Mangovník je strom pochádzajúci z Indie. Patrí do čeľade Anacardiaceae. Pestuje sa hlavne pre svoje roztápajúce sa a farebné ovocie: mango. S celosvetovou produkciou okolo 40 miliónov ton je čerstvé mango jedným z najobľúbenejších tropických plodov, hneď za banánom, kokosom, plantainom a ananásom. Čerstvé mango obsahuje veľa živín, ktoré mu poskytujú množstvo výhod. Mango, ktoré sa veľmi rýchlo kazí, nie je veľmi obľúbené pri vývoze. V sušenej forme je problém vyriešený: sušené mango si zachováva svoju chuť a stále nám umožňuje využívať jeho živiny. Mango sušené v prúžkoch má jasnožltú farbu, ktorá odráža prítomnosť karotenoidov (provitamínov A). Preto sa ukázali ako užitočné pri prevencii očných patológií. Okrem toho sú v sušenom mangu dobre zastúpené sacharidy. Tie môžu byť prínosom aj pre športovcov: zdravé a rýchle znovuzískanie energie. Latinský názov: Mangifera indica L. Botanická čeľaď: Anacardiaceae. Použitá časť: Ovocie.

Tento článok bol aktualizovaný dňa 06/07/2023

Odporúčaná spotreba

Sušené mango je sušené ovocie. Obsahuje teda viac cukru ako čerstvé mango, odporúčania na dennú spotrebu sú definované. Ako klasická liečba alebo pre potešenie sa časť sušeného Manga odhaduje medzi 20 a 30 g denne, čo predstavuje 6 až 8 prúžkov denne.

V akej forme?

Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:

  • Celý
  • V kusoch
V ktorú dennú dobu?

Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:

  • Raňajky
  • Obed
  • V prípade
  • Večera
Aké spôsoby použitia?

Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:

  • Dezert
  • Jogurt, mliečne výrobky
  • Plochý
  • Sám
  • V zmesi s iným sušeným ovocím

Výhody zdravej výživy

Sušené mango môže doplniť vašu zdravú a pestrú stravu.

Metabolizmus

Hypoglykémia, teda nízka koncentrácia glukózy v krvi, má za následok nadmernú únavu, zvýšenú ospalosť, pocit celkovej slabosti atď. Na obnovenie normálnej hladiny cukru v krvi je potrebný príjem cukru v strave. Sušené mango má vysoký obsah jednoduchého cukru. V dôsledku toho prispievajú k zvýšeniu hladiny cukru v krvi, čím sa telo povzbudí. Betakarotén navyše dodáva sušenému mangu schopnosť bojovať proti oxidačnému stresu.

Očný systém

Strava dostatočne bohatá na betakarotén by zabránila vekom podmienenej makulárnej degenerácii (VPMD) a súvisiacim symptómom. Vedecká štúdia ukazuje, že sušené mango je zdrojom vitamínu A prostredníctvom prísunu karotenoidov.

Nutričné ​​vlastnosti

  • Prispieva k energetickému metabolizmu (sacharidy): sušené mango má vysokú energetickú hustotu. Táto energia je prevažne uhľohydrátová. Sacharidy sú preferovaným zdrojom energie pre telo a prvým, ktorý dopĺňa zásoby energie.

  • Fotoprotektor (karotenoid): štúdia analyzuje obsah karotenoidov v sušenom mangu. V závere uvádza viac než zaujímavú prítomnosť betakaroténu v sušenom mangu. Karotenoidy, provitamín A, prispievajú k udržaniu zraku: podieľajú sa na syntéze rodopsínu (pigment citlivý na svetlo prítomný v sietnici), syntéze fotopsínov (proteíny čapíkov sietnice) a regenerácii oka a sietnice. epitel.

  • Antioxidant (betakarotén): betakarotén predstavuje viac ako 50 % karotenoidov v sušenom mangu. Betakarotén neutralizuje voľné radikály, čo dodáva sušenému mangu miernu antioxidačnú silu.

