Borovica dáždniková patrí do čeľade Pinaceae. Ich plody, šišky, uvoľňujú borovicové semienka, keď teplo stúpa. Tieto semená sú píniové oriešky alebo Pignes. Pesto omáčka čo myslíte? Bolo by zjednodušené spájať píniové oriešky s jediným prípravkom. Od predjedla až po dezert tieto oriešky zvýrazňujú a dochucujú prípravky. Čo sa týka zdravotných výhod, poskytujú zinok a vitamín E: duo antioxidačných živín. Píniové oriešky majú nízky glykemický index, vyrovnávajú hladinu cukru v krvi a podporujú zasýtenie. Bohaté na energiu, bojujú aj proti únave a stimulujú kognitívne funkcie. Okrem toho sú zaujímavé pre svoje významné množstvo vitamínu K. Ten prispieva k zrážaniu krvi. Latinský názov: Pin us sibrica du tour. Botanická čeľaď: Pinaceae. Použitá časť: Semená.

Odporúčaná spotreba

Vzhľadom na energetickú hustotu píniových orieškov a ich vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín sú definované odporúčania na dennú konzumáciu. En kúru, porciu píniových orieškov, príp 15 g denne, čo zodpovedá trom čajovým lyžičkám.

V akej forme?

Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:

  • Celý
  • Grilované, opekané
V ktorú dennú dobu?

Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:

  • Obed
  • Večera
Aké spôsoby použitia?

Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:

  • Šalát
  • Polievka
  • Aperitív
  • Plochý
Bezpečnostné opatrenia pri používaní
  • Alergén: stopy sezamu, orechov a sóje.

Výhody zdravej výživy

15 g píniových orieškov obsahuje značnú časť Nutričné ​​referencie pre populáciu (RNP) z nasledujúcich živín: Vitamín E, Vitamín K, MeďMangán a Fosfor. Obsahujú v menšej miere aj bielkoviny, vlákninu, Zinok, z Magnézium, z Draslík, z Železo, z Vitamín B1 a nejaké Vitamín B3.

Ako taký, píniové oriešky môžu doplniť vašu zdravú a pestrú stravu.

Metabolizmus

Píniové oriešky sú ideálne na pomoc pri regulácii hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Ich vláknina v kombinácii s omega-6 znižuje hladinu cholesterolu. Vláknina tiež znižuje glykemickú nálož jedál, čím vyrovnáva hladinu cukru v krvi a podporuje zasýtenie. Okrem toho sa znižuje výskyt cievnych komplikácií, a to vďaka antioxidantom prítomným v píniových orieškoch: vitamín E, zinok, mangán a meď.

Nervový systém, pohoda

V prípade intelektuálnej, fyzickej či psychickej únavy si rozžiarte dni niekoľkými píniovými orieškami. Tieto orechy sú bohaté na lipidovú energiu a živiny energetického metabolizmu (meď, fosfor, zinok, horčík, mangán, železo, vitamín B1 a vitamín B3). Tým pádom stimulujú organizmus. Najmä preto, že z týchto živín energetického metabolizmu sú známe tri, ktoré znižujú únavu: horčík, železo a vitamín B3. Píniové oriešky tiež kompenzujú nedostatok železa a zinku, ktoré znižujú intelektuálnu výkonnosť. V neposlednom rade prispievajú k fungovaniu nervového systému a psychickým funkciám vďaka draslíku, medi, horčíku a vitamínom B1 a B3.

Zažívacie ústrojenstvo

Strava s nízkym obsahom vlákniny podporuje zápchu. Je to tiež jedna z hlavných príčin zápchy (pozri nášho sprievodcu zápcha a diéta). Píniové oriešky sú bohaté na vlákninu, takže stimulujú črevný tranzit.

Obehový systém

Rôzne poruchy spôsobujú anémiu, ako je nadmerná strata krvi spôsobená porušením ciev alebo nedostatkom železa. Píniové oriešky môžu pomôcť spomaliť tieto javy. V skutočnosti vitamín K stimuluje hojenie cievneho porušenia. Okrem toho prispievajú k príjmu železa (pozri nášho sprievodcu anémia z nedostatku železa a diéta). Okrem toho je toto železo sprevádzané meďou, meď sa podieľa na transporte železa v krvi.

Kostný systém

Píniové oriešky sú malé, významné doplnky v prípade demineralizácie alebo zlomeniny kostí. Bohaté na minerály sa tieto uložia v kostre a prispejú k jej mineralizácii. Okrem toho tu nájdeme zinok a mangán. Posledne menované pôsobia ako kofaktor enzýmov mineralizácie kostí.

