Nálevy a odvary sú prastaré prípravky sušených rastlín, ktoré pozostávajú z extrakcie ich molekúl rozpustných vo vode. Rovnako ako recept na varenie s rôznymi zložkami, všetky molekuly rastliny nazývanej "totum" a ich koncentrácia budú zdrojom veľmi špecifických vlastností tohto bylinného čaju. Čím sú teda molekuly rozpustnejšie vo vode, tým je pravdepodobnejšie, že ich nájdeme v množstve v našich bylinkových čajoch. Interakcie medzi molekulami dodajú bylinnému čaju vlastnú aktivitu.

Tento článok bol aktualizovaný dňa 01/06/2023

Polarita molekúl

Hovoríme o polárnych molekulách na označenie molekúl rozpustných vo vode, zatiaľ čo nepolárne molekuly sú menej rozpustné vo vode. Medzi najrozpustnejšie zlúčeniny vo vode, ktoré budeme označovať ako polárne či dokonca rozpustné vo vode, nájdeme známe polysacharidy, minerálne soli, alkaloidy či dokonca fenolové kyseliny. Flavonoidy, triesloviny a saponíny sa nachádzajú aj v mnohých bylinkových čajoch. Tieto molekuly sú vo všeobecnosti spojené s jednou alebo viacerými osami: potom sa nazývajú glykozidy. Medzi najmenej rozpustné nájdeme silice, prípadne aj deriváty terpénov (diterpénové laktóny, seskviterpény, iridoidy, steroidné štruktúry a pod.).
Funkcie alkoholu

Kosti a glykozidy

THE trúfa si zodpovedajú jednoduchým molekulám cukru, ako je glukóza, fruktóza atď. Môžu sa spájať a vytvárať zložité cukry: holozidy alebo glykozidy.

THE glykozidy zodpovedajú molekule zloženej z jedného alebo viacerých sacharidov (tiež nazývaných cukry) spojených s časťou, ktorá sa nazýva aglykón, to znamená, že nie je cukrom. Táto jednotka sa nazýva genin.

Tento genín vo všeobecnosti zodpovedá časti glykozidu, ktorá má farmakologickú aktivitu. Vo všeobecnosti je menej rozpustný ako kosti. Medzi geníny, ktoré často nájdeme v našich rastlinách, patria saponíny alebo napríklad flavonoidy. Ich názov zvyčajne končí na „-oside“. Stručne povedané, veľa molekúl je vo forme glykozidov v bylinných čajoch.
Chemická reakcia, ktorá prebieha v našom bylinkovom čaji, sa nazýva „ hydrolýza ". Môže sa to zdať trochu zložité, ale neprepadajte panike, je to jednoduché na pochopenie! Počas tejto reakcie sa glykozid spojí s molekulou vody (H2O) a rozdelí sa na 2 molekuly: genín a ózu. Každý z nich zachytil časť atómov H2O. Glykozidy sú rozpustnejšie vo vode ako samotný genín. Genín sa potom vstrebáva cez črevá.

Slizy

Slizy zodpovedajú polysacharidom. Tento názov, ktorý sa môže zdať trochu barbarský, jednoducho označuje molekulu obsahujúcu viac ako 10 navzájom spojených kostí. Sú to „komplexné cukry“. Tvoria reťazce schopné zachytávať vodu a vytvárať gél.

Arabinogalaktan v Marshmallow alebo Echinacea je dobrým príkladom. Okamžite vidíme zložitú štruktúru tohto polysacharidu. Vďaka aktivácii určitých imunitných buniek by Echinacea získala imunostimulačné vlastnosti.

