Jabloň je ovocný strom z čeľade Rosaceae. Veľmi obľúbený, ponúka nám jablká viacerých odrôd. Jablká sú najobľúbenejšie ovocie na svete: surové, varené, dusené, pošírované, ošúpané alebo sušené... Jablká existujú na tisíc spôsobov. Sušené jablko koncentruje svoje živiny a chute. Sú preto ideálne na to, aby robili dobre telu aj mysli. Polyfenoly obsiahnuté v sušených jablkách neutralizujú voľné radikály, takže budú bojovať proti oxidačnému stresu: faktor, ktorý prispieva k mnohým chorobám. Je tu tiež značné množstvo draslíka. Draslík sa podieľa na svalovej kontrakcii a šírení nervových vzruchov. Sušené jablko je tiež bohaté na vlákninu, a preto podporuje tráviaci komfort. Latinský názov: Malus domestica Borkh. Botanická čeľaď: Rosaceae. Použitá časť: Ovocie.

Odporúčaná spotreba

Sušené jablko je sušené ovocie. Obsahuje teda viac cukru ako čerstvé jablko, sú definované odporúčania na dennú spotrebu. Ako klasická liečba alebo pre potešenie sa porcia sušeného jablka odhaduje medzi 20 a 30 g denne, čo predstavuje 5 až 10 umývačiek denne.

V akej forme?

Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:

  • Celý
  • V kusoch
V ktorú dennú dobu?

Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:

  • Raňajky
  • Obed
  • V prípade
  • Večera
Aké spôsoby použitia?

Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:

  • Dezert
  • Jogurt, mliečne výrobky
  • Sám
  • V zmesi s iným sušeným ovocím

Výhody zdravej výživy

Sušené jablká môžu doplniť vašu zdravú a pestrú stravu.

Metabolizmus

Antioxidačné, sušené jablko bojuje proti oxidačnému stresu. Vďaka početným polyfenolom zachytáva voľné radikály. Oxidačný stres sa podieľa na vzniku mnohých patológií, ako je diabetes alebo kardiovaskulárne patológie. Sušené jablká tiež pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu tým, že znižujú vstrebávanie cholesterolu z potravy. Výsledkom je, že sušené jablko pomáha predchádzať škodlivým účinkom oxidačného stresu a hypercholesterolémii, aby bolo začlenené do pestrej a vyváženej stravy.

Zažívacie ústrojenstvo

Strava, ktorá neobsahuje dostatok vlákniny, zvyšuje riziko zápchy (pozri náš návod zápcha a diéta). Sušené jablká sú dobrým zdrojom vlákniny, upravujú tráviaci prechod.

Nervový systém, pohoda

Sušené jablká prispievajú k príjmu energie. Ich sacharidy posilňujú telo. Vyživujú tiež nervové bunky, ktoré môžu na svoje fungovanie využívať iba sacharidy. Všimnite si tiež prítomnosť draslíka, ktorý sa podieľa na fungovaní nervových buniek.

Nutričné ​​vlastnosti

  • Antioxidant (polyfenol): sušené jablko obsahuje značné množstvo polyfenolov, ako sú flavonoidy. Polyfenoly sú antioxidačné látky: neutralizujú voľné radikály. FRAP skóre sušených jabĺk sa odhaduje na 3,8 mmol/100 g, čo zodpovedá vysokej antioxidačnej sile.

  • Prispieva k energetickému metabolizmu (sacharid): sušené jablko je zdrojom sacharidovej energie. Sacharidy predstavujú viac ako polovicu celkového zloženia sušených jabĺk. Sacharidy sú palivom pre naše bunky. Sú nevyhnutné pre bunky závislé na glukóze (ktoré môžu na fungovanie využívať iba sacharidy), ako sú neuróny alebo červené krvinky.

  • Hypocholesterolemický (vláknina): sušené jablká prostredníctvom svojej vlákniny znižujú hladinu cholesterolu znížením absorpcie cholesterolu z potravy.

  • Laxatívum (vláknina): sušené jablká prispievajú k príjmu vlákniny. Vláknina upravuje konzistenciu stolice, čo vedie k zrýchleniu tranzitu trávenia.