Svaly a kĺby

Píniové oriešky sú užitočné v prípadoch porúch svalovej kontrakcie. Bohaté na draslík a horčík prispejú k normálnej svalovej kontrakcii (pozri nášho sprievodcu svalové kŕče a diéta). Vďaka mangánu a medi prospejú aj spojom. Mangán a meď totiž prispievajú k normálnej tvorbe spojivového tkaniva (spojivové tkanivo zabezpečuje odolnosť kĺbov, šliach a dokonca aj väziva).

Ústna sústava

Vďaka horčíku a fosforu prispievajú píniové oriešky k udržaniu zdravých zubov.

Nutričné ​​vlastnosti

Hlavné vlastnosti

  • Antioxidant (zinok, meď, mangán, vitamín E): píniové oriešky majú ORAC skóre 720 µmol TE/100 g. Toto skóre ukazuje nízku, ale stále prítomnú antioxidačnú aktivitu. Pochádza z príjmu medi, zinku a mangánu (kofaktory antioxidačných enzýmov) a vitamínu E.

  • Prispieva k energetickému metabolizmu (meď, horčík, mangán, železo, fosfor, zinok, vitamín B1, vitamín B3, lipidy): píniové oriešky sú súčasťou rodiny orechov. Rovnako ako posledné, píniové oriešky majú lipidovú energiu. Lipidy sú makroživiny s najväčšou energetickou hustotou: 1 g lipidov poskytuje telu 9 kcal. Po stránke mikrovýživy sa píniové oriešky podieľajú aj na energetickom metabolizme prostredníctvom medi, horčíka, mangánu, železa, fosforu, zinku, vitamínov B1 a B3.

  • Kontrola krvného cukru (vláknina, lipid): vláknina a lipidy dávajú píniovým orieškom nízky glykemický index. Znižujú glykemickú záťaž jedla: vstrebávanie sacharidov je pomalšie, vyrovnávajú hladinu cukru v krvi.

  • Regulátor chuti do jedla (vláknina, lipid): vďaka nízkemu glykemickému indexu píniových orieškov bojujú proti silným výkyvom hladiny cukru v krvi. Rovnováha krvného cukru je priaznivá pre pocit plnosti.

Sekundárne vlastnosti

  • Ochrana kardiovaskulárneho systému (vláknina, omega $-6, draslík, vitamín B1): píniové oriešky znižujú hladinu cholesterolu a bojujú proti vysokému krvnému tlaku, dvom faktorom, ktoré prispievajú k ochrane kardiovaskulárneho systému. Ich vláknina znižuje vstrebávanie cholesterolu z potravy. Ponúkajú tiež väčšinu omega-6 (kyselina linolová). Omega-6 znižuje hladinu cholesterolu. Čo sa týka krvného tlaku, majú nízky obsah sodíka (čo zvyšuje krvný tlak) a bohaté na draslík. Draslík je hypotenzívny minerál. Nakoniec obsahujú vitamín B1, ktorý prispieva k normálnej činnosti srdca.

  • Remineralizujúce (horčík, fosfor, mangán, zinok): píniové oriešky umožňujú udržanie pevnej konštrukcie dvoma spôsobmi. V prvom rade poskytujú horčík a fosfor. Ide o dva minerály, ktoré sú uložené v kostiach, ktoré prispievajú k mineralizácii kostí. Ďalej sa mangán a zinok podieľajú na fungovaní enzýmov zodpovedných za zdravú tvorbu kostí.

  • Liečenie (vitamín K): píniové oriešky podporujú proces zrážania krvi vďaka svojmu bohatstvu na vitamín K.

  • Laxatívum (vláknina, lipid): píniové oriešky sú bohaté na vlákninu. Toto bohatstvo stimuluje tráviaci prechod zvýšením celkového objemu stolice.