Nutričné ​​hodnoty

Výživové prvky na 100 g na 25 g % RDA* na 100 g % RDA* pre 25 g
Energia (Kcal) 300 75 15 4
Energia (Kj) 1255 314 15 4
Lipidy (g) 0 0 0 0
Nasýtené mastné kyseliny (g) 0 0 0 0
Sacharidy (g) 75 18.75 29 7
Vrátane cukrov (g) 42.5 10.62 47 12
Vláknina (g) 2.5 0.62
Bielkoviny (g) 2.5 0.62 5 1
Soľ (g) 0.02 0 0 0

*odporúčaná denná dávka

Zistite viac o rastline: Mango Tree

Mangovník je strom patriaci do čeľade Anacardiaceae. Táto trváca, drevitá tropická rastlina môže dosiahnuť výšku 20 m. Mangovník rastie na piesočnatých, dobre prevzdušnených a dobre odvodnených pôdach. Po troch rokoch mangovník odhalí koncové, voňavé súkvetia s piatimi okvetnými lístkami. Súkvetia pozostávajú z tisícok malých oranžových kvetov. Práve z tohto kvetenstva sa zrodí Mango, tropické ovocie vo forme kôstkovice.

Mangovník pochádza zo severnej Indie. Do tropických oblastí sa dostala kvôli pestovaniu jej ovocia. Kôra, listy a korene majú mnohostranné využitie v tradičnej medicíne: boj proti tetanu, diuretiká, febrifúg, hypocholesterolemické vlastnosti atď.

Mango je cenené pre svoju jemnú a sladkú chuť. Toto klimakterické ovocie je však veľmi krehké. Odhaduje sa, že sa stratí 30 až 50 % zozbieraného ovocia. Sú preto predmetom viacerých agropotravinárskych výskumov, ktorých cieľom je vyvinúť najlepší spôsob vývozu manga bez jeho zmeny. Dehydratácia a sušenie manga sú v súčasnosti najefektívnejšie metódy, ako využiť ich prednosti a chute na celom svete.

Mango listy proti vysokému cholesterolu a hypertriglyceridémii?

V bylinnej medicíne sa listy manga tradične používajú pri liečbe porúch lipidémie: infúzia listov manga pomáha regulovať metabolizmus lipidov.

Skutočne, vedecká štúdia skúmala pravdivosť tejto praxe. V závere pozitívne vyjadrila prínos mangových listov pri liečbe porúch lipidémie (hypercholesterolémia alebo hypertriglyceridémia). Táto vlastnosť pochádza z mangiferínu, polyfenolu. Mangiferín zlepšuje dyslipidémiu. Presné mechanizmy účinku však zostávajú nejasné.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.8 ( 44 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Fratianni A, Adiletta G, Di Matteo M, Panfili G, Niro S, Gentile C, Farina V, Cinquanta L, Corona O. Vývoj obsahu karotenoidov, antioxidačnej aktivity a prchavých zlúčenín v sušených plodoch manga (Mangifera Indica L.). Potraviny. 9. októbra 2020; 9 (10): 1424. doi:10.3390/foods9101424. PMID: 33050135; PMCID: PMC7600135.

Publikácia: Zhang Y, Chen Q, Liu MY, Ruan JY, Yu HY, Li J, Wang T. Účinky benzofenónov z listov manga na metabolizmus lipidov. Chem Pharm Bull (Tokio). 2019;67(7):634-639. doi: 10.1248/cpb.c18-00905. PMID: 31257318.

Publikácia: Sulistyawati I, Dekker M, Verkerk R, Steenbekkers B. Spotrebiteľská preferencia pre atribúty sušeného manga: Spoločná štúdia medzi holandskými, čínskymi a indonézskymi spotrebiteľmi. J Food Sci. október 2020;85(10):3527-3535. doi:10.1111/1750-3841.15439. Epub 2020, 12. september. PMID: 32918290; PMCID: PMC7590129.

Publikácia: Nyangena I, Owino W, Ambuko J, Imathiu S. Vplyv vybraných predúprav pred sušením na vlastnosti fyzickej kvality sušených mangových lupienkov. J Food Sci Technol. 2019 august;56(8):3854-3863. doi:10.1007/s13197-019-03857-9. Epub 2019 12. júna PMID: 31413411; PMCID: PMC6675852.

Webstránka: eFlore. (nd-d). Tela Botanica. https://www.tela-botanica.org/eflore/?referencial=apd&module=fiche&action=fiche&num_nom=5653&onglet=synthese

Súvisiace články