Hruška je stredne veľký strom z čeľade Rosaceae. Pestuje sa pre ovocie, hrušku, ktorú na pultoch nájdete vo všetkých ročných obdobiach. Hrušky sa konzumujú surové, varené alebo sušené. Sušením vzniká vysoká koncentrácia jeho zlúčenín vrátane cukrov (sacharidov). Sacharidy sú nevyhnutné pre fungovanie tela. Sušené hrušky sú popri cukroch bohaté na vlákninu, ktorá prispieva ku komfortu trávenia a znižuje vstrebávanie cholesterolu. Napokon, antioxidačná kapacita sušených hrušiek je dosť vysoká. Niečo dobré pre telo a chuťové bunky. Latinský názov: Pyrus communis L. Botanická čeľaď: Rosaceae. Použitá časť: Ovocie.
Sušená hruška je sušené ovocie. Obsahuje teda viac cukru ako čerstvá hruška, sú definované odporúčania na dennú spotrebu. Ako klasická liečba alebo pre potešenie sa časť sušenej hrušky odhaduje medzi 20 a 30 g denne, čo predstavuje 3 až 5 prúžkov denne.
Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:
Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:
Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:
Zápcha je často synonymom stravy s nedostatkom vlákniny (pozri nášho sprievodcu). zápcha a diéta). Sušené hrušky prispievajú k príjmu vlákniny. Môžu teda tvrdiť, že pomáhajú pri návrate normálneho zažívacieho traktu.
Sušené hrušky sú bohaté na vlákninu. Vláknina znižuje biologickú dostupnosť iných zložiek potravy, ako je cholesterol. Pomáhajú teda regulovať hladinu cholesterolu. Sušené hrušky navyše pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym komplikáciám. Vďaka svojim antioxidačným silám skutočne zmierňujú peroxidáciu cholesterolu (faktor pri výskyte aterosklerotických plátov). Výsledkom je, že sušená hruška pomáha predchádzať škodlivým účinkom oxidačného stresu a hypercholesterolémie, aby bola začlenená do pestrej a vyváženej stravy.
Sacharidy sú preferované makroživiny našich buniek pre energiu. Najmä pre bunky závislé od glukózy, ako sú bunky nervového systému. Sušené hrušky poskytujú sacharidy, čo umožňuje telu uspokojiť jeho potreby.
Prispieva k energetickému metabolizmu (sacharidy): sušené hrušky sú energeticky výdatné. Táto energia je hlavne uhľohydrátová. Fruktóza by bola prvým cukrom, ktorý tvorí hrušky, nasledovaná sacharózou a glukózou. Tieto palivá články ľahko využívajú.
Antioxidant : Sušené hrušky sú prenášačmi antioxidačných zlúčenín. Ich ORAC skóre sa odhaduje na 4222 µmol TE/100 g, čo predstavuje veľmi vysokú antioxidačnú kapacitu. Neutralizujú voľné radikály, ktoré sú výsledkom normálneho fungovania buniek.
Laxatívum (vláknina): sušené hrušky sú bohaté na rozpustnú vlákninu. Vlákninu telo nedokáže vstrebať, preto ide priamo do stolice. Vlákna pri kontakte s vodou napučiavajú, čím sa zväčšuje objem stolice a urýchľuje sa črevný tranzit.
Hypocholesterolemický (vláknina): sušené hrušky vďaka svojmu bohatstvu na vlákninu znižujú vstrebávanie cholesterolu z potravy.
Výživové prvky | na 100 g | na 25 g | % RDA* na 100 g | % RDA* pre 25 g |
Energia (Kcal) | 340 | 85 | 17 | 4 |
Energia (Kj) | 1423 | 356 | 17 | 4 |
Lipidy (g) | 0.22 | 0.05 | 0 | 0 |
Nasýtené mastné kyseliny (g) | 0.07 | 0.01 | 0 | 0 |
Sacharidy (g) | 82.16 | 20.54 | 32 | 8 |
Vrátane cukrov (g) | 42.4 | 10.6 | 47 | 12 |
Vláknina (g) | 11.4 | 2.85 | ||
Bielkoviny (g) | 2.29 | 0.57 | 5 | 1 |
Soľ (g) | 0 | 0 | 0 | 0 |
Hruška patrí do veľkej čeľade Rosaceae. Predtým, ako sa hruška usadila v Európe, pochádza z Ázie. Je to stredne veľký strom, vysoký 10 až 15 m. Môže žiť až 200 rokov. Hruška má oválne listy, s stopkou dlhšou ako čepeľ. Kvety sú biele, majú päť okvetných lístkov a sú hermafroditné. Plody sú veľké, obvajcovité plody, dobre známe vo Francúzsku: Hrušky. Hruška znáša mierne svetlé, kontinentálne podnebie a neutrálne až slabo kyslé pôdy. Rastie v živých plotoch a lesoch nízkych horských plání.
Vyskytuje sa v celom Francúzsku, aj keď v oblasti Stredozemného mora je zriedkavejší. Okrem toho existuje viac ako 2 000 odrôd, z ktorých niektoré plodia v zime a iné v lete. Hruška sa pestuje pre svoje ovocie, ktoré je šiestym najkonzumovanejším ovocím Francúzov, so 4,7 kg ročne na nákupnú domácnosť. Hruška sa už v starom Ríme konzumovala surová, varená alebo sušená.
Priemerná známka: 3.5 ( 2 hlasy)
Práca : Pouyat-Leclère, J. (2013). Sprievodca antioxidačnými potravinami. Thierry Souccar Editions & La Nutrition.fr
Webstránka: Hruška: kalórie a nutričné zloženie. (nd). Aprifel. https://www.aprifel.com/fr/fiche-nutritionnelle/Poire/