Rulandská palma je veľká palma pochádzajúca z južnej Ameriky a patriaca do čeľade Arecaceae. Je známy svojimi bobuľami, ktoré rastú v trsoch, nazývaných Açai. Ich fialová farba sa pripisuje vysokej koncentrácii fytochemikálií v ovocí. Najmä antokyanín. Tento modro-červený pigment má rôzne liečivé vlastnosti, vrátane silnej antioxidačnej kapacity. Fenoly, ktoré sú tiež dostupné, zvyšujú tento antioxidačný potenciál. Acai prášok poskytuje aj veľa vlákniny, vápnika či železa. Všetky tieto živiny o to viac oprávňujú začlenenie prášku Acai do pestrej a vyváženej stravy. Obnovte farbu jedál alebo nápojov, nechajte ich chuť, blízku červenému ovociu a čokoláde, rozptyľovať a zároveň prospeje svojmu telu, čo môže byť lepšie? Latinský názov: Euterpe oleracea. Botanická čeľaď: Arecaceae. Použitá časť: Ovocie.

Tento článok bol aktualizovaný dňa 23/06/2023

Odporúčaná spotreba

Acai prášok je koncentrát energie a živín. Najlepšie je zvyšovať dávky postupne, aby ste netrpeli nepríjemnými vedľajšími účinkami. Ako klasické ošetrenie alebo pre potešenie, 5 až 20 g alebo 1 až 4 čajové lyžičky prášku Acai za deň.

V akej forme?

Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:

  • V prášku
V ktorú dennú dobu?

Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:

  • Raňajky
  • V prípade
Aké spôsoby použitia?

Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:

  • Dezert
  • Jogurt, mliečne výrobky
  • Smoothies, džúsy
  • Piť vodu
  • Kompót
  • Puding

Výhody zdravej výživy

15 g prášku Acai obsahuje značnú časť Nutričné ​​referencie pre populáciu (RNP) vo vláknach, VápnikŽelezo a v Draslík.

Ako taký, acai prášok môže doplniť vašu zdravú a pestrú stravu.

Metabolizmus

Acai prášok pomáha regulovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Ich vláknina ovplyvňuje množstvo a čas vstrebávania cholesterolu a sacharidov. Acai prášok tiež zabraňuje cievnym komplikáciám z týchto dvoch patológií vďaka fytonutrientom a omega-9, ktoré obsahuje. O omega-9 je skutočne známe, že chránia kardiovaskulárny systém. Fytonutrienty (anthokyany a fenoly) bojujú proti oxidácii cholesterolu, faktoru pri vzniku aterosklerotických plátov.

Imunitný systém

Acai prášok je mimoriadne bohatý na železo. Bojuje proti nedostatku železa, čo vedie k zníženiu odolnosti voči vonkajším infekciám. Preto železo acai prášok posilňuje imunitné výhody pestrej a vyváženej stravy.

Zažívacie ústrojenstvo

Acai bobule pomáhajú pri viacerých ochoreniach a poruchách tráviaceho systému. Vďaka vysokému obsahu vlákniny sa podieľajú na tráviacom procese (pozri nášho sprievodcu zápcha a diéta). Nakoniec sa zdá, že zlepšujú poškodenie pečene v prípadoch alkoholického stukovatenia pečene.

Srdcový systém

Acai prášok má prirodzene nízky obsah sodíka a je bohatý na draslík. Zníženie spotreby sodíka v kombinácii s draslíkom pomáha udržiavať normálny krvný tlak. V rámci zdravého životného štýlu pomáha Acai predchádzať poruchám krvného tlaku.

Nervový systém, pohoda

V prípade únavy sa spoľahnite na prášok Acai, na posypanie alebo pitie. Poskytuje sacharidy a lipidy: palivo pre telo. Popri makroživinách nájdeme aj veľa železa. Prášok Acai teda kompenzuje nedostatok železa zodpovedný za nadmernú únavu a pokles intelektuálnej výkonnosti. Nakoniec obnovuje fungovanie nervového systému tým, že poskytuje vápnik a draslík, dva minerály nevyhnutné na šírenie nervových informácií.

