Makadamia je tropický ovocný strom z čeľade Proteaceae. Jeho plody: makadamové orechy sú cenené pre ich jemnú, sladkú chuť, blízku maslu s krémovou textúrou. Makadamové orechy sú orechy: skladajú sa hlavne z lipidov. Sú tiež energeticky najbohatšie spomedzi všetkých orechov. Obnovujú energiu tela a pomáhajú mu prekonať intenzívne a ťažké obdobia. Početné vedecké štúdie preukázali ich záujem o jedlo. Najmä proti kardiovaskulárnym ochoreniam: znižujú hladinu cholesterolu, obmedzujú tvorbu aterosklerotických plátov, znižujú markery oxidačného stresu atď. Táto kardiovaskulárna ochrana sa vysvetľuje profilom lipidov a ich bohatosťou na vlákninu. Lipidy a vláknina tiež ovplyvňujú glykemický index makadamových orechov: majú nízky glykemický index. Pomáhajú tak organizmu harmonizovať hladinu cukru v krvi po jedle a podporujú pocit sýtosti. Latinský názov: Macadamia integrifolia Maiden & Betche. Botanická čeľaď: Poteaceae. Použitá časť: Mandle.
Tento článok bol aktualizovaný dňa 11/09/2023Vzhľadom na energetickú hustotu makadamových orechov a ich vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín sú definované odporúčania na dennú konzumáciu. Ako klasická liečba alebo pre potešenie sa porcia makadamových orechov odhaduje na 15 g denne, čo je šesť až sedem orechov denne.
Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:
Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:
Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:
Alergén: Stromové orechy
15 g makadamových orechov obsahuje značný podiel Nutričné referencie pre populáciu (RNP) z nasledujúcich živín: Mangán, Meď a Vitamín B1. Obsahujú v menšej miere aj bielkoviny, vlákninu, Draslík, z Železo, z Fosfor, z Magnézium, a nejaké Vitamín B6.
Ako taký, makadamové orechy môžu doplniť vašu zdravú a pestrú stravu.
Cukrovka je podľa Diabetes Federation definovaná ako porucha asimilácie, využitia a skladovania cukru. Makadamové orechy zlepšujú hospodárenie s cukrom a zabraňujú cievnym komplikáciám cukrovky. Vďaka nízkym glykemickým indexom (prítomnosť vlákniny a lipidov) modulujú vstrebávanie cukrov. Pri cievnych komplikáciách sú to ich antioxidačné vlastnosti, ktoré zabraňujú tvorbe aterosklerotických plátov. Makadamové orechy tiež upravujú hladinu cholesterolu: štúdia ukazuje, že strava založená na makadamových orechoch má priaznivé účinky na hladinu cholesterolu a hladinu LDL-cholesterolu (zlý cholesterol).
Vo väčšine prípadov je zápcha spôsobená stravou s nízkym obsahom vlákniny (pozri nášho sprievodcu zápcha a diéta). Makadamové orechy sú bohaté na vlákninu: stimulujú tráviaci trakt.
Makadamové orechy zabraňujú srdcovým problémom. Majú prirodzene nízky obsah sodíka a vysoký obsah draslíka, čo pomáha udržiavať krvný tlak. Dôvodom je, že zvýšenie krvného tlaku vyžaduje, aby srdce pumpovalo krv silnejšie. Z dlhodobého hľadiska toto mimoriadne úsilie unavuje srdce. Okrem toho sú tieto orechy bohaté na tiamín (vitamín B1). Nedostatok vitamínu B1 vedie k objaveniu sa beri-beri, čo je patológia, ktorá môže viesť k srdcovej dysfunkcii.
Makadamové orechy zvyšujú vitalitu organizmu. Majú lipidovú energiu: na dodanie energie stačí aj malé množstvo. Nájdeme tu aj celý rad mikroživín podieľajúcich sa na tvorbe energie: meď, železo, horčík, fosfor, vitamíny B1, B3 a B6. Spomedzi týchto mikroživín sú obzvlášť zaujímavé štyri: železo, horčík a vitamíny B3 a B6. Znižujú totiž pocit únavy, čím zvyšujú energiu a navyše železo prispieva ku kognitívnym funkciám, čo zvyšuje záujem o tieto orechy v období vysokej intelektuálnej aktivity.