Vlastnosti slizov

  • Ochrana slizníc : hydrofilné gély vystielajú sliznice, ktoré tvoria ochrannú vrstvu.
  • Zmäkčovadlá, zmäkčovadlá : táto želatínová ochrana zjemní sliznice.
  • Protizápalové látky : vytvorený gél upokojí zápal.
  • Prostriedky Na Potlačenie Kašľa : zmäkčujúce slizy ukľudnia miesta podráždené kašľom, čo pomôže upokojiť reflex kašľa v prípade bolesti.
  • Regulátory tranzitu (laxatíva alebo zápcha) : napučiavajú stolicu a naplnia ju vodou, čo podporí jej postup v črevách v prípade zápchy. V prípade hnačky, keď sú slizy zmäkčujúce, utíšia lokálny zápal.
  • Imunostimulanty : slizy považované za prebiotiká vyživujú našu črevnú flóru, čo prispieva k našej imunite.
  • Hypoglykémie : pri konzumácii počas jedla vytvoria slizy želatínovú ochrannú vrstvu a zachytia tak veľa živín, ktoré budú touto bariérou spomalené alebo dokonca zachytené. Budú mať problém dosiahnuť naše epiteliálne bunky.

Riziká

Vzhľadom na to, že slizy tvoria gél, ktorý vystiela sliznicu čreva, neodporúča sa piť bylinkové čaje, ktoré ich obsahujú veľa, súčasne s jedlom alebo pri užívaní liekov. To vedie k zmene absorpcie živín a molekúl.

Fenylové zlúčeniny

Fenylové zlúčeniny zahŕňajú niekoľko tisíc látok. Okrem iných tu nájdeme fenolové kyseliny a polyfenoly. Fenylové zlúčeniny majú účinok antioxidant, to znamená, že zachytávajú a neutralizujú voľné radikály. V závislosti od celkovej rastliny sa však vlastnosti môžu značne líšiť.

Fenolové kyseliny

Fenolové kyseliny sú molekuly odvodené od kyseliny škoricovej a benzoovej vo fytochémii, ktoré nesú aspoň jednu hydroxylovú funkciu (-OH) a jednu karboxylovú funkciu (-COOH). Majú nasledujúce vlastnosti:

  • Antioxidanty
  • Protizápalové látky
  • Analgetiká
  • Choleretici
  • Vypúšťanie

Príklad

Kyselina rozmarínová z rozmarínu je napríklad derivát kyseliny škoricovej. Ako všetky fenolové kyseliny má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, ale je aj antivírusová. Výskum skutočne zdôraznil jeho schopnosť zabrániť replikácii vírusov. Mal by tiež antialergické vlastnosti vďaka inhibičnému účinku na mediátory alergie.

Polyfenoly

V bylinkových čajoch nájdeme najmä triesloviny a flavonoidy. Ich základná štruktúra je zložená z niekoľkých fenolových kruhov (jednoduchých fenolov). Dávajú rastline nasledujúce vlastnosti:

  • Antioxidanty
  • Antiagregátory krvných doštičiek: podporujú vazodilatáciu a tým zabraňujú zhlukovaniu krvných doštičiek.
  • Znížte riziko kardiovaskulárnych ochorení vo všeobecnosti: integrita cievnych tkanív je zachovaná vďaka ich antioxidačnému pôsobeniu.

Taníny

Taníny sú polyfenolové komplexy. Je to vďaka nim, že máme v ústach tento sťahujúci pocit! Sú obsiahnuté vo veľkej väčšine rastlín, ale v rôznych množstvách. Precipitujú proteíny, čo im umožňuje utiahnite tkanivá lokálne, ako je kožné tkanivo, črevná sliznica atď. Existujú 2 typy tanínov: hydrolyzovateľné taníny a proantokyanidíny. Obaja budú mať túto schopnosť lokálne napnúť kožné tkanivo. Hovorí sa kontaktné adstringenty. Majú tiež protiinfekčné vlastnosti. Proanthokyanidoly vynikajú tým, že sa používajú vnútorne na pôsobenie na všetky tkanivá tela, najmä napríklad na črevnú sliznicu! To im dáva ďalšie vlastnosti:

  • Antidiaroiká
  • Antiinfekčné látky
  • Veinotonika

Riziká

Taníny sú veľmi adstringentné, sťahujú črevné sliznice a zabraňujú vstrebávaniu určitých živín a určitých molekúl črevnými bunkami. Všeobecne sa preto odporúča prijímať jedlá a rozmiestnená liečba drogami z nálevu rastlín obsahujúcich značné množstvo trieslovín.

