Granátové jablko je plodom stromu granátového jablka, kríka z čeľade Punicaceae. Toto jesenné ovocie sa už po stáročia konzumuje pre malé arily, ktoré obsahuje. Arily jemne voňajú a taniere rozžiaria svojou červenou farbou. Arils majú semená, ktoré sa tiež konzumujú. Sušené arils alebo semená granátového jablka získajú vínovú farbu a jemnejšiu chuť. Semená granátového jablka obsahujú veľa živín nevyhnutných pre zdravie, ako napríklad vitamín B9. Semená granátového jablka vynikajú vďaka konkrétnej mastnej kyseline: kyseline púnovej. Táto polynenasýtená mastná kyselina je predmetom mnohých vedeckých výskumov: antimikrobiálne, protizápalové, antioxidačné, reguluje homeostázu glukózy... Toľko vlastností, ktoré umožňujú semenám granátového jablka predchádzať kardiovaskulárnym poruchám alebo cukrovke 2. typu Latinský názov: Punica granatum L Botanická čeľaď: Punicaceae. Použitá časť: Osivo.

Odporúčaná spotreba

Vzhľadom na energetickú hustotu semien granátového jablka a ich vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín sú definované odporúčania na dennú konzumáciu. Ako klasická liečba alebo pre potešenie: porcia semien granátového jablka sa odhaduje na 15 g denne, čo predstavuje štyri čajové lyžičky semien granátového jablka denne.

V akej forme?

Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:

  • Celý
V ktorú dennú dobu?

Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:

  • Raňajky
  • Obed
  • V prípade
  • Večera
Aké spôsoby použitia?

Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:

  • Šalát
  • Dezert
  • Jogurt, mliečne výrobky
  • Plochý
  • Sám
  • V zmesi s iným sušeným ovocím
  • Musli

Výhody zdravej výživy

15 g semien granátového jablka obsahuje významný podiel Nutričné ​​referencie pre populáciu (RNP) vo vláknach. Obsahujú v menšej miere aj Vitamín B9.

Ako taký, semená granátového jablka môžu doplniť vašu zdravú a pestrú stravu.

Metabolizmus

Vláknina narúša vstrebávanie cholesterolu a jednoduchých cukrov. Semená granátového jablka sú obzvlášť bohaté na vlákninu. Výsledkom je, že semená granátového jablka zmierňujú zvýšenie hladiny cukru v krvi po jedle a znižujú vstrebávanie cholesterolu. Tiež semená granátového jablka obmedzujú vaskulárne komplikácie týchto patológií tým, že poskytujú vitamín B9, kyselinu púnovú a polyfenoly. Vitamín B9 skutočne prispieva k zvládaniu zápalu prostredníctvom zapojenia sa do cyklu homocysteínu (prozápalová aminokyselina). Napokon, posledné dve zlúčeniny sú antioxidanty. Zdá sa, že kyselina púnová tiež znižuje inzulínovú rezistenciu.

Zažívacie ústrojenstvo

Semená granátového jablka sú zdrojom vlákniny. Vláknina stimuluje tráviaci proces, zabraňuje zápche (pozrite si náš návod zápcha a diéta).

Imunitný systém

Vitamín B9 stimuluje syntézu imunitných buniek. Semená granátového jablka teda prispievajú k imunitnej odpovedi poskytovaním vitamínu B9. Semená granátového jablka tiež bojujú proti mikrobiálnemu vývoju prostredníctvom prítomnosti polynenasýtenej mastnej kyseliny: kyseliny púnovej. Živiny v semenách granátového jablka posilňujú imunitné výhody pestrej a vyváženej stravy.

Nutričné ​​vlastnosti

  • Kardiovaskulárny chránič (vláknina, kyselina púnová, vitamín B9): semená granátového jablka pôsobia na rôzne kardiovaskulárne rizikové faktory. Ich vlákna obmedzujú hyperlipidémiu znížením absorpcie cholesterolu a triglyceridov. Vitamín B9 pomáha zvládať zápal, ktorý môže podporiť rozvoj aterosklerotických plátov. Naozaj, vitamín B9 sa podieľa na premene homocysteínu: prozápalovej aminokyseliny. Nakoniec sa kyselina púnová ukazuje ako silný protizápalový a antioxidačný prostriedok. Posledne menovaná je polynenasýtená mastná kyselina špecifická pre granátové jablko.

  • Kontrolujte hladinu cukru v krvi (bielkoviny, vláknina, lipidy): Semená granátového jablka majú nízky glykemický index. Poskytujú bielkoviny, lipidy a vlákninu a takmer žiadne sacharidy. Samotné semená granátového jablka neovplyvňujú hladinu cukru v krvi. V sprievode znižujú glykemickú nálož jedla, čím vyrovnáva hladinu cukru v krvi. Okrem toho kyselina púnová moduluje sekréciu inzulínu, hormónu, ktorý riadi hladinu cukru v krvi.