Nutričné ​​hodnoty

Výživové prvky na 100 g na 25 g % RDA* na 100 g % RDA* pre 25 g
Energia (Kcal) 258 64.6 13 3
Energia (Kj) 1082 270 13 3
Lipidy (g) 0.31 0.07 0 0
Nasýtené mastné kyseliny (g) 0.05 0.01 0 0
Mononenasýtené mastné kyseliny (g) 0.01 0
Polynenasýtené mastné kyseliny (g) 0.14 0.03
Sacharidy (g) 57.2 14.3 22 6
Vrátane cukrov (g) 54.6 13.6 61 15
Vrátane polyolov (g) 2.63 0.65
Vláknina (g) 8.7 2.17
Bielkoviny (g) 0.78 0.19 2 0
Soľ (g) 0.22 0 4 1
Vitamín B1 (mg) 0.06 0.01 6 1
Vitamín B2 (mg) 0.13 0.03 9 2
Vitamín B3 (mg) 0.76 0.19 5 1
Vitamín B5 (mg) 0.27 0.06 5 1
Vitamín B6 (mg) 0.13 0.03 9 2
Vitamín C (mg) 3.9 0.97 5 1
Vitamín E (mg) 0.53 0.13 4 1
Vitamín K (µg) 3 0.75 4 1
Vápnik (mg) 22 5.5 3 1
Meď (mg) 0.12 0.03 12 3
Železo (mg) 1.4 0.35 10 3
Jód (µg) 0.8 0.2 1 0
Horčík (mg) 10.5 2.62 3 1
Mangán (mg) 0.15 0.03 8 2
Fosfor (mg) 38 9.5 5 1
Draslík (mg) 450 112.5 23 6
Selén (µg) 0.5 0.12 1 0
Zinok (mg) 0.2 0.05 2 1

*odporúčaná denná dávka

Zistite viac o rastline: Jabloň

Jabloň patrí do čeľade Rosaceae. Tento známy strom sa objavil na Zemi asi pred 80 miliónmi rokov, v západnej Číne. V priebehu klimatických zmien sa jabloň dostala do Turecka a potom sa usadila v Európe. Jabloň meria 2 až 10 m na výšku. Jeho hnedo-sivý kmeň je veľmi robustný. Listy sú striedavé, jednoduché a zubaté. Kvety sú charakteristické pre čeľade Rosaceae: majú päť okvetných lístkov a päť sepalov. Sú hermafroditné, malé a biele.

Na jar včely opeľujú kvety, aby umožnili rodenie. Plody, jablká, sú kôstkovice s mäsitým mezokarpom, ktorý obklopuje päť chrupavkových buniek. Každé jablko obsahuje semená, maximálne 10. Jabloň oceňuje mierne podnebie a mierne kyslé pôdy. Jabloň sa pestuje pre svoje ovocie, jablko. Je tiež jedným z najobľúbenejších druhov ovocia na svete. V skutočnosti sa spotreba na obyvateľa odhaduje na 14 kg za rok.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.6 ( 18 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Średnicka-Tober D, Kazimierczak R, Ponder A, Hallmann E. Biologicky aktívne zlúčeniny vo vybraných organických a konvenčne vyrábaných sušených ovocí. Potraviny. 27. júla 2020; 9 (8): 1005. doi:10.3390/foods9081005. PMID: 32726946; PMCID: PMC7466266.

Práca : Pouyat-Leclère, J. (2013). Sprievodca antioxidačnými potravinami. Thierry Souccar Editions & La Nutrition.fr

Webstránka: Jablko: kalórie a nutričné ​​zloženie. (nd). Aprifel. https://www.aprifel.com/fr/fiche-nutritionnelle/Pomme/?tab=composition_analyse_nutritionnelles#polyphenols_crue-sans-peau

Webstránka: eFlore. (nd-c). Tela Botanica. https://www.tela-botanica.org/eflore/?referencial=bdtfx&module=fiche&action=fiche&num_nom=40744&onglet=synthese

Webstránka: Charakteristika jablone. (2016). agronómia. https://agronomie.info/fr/caracteristiques-du-pommier/