Ústna sústava

Prášok Acai prispieva k mineralizácii zubov poskytovaním vápnika a zabraňuje precitlivenosti zubov. V rámci pestrej a vyváženej stravy Acai prispieva k zdraviu ústnej dutiny.

Kostný systém

Mimoriadne bohaté na vápnik. Acai prášok prispieva k mineralizácii kostí. Dostatočný príjem vápnika posilňuje kosti. Dobrá tuhosť kostí zabraňuje riziku zlomenín.

Svaly a kĺby

Na zväčšenie línií sú na kontrakciu svalu potrebné dve hlavné fázy: príchod akčného potenciálu (nervové posolstvo) a skrátenie svalov (kontrakcia). Porucha týchto dvoch mechanizmov môže viesť k mimovoľným svalovým kontrakciám. Acai prášok prispieva k fungovaniu týchto dvoch mechanizmov. Na začiatok je draslík zodpovedný za prenos nervových impulzov. Následne vápnik spolupracuje so svalovými proteínmi, aby umožnili svalovým proteínom kĺzať sa navzájom, čo vedie ku skráteniu svalu: kontrakcii. Ak chcete vedieť viac: svalové kŕče a diéta.

Obehový systém

Anémia zodpovedá poklesu hladiny hemoglobínu v krvi. Tento pokles hemoglobínu je multifaktoriálny. Acai prášok prispieva k príjmu železa. Nedostatok železa znižuje tvorbu červených krviniek (pozri náš návod anémia z nedostatku železa a diéta).

Nutričné ​​vlastnosti

Hlavné vlastnosti

  • Antioxidant (anthokyanín): Acai prášok je mimoriadne bohatý na antioxidanty. Nájdeme tu polyfenoly (kyselinu galovú, katechín, kyselinu tanovú a epikatechín) a veľa antokyanov. Tieto fytonutrienty neutralizujú voľné radikály uvoľňované pri normálnom fungovaní tela. Táto sila zaručuje celistvosť kapilárnych ciev a zachováva stabilitu cievnych stien, čo zvyšuje jej kardiovaskulárny ochranný potenciál. Antioxidačná kapacita sa odhaduje na 102 700 µmol TE/100 g, čo je veľmi vysoká antioxidačná kapacita.

  • Kardiovaskulárny chránič (vláknina, kyselina olejová, draslík): Acai prášok je bohatý na vlákninu. Vláknina znižuje vstrebávanie cholesterolu z potravy. V kombinácii s ich príjmom kyseliny olejovej (omega-9) to zvyšuje kardiovaskulárnu ochranu. Okrem toho majú prirodzene nízky obsah sodíka a bohaté na draslík, ktorý zabraňuje poruchám krvného tlaku.

  • Chudnutie (vláknina): Acai prášok sa odporúča v boji proti hladu kvôli vysokej koncentrácii vlákniny. Pomohli by aj pri chudnutí.

  • Imunomodulačný (železo): bojom proti nedostatku železa Acai prášok prispieva k normálnemu fungovaniu imunitného systému. Nedostatok železa totiž znižuje odolnosť voči infekciám.

  • Prispieva k energetickému metabolizmu (sacharidy, lipidy, železo, vápnik): Acai prášok je vektorom energie. Lipidy a sacharidy spolu predstavujú viac ako 50% z celkového zloženia prášku Acai. Tieto dve makroživiny sú jediné, ktoré sa používajú na dodanie energie do tela. Okrem toho železo a vápnik prispievajú k energetickému metabolizmu, teda k súboru reakcií, ktoré umožňujú telu štiepiť makroživiny na výrobu energie.