Po psychickej stránke nezostávajú bokom ani makadamové orechy, depresia môže byť spojená s poruchami metabolizmu neurotransmiterov. Napriek týmto mikroživinám, konkrétne horčíku, medi a vitamínom B1, B3 a B6, makadamové orechy stimulujú syntézu a aktiváciu určitých neurotransmiterov, čo pomáha regulovať náladu.
S vekom produkcia melanínu klesá. Tento tmavý pigment dodáva vlasom ich pigmentáciu a chráni pokožku pred poškodením slnkom. Tento pokles produkcie vysvetľuje vzhľad bielych vlasov a matnejšiu pleť. Makadamové orechy stimulujú produkciu melanínu poskytnutím medi: meď sa podieľa na syntéze melanínu.
Jemným líniám prospejú aj mikroživiny makadamových orechov. Meď spojená s mangánom skutočne prispieva k tvorbe spojivového tkaniva. Táto látka podporuje pokožku: pokožka bude pôsobiť pružnejšie a pevnejšie.
Makadamové orechy sa podieľajú na syntéze histamínu (mediátor zápalových reakcií) vďaka vitamínu B6; a imunitných buniek vďaka medi. Príjemom železa navyše zvyšujú odolnosť voči infekciám.
Makadamové orechy prispievajú k pevnosti kostry. V kostiach sa totiž ukladá mangán, horčík a fosfor. Hoci ich význam je menší ako vápnik: podieľajú sa na udržiavaní kostí. Poskytnutím týchto minerálov prispievajú makadamové orechy k pevnosti kostí, ktoré majú byť súčasťou vyváženej stravy.
Makadamové orechy pôsobia preventívne pri anémii z nedostatku železa (pozri náš návod anémia z nedostatku železa a diéta). Sú prenášačmi železa a vitamínu B6. Oba prispievajú k tvorbe červených krviniek. Navyše popri nich nájdeme meď. Meď sa podieľa na transporte železa v tele, čo zlepšuje biologickú dostupnosť železa.
Kardiovaskulárny chránič (kyselina olejová, vláknina, vitamín B1, draslík): Makadamové orechy sú bohaté na mononenasýtené mastné kyseliny (kyselina olejová). Ten druhý chráni kardiovaskulárny systém. Makadamové orechy sú navyše bohaté na vlákninu, preto znižujú hladinu cholesterolu a chránia pred poruchami lipidov. Čo sa týka srdca, tieto orechy sú bohaté na vitamín B1, vitamín pre srdcovú činnosť. Nezabúdajme na krvný tlak: prírodný zdroj draslíka a nízky obsah sodíka prispievajú k prevencii hypertenzie.
Antioxidant (meď, mangán): početné vedecké štúdie dokazujú, že konzumácia makadamových orechov priaznivo upravuje biomarkery oxidačného stresu.
Prispieva k energetickému metabolizmu (lipid, meď, železo, horčík, mangán, fosfor, vitamín B1, vitamín B6, vitamín B3): Makadamové orechy sú energeticky najbohatšie orechy. Vysvetľuje to ich vysoká hladina lipidov. Lipidy poskytujú najviac kalórií na 1 g skonzumovaného: 9 kcal. Okrem toho sú tu mikroživiny prispievajúce k energetickému metabolizmu, ako sú: vitamín B6, vitamín B1, fosfor, mangán, meď, železo, horčík a vitamín B3.
Laxatívum (vláknina): nerozpustná vláknina makadamových orechov stimuluje tráviaci prechod. Pri kontakte s vodou má tento typ vlákna tú zvláštnosť, že pôsobí ako špongia: absorbuje vodu. Tento jav v črevnom lúmene zvyšuje množstvo stolice, čo urýchľuje ich evakuáciu.