Príklad

Rastliny ako ruža, lúčna či alchemilka ponúkajú vlastnosti, ktoré odrážajú ich obsah trieslovín. V skutočnosti taníny ruže vyzrážajú proteíny v dermis, ako je elastín a kolagén, čím umožnia pokožke znovu získať tón a pružnosť.

Flavonoidy

Flavonoidy sú komplexy polyfenolov. „Aktívna“ molekula je flavonoid, ktorý sa spája s cukrami. Sú to napríklad známe pigmenty zodpovedné za sfarbenie rastlín. Pohybujú sa od žltej cez tmavočervenú až po modrú. Existujú rôzne typy:

  • Flavonoly: žlté pigmenty
  • Flavóny a izoflavóny
  • Flavanóny
  • Flavan-3-oly
  • Antokyanidíny: oranžovo-červené až modré pigmenty
  • Chalkóny a auróny: žlté pigmenty
  • Xantón: žlté pigmenty

Vlastnosti

  • Antioxidanty: voľné radikály spôsobujúce oxidáciu by boli neutralizované hydroxylovou skupinou (skupinami) flavonoidov.
  • Hypotenzíva
  • Spazmolytiká
  • Antialergické: ukázalo sa, že určité flavonoidy sú schopné znížiť reakciu na mediátory alergie.
  • Protizápalové: flavonoidy by boli schopné inhibovať mechanizmy zápalu.
  • Hepatoprotektívne
  • Diuretiká
  • Antivírusové a antibakteriálne látky
  • Kardiovaskulárne chrániče: flavonoidy by obmedzili tvorbu voľných radikálov, ktoré sú výsledkom zápalu na povrchu endotelových buniek.

Riziká

Izoflavóny sa údajne dokážu viazať na estrogénové receptory. Mali by teda vplyv na náš hormonálny systém. V dôsledku toho sa rastliny, ktoré ho obsahujú vo významných množstvách, nemusia odporúčať tehotným ženám a ľuďom s chorobami závislými od hormónov.

Príklad

Kaempferol je flavonoid flavonolového typu, ktorý sa nachádza v liste lipy. Ako väčšina flavonoidov má antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti, ale je aj neuroprotektívny. Bolo by známe pre svoju anxiolytickú aktivitu!

Saponozidy

Saponozidy sú glykozidy zložené z molekúl ózy a saponínov. Saponozidy sú prírodné povrchovo aktívne látky: majú hydrofilný pól (oses) a hydrofóbny pól (genín), čo im dodáva penivé vlastnosti. Toto pôsobenie im umožňuje zvýšiť sekréciu bronchiálneho hlienu a riediť hlien znížením jeho povrchového napätia.

Vlastnosti

  • Povrchovo aktívne látky
  • Antibakteriálne Látky : vďaka svojim povrchovo aktívnym vlastnostiam micely zachytia mikróby. Je to rovnaký princíp ako mydlo na umývanie rúk.
  • Antimykotiká
  • Antivirotiká
  • Protizápalové látky
  • Liečenie
  • Hypocholesterolemika : micely zachytávajú cholesterol a napomáhajú transportu žlčových kyselín.
  • Vazokonstriktory
  • Imunomodulačné (určité triterpénové saponozidy)
  • Mierne expektoranty : podporujú tvorbu hlienu pri suchom kašli.
  • Prostriedky Na Potlačenie Kašľa : zmäkčujúce látky, tíšia lokálne zápaly a pomáhajú utíšiť kašeľ.
  • Diuretiká : ich geníny sú schopné zvýšiť priepustnosť membrán.

Príklad

Verbaskosaponosidy obsiahnuté v bielom bujóne majú mierne expektoračné vlastnosti pri vlhkom kašli vďaka tvorbe hlienu, ktorý spôsobuje expektoračný mechanizmus. Sú aj zmäkčujúce, vzniknutý hlien zmäkčí sliznice a pri suchom kašli pôsobí ako tlmič kašľa.

