Gemmoterapia študuje embryonálne tkanivá rastlín, ktoré obsahujú všetok genetický materiál budúcej dospelej rastliny: púčiky, korienky a mladé výhonky. Aby sa využili výhody týchto mladých častí rastlín, používajú sa vo forme macerátu z púčikov. Sú teda macerované v rozpúšťadle zloženom z alkoholu, vody a glycerínu. Tieto tri zložky umožňujú extrahovať všetky aktívne zložky z púčikov a mladých výhonkov. Preto majú každý svoj vlastný záujem. Existujú dva hlavné spôsoby výroby macerátov z púčikov: 1D glycerínový macerát a koncentrovaný macerát. Koncentrovaný macerátový spôsob je dnes oveľa rozšírenejší, pretože ako jediný spája tri základné zložky vo svojom rozpúšťadle. Je tiež, ako už názov napovedá, oveľa koncentrovanejší. Denná dávka, ktorú treba užiť, je teda nižšia, rovnako ako množstvo vypitého alkoholu.
Na získanie 1D glycerínového macerátu je potrebných niekoľko krokov:
1- Najprv musíte urobiť macerát matky. Pre to, čerstvé puky sú rozdrvené a macerované 1/20 v rozpúšťadle zloženom z 50% glycerín a 50% 90° alkohol, toto po dobu 3 týždňov.
2- Materský macerát potom podstúpi a extrakcia pod vysokým tlakom (okolo 100 barov!).
3- Nakoniec získaný extrakt je zriedený 1/10 v zmesi zloženej z 16% vody, 34% alkoholu a 50% glycerínu.
V konečnom dôsledku je 1D glycerínový macerát veľmi zriedený extrakt, celkovo 1/200. Toto silné riedenie znamená dávku 150 kvapiek denne. Toto je homeopatické riedenie, je to Hahnemannovo riedenie: odoberie sa 1 diel materského macerátu a zriedi sa v 9 dieloch rozpúšťadla, potom sa všetko intenzívne mieša, aby sa zmes rozprúdila. To je dôvod, prečo sú glycerínové maceráty opísané ako 1D alebo 1DH, pre desatinné miesta (pomer 1 až 10) Hahnemannov!
Koncentrovaný macerát je dnes najpoužívanejšou metódou. Jeho výroba si tiež vyžaduje niekoľko etáp, ktoré sú vo všetkých ohľadoch porovnateľné s 1D glycerínovým macerátom:
1- V prvom rade, celé čerstvé puky sa macerujú z 1/20 v rozpúšťadle zloženom z 33% vody, 33% alkoholu pri 90° a 33% rastlinného glycerínu20 dní a za stáleho miešania.
2- Materský macerát je potom gravitačne filtrované, potom sa zvyšky podrobia a extrakcia jemným tlakom aby nedošlo k zmene rastlinných extraktov.
3- Nakoniec sa prefiltrované a vylisované extrakty zmiešajú, aby sa spojili všetky extrahované aktívne zložky, a tak sa získal čo najkompletnejší produkt.
V konečnom dôsledku je koncentrovaný macerát, ako naznačuje jeho názov, 10-krát koncentrovanejší ako 1D glycerínový macerát, pretože materský macerát sa neriedi. Použitie tohto rozpúšťadla a absencia riedenia potom prináša 2 hlavné výhody. Predovšetkým sa tým značne zníži jednotková dávka: stačí 5 až 15 kvapiek denne v porovnaní s 50 až 150 kvapkami pri glycerínovom maceráte. S koncentrovanými macerátmi tak požívame oveľa menšie množstvo alkoholu, čím je jeho použitie flexibilnejšie pre citlivých užívateľov, ako sú deti alebo tehotné ženy! Napokon, prítomnosť vody v rozpúšťadle umožňuje extrakciu vo vode rozpustných zlúčenín a tým umožňuje extrakciu širšieho spektra účinných látok, ako uvidíme neskôr.