  • Kontrola krvného cukru (vláknina): Acai prášok má nízky glykemický index kvôli nízkemu obsahu jednoduchých cukrov, bohatosti na vlákninu, lipidy a väčšinu komplexných sacharidov, ktoré obsahuje. Acai prášok spomaľuje vstrebávanie sacharidov, čo pomáha telu regulovať hladinu cukru v krvi.

  • Laxatívum (vláknina): vlákna predstavujú štvrtinu celkového zloženia prášku Acai. Tento príspevok je prospešný pre tráviaci tranzit. V skutočnosti sa vlákna vyznačujú tým, že pri kontakte s vodou napučiavajú ako špongia. V črevnom lúmene zväčšia objem stolice, čo urýchľuje tráviaci prechod.

Sekundárne vlastnosti

  • Hepatoprotektívne : vedecká štúdia vykonaná na myšiach trpiacich alkoholickým stukovatením pečene ukazuje významné zníženie markerov hepatálneho stresu (ASAT, ALT, MD, TG, TNF-alfa a IL-6) v krvi a zvýšenie GSH a SOD, keď sú tieto doplnené práškom Acai. Okrem toho histologický rozbor pečene poukazuje na lepšiu organizáciu pečene v porovnaní s myšami nedokrmovanými Acai berry. Štúdia uzatvára potenciálny ochranný účinok pri alkoholickom poškodení pečene plodmi Acai. Na potvrdenie tohto prínosu u ľudí sú potrebné ďalšie štúdie.

  • Proti únave (železo): železo dáva prášku Acai schopnosť znižovať únavu.

  • Účastník rastu tkaniva (vápnik, železo): vápnik a železo zohrávajú úlohu v procese delenia buniek. Zasahujú do duplikácie buniek, čo umožňuje tkanivám rásť a regenerovať sa.

  • Mentálne tonikum (železo): Acai prášok kompenzuje nedostatok železa. Bojuje tak proti poklesu intelektuálnej výkonnosti.

  • Nervózne vyrovnávanie (vápnik, draslík): Acai prášok je plný minerálov ako vápnik a draslík. Tieto dva minerály sa podieľajú na fungovaní nervového systému. Pohyby draslíka medzi membránami neurónov umožňujú pokrok informácií. Vápnik zabezpečuje uvoľňovanie neurotransmiterov medzi synaptickými štrbinami (oblasť medzi dvoma neurónmi), takže sa podieľa na aktivácii nasledujúceho neurónu.

  • Antianemický (železo): železo je stopový prvok mimoriadne dobre zastúpený v prášku Acai. Skutočne, jedna polievková lyžica prášku Acai stačí na pokrytie všetkých denných potrieb železa. Železo je nevyhnutné pre syntézu a fungovanie červených krviniek.

  • Remineralizujúce (vápnik): Acai prášok poskytuje veľa vápnika. Vápnik je potrebný na udržanie zdravých kostí a zubov: 99 % vápnika v tele sa nachádza v kostre a zuboch. Je nevyhnutný pre tvorbu kryštálov hydroxyapatitu, nevyhnutných pre pevnosť a tuhosť tkanív.

  • Podieľanie sa na svalovej činnosti (vápnik, draslík): Acai prášok má dva najdôležitejšie minerály pre svalovú kontrakciu: draslík a vápnik. Draslík umožňuje prenos nervových impulzov, inými slovami správu, ktorá hovorí svalu, aby sa stiahol. Vápnik zabezpečuje kĺzanie svalových bielkovín do nich, čo je pôvodom svalovej kontrakcie.