Alkaloidy

Alkaloidné rastliny sú najaktívnejšie rastliny v rastlinnom liekopise. Skladajú sa z jednej molekuly dusíka a majú zásaditý charakter. Názvy molekúl končia na „-ine“. Ich vlastnosti sú mimoriadne všestranné.

Vlastnosti

  • Sedatíva na nervový systém
  • Toniká pre nervový systém
  • Hypertonikov
  • Hypotenzíva
  • Spazmolytiká
  • Protirakovinové

Príklad

Boli študované vlastnosti alkaloidov obsiahnutých vo Fumeterrreho lezení. U myší sa preukázalo, že Stylopin a Protopin prítomné v rastline, dokonca aj v relatívne malých množstvách, majú protizápalový účinok vďaka inhibícii zápalových mediátorov v črevnej sliznici. Tieto molekuly by tiež mali imunomodulačnú a epiteliálnu regeneračnú aktivitu.

Minerálne soli

Minerálne soli sú chemické prvky v iónovej forme. V bylinkových čajoch vo všeobecnosti nájdeme oxid kremičitý, vápnik, draslík, železo, zinok a dokonca aj jód. Sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela, rovnako ako vitamíny. Vo všeobecnosti sa zúčastňujú všetkých enzymatických reakcií v našom tele a prispejú tak k jeho správnemu fungovaniu, dobrému zdraviu a tým aj dobrej vitalite. Hovorí sa, že remineralizačné rastliny sú preto revitalizačné.

Vlastnosti

  • Remineralizátory
  • Antireumatické lieky
  • Depuratíva
  • Diuretiká
  • Protizápalové látky

Príklad

Žihľava obsahuje železo, draslík, oxid kremičitý, zinok a má všetky vlastnosti, ktoré sa nachádzajú v mineráloch. Je široko používaný pri „revitalizačnej liečbe“ v naturopatii, najmä vďaka obsahu kremíka.

Seskviterpénové laktóny

Seskviterpénové laktóny, známe ako „horké princípy“, predstavujú viac ako 3000 rôznych štruktúr. Laktóny sa nachádzajú aj v esenciálnych olejoch. Rastliny, ktoré ho obsahujú vo významných množstvách, sa často používajú pri detoxikačných kúrach, ale majú aj tieto vlastnosti:

  • Stimulátor pečene a obličiek
  • Protizápalové látky
  • Tráviace Ústrojenstvo
  • Predjedlá
  • Spazmolytiká
  • Proti migréne
  • Antitusikum
  • Protivredové Lieky
  • Spazmolytikum

Riziko

Vo vysokých dávkach môžu unaviť pečeň a obličky. Kontajnerové rastliny sa preto odporúčajú počas prerušovaného obdobia. Môžu byť aj abortívne.

Iridoidy

Keďže ide o malé molekuly, môžu preniknúť do kožného tkaniva, a preto sa používajú v krémoch, géloch a pleťových vodách. V závislosti od molekuly môžu mať upokojujúci aj stimulačný účinok.

Hypotenzívne pôsobenie Oliviera je spôsobené okrem iného oleuropeozidom. Dôležitý iridoid tejto rastliny by mal vazodilatačnú aktivitu vďaka interakcii s inými hypotenznými molekulami totu tohto ovocného stromu.

Steroidné štruktúry

Steroidné štruktúry nachádzajúce sa v sušených bylinných čajoch majú štruktúry blízke steroidom s 27 atómami uhlíka, ako je cholesterol. V bylinkových čajoch sú prítomné vo veľmi malom množstve, pretože nie sú veľmi rozpustné vo vode.

Vlastnosti

  • Emenagógovia
  • Regulácia Hormónov
  • Antiseptiká

Príklad

Kyselina ursolová obsiahnutá napríklad v šalvii je známa svojim protizápalovým účinkom inhibíciou syntézy zápalových mediátorov. Tiež by podporil imunomodulačnú a antiseptickú aktivitu znížením bakteriálnej rezistencie.