  • Potláča chuť do jedla (vláknina): vďaka svojmu nízkemu glykemickému indexu nevyvolávajú semená granátového jablka silné zmeny hladiny cukru v krvi po jedle. Táto rovnováha cukru v krvi posilňuje pocit sýtosti.

  • Imunomodulačný (vitamín B9, kyselina púnová): semená granátového jablka stimulujú syntézu bielych krviniek (imunitných buniek) vďaka príjmu vitamínu B9. Vitamín B9 pomáha udržiavať tvorbu imunitných buniek. Okrem toho kyselina púnová poskytuje semenám granátového jablka antimikrobiálnu silu.

  • Antioxidant (polyfenol, kyselina púnová): Semená granátového jablka neutralizujú voľné radikály tým, že poskytujú kyselinu púnovú, mastnú kyselinu, ktorá má antioxidačnú aktivitu. Štúdia tiež uvádza ochranné účinky proti oxidačnému stresu semien granátového jablka prostredníctvom prítomnosti polyfenolov. Zdá sa však, že antioxidačná účinnosť je lepšia v kôre ako v semenách granátového jablka.

  • Protizápalové (vitamín B9, kyselina púnová): Semená granátového jablka bojujú proti zápalovým procesom. Poskytujú vitamín B9, ktorý neutralizuje homocysteín jeho premenou na metionín. Okrem toho by kyselina púnová bola prospešná pri rôznych zápalových ochoreniach.

Nutričné ​​hodnoty

Výživové prvky na 100 g na 15 g % RDA* na 100 g % RDA* na 15 g
Energia (Kcal) 458 16 5 1
Energia (Kj) 109 68 5 1
Lipidy (g) 1.3 0.2 2 0
Nasýtené mastné kyseliny (g) 0.1 0 1 0
Sacharidy (g) 20.3 3 8 1
Vrátane cukrov (g) 2.2 0.3 2 0
Vláknina (g) 14.9 2.2
Bielkoviny (g) 4.3 0.6 9 1
Soľ (g) 0 0 0 0
Vitamín B9 (µg) 41.3 6.2 21 3

*odporúčaná denná dávka

Zistite viac o rastline: Granátové jablko

Granátové jablko je ker vysoký 2 až 5 m, patriaci do čeľade Punicaceae. Pôvodom z Iránu a Afganistanu je dnes bežné stretnúť sa s granátovými jablkami okolo Stredozemného mora a v Strednej Ázii. Čo nie je prekvapujúce vzhľadom na jeho potreby: svetlé, teplé a suché podnebie.

Je to strom oceňovaný pre svoj dekoratívny vzhľad, pretože na konci jeho konárov vyrastajú krásne a veľké šarlátovo červené kvety. Jeho plody, granátové jablká, sú červené s pevnou šupkou. Vnútri je biely mezokarp, ktorý tvorí hniezdo s jedlými klinčekmi. Arils majú červenkastú, priesvitnú, šťavnatú dužinu, ktorá obsahuje semená. Granátové jablko môže obsahovať viac ako 400 arilov. Granátové jablko je jednou z najstarších domestikovaných plodín.

Ovocie granátového jablka, granátové jablko, je zdrojom mnohých povier a povier. V gréckej mytológii je granátové jablko spájané s Hádom, bohom podsvetia; v Biblii symbolizuje lásku, nesmrteľnosť a plodnosť; v Koráne ho súry spomínajú ako plod raja. Existuje mnoho odrôd granátového jablka, z ktorých každá je spojená s krajinou, v ktorej sa vyrába: Wonderful v Izraeli, Mollar a Tendrar v Španielsku a Hicaz v Turecku.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.8 ( 153 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Khajebishak Y, Payahoo L, Alivand M, Alipour B. Kyselina púnová: Potenciálna zlúčenina oleja zo semien granátového jablka pri liečbe diabetes mellitus 2. typu. J Cell Physiol. 2019 Mar;234(3):2112-2120. doi:10.1002/jcp.27556. Epub 2018, 14. októbra. PMID: 30317607.

Publikácia: Vučić V, Grabež M, Trchounian A, Arsić A. Zloženie a potenciálne zdravotné prínosy granátového jablka: prehľad. Curr Pharm Des. 2019; 25 (16): 1817-1827. doi:10.2174/1381612825666190708183941. PMID: 31298147.

Webstránka: Granát. (nd). Interfel. https://www.lesfruitsetlegumesfrais.com/fruits-legumes/fruits-exotiques-et-tropicaux/Grenade

Webstránka: Granátové jablko: kalórie a nutričné ​​zloženie. (nd). Aprifel. https://www.aprifel.com/fr/fiche-nutritionnelle/Grenade/?tab=description

Webstránka: eFlore. (nd-f). Tela Botanica. https://www.tela-botanica.org/eflore/?referencial=bdtfx&module=fiche&action=fiche&num_nom=54104&onglet=synthese