Berberis, Barberry alebo Vinettier, je tŕnitý strom z čeľade Berberidaceae. Je veľmi rozšírený v Iráne, krajine, ktorá ho oceňuje pre jeho bobule a jeho terapeutické vlastnosti. Berberid, zlúčenina nachádzajúca sa vo veľkých množstvách v koreňoch, má skutočne veľa síl. bobule Berberis; čučoriedka ich nemá, ale to neznamená, že ostanú bez záujmu. Barberry je krásne malé červené bobule s pikantnou chuťou, ktorá sa skvele hodí do slaných aj sladkých receptov. Nutrične majú veľa fytonutrientov a vlákniny. Upravujú teda črevný tranzit, obmedzujú vstrebávanie cholesterolu či bojujú proti oxidačnému stresu. Latinský názov: Barberis vulgaris L. Botanická čeľaď: Berberidaceae. Použitá časť: Ovocie.
Sušené čučoriedky sú sušené ovocie. Obsahuje teda viac cukru ako čerstvá čučoriedka, sú definované odporúčania na dennú spotrebu. Ako klasické ošetrenie alebo pre potešenie, 20 à 30 g sušených čučoriedok denne, t.j. 3 až 4 hrste.
Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:
Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:
Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:
25 g sušených čučoriedok obsahuje významný podiel Nutričné referencie pre populáciu (RNP) z Železo a Vláknina.
Ako taký, sušené čučoriedky môžu doplniť vašu zdravú a pestrú stravu.
Barberry je prenášačom antokyánov a flavonoidov. Tieto zlúčeniny sú antioxidanty. Vďaka absencii tuku a prítomnosti vlákniny je táto antioxidačná sila o to účinnejšia v prevencii kardiovaskulárnych patológií. Vláknina v skutočnosti znižuje vstrebávanie cholesterolu a antioxidanty obmedzujú tvorbu a zhoršovanie aterosklerotických plátov.
Barberry obsahuje pektín, rozpustnú vlákninu. Pektín je užitočný v prípadoch porúch tráviaceho traktu, ako je hnačka alebo zápcha (pozrite si našich sprievodcov zápcha a diéta a hnačka a diéta). Pektín totiž pri kontakte s vodou vytvára gél, ktorý reguluje aktivitu črevného tranzitu.
Sušené čučoriedky bohaté na železo prispievajú ku kognitívnym funkciám a znižujú únavu. Je skrátka ideálny počas intenzívnejších období: skúšky, športové podujatia atď.
Nedostatok železa ovplyvňuje fungovanie imunitného systému. Barberry je bohatý na železo, podporuje imunitný systém. Železo posilňuje imunitné výhody pestrej a vyváženej stravy.
Sušený čučoriedok je vďaka svojmu bohatstvu na železo perfektným doplnkom pri liečbe anémie z nedostatku železa (pozri náš návod anémia z nedostatku železa a diéta).
Febrifúge : vedecké štúdie pozorujú zníženie horúčky po konzumácii bobúľ čučoriedky.
Antioxidant (fytonutrient): v bobuliach čučoriedky sa nachádza približne 22 alkaloidných zlúčenín: fenolové zlúčeniny (vrátane antokyanov a karotenoidov), tanín, flavonoid, antokyanín atď. Tieto zlúčeniny sú antioxidanty, to znamená, že neutralizujú voľné radikály.
Črevný regulátor (pektín): sušený čučoriedok je bobule bohaté na rozpustnú vlákninu (pektín). Rozpustná vláknina tvorí pri kontakte s vodou gél, ktorý má tendenciu vyrovnávať tráviaci prechod. Pozor, v prebytku sú laxatívne.
Hypocholesterolemický (vláknina): čučoriedka znižuje vstrebávanie cholesterolu z potravy vďaka vysokému obsahu vlákniny.
Antianemický (železo): čučoriedka je mimoriadne bohatá na železo. Železo je hematopoetický stopový prvok: podieľa sa na tvorbe červených krviniek.
Proti únave (železo): nedostatok železa vedie k nezvyčajnej únave. Barberry kompenzuje nedostatok železa.
Mentálne tonikum (železo): čučoriedka stimuluje intelektuálne funkcie a prispieva k príjmu železa.
