Psyllium je jednoročná bylina z čeľade Plantaginaceae. Šupky Psyllium, rozšírené po celom svete, sa už po stáročia používajú na terapeutické účely. Plášte semien sú tenké obaly obklopujúce semená. Psyllium bohaté na vlákninu má množstvo výhod pre tráviaci systém. Hnačka a zápcha nie sú nič iné ako vzdialené spomienky. Psyllium prášok je v skutočnosti kondenzovaná forma šupiek psyllia. Je preto veľmi bohatý na vlákninu, čo mu umožňuje vytvárať gél, ktorý upravuje konzistenciu stolice. Stolica je teda pri hnačke konzistentnejšia, pri zápche pružnejšia. Psyllium sa používa aj na podporu chudnutia. Prakticky bez kalórií, jeho sýtiaci účinok obmedzuje príjem potravy a tiež znižuje vstrebávanie živín. Vláknina psyllia tiež pomôže vyrovnať hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Latinský názov: Plantago ovata Forssk. Botanická čeľaď: Plantaginaceae. Použitý diel: Kryt.

Tento článok bol aktualizovaný dňa 18/09/2023

Pre zmierniť hnačku

Hnačka sa vyznačuje častou, hojnou a príliš vodnatou stolicou. Zaznamenávame aj zrýchlenie črevného tranzitu. V tejto súvislosti psyllium pomáha urobiť stolicu objemnejšou a konzistentnejšou vďaka bohatstvu rozpustnej vlákniny. V skutočnosti sa rozpustná vláknina rozpúšťa vo vode a vytvára gél, ktorý sa nazýva sliz. Posledne menované spôsobujú, že bolus jedla je viskózny a konzistentný, čo spomaľuje vstrebávanie živín cez jeho hrúbku a reguluje vyprázdňovanie žalúdka.

Navyše Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) stanovila „príležitostné používanie psyllia na symptomatickú liečbu hnačka rôzneho pôvodu ». Preto môže byť psyllium skutočnou podporou v prípadoch hnačky.

Rada od dietológa-výživového poradcu:

  • Konzumujte až 20 g psyllia denne, rozdelených do troch dávok s vedomím, že jedna čajová lyžička psyllia zodpovedá 7 g. Táto spotreba sa musí vykonať s tekutinou. Pridajte 1 čajovú lyžičku psyllia do 100 ml tekutiny (voda, polievka, ovocná šťava) a rýchlo vypite, kým sa vytvorí gél. Potom po tomto príjme vypite ďalších 200 ml vody. Postupne zvyšujte dávky, aby nedošlo k príliš náhlemu narušeniu črevnej flóry.

  • V prípade hnačky uprednostňujte necelé škrobové jedlá (rafinované cestoviny a ryža atď.), pretože celé škrobové jedlá sú bohatšie na nerozpustnú vlákninu. Tie majú tendenciu zrýchľovať črevný tranzit a v dôsledku toho môžu zvýrazniť hnačku.

  • V prípade hnačky dobre varte ovocie a zeleninu, pretože sú často bohaté na nerozpustnú vlákninu. Varenie má skutočne tendenciu denaturovať vlákna (úprava robí molekulu neaktívnou).

  • Povzbudzujte príjem potravín bohatých na bielkoviny (najlepšie chudé mäso a ryby), aby ste optimalizovali činnosť imunitného systému počas hnačky, keďže hnačka môže byť spôsobená infekciou.

  • Ak je chuť nepríjemná, môže sa pridať do nasledujúcich prípravkov: ovocná šťava, kaša, polievka, kompót, jogurt.

  • Pri hnačke sa odporúča skonzumovať maximálne 20 g vlákniny denne. To pomáha obmedziť zápal čriev a zároveň poskytuje dostatok rozpustnej vlákniny na zmiernenie zrýchlenia tranzitu.