Riziko

Niektoré z týchto molekúl sú blízke našim steroidným hormónom. Mohli by interagovať s naším hormonálnym systémom. Stále nie je dostatok vedeckých dôkazov, ktoré by nám umožnili vedieť, do akej miery tieto molekuly nachádzajúce sa v našich bylinkových čajoch ovplyvňujú naše hormonálne fungovanie. Pri používaní rastlín, ktoré ho obsahujú vo výrazných množstvách, je preto lepšie prijať určité opatrenia! Vo všeobecnosti sa neodporúčajú tehotným a dojčiacim ženám, ako aj ľuďom s hormonálne závislými ochoreniami.

Esenciálne oleje

Hlavné skupiny esenciálnych olejov nachádzajúcich sa v rastlinách sú uvedené na stránke venovanej zloženie esenciálnych olejov. Nájdeme tu terpény, alkoholy, aldehydy, fenoly, ketóny, estery, étery, laktóny, kumaríny a furokumaríny a tiež oxidy. V bylinných čajoch sú vo všeobecnosti prítomné v malých množstvách, pretože sú slabo rozpustné vo vode a prchavé, vyparujú sa. Všeobecne sa odporúča lúhovať rastliny zakrytými éterickými olejmi, aby sa tieto prchavé molekuly čo najviac zachovali.

Príklad

Esenciálne oleje z feniklu alebo citrónovej trávy dodávajú bylinkovým čajom z týchto rastlín ich hlavné vlastnosti.

Povieme vám o tom vo videu

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.7 ( 191 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Yoshinori Fujimura, Daisuke Miura a Hirofumi Tachibana (2017). Stratégia fytochemického snímania založená na zobrazovaní hmotnostným spektrometrom a metabolickom profilovaní na pochopenie funkčnosti liečivého zeleného čaju. Molecules, 22(10), 1621. https://doi.org/10.3390/molecules22101621

Publikácia: SLOLEY, BD, URICHUK, LJ, MORLEY, P., DURKIN, J., SHAN, JJ, PANG, PKT, & COUTTS, RT (2000). Identifikácia Kaempferolu ako inhibítora monoaminooxidázy a potenciálneho neuroprotektantu v extraktoch z listov Ginkgo Biloba. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 52(4), 451–459. https://doi.org/10.1211/0022357001774075

Publikácia: Benaiges, A., Marcet, P., Armengol, R., Betes, C., & Girones, E. (1998). Štúdium posilňujúceho účinku rastlinného komplexu. International Journal of Cosmetic Science, 20(4), 223–233. https://doi.org/10.1046/j.1467-2494.1998.176608.x

Publikácia: Bribi, N., Algieri, F., Rodriguez-Nogales, A., Vezza, T., Garrido-Mesa, J., Utrilla, MP,. . . Galvez, J. (2016). Črevné protizápalové účinky celkového alkaloidového extraktu z Fumaria capreolata v DNBS modeli kolitídy u myší a črevných epiteliálnych CMT93 bunkách. Fytomedicína, 23 (9), 901–913. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2016.05.003

Publikácia: Ghorbani, A., & Esmaeilizadeh, M. (2017). Farmakologické vlastnosti Salvia officinalis a jej zložiek. Časopis tradičnej a doplnkovej medicíny, 7 (4), 433–440. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2016.12.014

Publikácia: Panche, AN, Diwan, AD a Chandra, SR (2016). Flavonoidy: prehľad. Journal of Nutritional Science, 5. https://doi.org/10.1017/jns.2016.41

Publikácia: Luettig, B., Steinmuller, C., Gifford, G.E., Wagner, H., & Lohmann-Matthes, M. (1989). Aktivácia makrofágov polysacharidom arabinogalaktánom izolovaným z rastlinných bunkových kultúr Echinacea purpurea. JNCI Journal of the National Cancer Institute, 81(9), 669–675. https://doi.org/10.1093/jnci/81.9.669

Práca : Morel, J. M. (2008). Praktické pojednanie o fytoterapii: Včerajšie lieky pre medicínu zajtrajška, Escalquens, Francúzsko: Edície Jacques Grancher.