Imunomodulačný (železo): nedostatok železa znižuje odolnosť voči infekciám. Vďaka svojmu bohatstvu na železo zaisťuje čučoriedka správne fungovanie imunitného systému.
Výživové prvky | na 100 g | na 25 g | % RDA* na 100 g | % RDA* pre 25 g |
Energia (Kcal) | 269 | 67 | 14 | 3 |
Energia (Kj) | 1135 | 284 | 14 | 3 |
Lipidy (g) | 0.7 | 0.1 | 1 | 0 |
Nasýtené mastné kyseliny (g) | 0.4 | 0 | 2 | 1 |
Sacharidy (g) | 53.9 | 13.4 | 21 | 5 |
Vrátane cukrov (g) | 48.9 | 12.2 | 54 | 14 |
Vláknina (g) | 14.6 | 3.65 | ||
Bielkoviny (g) | 4.5 | 1.12 | 9 | 2 |
Soľ (g) | 0.07 | 0 | 1 | 0 |
Železo (mg) | 26 | 6.5 | 186 | 46 |
Berberis, Vinettier alebo Barberry patrí do čeľade Berberidaceae. Je to opadavý, tŕnitý strom, dosahujúci výšku 3 m. Na jar je čučoriedka pokrytá zlatožltými kvetmi, ktoré ustúpia bobuľám. Tieto malé červené bobule rastú v strapcoch a majú rovnaký názov ako materský strom: čučoriedky.
Rod Berberis pochádza zo semitropických oblastí Ázie, Európy, Afriky a Ameriky. Dnes sa čučoriedka etablovala v Iráne, ktorý je hlavným producentom a konzumentom čučoriedkových bobúľ. V Európe máme tendenciu ju eradikovať, pretože je medzihostiteľom pšeničného parazita: čiernej hrdze, huby čeľade Pucciniaceae. Okrem toho je dráč ľahko udržiavateľný a estetický ker.
Berberín je alkaloid. Má rôzne medicínske indikácie: antidiabetikum, hypolipidemikum, vazodilatátor, antioxidant, antimikrobiálne, antimykotické, antiemetikum, cholagogikum atď. Tento berberín je zodpovedný za žlté sfarbenie stoniek a koreňov čučoriedok. Je prítomný v koreňoch, podzemkoch, stonke a kôre rastliny, ale bobule čučoriedky ho nemajú. Bobule čučoriedky si preto nemôžu nárokovať tieto terapeutické vlastnosti.
Priemerná známka: 4.8 ( 68 hlasy)
Publikácia: F Shamsa, A Ahmadiani, R Khosrokhavar, Antihistamínová a anticholinergná aktivita ovocia čučoriedky (Berberis vulgaris) v ileu morčiat, Journal of Ethnopharmacology, zväzok 64, vydanie 2, 1999, strany 1617 https-1766 ://doi.org/10.1016/S0378-8741(98)00122-6.
Publikácia: Firouzi S, Malekahmadi M, Ghayour-Mobarhan M, Ferns G, Rahimi HR. Barberry v liečbe obezity a metabolického syndrómu: možné mechanizmy účinku. Diabetes Metab Syndr Obes. 2018;11:699-705 https://doi.org/10.2147/DMSO.S181572
Publikácia: Emamat H, Asadian S, Zahedmehr A, Ghanavati M, Nasrollahzadeh J. Vplyv konzumácie čučoriedok (Berberis vulgaris) na prietokom sprostredkovanú dilatáciu a zápalové biomarkery u pacientov s hypertenziou: Randomizovaná kontrolovaná štúdia. Phytother Res. 22. decembra 2020 doi: 10.1002/ptr.7000. Epub pred tlačou. PMID: 33350540.
Publikácia: Rasool Nasiri Kalmarzi. (2019). Protizápalové a imunomodulačné účinky čučoriedky (Berberis vulgaris) a jej hlavných zlúčenín. https://doi.org/10.1155/2019/6183965
Webstránka: eFlore. (sd-h). Tela Botanica. https://www.tela-botanica.org/eflore/?referencial=bdtfx&module=fiche&action=fiche&num_nom=9456&onglet=description