  • Ak psyllium po 3 dňoch liečby nemalo žiadny účinok, je najlepšie požiadať o radu lekára, aby zistil príčinu hnačky.

Pre boj proti zápche

Psyllium je jednou z mála potravín, o ktorých je známe, že sú prospešné pri hnačke a zápcha. Vláknina psyllia v skutočnosti hrá úlohu ako balastné preháňadlo, to znamená, že môže upravovať konzistenciu stolice. Robia to zadržiavaním vody a opuchom v čreve, čo spôsobuje, že stolica je mäkšia a objemnejšia. To má za následok stimuláciu črevnej peristaltiky, čo je súbor svalových kontrakcií, ktoré presúvajú potravu cez tráviaci trakt. Psyllium teda pomáha optimalizovať postup bolusu potravy v tráviacom trakte a podporuje vylučovanie stolice.

Navyše sZO (Svetová zdravotnícka organizácia) psyllium považuje za „preháňadlo schopné obnoviť a udržať pravidelný prechod počas chronickej zápchy a zabezpečiť liečbu zápchy počas tehotenstva ».

Rada od dietológa-výživového poradcu:

  • Konzumujte až 20 g psyllia denne, rozdelených do troch dávok s vedomím, že jedna čajová lyžička psyllia zodpovedá 7 g. Táto spotreba sa musí vykonať s tekutinou. Pridajte 1 čajovú lyžičku psyllia do 100 ml tekutiny (voda, polievka, ovocná šťava) a rýchlo vypite, kým sa vytvorí gél. Potom po tomto príjme vypite ďalších 200 ml vody. Postupne zvyšujte dávky, aby nedošlo k príliš náhlemu narušeniu črevnej flóry.

  • Vo všeobecnosti sa pri zápche odporúča piť veľa vody a zvoliť stravu bohatú na vlákninu: čerstvé ovocie a zeleninu, celozrnné obilniny a olejnaté semená (mandle, orechy atď.).

  • Ak je chuť nepríjemná, môže sa pridať do nasledujúcich prípravkov: ovocná šťava, kaša, polievka, kompót, jogurt.

  • Ak psyllium po 3 dňoch liečby nemalo žiadny účinok, je najlepšie požiadať o radu lekára, aby zistil príčinu zápchy.

Pre zmierniť niektoré príznaky dráždivého čreva

Psyllium nie je zázračné jedlo na liečbu syndrómu dráždivého čreva (IBS), ale pomáha zmierniť niektoré príznaky. IBS sa vyznačuje tráviacimi poruchami, ktoré sú každodenne veľmi obťažujúce: bolesť brucha, nadúvanie, hnačka, zápcha, striedanie hnačky a zápchy. V tejto súvislosti psyllium je presne jedna z mála potravín, o ktorých je známe, že zmierňujú hnačku a zápchu, a preto striedanie týchto dvoch príznakov. Vláknina, ktorú obsahuje, je v skutočnosti schopná urobiť stolicu konzistentnejšou v prípade hnačky a urobiť ju pružnejšou a objemnejšou v prípade zápchy.

Okrem toho, na rozdiel od iných potravín bohatých na vlákninu, psyllium má tú zvláštnosť, že nedráždi črevá, čo je v kontexte IBS veľmi rozumné. WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) uvádza, že psyllium je „preháňadlo schopné obnoviť a udržať pravidelný tranzit počas stavov ako napr syndróm dráždivého čreva ».

Stručne povedané, psyllium je známe tým, že zmierňuje niektoré symptómy dráždivého čreva (hnačka, zápcha, striedanie oboch) a pomáha tak zlepšiť kvalitu života pacientov. Zdá sa však, že psyllium nezlepšuje zažívacie bolesti konkrétnym a nepopierateľným spôsobom..