Kontrola krvného cukru (lipidy, vláknina, nízky obsah cukru): Makadamové orechy majú nízky glykemický index. Tento index pochádza z vysokých koncentrácií lipidov, vlákniny a prakticky neprítomnosti jednoduchých cukrov. Makadamové orechy teda znižujú glykemickú nálož jedál. To znamená, že sacharidy sa vstrebávajú pomalšie, čo pomáha telu kontrolovať príjem cukru.
Regulátor chuti do jedla (lipidy, vláknina, nízky obsah cukru): tieto živiny dodávajú makadamovým orechom nízky glykemický index. Preto stimulujú sýtosť. Nízky glykemický index harmonizuje postprandiálnu hladinu cukru v krvi. Stabilná hladina cukru v krvi je zdrojom nasýtenia.
Chránič pokožky (meď, vitamín B3): Makadamové orechy chránia pokožku vďaka dvom živinám. Po prvé, meď stimuluje syntézu melanínu. Melanín chráni genetický aparát kožných buniek pred slnečným žiarením. Potom s vitamínom B3 (niacínamid). Ten sa často odporúča pri dermatologických poruchách, pretože udržuje hydratáciu pokožky a slizníc.
Vlasové tonikum (meď): bohaté na meď, makadamové orechy zlepšujú farbu vlasov. Meď sa podieľa na syntéze melanínu, tmavého pigmentu zodpovedného za farbu vlasov.
Spevnenie (meď, mangán): Makadamiové orechy znižujú výskyt stareckých škvŕn na pokožke. Obsahujú meď a mangán, ktoré prispievajú k normálnej tvorbe spojivových tkanív. Spojivové tkanivo podporuje pokožku, navracia jej správny objem a pružnosť.
Emocionálne vyváženie (horčík, meď, vitamín B1, vitamín B6, vitamín B3): Makadamové orechy harmonizujú syntézu neurotransmiterov. Túto vlastnosť prepožičiavajú niektoré dostupné mikroživiny: meď, horčík, vitamíny B1, B3 a B6. Tieto prispievajú k syntéze alebo metabolizmu rôznych neurotransmiterov. Neurotransmitery sú poslami nervového vedenia. Každý neurotransmiter má svoju vlastnú „správu“, ktorá moduluje excitáciu alebo inhibíciu neurónu.To všetko moduluje emócie.
Remineralizujúce (horčík, fosfor, mangán): Makadamové orechy ponúkajú celý rad minerálov, ako je horčík, fosfor a mangán. Všetky sú uložené v kostre, čo prispieva k jej údržbe.
Antianemický (železo, meď, vitamín B6): Makadamové orechy prispievajú k erytropoéze. Tento mechanizmus vedie k tvorbe červených krviniek. Vyžaduje určité živiny, ako je železo a vitamín B6. Vďaka obsahu medi zlepšujú makadamové orechy biologickú dostupnosť železa.
Imunomodulačný (meď, železo, vitamín B6): Makadamové orechy sa podieľajú na syntéze imunitných buniek prostredníctvom prítomnosti medi a vitamínu B6: imunomodulačných živín. Okrem toho bojujú proti nedostatku železa. Tento nedostatok znižuje odolnosť voči infekciám.
