Figovník je malý opadavý strom z čeľade Moraceae. Oceňujeme ju pre jej ovocie: figu. Z botanického hľadiska figa nie je ovocím, pretože ju tvorí niekoľko desiatok/stoviek drobného ovocia: nažky. Zjednodušene povedané, figa je vrecko drobného ovocia. Vo výžive sa považuje za chutné a výživné ovocie. Čerstvý, kandizovaný alebo sušený sa skvele hodí k slaným i sladkým jedlám. Sušenie fíg koncentruje ich chuť a výhody. Figy, bohaté na vlákninu, flavonoidy, fenolové kyseliny, zdroj vitamínu K, železa a medi, nám poskytujú mnohé terapeutické vlastnosti. Bojuje proti oxidačnému stresu, proti dysmenoree, proti svalovým poruchám, tonizuje či dokonca remineralizuje... Figa skrátka vie, ako spojiť chuťové pôžitky a zdravotné benefity. Latinský názov: Ficus carica L. Botanická čeľaď: Moraceae. Použitá časť: Ovocie.

Odporúčaná spotreba

Sušená figa je sušené ovocie. Obsahuje teda viac cukru ako čerstvá figa, sú definované odporúčania na dennú konzumáciu. Ako klasická kúra alebo pre potešenie sa porcia sušenej figy odhaduje medzi 20 a 30 g denne, čo predstavuje jednu figu Lerida, alebo dve až tri figy Calabacitas denne.

V akej forme?

Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:

  • Celý
  • V kusoch
V ktorú dennú dobu?

Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:

  • Raňajky
  • Obed
  • V prípade
  • Večera
Aké spôsoby použitia?

Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:

  • Dezert
  • Jogurt, mliečne výrobky
  • Plochý
  • Sám
  • V zmesi s iným sušeným ovocím
  • Musli

Výhody zdravej výživy

25 g sušených fíg obsahuje významný podiel Nutričné ​​referencie pre populáciu (RNP) v Draslík. Oni v menšej miere obsahujú aj Vitamín K, z Vápnik, z Meď, z Železo a Mangán.

Ako taký, sušené figy môžu doplniť vašu zdravú a pestrú stravu.

Metabolizmus

Sušené figy majú prirodzene nízky obsah nasýtených tukov a sú bohaté na vlákninu a antioxidanty (meď, mangán, fenolové kyseliny a flavonoidy). Zabraňujú tak vzniku hypercholesterolémie a progresii aterosklerotických plátov.

Zažívacie ústrojenstvo

Sušené figy pomáhajú regulovať tráviaci prechod. V skutočnosti ich rozpustná vláknina bojuje proti hnačke alebo zabraňuje zápche (pozrite si našich sprievodcov zápcha a diéta, hnačka a diéta).

Urogenitálny systém

Pravidelná konzumácia sušených fíg by výrazne znížila závažnosť a trvanie bolesti spôsobenej menštruačnými cyklami.

Srdcový systém

Sušené figy podporujú návrat k normálnemu krvnému tlaku vďaka obsahu draslíka. Draslík má hypotenzívny účinok. V rámci pestrej a vyváženej stravy pomáha draslík v sušených figách predchádzať poruchám krvného tlaku.

Nervový systém, pohoda

Celkový pokles výkonnosti môže byť spôsobený nedostatočným príjmom mikroživín. Figy poskytujú živiny potrebné na zlepšenie fyzických a intelektuálnych schopností. Podieľajú sa na katabolizme mikroživín prostredníctvom vápnika, mangánu a medi, ktoré vstupujú do metabolických reťazcov výroby energie. Prispievajú k vodivosti nervovej sústavy, vždy vďaka vápniku, medi a tiež draslíku. Nakoniec bojujú proti nedostatku železa, ktorý ovplyvňuje fyzické a intelektuálne schopnosti.

Živiny v sušených figách posilňujú výhody pestrej a vyváženej stravy.

Svaly a kĺby

Nedostatok vápnika alebo draslíka môže spôsobiť poruchy svalovej kontrakcie. Sušené figy prispievajú k správnemu fungovaniu svalov tým, že poskytujú tieto dva minerály. Živiny v sušených figách posilňujú výhody pestrej a vyváženej stravy.

Nutričné ​​vlastnosti

Hlavné vlastnosti

  • Všeobecný stimulant (sacharidy, vápnik, meď, železo, mangán): sušené figy patria medzi sušené ovocie s najlepším nutričným profilom spomedzi sušených plodov. Väčšinu energie tvoria sacharidy, preferovaný zdroj energie nášho tela. Zabezpečujú aj produkciu energie, a to prostredníctvom poskytovania kofaktorov energetického metabolizmu: vápnika, medi, železa a mangánu. Okrem toho sa meď podieľa na tvorbe norepinefrínu, neurotransmiteru sympatického nervového systému, ktorý podporuje vzrušenie.