Rada od dietológa-výživového poradcu:

  • Konzumujte až 20 g psyllia denne, rozdelených do troch dávok s vedomím, že jedna čajová lyžička psyllia zodpovedá 7 g. Táto spotreba sa musí vykonať s tekutinou. Pridajte 1 čajovú lyžičku psyllia do 100 ml tekutiny (voda, polievka, ovocná šťava) a rýchlo vypite, kým sa vytvorí gél. Potom po tomto príjme vypite ďalších 200 ml vody. Postupne zvyšujte dávky, aby nedošlo k príliš náhlemu narušeniu črevnej flóry.

  • Na začiatku liečby môže psyllium spôsobiť nadúvanie a plynatosť. Okrem toho, ak je bolesť brucha silná a zdá sa, že psyllium zvýrazňuje bolesť, je lepšie prerušiť liečbu, aby sme sa pokúsili pochopiť pôvod bolesti brucha.

  • Pri syndróme dráždivého čreva sa odporúča poradiť sa s dietológom-výživovým poradcom alebo s odborníkom na výživu. Táto patológia je skutočne veľmi obmedzujúca a môže vyžadovať špecifickú liečbu.

  • Ak je chuť nepríjemná, môže sa pridať do nasledujúcich prípravkov: ovocná šťava, kaša, polievka, kompót, jogurt.

Pre pomáhajú regulovať cholesterol

Psyllium by mohlo pomôcť zlepšiť profil lipidov v krvi vďaka bohatstvu vlákniny. Lipidový profil sa skladá z rôznych hladín krvných lipidov, vrátane „dobrého“ HDL cholesterolu (High Density Lipoprotein = High Density Lipoprotein), „zlého“ LDL cholesterolu (Low Density Lipoprotein = Low Density Lipoprotein), triglyceridov a celkového cholesterolu. Narušený profil krvných lipidov sa považuje za priťažujúci faktor pri kardiovaskulárnych a pečeňových ochoreniach (pečeň).

V tejto súvislosti štúdia analyzovala účinky psyllia na LDL cholesterol a na jeho potenciálne využitie pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. THE Výsledky tejto štúdie ukázali, že psyllium účinne zlepšilo lipidové markery, ako je LDL cholesterol. Predpokladá teda, že psyllium by mohlo obmedziť riziko vzniku a kardiovaskulárne ochorenie spojené s aterosklerózou u pacientov s hypercholesterolémiou alebo bez nej (vysoká hladina cholesterolu v krvi).

Rada od dietológa-výživového poradcu:

  • Konzumujte až 20 g psyllia denne, rozdelených do troch dávok s vedomím, že jedna čajová lyžička psyllia zodpovedá 7 g. Táto spotreba sa musí vykonať s tekutinou. Pridajte 1 čajovú lyžičku psyllia do 100 ml tekutiny (voda, polievka, ovocná šťava) a rýchlo vypite, kým sa vytvorí gél. Potom po tomto príjme vypite ďalších 200 ml vody. Postupne zvyšujte dávky, aby nedošlo k príliš náhlemu narušeniu črevnej flóry.

  • Vo všeobecnosti je porucha lipidového profilu spojená s metabolickou poruchou (obezita, nadváha, diabetes II. typu atď.). Chudnutie je často najefektívnejším spôsobom, ako vyrovnať svoj lipidový profil.

  • Malé zmeny v stravovacích návykoch pomáhajú vyvážiť lipidový profil: lepší príjem tukov, zníženie objemu jedla, strava bohatá na vlákninu, zvýšenie potravín s nízkym glykemickým indexom (GI).

  • Odporúča sa vykonávať každodennú fyzickú aktivitu, aj keď má krátke trvanie a intenzitu, aby ste pomohli obnoviť krvný lipidový profil (chôdza alebo jazda na bicykli do práce alebo na nákupy, beh, šport, krátka prechádzka po okolí doma atď.). ).

  • Ak je chuť nepríjemná, môže sa pridať do nasledujúcich prípravkov: ovocná šťava, kaša, polievka, kompót, jogurt.