Použitie rôznych rozpúšťadiel umožňuje extrahovať všetky aktívne zložky z rastlinného extraktu. V skutočnosti môžu mať rôzne rozpustnosti v závislosti od ich chemického zloženia. Lepšie pochopíme dôležitosť vody v koncentrovanom rozpúšťadle macerátov! To sa považuje za bohatšie, pretože umožňuje extrakciu viacerých aktívnych zložiek. Namiesto toho pozri!
Voda, ktorá sa nachádza iba v materskom maceráte koncentrovaného macerátu, umožňuje extrahovať nasledujúce účinné látky
L’alkohol má svoj význam pri extrakcii:
Má tiež a predovšetkým svoj význam pri konzervácii macerátu!
Tam glycerín umožňuje extrahovať nasledujúce zlúčeniny
Má tiež dvojitý význam, pretože stabilizuje zmes a zabraňuje znehodnoteniu molekúl.
Rovnako ako existujú synergie esenciálnych olejov, púčiky môžu tiež kombinovať svoje účinky v rámci toho istého produktu, aby zosilnili ich účinky. Voláme ich komplexy. Existujú však rôzne formy komplexov.
Prvá forma je celkom jednoduchá: je púčiky macerujte oddelene, potom maceráty pri vkladaní do fliaš premiešajte. Potenciál zmesi sa vytvorí len vtedy, keď bude nejakým spôsobom upravený.
Druhá metóda je o niečo zložitejšia, bez zlých slovných hračiek. Púčiky, ktoré sa majú spojiť, sa po zbere priamo zmiešajú, čo sa musí urobiť v rovnakom čase, potom macerovať v tej istej nádrži s rozpúšťadlom. Extrakcia účinných látok zo všetkých púčikov sa teda robí súčasne. Nejde teda o jednoduché pridávanie rôznych produktov, ale o nový produkt ako taký.
V oboch prípadoch komplexy spoja púčiky s aktivitami na rovnakom systéme, takže je ešte aktívnejší. Ak sa takáto forma v tom čase neodporúčala, je to preto, že Dr Tétau a Dr Henri predpokladali existenciu interakcií medzi zložkami, ktoré by mohli modifikovať alebo dokonca zmeniť ich vlastnosti. Neboli však proti kombinovaniu rôznych pupenových macerátov priamo v pohári vody, čo v konečnom dôsledku tiež predstavuje formu komplexu! V súčasnosti nie sú dokázané ani pozorované žiadne interakcie, a preto sú dnes komplexy na trhu veľmi bežné.
Dobrý macerát z púčikov je predovšetkým macerát, ktorý koncentruje výhody BIO púčikov. Aby ste si to overili, nič nemôže byť jednoduchšie! Koncentrované maceráty sa riadia predpismi pre doplnky stravy. Musia mať preto logo AB a logo európskeho ekologického poľnohospodárstva so zeleným listom. To zaručuje, že výrobok je tvorený minimálne z 95 % ingredienciami z bioprodukcie. 95%? Ale v koncentrovanom maceráte nie je toľko púčikov! Áno, je to preto, že nie sú jediné, ktoré sú BIO. Ak voda nemôže byť, keďže ide o nepoľnohospodársky produkt, glycerín a alkohol áno. A keďže predstavujú veľkú časť macerátu, nie je na výber, treba bio!
Aby sa zachovalo označenie ORGANIC, musia byť rešpektované špecifikácie. To predovšetkým stanovuje neprítomnosť pesticídov, GMO a syntetických chemických hnojív na výrobu prísad. Ide teda o súčasť testov vykonaných na koncentrovaných macerátoch, ktoré opäť zaručujú bezpečný produkt.
Nakoniec na fľašiach macerátov musí byť okrem iného uvedený všeobecný názov, latinský názov rastliny, zoznam zložiek (ktorý treba zredukovať na rastlinný glycerín, vodu, alkohol a púčiky) a návod na použitie.
