 | 3 |
Selén (µg) | 20 | 3 | 36 | 5 |
Zinok (mg) | 2.7 | 0.4 | 27 | 4 |
Orech je veľký strom z čeľade Juglandaceae. Pestovala sa od 4. storočia po tom, čo ju Rimania priviezli do Európy. Jeho názov pochádza z latinčiny „svadba" čo znamená "ublížiť". Pôvod tohto nevýhodného názvu pochádza z jeho zlej povesti: jeho tieň bol kritizovaný za škodlivý pre ľudí, zvieratá a plantáže. Teraz sa verí, že táto povera pochádza z látky, ktorú produkuje: juglon. Dnes je cenený pre svoje ovocie, ktoré sa konzumuje tak, ako je, alebo lisované, aby sa získal olej, a drevo, ktoré je vysoko cenené v stolárstve. Orech je veľmi populárny, a to natoľko, že výraz „orechy“ sa stal všeobecným pojmom pre strom orechy.
V priebehu storočí mal človek k orechu zvláštny vzťah. Počas staroveku spoločnosti poznamenali, že orech bol škodlivý pre ľudí a priľahlé plantáže: orech by urobil pôdu nachádzajúcu sa vedľa neho sterilnou. Táto povera sa časom udržala, keďže v stredoveku bol na vine najmä tieň orecha. Jeho škodlivosť bola prvou vlastnosťou, ktorá sa mu v tomto období pripisovala. Bol považovaný za schopný „generovať nezdravý vzduch a nebezpečný pre zdravie“.
Postupne sa zhubnosť orecha dostala do úzadia a dôrazne sa odporúčalo pestovať ho na orechový olej, ale vždy ďaleko od akejkoľvek inej úrodnej pôdy. Nakoniec zmiernime jeho toxický potenciál. Teraz vedci našli chemikáliu zodpovednú za jeho storočia odsudzovania: juglóna. Táto zlúčenina je prítomná v listoch, koreňoch a kôre rastliny. Spomaľuje rast iných rastlín a môže poškodiť určitý hmyz.
Priemerná známka: 4.9 ( 91 hlasy)
Publikácia: Pauline Leplongeon. Kultúrne dejiny vlašských orechov a vlašských orechov na Západe od rímskej antiky do 18. storočia. História. Parížska univerzita vedy a literatúra, 2017. Francúzština. ffNNT: 2017PSLEP038ff. fftel-02106739
Publikácia: Martinez ML, Labuckas DO, Lamarque AL, Maestri DM. Orech kráľovský (Juglans regia L.): genetické zdroje, chémia, vedľajšie produkty. J Sci Food Agriculture. september 2010;90(12):1959-67. doi:10.1002/jsfa.4059. PMID: 20586084.
Publikácia: Jahanban-Esfahlan A, Ostadrahimi A, Tabibiazar M, Amarowicz R. Komplexný prehľad o chemických zložkách a funkčnom využití šupiek vlašských orechov (Juglans spp.). Int J Mol Sci. 12. augusta 2019; 20 (16): 3920. doi:10.3390/ijms20163920. PMID: 31409014; PMCID: PMC6719079.
Práca : Pouyat-Leclère, J. (2013). Sprievodca antioxidačnými potravinami. Thierry Souccar Editions & La Nutrition.fr
Práca : Auvinet, EA, Hirschauer, CH a Meunier, ALM (nd). Jedlo, výživa a diéty (francúzske vydanie). STUDYRAMA.
Webstránka: Vyberte si orech. (nd). Interfel. https://www.lesfruitsetlegumesfrais.com/fruits-legumes/fruits-a-coque/Noix/choisir-la-Noix
Webstránka: A. (nd). eFlore. Tela Botanica. https://www.tela-botanica.org/eflore/?referencial=bdtfx&module=fiche&action=fiche&num_nom=36333&onglet=synthese
GUIDE Spôsobujú jadrá vlašských orechov skutočne hnačku?
GUIDE Môžeme jadrá vlašských orechov konzumovať v prípade cukrovky?
GUIDE Aké sú zaujímavé vitamíny v jadrách vlašských orechov?
GUIDE Môžeme zmierniť zápchu pomocou jadier vlašských orechov?
GUIDE Majú jadrá vlašských orechov vysoký obsah kalórií?
GUIDE Jadrá vlašských orechov a cholesterol: prečo a ako ich používať?