Pre pomôcť schudnúť

Psyllium je potravina bohatá na vlákninu. Štúdie ukazujú, že po konzumácii jedla bohatého na vlákninu je sýtosť väčšia v porovnaní s jedlom s nízkym obsahom vlákniny. Vlákna totiž v žalúdku napučiavajú, čo vyvoláva žalúdočnú distenziu a pocit plnosti. Vláknina navyše znižuje glykemický index jedla, čo zabraňuje príliš vysokému zvýšeniu hladiny cukru v krvi (hladiny cukru v krvi), čo by potom viedlo k vysokej sekrécii inzulínu. To by viedlo k rýchlemu poklesu hladiny cukru v krvi a pocitu hladu. THE psyllium preto vďaka svojmu bohatstvu na vlákninu pomáha podporovať sýtosť a nepriamo znižovať príjem potravy..

V spojení so skutočnosťou, že vláknina znižuje vstrebávanie a trávenie energetických živín (bielkoviny, lipidy, sacharidy) a podporuje pocit sýtosti, potraviny bohaté na vlákninu sú preto indikované na podporu strata váhy. V skutočnosti rozpustná vláknina tvorí viskózny gél, ktorý redukuje kontaktný povrch medzi klkmi, ktoré sú zodpovedné za vstrebávanie živín, a bolusom potravy. Buďte však opatrní, pretože tento aspekt pomáha iba pri chudnutí, ale nerieši celý „problém“. Špecifická liečba poskytovaná zdravotníckym pracovníkom zostáva vhodnejšia pre trvalé chudnutie.

Okrem toho, psyllium môže v prípade liečby podporovať diétne nedostatky, pretože znižuje vstrebávanie živín. Preto je rozumné sprevádzať konzumáciu psyllia ovocím a zeleninou, aby ste podporili príjem vitamínov a minerálov.

Rada od dietológa-výživového poradcu:

  • Žiadne jedlo nemôže tvrdiť, že by vám mohlo pomôcť schudnúť samo o sebe a psyllium nie je výnimkou. Totižto pomáha zlepšovať niektoré faktory, ktoré môžu byť užitočné pri chudnutí (sýtosť, znížené vstrebávanie energetických živín a pod.), no nie je to žiadna zázračná potravina. Vyvážená, pestrá a kaloricky nedostatočná strava, sprevádzaná fyzickou aktivitou a dobrým duševným zdravím, zostáva najoptimálnejšou možnosťou na chudnutie.

  • Na dosiahnutie trvalého chudnutia sa odporúča sprevádzať dietológa-výživového poradcu alebo lekára-výživového poradcu. V skutočnosti vám to umožňuje počúvať, poradiť a mať podporu prispôsobenú vašim potrebám.

  • Konzumujte až 20 g psyllia denne, rozdelených do troch dávok s vedomím, že jedna čajová lyžička psyllia zodpovedá 7 g. Táto spotreba sa musí vykonať s tekutinou. Pridajte 1 čajovú lyžičku psyllia do 100 ml tekutiny (voda, polievka, ovocná šťava) a rýchlo vypite, kým sa vytvorí gél. Potom po tomto príjme vypite ďalších 200 ml vody. Postupne zvyšujte dávky, aby nedošlo k príliš náhlemu narušeniu črevnej flóry.

  • Ak je chuť nepríjemná, môže sa pridať do nasledujúcich prípravkov: ovocná šťava, kaša, polievka, kompót, jogurt.

Pre prevencia rakoviny hrubého čreva

Psyllium, ktoré je veľmi bohaté na vlákninu, by mohlo slúžiť ako podpora stravy bohatej na vlákninu s cieľom prevencie rakoviny hrubého čreva.. Strava bohatá na vlákninu je totiž spojená so zníženým rizikom kolorektálneho karcinómu. Vláknina k tomu znižuje kontaktnú dobu živín a iných látok v tráviacom trakte, čo obmedzuje ich vstrebávanie. To zvyšuje vylučovanie toxických produktov (xenobiotík) stolicou. Ďalej vláknina znižuje vstrebávanie bielkovín, a zároveň vstrebávanie dusíka, ktorý obsahujú. Štúdie ukázali, že by to malo pozitívny vplyv na zníženie rizika kolorektálneho karcinómu.

