Strom Camu-Camu patrí do čeľade Myrtaceae. Pôvodne pochádza z amazonského pralesa a má rád bažinaté oblasti. Veľká časť Camu-Camu sa pestuje v Peru pre ich bobule s rovnakým názvom: Camu-Camu berries. Camu-Camu (ovocie) má pikantnú chuť a červenkastú farbu. Jeho farba indikuje prítomnosť určitých antioxidačných pigmentov. Jeho chuť je synonymom prítomnosti kyseliny v dužine: kyseliny askorbovej (vitamín C). Camu-Camu je bomba vitamínu C: 3 g denne uspokoja dennú potrebu vitamínu C. Tento výživový poklad je zdrojom terapeutickej cnosti. Kĺby, koža a kosti profitujú z pôsobenia vitamínu C na kolagén: nevyhnutný a všadeprítomný proteín v tele. Okrem toho je Camu-Camu predmetom určitého vedeckého výskumu, ktorý dospel k záveru o jeho skutočnej antioxidačnej, protizápalovej, prebiotickej a potenciálne zoštíhľujúcej sile. Latinský názov: Myrciara dubia. Botanická čeľaď: Myrtaceae. Použitá časť: Ovocie.

Odporúčaná spotreba

Camu-Camu prášok je koncentrát energie a živín. Najlepšie je zvyšovať dávky postupne, aby ste netrpeli nepríjemnými vedľajšími účinkami. Ako klasické ošetrenie alebo pre potešenie: 1 g alebo 1/2 lyžičky prášku Camu-Camu za deň.

V akej forme?

Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:

  • V prášku
V ktorú dennú dobu?

Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:

  • Raňajky
Aké spôsoby použitia?

Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:

  • Jogurt, mliečne výrobky
  • Smoothies, džúsy
  • Piť vodu
  • Kompót
Bezpečnostné opatrenia pri používaní
  • V nadmernom množstve môže prášok Camu-Camu spôsobiť poruchy trávenia.

Výhody zdravej výživy

3 g prášku Camu-Camu obsahujú značnú časť Nutričné ​​referencie pre populáciu (RNP) v Vitamín C.

Ako taký, camu-Camu prášok môže doplniť vašu zdravú a pestrú stravu.

Metabolizmus

Camu-Camu prášok je jednou z najviac antioxidačných superpotravín, ak nie najviac antioxidantov. Bohatý na fytonutrienty a vitamín C, bojuje proti oxidačnému stresu, čím predchádza vaskulárnym patológiám. Okrem toho znižuje hladinu cholesterolu, čo ďalej prispieva ku kardiovaskulárnemu zdraviu.

Očný systém

Camu-Camu prášok obsahuje zaujímavé hladiny karotenoidového pigmentu: trans-luteín a zeaxantín. Tieto dve zlúčeniny v rámci správnej životosprávy prispievajú k prevencii zrakových problémov súvisiacich s vekom.

Zažívacie ústrojenstvo

Camu-Camu prášok podporuje tráviaci komfort. Stimuluje tráviaci prechod cez svoje vlákna (pozri náš návod zápcha a diéta), pričom prispieva k rozvoju mikroorganizmov črevnej flóry prospešných pre naše zdravie.

Starostlivosť o telo, tvár a vlasy

Produkcia kolagénu s vekom klesá, čo podporuje výskyt jemných liniek a vrások. Vitamín C prispieva k tvorbe kolagénu. Vďaka štedrej porcii vitamínu C v prášku Camu-Camu pomáha spomaľovať prejavy starnutia. Okrem toho je prášok Camu-Camu koncentrátom antioxidantov, ktoré vyblednú škvrny na koži.

Imunitný systém

Tam vitamín C z prášku Camu-Camu posilňuje imunitné výhody pestrej a vyváženej stravy.

Nervový systém, pohoda

Camu-Camu prášok poskytuje sacharidy. Je to nevyhnutné palivo pre naše bunky. Umožňuje výrobu energie. Okrem toho je prášok Camu-Camu bohatý na vitamín C. Vitamín C prirodzene bojuje proti únave a zlepšuje vstrebávanie železa. Železo tiež znižuje únavu. Aby toho nebolo málo, tento vitamín sa podieľa na tvorbe katecholamínov. Skupina účinných látok vrátane adrenalínu, „stimulačného hormónu“.

Ústna sústava

Skorbut, patológia spôsobená vážnou absenciou vitamínu C. Táto absencia vyvoláva gingiválne lézie a uvoľnenie zubov. Camu-Camu prášok ľahko uspokojí dennú potrebu vitamínu C.

Kostný systém

Prášok Camu-Camu zabraňuje zlomeninám kostí tým, že prispieva k pevnosti kostry. Kolagén je skutočne všadeprítomný v kostiach. Je nevyhnutný, pretože robí kosti silnými a odolnými.

