Malina patrí do čeľade Rosaceae. Je známy pre svoje veľmi obľúbené ovocie: Maliny. Malina je malé ovocie s jemnou vôňou a vyváženou chuťou: ani príliš sladké, ani príliš pikantné. Jedáva sa čerstvá, v kompóte, v lekvári alebo aj sušená. Fáza sušenia koncentruje živiny, čím sa zvyšuje obsah vlákniny. Malé zrná, ktoré jeme spolu s dužinou, prispievajú k celkovému obsahu nerozpustnej vlákniny. Sušené maliny teda oceňujeme pre ich laxatívnu a cholesterol znižujúcu silu. Latinský názov: Rubus ideus L. Botanická čeľaď: Rosaceae. Použitá časť: Ovocie.
Tento článok bol aktualizovaný dňa 11/07/2023Sušené maliny sú sušené ovocie. Obsahuje teda viac cukru ako čerstvá malina, sú definované odporúčania na dennú spotrebu. Ako klasická liečba alebo pre potešenie sa porcia sušenej Maliny odhaduje medzi 20 a 30 g denne, čo predstavuje okolo dvadsať sušených malín denne.
Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:
Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:
Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:
významný podiel obsahuje 25 g sušených malín Nutričné referencie pre populáciu (RNP) v vlákna.
Ako taký, sušené maliny môžu doplniť vašu zdravú a pestrú stravu.
Maliny sú vďaka svojej dužine a semenám bohaté na nerozpustnú vlákninu. Bojuje proti zápche tým, že urýchľuje črevný tranzit (pozri náš návod zápcha a diéta).
Vláknina znižuje vstrebávanie cholesterolu. Nazývajú sa hypocholesterolemické. Sušené maliny sú prirodzene bohaté na vlákninu. Vďaka tomu prispievajú k riadeniu hladiny cholesterolu.
Laxatívum (vláknina): medzi bobuľami patria maliny medzi bobule najbohatšie na vlákninu. Vláknina je väčšinou nerozpustná (celulóza) vďaka prítomnosti jej zŕn. V prítomnosti vody sa nerozpustná vláknina zavodňuje. V tráviacom trakte zvyšujú objem stolice, čo urýchľuje črevný tranzit.
Znižovanie lipidov (vláknina): vláknina znižuje biologickú dostupnosť živín. To znamená, že absorpcia živín je nižšia. Cholesterol a triglyceridy preto tiež zaznamenávajú zníženú absorpciu.
Výživové prvky | na 100 g | na 25 g | % RDA* na 100 g | % RDA* pre 25 g |
Energia (Kcal) | 290 | 58 | 14 | 2 |
Energia (Kj) | 1213 | 291 | 14 | 2 |
Lipidy (g) | 2.89 | 0.43 | 4 | 1 |
Nasýtené mastné kyseliny (g) | 0.17 | 0.02 | 1 | 0 |
Sacharidy (g) | 51.86 | 7.77 | 20 | 3 |
Vrátane cukrov (g) | 46.23 | 6.9 | 51 | 8 |
Vláknina (g) | 16.83 | 2.52 | ||
Bielkoviny (g) | 3.2 | 0.48 | 6 | 1 |
Soľ (g) | 0.07 | 0.01 | 1 | 0 |
Malina je ker z čeľade Rosaceae. Vďaka svojim tŕňom, ktoré zdobia jej stonky a charakteru dreviny, sa malina ľahko zaraďuje medzi rastliny nazývané „ostružiny“. Ich biele kvety začínajú začiatkom leta na špičkách okvetných lístkov. Zrodí guľovité, červené a obľúbené ovocie: Malinu. Maliníku sa darí v miernych oblastiach, v tieni lesov. Rôzne kultivary a odrody Malín sú dostupné po celom svete; hlavnými producentmi malín sú Rusko, Mexiko, Srbsko, Poľsko, Spojené štáty americké a Španielsko.
Priemerná známka: 5 ( 4 hlasy)
Publikácia: Baby B, Antony P, Vijayan R. Antioxidačné a protirakovinové vlastnosti bobúľ. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;58(15):2491-2507. doi:10.1080/10408398.2017.1329198. Epub 2017, 14. august. PMID: 28609132.
Webstránka: Všetko, čo potrebujete vedieť o malinách. (nd). Interfel. https://www.lesfruitsetlegumesfrais.com/fruits-legumes/petits-fruits-et-fruits-rouges/Framboise/tout-savoir-sur-la-Framboise
Webstránka: eFlore. (nd-g). Tela Botanica. https://www.tela-botanica.org/eflore/?referencial=bdtfx&module=fiche&action=fiche&num_nom=58196&onglet=description