Navyše mastné kyseliny s krátkym reťazcom produkované fermentáciou vlákniny v hrubom čreve (najmä kyselina maslová) majú priaznivé účinky pri prevencii kolorektálneho karcinómu. Psyllium by tak pomohlo predchádzať rakovine hrubého čreva vďaka vysokému obsahu vlákniny.

Rada od dietológa-výživového poradcu:

  • Na prevenciu rakoviny hrubého čreva sa odporúča jesť každý deň stravu bohatú na vlákninu. V skutočnosti sa zdá, že psyllium nie je schopné uspokojiť túto potrebu samo, napriek svojmu bohatstvu na vlákninu. Vyvážená, pestrá strava bohatá na ovocie, zeleninu, strukoviny a olejnaté semená je najbezpečnejším riešením na podporu príjmu vlákniny a prevenciu rakoviny hrubého čreva.

  • Konzumujte až 20 g psyllia denne, rozdelených do troch dávok s vedomím, že jedna čajová lyžička psyllia zodpovedá 7 g. Táto spotreba sa musí vykonať s tekutinou. Pridajte 1 čajovú lyžičku psyllia do 100 ml tekutiny (voda, polievka, ovocná šťava) a rýchlo vypite, kým sa vytvorí gél. Potom po tomto príjme vypite ďalších 200 ml vody. Postupne zvyšujte dávky, aby nedošlo k príliš náhlemu narušeniu črevnej flóry.

  • Ak je chuť nepríjemná, môže sa pridať do nasledujúcich prípravkov: ovocná šťava, kaša, polievka, kompót, jogurt.

Pre rovnováha črevnej flóry

Psyllium hrá prebiotickú úlohu vďaka svojmu bohatstvu na vlákninu. Prebiotiká sú považované za „potravu“ baktérií črevnej flóry, ktoré sú nevyhnutné pre obranyschopnosť nášho tela. Existujú dva typy flóry: fermentácia a hniloba. Tie sú pre telo veľmi dôležité. Preto je nevyhnutná rovnováha medzi týmito dvoma flórami. Fermentačná flóra skutočne zabezpečuje fermentáciu komplexných sacharidov a vlákniny a pôsobí proti hnilobnej flóre, ktorá metabolizuje bielkoviny.

Moderná strava (chudobná na vlákninu, bohatá na mäso) podporuje množenie „zlých“ baktérií hnilobnej flóry. Nadmerná hniloba môže spôsobiť zapáchajúce molekuly (sírovodík, indol) a toxické amíny (ptomaíny, metán atď.). na ich strane, vláknina prítomná v psylliu pomáha udržiavať dobrý profil flóry, pretože podporuje fermentačnú flóru na úkor hnilobnej flóry.

Rada od dietológa-výživového poradcu:

  • Psyllium samotné nemôže tvrdiť, že vyrovnáva črevnú flóru. Na uspokojenie tejto potreby sa však odporúča vyvážená, pestrá strava bohatá na prebiotickú vlákninu.

  • Konzumujte až 20 g psyllia denne, rozdelených do troch dávok s vedomím, že jedna čajová lyžička psyllia zodpovedá 7 g. Táto spotreba sa musí vykonať s tekutinou. Pridajte 1 čajovú lyžičku psyllia do 100 ml tekutiny (voda, polievka, ovocná šťava) a rýchlo vypite, kým sa vytvorí gél. Potom po tomto príjme vypite ďalších 200 ml vody. Postupne zvyšujte dávky, aby nedošlo k príliš náhlemu narušeniu črevnej flóry.