Svaly a kĺby

Kolagén je dôležitý proteín pre kĺby: dodáva im odolnosť a hydratáciu potrebnú pre ich zdravie. Vitamín C prispieva k tvorbe kolagénu. Camu-Camu prášok, neskutočne bohatý na vitamín C. Preto chráni kĺby.

Obehový systém

Vďaka pôsobeniu vitamínu C na kolagén prispieva k správnemu fungovaniu cievneho systému. Camu-Camu prášok je mimoriadne bohatý na vitamín C. V rámci pestrej a vyváženej stravy prispieva vitamín C k zdraviu cievneho systému.

Srdcový systém

Príliš slaná strava podporuje poruchy krvného tlaku. Camu-Camu prášok má prirodzene nízky obsah sodíka. V rámci zdravého životného štýlu Camu-Camu pomáha predchádzať poruchám krvného tlaku.

Nutričné ​​vlastnosti

Hlavné vlastnosti

  • Antioxidant (vitamín C, antokyanín, flavanón, flavonol, kyselina fenolová): vďaka neuveriteľnému obsahu vitamínu C, Camu-Camu prášok chráni bunky pred oxidačným stresom. V skutočnosti vitamín C neutralizuje voľné radikály. Okrem toho je prášok Camu-Camu prenášačom mnohých ďalších antioxidačných fytonutrientov: antokyanínov, flavonónov, flavonolov a fenolových kyselín. Poskytuje dokonca beta-karotén, ktorý je tiež známy ako antioxidant.

  • Protizápalové : vedecká štúdia pozoruje účinky prášku Camu-Camu na myšiach, ktorým bola ponúknutá strava s vysokým obsahom tuku a cukru. Vedci pozorovali zníženie zápalu tukového tkaniva a zníženie koncentrácie interleukínu-1β (mediátor zápalu) v skupine myší liečených práškom Camu-Camu. Ďalšia štúdia prichádza k záveru o pravdivosti protizápalovej sily prášku Camu-Camu, pretože by znížil tvorbu prozápalových chemokínov.

  • Chudnutie : podľa vedeckej štúdie uskutočnenej na vykŕmených myšiach podávanie prášku Camu-Camu v strave stabilizuje ich hmotnosť. Vedci naznačujú, že prášok Camu-Camu zabraňuje hromadeniu tukov (viscerálnych, subkutánnych a medzilopatkových). Táto istá štúdia naznačuje, že iné zložky, iné ako vitamín C, sú zodpovedné za pozorované účinky proti obezite.

  • Fotoprotektor (trans-luteín, zeaxantín): Camu-Camu prášok obsahuje pigmenty z rodiny karotenoidov: trans luteín a zeaxantín. Tieto pigmenty sa koncentrujú v makule sietnice (oblasť oka). Chránia fotoreceptorové bunky pred ultrafialovým žiarením a peroxidáciou.

Sekundárne vlastnosti

  • Prebiotikum : Vedecká štúdia vykonaná na myšiach ukazuje, že skupina myší suplementovanou práškom Camu-camu má „lepšiu“ mikroflóru ako kontrolná skupina. Zdá sa, že prášok Camu-Camu skutočne podporuje mikrobiálnu diverzitu a zvyšuje pomer Firmicutes/Bacteroidetes. Dva faktory zdravej mikroflóry.

  • Laxatívum (vláknina): vlákna predstavujú viac ako štvrtinu celkového zloženia prášku Camu-Camu. Prášok Camu-camu teda stimuluje tráviaci prechod výrazným zvýšením celkového objemu stolice.

  • Antihypertenzívum (sodík): Camu-Camu prášok má prirodzene nízky obsah sodíka. Neprispieva teda k príjmu sodíka, čím zabraňuje zvýšeniu krvného tlaku.

  • Chránič osteoartikulárneho systému (vitamín C): Camu-Camu prášok je výborným zdrojom vitamínu C. Jeho prítomnosť zabezpečuje pevnosť a tuhosť kostí, ale aj odolnosť a hydratáciu chrupaviek. Vitamín C skutočne hrá úlohu pri tvorbe kolagénu, esenciálneho proteínu osteoartikulárneho systému.

  • Vaskuloprotektívne (vitamín C): Camu-Camu prášok prispieva k udržaniu integrity a normálnej činnosti krvných ciev. Táto vlastnosť pochádza z jeho prínosu vitamínu C. Ten sa podieľa na tvorbe kolagénu. Kolagén je proteín, ktorý tvorí steny krvných ciev. Presnejšie povedané, nachádza sa v médiu, medzivrstve troch vrstiev cievneho systému.