  • Antioxidant (meď, mangán, kyselina fenolová a flavonoid): početné antioxidanty tvoria sušené figy: mangán a meď, dva kofaktory SOD (superoxiddismutázy), enzýmu, ktorý neutralizuje pôsobenie superoxidových radikálov; fenolové kyseliny a flavonoidy (kyselina galová, kyselina chlorogenová, rutín, kvercetín-3-O-rutinozid, kyseliny hydroxyškoricové, flan-3-oly, flavonoly, etantokyaníny, epikatechín atď.).

  • Antispazmodikum maternice : Vedecká štúdia preukázala, že pravidelný príjem sušenej figy znižuje menštruačné ťažkosti a vnímaný stres. Účastníci trpeli dysmenoreou, zaznamenali zlepšenie kvality života počas menštruácie znížením intenzity bolesti a jej trvania.

  • Laxatívum (Vláknina): Sušené figy sú bohaté na rozpustnú vlákninu. Rozpustná vláknina má schopnosť pri kontakte s vodou vytvárať gél, ktorý spevňuje textúru stolice. V nadbytku však majú tendenciu pôsobiť laxačne zvýšením hmoty stolice.

Sekundárne vlastnosti

  • Antihypertenzívum (draslík): draslík dodáva sušeným figám hypotenznú silu.

  • Regulátor nervového systému (draslík, vápnik): poskytnutím vápnika a draslíka sa sušené figy podieľajú na prenose nervovej správy.

  • Podieľanie sa na svalovej činnosti (draslík, vápnik): sušené figy pôsobia na svalovú kontrakciu poskytovaním vápnika a draslíka. Draslík umožňuje vedenie nervových správ a vápnik umožňuje svalovú kontrakciu.

Nutričné ​​hodnoty

Výživové prvky na 100 g na 25 g % RDA* na 100 g % RDA* pre 25 g
Energia (Kcal) 256 64 13 3
Energia (Kj) 1074 268 13 3
Lipidy (g) 0.87 0.22 1 0
Nasýtené mastné kyseliny (g) 0.35 0.09 2 0
Mononenasýtené mastné kyseliny (g) 0.18 0.05
Polynenasýtené mastné kyseliny (g) 0.27 0.07
Sacharidy (g) 54.3 13.58 21 5
Vrátane cukrov (g) 49.2 12.3 55 14
Vrátane škrobu (g) 5.07 1.27
Vláknina (g) 9.72 2.43
Bielkoviny (g) 2.99 0.75 6 1
Soľ (g) 0.22 0.06 4 1
Vitamín A (µg) 6 1.5 1 0
Vitamín B1 (mg) 0.085 0.02 8 2
Vitamín B2 (mg) 0.096 0.02 7 2
Vitamín B3 (mg) 0.68 0.17 4 1
Vitamín B5 (mg) 0.43 0.11 7 2
Vitamín B6 (mg) 0.11 0.03 8 2
Vitamín B9 (µg) 9 2.25 5 1
Vitamín B12 (µg) 0 0 0 0
Vitamín C (mg) 1.2 0.3 2 0
Vitamín E (mg) 0.5 0.13 4 1
Vitamín K (µg) 15.6 3.9 21 5
Vápnik (mg) 167 41.75 21 5
Meď (mg) 0.27 0.07 27 7
Železo (mg) 2.12 0.53 15 4
Jód (µg) 1.1 0.28 1 0
Horčík (mg) 52.5 13.13 14 4
Mangán (mg) 0.4 0.1 20 5
Fosfor (mg) 75.1 18.78 11 3
Draslík (mg) 845 211.25 42 11
Selén (µg) 2.2 0.55 4 1
Zinok (mg) 0.51 0.13 5 1

*odporúčaná denná dávka

Zistite viac o rastline: Figovník

Figovník patrí do čeľade Moraceae. Je to opadavý ker, ktorý môže dosiahnuť výšku päť metrov a je veľmi voňavý. Vyskytuje sa najmä v oblasti Stredozemného mora. Figovník sa pestuje pre svoje ovocie, ktoré je v súčasnosti považované za najstaršie domestikované ovocie. Jeho plodom je navyše v skutočnosti malé vrecúško, ktoré zachytáva početné nažky. To, čo považujeme za ovocie: figovník, je teda v skutočnosti zoskupením nažiek. Latex z figových listov je dráždivý kvôli prítomnosti furokumarínov v kompozícii. Tento ker je pomerne odolný: uprednostňuje teplé podnebie, ale na úplný rozvoj nevyžaduje žiadnu konkrétnu pôdu.