  • Ak je chuť nepríjemná, môže sa pridať do nasledujúcich prípravkov: ovocná šťava, kaša, polievka, kompót, jogurt.

Bezpečnostné opatrenia pri používaní

  • Psyllium nekonzumujte v prípade okluzívneho alebo subokluzívneho syndrómu, alebo v prípade bolestí brucha neurčenej príčiny, problémoch s prehĺtaním alebo dysfágii. V prípade cukrovky je rozumné vyhľadať lekársku pomoc.

  • Ľuďom s krvou v stolici alebo osobám so zmenami črevnej motility alebo priemeru (megakolón, ileus, stenóza a pod.) sa psyllium neodporúča konzumovať.

  • Neodporúča sa konzumovať psyllium u detí mladších ako 6 rokov.

  • Psyllium môže znížiť vstrebávanie živín (železo, vitamín B12, horčík atď.) a liekov, ktoré ho obsahujú. Môže tiež interagovať s určitými liekmi obmedzením ich absorpcie: lieky na báze lítia, riedidlá krvi, lieky na cukrovku, lieky na srdce, karbamazepín. Preto sa odporúča konzultovať užívanie niektorého z týchto liekov s lekárom a užívanie psyllia s nimi prerušiť aspoň o 2 hodiny.

  • V prípade bipolárnej poruchy alebo epilepsie sa pred konzumáciou psyllia odporúča poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom. Psyllium v ​​skutočnosti obmedzuje vstrebávanie karbamazepínu, lieku používaného na jeho liečbu.

  • Psyllium sa môže konzumovať na dlhý termín. Ak však hnačka alebo zápcha pretrvávajú dlhšie ako tri dni, odporúča sa poradiť sa s lekárom, aby sa zistila príčina.

  • vedľajšie účinky plynatosť typu resp nadúvanie sa môže vyskytnúť na začiatku liečby, ale rýchlo zmizne, keď sa črevná flóra prispôsobí tomuto vysokému príjmu vlákniny.

Nutričné ​​hodnoty

Výživové prvky na 100 g na 30 g % RDA* na 100 g % RDA* na 30 g
Energia (Kcal) 191 57,3 10 3
Energia (Kj) 799 239,7 10 3
Lipidy (g) 0.8 0,24 1 0
Nasýtené mastné kyseliny (g) 0.14 0,042 1 0
Sacharidy (g) 0.7 0,21 0 0
Vrátane cukrov (g) 0.2 0.09 0 0
Vláknina (g) 84 25,2
Bielkoviny (g) 2.1 0,63 4 1
Soľ (g) 0.02 0,006 0 0

*odporúčaná denná dávka

Zistite viac o rastline: Blond Psyllium

Blond Psyllium patrí do čeľade Plantaginaceae. Je to bylina pôvodom z oblasti Stredozemného mora, ktorá siaha až do Indie. Psyllium je ročné a malé. Listy sú ružicové a čiarkovité. Majú tri žily, ktoré prechádzajú cez ich lopatky. Súkvetie je valcovitý klas. Plodom je tobolka s dvoma semenami, vajcovité a sploštené. Každé semeno je uzavreté v obálke, ktorá sa nazýva integument. Psyllium je jednou z liečivých rastlín, ktoré používali Egypťania už 10 storočí pred Kristom. Používali kožu na črevné pohodlie.

V prípade zápcha: Sušené slivky VS Psyllium

Psyllium a sušené slivky sú dve potraviny známe pre svoju bohatosť na vlákninu. Toto uznanie podporuje použitie Psyllium a Sussus v prípadoch zápchy. Štúdia porovnáva účinnosť sušených sliviek a prášku Psyllium v ​​prípadoch chronickej zápchy. 40 subjektov je vo veku od 18 do 75 rokov, má symptómy dlhšie ako 3 dni a trpí chronickou zápchou viac ako 25 % prípadov. Kritériá hodnotenia zahŕňajú počet úplných spontánnych pohybov čriev, symptómy zápchy, konzistenciu stolice a úsilie potrebné počas defekácie. Štúdia tiež zahŕňala nadúvanie, plnosť a chuťové skóre. Výsledky naznačujú, že tieto dve potraviny zlepšujú tráviaci tranzit.