Vyrábať si maceráty z púčikov nie je čarodejníctvo... No, možno v očiach tých, ktorí natrafia na zbieranie púčikov!
Na výrobu pupenového macerátu potrebujete puky. Zatiaľ je všetko dobré. Tieto sa zbierajú z drevín, to znamená, že produkujú lignín, makromolekula, ktorá dáva rastline pevnosť. Veľa ich nájdeme napríklad v dreve. Púčiky zbierame zásadne začiatkom jari, vtedy môžu odhaliť mladé výhonky, ktoré tiež zbierame!
Výrobný proces je pomerne jednoduchý. Vskutku, gemmoterapia vyžaduje málo rastlinnej hmoty a žiadne špecifické nástroje (nie stále napríklad!), Len nádoba na vloženie púčikov. Ak chcete čo najlepšie uchovať púčiky počas zberu, neváhajte zbierať so základom rozpúšťadla v nádobách: zmes⅓ pramenitej vody, najlepšie ⅓ alkoholu a ⅓ glycerínu (zelenina, prosím!). Predtým je tiež vhodné dôkladne sterilizovať všetko vybavenie, aby sa obmedzili mikrobiologické riziká. Po zbere odvážte svoj rastlinný materiál a potom macerujte 1 diel púčikov, ktoré ste dobre zabalili na dne nádoby, v 19 dieloch rozpúšťadla. O 20 dní neskôr prefiltrujte svoju zmes pomocou najjemnejšieho sita, potom preneste svoj filtrát do jantárových fliaš vybavených kvapkadlami alebo pipetami a potom ich skladujte pri izbovej teplote a na krytom svetle.
Keďže pôvod glycerínu môže byť niekedy mätúci, pretože nie je vždy špecifikovaný a glycerín môže spôsobovať poruchy trávenia, niektoré bibliografické zdroje odporúčajú používať namiesto neho med alebo agávový sirup, ktorého pôvod je ľahšie overiť.
Výroba vlastných púčikov sa skrátka môže zdať jednoduchá, no najťažšie je vybrať si kvalitné suroviny. Skutočne, ak je každému dovolené ísť zbierať púčiky viniča na ďalšie pole, neexistuje žiadna záruka, že nebolo ošetrené chemikáliami. Nákup vašich macerátov vám zaručí BIO produkt, vyrobený z kvalitných surovín.
Mladé výhonky alebo púčiky?
Môžeme si položiť otázku: máme vyberať mladé výhonky alebo púčiky? Je to najmä otázka praktickosti. Mladé výhonky sú uprednostňované pre druhy, ktorých puky sú obzvlášť malé, alebo pre ihličnany s malými, žihľavými ihličkami! U všetkých ostatných druhov vyberieme skôr púčiky. Pozor však, nenapádajte všetky púčiky toho istého stromu a nezbierajte intenzívne, príroda vám ponúka svoje poklady, rešpektujte ju ;)
Priemerná známka: 4.8 ( 499 hlasy)
Práca : Piterà di Clima, F., & Nicoletti, M. (2018). Zhrnutie gemmoterapie - Vedecké základy Meristemoterapie. Edície Amyris.
Práca : Boistard, S. (2016). Gemmoterapia - Púčiky pre zdravie - Praktická a rodinná príručka. Vydavateľstvo Terran.
Práca : Andrianne, P. (2011). Pojednanie o gemmoterapii: Terapia pomocou púčikov. Edície Amyris.
Práca : Halfon, R. (2011). Gemmoterapia – Zdravie prostredníctvom púčikov. Vydanie Dangles.
Práca : Ledoux, F., & Guéniot, G. (2014). Fytembryoterapia: Zárodok gemmoterapie. Edície Amyris.
Práca : Pineau, L. (2019). Veľká kniha gemmoterapie. Leduc.s Éditions.