Jedák osy

Nesnívaš, figovník je skutočne včelár. Napokon, jeho plodnosť závisí skôr od určitej osy.
Figa je celkom zvláštna, pretože z botanického hľadiska nejde o ovocie. Navonok to vyzerá ako malé vrecko zachytávajúce oranžovo-červenú dužinu. Túto dužinu tvoria drobné kvietky: vrecúško je teda obrátené súkvetie. Uväznené kvety nemožno oplodniť bez vonkajšej pomoci. Tu prichádzajú na rad opeľovače: figové osy. Tento malý hmyz je úplne závislý na figovníkoch, pretože sa rodí, rozmnožuje a vyvíja sa vo figách a figovník závisí od jeho prítomnosti, aby prinášal ovocie.
V prvom rade je dôležité zhodnotiť štruktúru obr. Na konci stopky je otvor: ostiol. Na obr. sú okolo ostiolu samčie kvety. V spodnej časti obrázku sú to samičie kvety. Medzi oblasťou samčích a samičích kvetov teda nedochádza takmer k žiadnej výmene.

Teraz sa pozrime, ako prebieha opelenie figy:

  • Samica osy vstupuje cez figový ostiol. Po vstupe sa osa zasekne a svoj život ukončí v tomto novom „dome/väzení“. Práve tu kladie vajíčka, ktoré sa vyliahnu, vyvinú a spária sa... Vždy na obr.

  • Iba samice osy tejto novej generácie môžu vyjsť z obr. Príliš unavení osí samci zomrú bez toho, aby vôbec cítili vonkajší vzduch. Samičky osy na ceste von naberú peľ figy trením o samčie kvety.

  • Keď budú vonku, nová generácia samíc ôs sa bude zase snažiť naklásť vajíčka do novej figy, aby sa zabezpečila udržateľnosť tohto druhu.

  • Zadaním nového Figa sa samica osy určite zasekne, nakladie vajíčka a uhynie vo Fig; ale opeľuje spodné (samičie) kvety Obr. Oplodnené samičie kvety tak ustúpia pomarančovej dužine, ktorú konzumujeme. A cyklus sa opakuje, generácia po generácii.

Stručne povedané, tieto dva druhy (rastlina a hmyz) sa vyvíjajú spoločne, ich prežitie závisí od seba, hovoríme mutualizmus. Ale nebojte sa, nekonzumujeme mŕtvu osu ako takú, keď zjeme figu. Figa rozpúšťa osu vďaka enzýmu nazývanému „ficin“. To je dôvod, prečo niektorí vegetariáni, vegáni alebo vegáni nechcú konzumovať figy.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.7 ( 298 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Vinson JA, Zubik L, Bose P, Samman N, Proch J. Sušené ovocie: vynikajúce in vitro a in vivo antioxidanty. J Am Coll Nutr. 2005 február;24(1):44-50. doi:10.1080/07315724.2005.10719442. PMID: 15670984.

Publikácia: Arvaniti OS, Samaras Y, Gatidou G, Thomaidis NS, Stasinakis AS. Prehľad čerstvých a sušených fíg: Chemický rozbor a výskyt fytochemických zlúčenín, antioxidačná kapacita a účinky na zdravie. Food Res Int. máj 2019;119:244-267. doi: 10.1016/j.foodres.2019.01.055. Epub 2019, 24. januára. PMID: 30884655.

Publikácia: Slatnar A, Klancar U, Stampar F, Veberic R. Vplyv sušenia fíg (Ficus carica L.) na obsah cukrov, organických kyselín a fenolových zlúčenín. J Agric Food Chem. 9. novembra 2011;59(21):11696-702. doi:10.1021/jf202707y. Epub z 13. októbra 2011. PMID: 21958361.

Publikácia: Amanak K. Účinky suchých fíg na primárne symptómy dysmenorey, vnímané úrovne stresu a kvalitu života. PR Health Sci J. 2020 Dec;39(4):319-326. Erratum v: PR Health Sci J. 2021 Mar;40(1):59. PMID: 33320461.

Webstránka: eFlore. (nd-c). Tela Botanica. Prístupné 31. marca 2022 na https://www.tela-botanica.org/eflore/?referentiel=bdtfx&module=fiche&action=fiche&num_nom=75134&onglet=description

Webstránka: Ramdani, J. (2020). Prečo figy nie sú vegetariánske jedlo. OhRoztomilé! - Vedecké novinky a najnovšie objavy. https://ohchouette.com/pourquoi-les-Figues-ne-sont-pas-un-aliment-vegetarien/

Webstránka: Gilles, B. (2020). Vzájomný vzťah medzi Agaonidovými osami a figovníkmi. Entomológia vášne. https://passion-entomologie.fr/guepes-agaonides-figuiers-mutualisme/

Webstránka: Figy budú čoskoro zakázané pre vegánov. (2020). Záhrady Amoena. https://jardinsamoena.be/index.php/2020/02/08/les-Figues-bientot-interdites-aux-vegans/

Webstránka: Sú figy vegánske? (nd). Sladká šetrnosť. https://doucefrugalite.com/2020/09/06/les-Figues-sont-elles-veganes/