Višňa je nádherný strom patriaci do čeľade Rosaceae. Je známy pre svoje skoré letné ovocie: čerešne Morello. Čerešne Morello sú drobné ovocie veľmi podobné čerešniam. Táto podobnosť vysvetľuje množstvo prezývok, ktoré majú: višňa alebo višňa. Čerešňa Morello je však veľmi odlišná od našich bežných čerešní: jasnejšia farba, kyslejšia chuť, menšia veľkosť, šťavnatejšia a jemnejšia konzistencia atď. Toľko „plusov“, ktoré dávajú viac dôvodov využívať ich výhody. Zriedkavo sa konzumuje surový, uprednostňuje sa varený alebo macerovaný v alkohole a cukre. Konzumácia čerešní Morello v sušenej forme je novšia. Fáza sušenia koncentruje jeho výhody a zjemňuje jeho kyslú chuť. Začlení sa do jedál a dezertov, poteší chuťové poháriky a revitalizuje organizmus. Čerešňa Morello s prirodzeným nízkym obsahom sodíka, zdrojom vlákniny a energie, uľahčuje črevný prechod a obmedzuje únavu. Latinský názov: Prunus cerasus L. Botanická čeľaď: Rosaceae. Použitá časť: Ovocie.
Sušená čerešňa Morello je sušené ovocie. Obsahuje teda viac cukru ako čerstvá čerešňa Morello, odporúčania na dennú spotrebu sú definované. Ako klasické ošetrenie alebo pre potešenie sa časť sušenej čerešne Morello odhaduje medzi 20 a 30 g denne, čo predstavuje okolo dvadsať sušených čerešní Morello.
Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:
Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:
Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:
Sušené čerešne Morello môžu doplniť vašu zdravú a pestrú stravu.
Hypoglykémia (nižšia koncentrácia glukózy v krvi) môže spôsobiť abnormálne intenzívnu únavu. Čerešne Morello sú bohaté na sacharidy, najmä na jednoduché sacharidy (fruktóza, glukóza). Tieto cukry sa rýchlo vstrebávajú a metabolizujú, čo vám pomáha znovu získať energiu.
Strava s nízkym obsahom vlákniny vedie k poruchám tranzitu: zápche (pozri nášho sprievodcu diéta a zápcha). Poskytnutím vlákniny podporujú sušené čerešne Morello lepší črevný tranzit.
V nadbytku nasýtené mastné kyseliny podporujú hypercholesterolémiu. Čerešne Morello majú prirodzene nízky obsah nasýtených tukov. Navyše ich vláknina znižuje vstrebávanie tukov (vrátane cholesterolu) prítomných v potravinách.
Prispieva k energetickému metabolizmu (sacharidy): sušené čerešne Morello majú sacharidovú energiu. Sacharidy, čo sú tu hlavne jednoduché cukry, predstavujú pre telo primárny zdroj energie. Jeden gram uhľohydrátov, ktoré sa ľahko metabolizujú, poskytuje bunkám 4 kcal.
Hypocholesterolemický (vláknina): Čerešne Morello obmedzujú vstrebávanie cholesterolu vďaka vysokému obsahu vlákniny. Vláknina sa vyznačuje tým, že znižuje biologickú dostupnosť iných živín, vrátane cholesterolu. Tým, že telo zmierňuje vstrebávanie cholesterolu, zabezpečuje lepšie hospodárenie s hladinou cholesterolu.
Laxatívum (vláknina): Višne Morello sú mierne laxatíva: zdroje vlákniny, urýchľujú črevný tranzit bez toho, aby spôsobovali tráviace poruchy (plynatosť a nadúvanie).
Výživové prvky | na 100 g | na 25 g | % RDA* na 100 g | % RDA* pre 25 g |
Energia (Kcal) | 319 | 80 | 16 | 4 |
Energia (Kj) | 1353 | 338 | 16 | 4 |
Lipidy (g) | 2.2 | 0.55 | 3 | 1 |
Nasýtené mastné kyseliny (g) | 0.3 | 0.07 | 2 | 0 |
Sacharidy (g) | 71.4 | 17.85 | 27 | 7 |
Vrátane cukrov (g) | 59.9 | 14.97 | 67 | 17 |
Vláknina (g) | 3.6 | 0.9 | ||
Bielkoviny (g) | 1.7 | 0.42 | 3 | 1 |
Soľ (g) | 0.04 | 0.01 | 1 | 0 |
Višňa, višňa alebo višňa, je ovocný strom z čeľade Rosaceae. Veľmi podobný čerešni, botanici veria, že je výsledkom prirodzenej hybridizácie medzi čerešňou a divokou čerešňou. Višňa sa sústreďuje v severných oblastiach Európy, ako je Nemecko, severné Francúzsko a Poľsko.
Višňa odhaľuje svoje krásne malé biele kvety na jar, ešte pred začiatkom leta. Pestuje sa pre svoje ovocie: čerešňu Morello, pre jej kyslejšiu chuť ako čerešne prezývajú aj višňa alebo višňa. Čerešňa Morello je jasne červené ovocie, šťavnatejšie, menšie a samozrejme kyslejšie ako naše známe obyčajné čerešne. Často sa z nej vyrába pečivo, džemy alebo brandy.
Potom, čo sme medzi zubami dôkladne oddelili kôstku od dužiny čerešne, mnohí ľudia si užívajú radosť z toho, že ju vypľúvajú čo najďalej. Vedeli ste však, že toto malé jadro má vo svojom endokarpe viac ako jeden obrat?
Používa sa na výrobu vankúšov, ktoré slúžia ako termofor, možno z neho vyrobiť aj olej: rastlinný olej z čerešňových kôstok. Tento rastlinný olej sa používa v kozmetike a výžive. Jeho nutričný profil je blízky slnečnicovému oleju: väčšina omega-6 a 9.
Priemerná známka: 5 ( 5 hlasy)
Publikácia: Bak I, Lekli I, Juhasz B, Varga E, Varga B, Gesztelyi R, Szendrei L, Tosaki A. Izolácia a analýza bioaktívnych zložiek jadra semien višne (Prunus cerasus): vznikajúca funkčná potravina. J Med Food. 2010 august;13(4):905-10. doi: 10.1089/jmf.2009.0188. PMID: 20482278.
Webstránka: eFlore. (nd-e). Tela Botanica. https://www.tela-botanica.org/eflore/?referencial=bdtfx&level=2&module=fiche&action=fiche&num_nom=53446&type_nom=&nom=&onglet=description