  • Imunomodulačný (vitamín C): Camu-Camu prášok je vektorom vitamínu C. Vitamín sa podieľa na fungovaní imunitných buniek.

  • Chránič zubov (vitamín C): vďaka vitamínu C prispieva Camu-Camu prášok k tvorbe kolagénu. Kolagén je nevyhnutný pre ústnu oblasť: tvorí ďasná a zuby.

  • Vyhladzovanie (vitamín C): dermis pokožky je bohato tvorená kolagénom. Tento štruktúrujúci proteín dodáva pokožke potrebnú pevnosť a pevnosť. Vitamín C podporuje biosyntézu kolagénu. Poskytnutím dostatku vitamínu C pomáha Camu-Camu prášok zlepšiť celkový vzhľad pokožky.

  • Nervózne vyrovnávanie (vitamín C): Camu-Camu prášok je plný vitamínu C. Tento príjem stimuluje tvorbu katecholamínov, látok zo skupiny amínov, ktoré pôsobia ako neurotransmitery (zabezpečujú prenos nervových vzruchov).

  • Prispieva k energetickému metabolizmu (sacharidy, vitamín C): Camu-Camu prášok poskytuje sacharidovú energiu. Sacharidy sú základným palivom pre bunky tela, najmä bunky závislé od glukózy. Tieto sacharidy sú hlavne komplexné sacharidy: poskytujú energiu počas dňa. Okrem týchto sacharidov je Camu-Camu prášok bohatý na vitamín C. Vitamín C prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu.

  • Proti únave (vitamín C): je známe, že vitamín C znižuje únavu. Okrem toho bojuje proti nedostatku železa, pretože zlepšuje vstrebávanie nehémového železa (z rastlín). Nedostatok železa sa môže prejaviť ako nadmerná únava.

  • Hypocholesterolemický (vláknina): prostredníctvom vlákniny znižuje Camu-Camu prášok vstrebávanie cholesterolu z potravy. Tento aspekt znižuje množstvo absorbovaného cholesterolu, čo znižuje hladinu cholesterolu.

Nutričné ​​hodnoty

Výživové prvky na 100 g za 3 g % RDA* na 100 g % RDA* pre 3 g
Energia (Kcal) 377 11 19 1
Energia (Kj) 1583 47 19 1
Lipidy (g) 3.7 0.1 5 0
Nasýtené mastné kyseliny (g) 1.3 0 7 0
Sacharidy (g) 80.3 2.4 31 1
Vrátane cukrov (g) 11.1 0.3 12 0
Vláknina (g) 25.4
Bielkoviny (g) 5 0.2 10 2
Soľ (g) 0.1 0 2 0
Vitamín C (mg) 3000 90 3750 113

*odporúčaná denná dávka

Zistite viac o rastline: Camu-Camu

Camu-Camu je amazonský strom z čeľade Myrtacaceae. V súčasnosti sa pestuje v Peru a Brazílii a darí sa mu v bažinatých a záplavových oblastiach Amazónie. Strom môže dosiahnuť výšku štyri metre. Jeho plodom sú ružové až fialové bobule. Meria približne 2 cm a jeho dužina je žltkastá. Strom Camu-Camu sa pestuje pre svoje pikantné ovocie, pôvodné ovocie peruánskej kuchyne. V poslednej dobe sa vyváža do celého sveta kvôli bohatstvu vitamínu C.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.8 ( 85 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Chang SK, Alasalvar C, Shahidi F. Superfruits: Fytochemikálie, antioxidačná účinnosť a účinky na zdravie – komplexný prehľad. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(10):1580-1604. doi:10.1080/10408398.2017.1422111. Epub 2018, 23. januára. PMID: 29360387.

Publikácia: Do NQ, Zheng S, Park B, Nguyen QTN, Choi BR, Fang M, Kim M, Jeong J, Choi J, Yang SJ, Yi TH. Extrakt z ovocia Camu-Camu inhibuje oxidačný stres a zápalové reakcie reguláciou signálnych dráh NFAT a Nrf2 v ľudských keratinocytoch indukovaných vysokou glukózou. Molekuly. 26. mája 2021; 26 (11): 3174. doi:10,3390/molekuly26113174. PMID: 34073317; PMCID: PMC8198278.

Publikácia: Anhê FF, Nachbar RT, Varin TV, Trottier J, Dudonné S, Le Barz M, Feutry P, Pilon G, Barbier O, Desjardins Y, Roy D, Marette A. Liečba camu camu (Myrciaria dubia) zabraňuje obezite zmenou črevná mikroflóra a zvýšenie výdaja energie u obéznych myší vyvolaných diétou. Gut. 2019 Mar;68(3):453-464. doi: 10.1136/gutjnl-2017-315565. Epub 2018 31. júla PMID: 30064988.