Výživové prvky | na 100 g | na 15 g | % RDA* na 100 g | % RDA* na 15 g |
Energia (Kcal) | 758 | 114 | 38 | 6 |
Energia (Kj) | 3172 | 476 | 386 | 6 |
Lipidy (g) | 75.8 | 11.37 | 108 | 16 |
Nasýtené mastné kyseliny (g) | 11.8 | 1.77 | 59 | 9 |
Mononenasýtené mastné kyseliny (g) | 58.8 | 8.82 | ||
Polynenasýtené mastné kyseliny (g) | 1.48 | 0.22 | ||
Sacharidy (g) | 5.22 | 0.78 | 2 | 0 |
Vrátane cukrov (g) | 4.24 | 0.63 | 5 | 1 |
Vrátane škrobu (g) | 0.98 | 0.14 | ||
Vláknina (g) | 8.6 | 1.29 | ||
Bielkoviny (g) | 9.33 | 1.39 | 19 | 3 |
Soľ (g) | 0.01 | 0 | 0 | 0 |
Vitamín B1 (mg) | 1.2 | 0.18 | 109 | 16 |
Vitamín B2 (mg) | 0.16 | 0.02 | 11 | 2 |
Vitamín B3 (mg) | 2.47 | 0.37 | 15 | 2 |
Vitamín B5 (mg) | 0.76 | 0.11 | 13 | 2 |
Vitamín B6 (mg) | 0.28 | 0.04 | 20 | 3 |
Vitamín B9 (µg) | 11 | 1.65 | 6 | 1 |
Vitamín B12 (µg) | 0 | 0 | 0 | 0 |
Vitamín C (mg) | 1.2 | 0.18 | 2 | 0 |
Vitamín E (mg) | 0.54 | 0.08 | 5 | 1 |
Vápnik (mg) | 85 | 12.75 | 11 | 2 |
Meď (mg) | 0.76 | 0.11 | 76 | 11 |
Železo (mg) | 3.69 | 0.55 | 26 | 4 |
Jód (µg) | 2 | 0.3 | 1 | 0 |
Horčík (mg) | 130 | 19.5 | 35 | 5 |
Mangán (mg) | 4.13 | 0.61 | 207 | 31 |
Fosfor (mg) | 188 | 28.2 | 27 | 4 |
Draslík (mg) | 368 | 55.2 | 18 | 3 |
Zinok (mg) | 1.3 | 0.19 | 13 | 2 |
Makadamia je veľký exotický strom patriaci do čeľade Proteaceae. Pochádza z tropických dažďových pralesov východnej Austrálie, čo mu dáva druhé meno: Queenslandský orech. Je to veľký ovocný strom, dosahujúci výšku 15 metrov. Listy majú tmavozelenú farbu s predĺženým tvarom. Kvetenstvo makadamie tvorí dlhý zhluk asi 200 belavých kvetov. Makadamové plody: Makadamové orechy sú uzavreté vo veľmi pevnej a odolnej škrupine. Makadamia rastie pomaly a neznáša chlad. Pre svoje plody, drevo a dekoratívny vzhľad sa pestuje v Austrálii, na Havaji a v Kalifornii.
Priemerná známka: 4.8 ( 127 hlasy)
Publikácia: Tu XH, Wu BF, Xie Y, Xu SL, Wu ZY, Lv X, Wei F, Du LQ, Chen H. Komplexná štúdia surových a pražených makadamových orechov: lipidový profil, fyzikálno-chemické, nutričné a senzorické vlastnosti. Food Sci Nutr. 27. januára 2021; 9 (3): 1688-1697. doi:10.1002/fsn3.2143. PMID: 33747479; PMCID: PMC7958573.
Publikácia: Garg ML, Blake RJ, Wills RB, Clayton EH. Konzumácia makadamových orechov priaznivo moduluje rizikové faktory ochorenia koronárnych artérií u hypercholesterolemických jedincov. Lipidy. jún 2007;42(6):583-7. doi:10.1007/s11745-007-3042-8. Epub 2007, 17. apríla. PMID: 17437143.
Publikácia: Hong MY, Groven S, Marx A, Rasmussen C, Beidler J. Protizápalové, antioxidačné a hypolipidemické účinky zmiešaných orechov u potkanov kŕmených aterogénnou diétou. Molekuly. 29. novembra 2018; 23 (12): 3126. doi:10,3390/molekuly23123126. PMID: 30501043; PMCID: PMC6321097.
Publikácia: Curb JD, Wergowske G, Dobbs JC, Abbott RD, Huang B. Sérové lipidové účinky diéty s vysokým obsahom mononenasýtených tukov založenej na makadamových orechoch. Arch Intern Med. 24. apríla 2000;160(8):1154-8. doi: 10.1001/archinte.160.8.1154. PMID: 10789609.
Webstránka: Semená makadamového orecha queenslandského (Macadamia integrifolia). (2019). Etnorastliny. https://www.ethnoplants.com/fr/graines-plantes-tropicales-exotiques/211-macadamia-integrifolia-macadamier-graines.html