Nutričné ​​hodnoty

Výživové prvky na 100 g na 15 g % RDA* na 100 g % RDA* na 15 g
Energia (Kcal) 695 104 35 5
Energia (Kj) 2910 436 35 5
Lipidy (g) 65 9.75 93 14
Nasýtené mastné kyseliny (g) 5.53 0.82 28 4
Mononenasýtené mastné kyseliny (g) 19.9 2.98
Polynenasýtené mastné kyseliny (g) 33 4.95
Sacharidy (g) 6.31 0.94 2 0
Vrátane cukrov (g) 5.21 0.78 6 1
Vrátane škrobu (g) 1.1 0.16
Vláknina (g) 10 1.5
Bielkoviny (g) 16.2 2.43 32 5
Soľ (g) 0.02 0 0 0
Vitamín A (µg) 17 2.55 2 0
Vitamín B1 (mg) 0.57 0.08 52 8
Vitamín B2 (mg) 0.11 0.01 8 2
Vitamín B3 (mg) 3.29 0.49 21 3
Vitamín B5 (mg) 0.26 0.03 4 1
Vitamín B6 (mg) 0.14 0.02 10 2
Vitamín C (mg) 0.5 0.07 1 0
Vitamín E (mg) 8.47 1.27 71 11
Vitamín K (µg) 53.9 8.08 72 11
Vápnik (mg) 6.2 0.93 1 0
Chlorid (mg) 61 9.15 8 1
Meď (mg) 1.2 0.18 120 18
Železo (mg) 4.6 0.69 33 5
Jód (µg) 11.2 1.68 7 1
Horčík (mg) 227 34.05 61 9
Mangán (mg) 8.2 1.23 410 62
Fosfor (mg) 527 79 75 11
Draslík (mg) 662 99.3 33 5
Selén (µg) 5 0.75 9 1
Zinok (mg) 5.6 0.84 56 8

*odporúčaná denná dávka

Zistite viac o rastline: Umbrella Pine

Borovica dáždniková je ihličnan z čeľade Pinaceae. Borovice sú vždyzelené ihličnany. Ich výška a podnebie sa líšia od jedného druhu k druhému. Borovica dáždniková môže dorásť až do výšky 25 m a obľubuje teplé oblasti. Prirodzene sa vyskytuje všade okolo Stredozemného mora, je endemický na hlbokom juhu.

Po odkvitnutí sa objavia veľké šišky, nazývané Pignes alebo Pine Cones. Toto ovocie sa skladá z pevných šupín, ktoré ukrývajú semená: Pignoles alebo píniové oriešky. Váhy sa postupne rozdelia, keď teplota stúpa, čím sa uvoľnia semená. Semená sú 1 až 2 cm dlhé a majú slonovinovú farbu.

Dnes sa dáždnikové borovice pestujú pre semená, konzumujú sa surové alebo zdobené v mnohých receptoch. Píniovým orieškom, ktoré sa po tisícročia konzumujú, sa pripisujú aj liečivé vlastnosti: boj proti kašľu, pomoc pri počatí, proti tuberkulóze atď.

Syndróm píniových orieškov

Ak vám ochutnávanie píniových orieškov zanechá v ústach nepríjemnú a horkú chuť, nie je to normálne a svedčí to o podvode zo strany výrobcu. Tento jav, nazývaný syndróm píniových orieškov, bol skutočne dlho záhadou: prečo majú niektoré píniové oriešky horkú chuť?

V roku 2010 sa vedci zaoberali touto témou a rýchlo našli niekoho, kto je vinný: sledovateľnosť. Bezohľadní výrobcovia sa kvôli zisku rozhodnú miešať rôzne odrody píniových orieškov, vrátane odrody, ktorú FAO (Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo) neuznáva ako jedlú: Pin us Armandii. Táto odroda, pôvodom z Číny, umožnila zvýšiť množstvá predávané západným predajcom. Po odhalení tohto podvodu všetky šarže píniových orieškov podliehajú prísnym kontrolám, aby sa zabezpečilo, že prezentované druhy sú jedlé. Buďte si istí, že hoci je táto odroda označená ako nejedlá, neboli zistené žiadne nepriaznivé účinky na zdravie.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.7 ( 118 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Medzinárodné orechy a sušené ovocie. (2019). Technické informácie o píniových orieškoch. https://www.nutfruit.org/files/tech/1572518550_Technical_Information_Kit_Pine_Nuts.pdf

Práca : Pouyat-Leclère, J. (2013). Sprievodca antioxidačnými potravinami. Thierry Souccar Editions & La Nutrition.fr

Webstránka: Píniový oriešok: zber, konzervovanie a používanie píniových orieškov. (nd). Svet. https://jardinage.lemonde.fr/dossier-1480-pignon-pin-recolte-conservation.html

Webstránka: Všetko, čo potrebujete vedieť o píniových orieškoch. (nd). Interfel. https://www.lesfruitsetlegumesfrais.com/fruits-legumes/fruits-a-coque/pignon-de-Pin%20/tout-savoir-sur-le-pignon-de-Pin

Webstránka: AFSCA - Píniové oriešky: Tipy a rady o bezpečnosti potravín. (nd). Federálna agentúra pre bezpečnosť potravinového reťazca. https://www.favv-afsca.be/conseils/pignonsdepin.asp