Lepšie výsledky vykazujú slivky na frekvencii stolice a príznakoch zápchy. Sušené slivky možno považovať za potravinu prvej línie v prípadoch zápchy. V skutočnosti,Sušené slivky sa vyznačujú značným množstvom vlákniny, ktorá je rovnomerne rozdelená medzi rozpustnú a nerozpustnú vlákninu; naopak, prášok Psyllium je bohatší na rozpustnú vlákninu. Avšak sAk nemáte radi chuť sliviek, vyberte si Psyllium, ktoré má neutrálnejšiu chuť v kombinácii s diéta prispôsobená zápche.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.9 ( 250 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Jalanka J, Major G, Murray K, Singh G, Nowak A, Kurtz C, Silos-Santiago I, Johnston JM, de Vos WM, Spiller R. Vplyv Psyllium Husk na črevnú mikrobiotu u pacientov so zápchou a zdravých kontrol. Int J Mol Sci. 20. januára 2019; 20 (2): 433. doi:10.3390/ijms20020433. PMID: 30669509; PMCID: PMC6358997.

Publikácia: Belorio M, Gómez M. Psyllium: užitočná funkčná zložka v potravinových systémoch. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022; 62 (2): 527-538. doi:10.1080/10408398.2020.1822276. Epub 21. septembra 2020. PMID: 32951436.

Publikácia: Brum JM, Gibb RD, Peters JC, Mattes RD. Účinky psyllia na sýtosť u zdravých dobrovoľníkov. Chuť do jedla. 1. októbra 2016;105:27-36. doi: 10.1016/j.appet.2016.04.041. Epub 2016, 7. máj. PMID: 27166077.

Publikácia: Attaluri A, Donahoe R, Valestin J, Brown K, Rao SS. Randomizovaná klinická štúdia: sušené slivky (slivky) vs. psyllium na zápchu. Food Pharmacol Ther. 2011 apríl;33(7):822-8. doi: 10.1111/j.1365-2036.2011.04594.x. Epub 2011, 15. február. PMID: 21323688.

Publikácia: Jovanovski E, Yashpal S, Komishon A, Zurbau A, Blanco Mejia S, Ho HVT, Li D, Sievenpiper J, Duvnjak L, Vuksan V. Účinok vlákniny psyllium (Plantago ovata) na LDL cholesterol a alternatívne lipidové ciele, non-HDL cholesterol a apolipoproteín B: systematický prehľad a metaanalýza randomizovaných kontrolovaných štúdií. Am J Clin Nutr. 1. novembra 2018;108(5):922-932. doi:10.1093/ajcn/nqy115. PMID: 30239559.

Práca : Grosdidier, R. (2011). Sprievodca doplnkami stravy.

Práca : Vasson, poslanec. (2015). Potravinové doplnky: Kľúče k ich odporúčaniu do lekárne. Brožované vydania.

Práca : C. (2021). Jedlo, výživa a diéty. STUDYRAMA.

Práca : Ferreira, A., Petretti, C., & Vasina, B. (2015). Biológia výživy človeka: Zväzok 1 (Zv. 1). Studyrama.

Webstránka: Psyllium: účinná látka s terapeutickým účinkom. (nd). VIDAL. https://www.vidal.fr/medicaments/substances/psyllium-2963.html

Webstránka: Psyllium – WikiPhyto. (nd). WikiPhyto. http://www.wikiphyto.org/wiki/Psyllium

Webstránka: Prispievatelia Wikipedie. (2022, 14. októbra). Laxatívum. https://fr.wikipedia.org/wiki/Laxatif