Nutričné ​​hodnoty

Výživové prvky na 100 g na 15 g % RDA* na 100 g % RDA* na 15 g
Energia (Kcal) 454 68 22 3
Energia (Kj) 1877 282 22 3
Lipidy (g) 28.2 4.2 40 6
Nasýtené mastné kyseliny (g) 5.92 0.9 30 4
Mononenasýtené mastné kyseliny (g) 19.58 2.9
Polynenasýtené mastné kyseliny (g) 2.66 0.4
Sacharidy (g) 56.7 8.5 22 3
Vrátane cukrov (g) 0.7 0.1 1 0
Vláknina (g) 31.6 4.7
Bielkoviny (g) 9 1.4 18 3
Soľ (g) 0.02 0 0 0
Vitamín A (µg) 21 3.2 3 0
Vápnik (mg) 1800 270 225 34
Železo (mg) 84 12.6 600 90
Draslík (mg) 9500 1425 475 71

*odporúčaná denná dávka

Zistite viac o rastline: Le Panier Pinot

Pinot košíkový je veľká palma z čeľade Arecaceae. Pochádza z Južnej Ameriky, rastie hojne v ústiach riek, močiaroch a záplavových oblastiach Amazónie. Rulandská palma má rôzne ľudové názvy, ako napríklad „kapustová palma“, „wassaï“ v Guyane, „Açaï“ v Brazílii alebo dokonca „içá-çai“ medzi domorodcami, čo znamená „ovocie, ktoré plače“... Toto priezvisko hovorí veľa o jeho plodoch. Rulandská palma nesie tmavo fialové bobule, zoskupené v zhlukoch pozdĺž stončeka (kmeň) palmy.

Bobule Acai sa používajú predovšetkým ako rastlinný olej pre vidiecku medicínu a tiež dôležitý zdroj potravy. V poslednej dobe sa bobule Acai stali veľmi lukratívne pre miestne obyvateľstvo prostredníctvom globálneho exportu. Na druhej strane, ovocie sa mimo Južnej Ameriky nekonzumuje čerstvé, pretože má veľmi rýchlo sa kaziace.

Vedel si ?

V Amazónii sa zdá, že bobule Acai majú prezývku „viagra amazonského pralesa“. Zdá sa, že tieto bobule majú afrodiziakálne vlastnosti a silu na zvýšenie mužského libida.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.7 ( 28 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Qu SS, Zhang JJ, Li YX, Zheng Y, Zhu YL, Wang LY. [Ochranný účinok bobúľ Acai na chronické alkoholické poškodenie pečene u potkanov a ich účinok na zápalové cytokíny]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2014 december;39(24):4869-72. čínsky. PMID: 25898594.

Publikácia: Cretu GC, Morlock GE. Analýza antokyanov v práškových extraktoch z bobúľ planárnou chromatografiou spojenou s biotestom a hmotnostnou spektrometriou. Food Chem. 1. marca 2014;146:104-12. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.09.038. Epub 2013, 13. september. PMID: 24176320.

Publikácia: Earling M, Beadle T, Niemeyer ED. Výživové doplnky Acai Berry (Euterpe oleracea): Zmeny v koncentráciách antokyánov a flavonoidov, obsahu fenolov a antioxidačných vlastnostiach. Rastlinné potraviny Hum Nutr. september 2019;74(3):421-429. doi:10.1007/s11130-019-00755-5. PMID: 31280417.

Publikácia: Schauss AG, Wu X, Prior RL, Ou B, Patel D, Huang D, Kababick JP. Fytochemické a nutričné ​​zloženie lyofilizovaných bobúľ amazónskej palmy Euterpe oleraceae mart. (acai). J Agric Food Chem. 1. november 2006;54(22):8598-603. doi:10.1021/jf060976g. PMID: 17061839.

Publikácia: Schauss AG, Wu (acai). J Agric Food Chem. 1. novembra 2006;54(22):8604-10. doi:10.1021/jf0609779. PMID: 17061840.

Práca : Dufour, A., & Garnier, C. (2019). Moja Biblia zdravých superpotravín. Leduc.S Praktický.

Práca : Pouyat-Leclère, J. (2013). Sprievodca antioxidačnými potravinami. Thierry Souccar Editions & La Nutrition.fr

Práca : Bouarfa, M., & Pensé-Lheritor, A. (2016). Dizajn doplnkov stravy - trh, vývoj, regulácia a účinnosť. TECHNICKÉ A DOC.