Na rozdiel od toho, čo si pravdepodobne myslíte, je veľmi ľahké variť s éterickými olejmi (no, s niektorými!). Musíte si len uvedomiť ich silu a potrebu ich riedenia. Za kvapkou sa skrýva viacero aromatických molekúl, ktoré do vášho jedla prinesú nenapodobiteľnú drobnosť navyše. Aj preto je nevyhnutné zvážiť kontraindikácie každého esenciálneho oleja, ktorý vám predstavíme počas tohto kurzu varenia. Keď pochopíte pár malých tipov, môžete dať priechod svojej fantázii. Vyzbrojení vašimi fľaštičkami esenciálnych olejov nebudete mať čo závidieť tým najväčším hviezdnym šéfkuchárom!

Bezpečnostné opatrenia pri používaní

  • Pretože esenciálne oleje majú neuveriteľnú chuťovú silutHE

Esenciálne oleje majú veľmi silnú chuť. Varenie s esenciálnymi olejmi vám teda pravdepodobne zabráni pridávať chuťové doplnky, ktoré sú často škodlivé pre vaše zdravie (soľ, tuk atď.), ale o ktorých si naše chuťové bunky myslia, že nám chutia. Už nie sú potrebné zvýrazňovače chuti, najjednoduchšie jedlá získajú späť všetku svoju chuť vďaka esenciálnym olejom.

  • Pretože esenciálne oleje majú veľmi nízky obsah kalórií

To, že sa nazývajú „oleje“, neznamená, že majú kalórie! Sú to jediné oleje, vďaka ktorým nebudete priberať. Ak dávate pozor na stravu, používanie esenciálnych olejov pri varení je pre vás ako stvorené. Budete môcť dochucovať všetky svoje jedlá, ako sú šaláty, polievky, jogurty, bez toho, aby ste museli pridávať veľa tuku alebo soli. Vaše prípravky budú mať väčšiu chuť a tým aj rýchlejšie dosiahnete pocit sýtosti. Na druhej strane by ste mali vedieť, že na rozdiel od toho, čo by sa dalo veriť, neobsahujú žiadne vitamíny (vrátane citrusových esenciálnych olejov).

  • Pretože esenciálne oleje sú zábavné

Ak sa radi zabávate v kuchyni a objavujete nové chute, esenciálne oleje sú pre vás. Ale funguje to aj vtedy, ak vás varenie vôbec nebaví: vďaka aromatickej kuchyni je varenie skutočne zábavné! Zmeňte svoje recepty a dajte priechod svojej fantázii s niekoľkými kvapkami esenciálneho oleja. Keď si osvojíte tie správne reflexy, bude pre vás veľmi jednoduché ich zakomponovať do jedál. Iba jedna požiadavka: podeľte sa s nami o svoje kulinárske úspechy! Či už ste začiatočník v kuchyni alebo budúci súťažiaci v kuchárskej šou, môžete ich využiť pri každodennom varení. Ideme na to, dajte priechod svojim túžbam!

 Venujte pozornosť kvalite esenciálnych olejov, ktoré prijímate. Dôležité je vybrať si kvalitné esenciálne oleje (ako napríklad Compagnie des Sens :). preto uprednostňuje sa konzumácia esenciálnych olejov s označením BIO a prečítajte si ich zloženie. Pre citrusové esenciálne oleje (alebo esencie) je označenie bio o to dôležitejšie. V skutočnosti sa získavajú vyjadrením kôry ovocia. Táto časť je tá, ktorá zadrží najviac pesticídov, ak kultúra nie je organická, pravdepodobne nejaké nájdete na svojom tanieri! Vo všeobecnosti sa vyhnite požitiu esenciálneho oleja, ktorého zloženie ste nemali možnosť vidieť.

Bezpečnostné opatrenia pri používaní

  • Používajte iba 100% čisté, 100% prírodné a chemotypizované esenciálne oleje a ak je to možné, certifikované organické. To je záruka kvalitného produktu so známym chemickým zložením a bez pesticídov.
  • Nenechávajte esenciálne oleje v dosahu detí.
  • Používanie éterických olejov je zakázané tehotným ženám do 3 mesiacov, ako aj dojčatám do 3 mesiacov.
  • Tehotné ženy staršie ako 3 mesiace, ako aj dojčiace ženy, by si mali dávať pozor pri aromatickom varení rovnako ako pri aromaterapii. Niektoré oleje sú pre ne kontraindikované. V prípade pochybností je potrebná opatrnosť.
  • Vyhnite sa esenciálnym olejom v detských téglikoch (do 3 rokov): na jednej strane môžu byť niektoré éterické oleje pre malé deti kontraindikované, na druhej strane už majú bábätká na výber zo širokej škály príchutí! Dajte mu trochu viac času, než mu predstavíte esenciálne oleje.
  • U detí do 6 rokov je tiež dôležité byť opatrný: ich podnebie ešte len objavuje „klasické“ chute. Preto nemusia oceniť pôvodné chute aromatickej kuchyne (a v tomto prípade im veľa šťastia, aby dojedli svoj tanier). Je lepšie ich zavádzať postupne od 6 rokov, počnúc známymi príchuťami, ako sú napríklad citrusové plody.
  • Ak máte pochybnosti, neváhajte nám zanechať správu na našom fóre alebo nám zavolajte!

Ako postupovať pri varení s esenciálnymi olejmi?

Miešateľnosť éterických olejov s prísadami


Esenciálne oleje by mali byť vždy zriedený pri ich pridávaní do jedla. V skutočnosti nie sú s vodou miešateľné a to by znamenalo riskovať, že sa nechtiac zahryznú do kúska a všetky pridané kvapky sa skoncentrujú... Veľmi nepríjemný kulinársky zážitok!! Preto je vhodné vždy ich zrieďte v mastnom alebo sladkom médiu : akýkoľvek jedlý rastlinný olej, omáčka, agávový sirup, javorový sirup, med, vaječný žĺtok, drvené ovocie, rozpustená čokoláda alebo napríklad aj cesto na palacinky. Netreba zabúdať ani na „husté“ krémy a tekutiny: mlieka a crème fraîches, jogurty, smoothies a polievky... V skutočnosti je zmes dostatočne hustá a ušľahaná lopatkami mixéra. Ľahké, však?

Tu je malý príklad okrem iného: kvapka kardamónu alebo mäty piepornej do kávy, dali by ste si ju? Na ochutenie nápojov budete musieť prejsť aj cez sprostredkovateľa (najčastejšie cukor alebo med), ktorého si budete miešať s čajom, džúsom alebo kávou. Tak už nečakajte, aby ste si okorenili svoj každodenný život!

Je dobré vedieť: varenie tiež spôsobuje, že esenciálny olej stráca svoju vôňu. Spôsob prípravy teda ovplyvní množstvo, ktoré sa má pridať. Ale potom, ako to vieš?

Ako ho začleniť?

  • Tip kuchárov: chyťte si lyžice!

Musíte byť opatrní, pokiaľ ide o počet kvapiek esenciálnych olejov, ktoré pridáte do jedla, najmä ak je to prvýkrát, čo používate tento EO. Aby ste sa nepomýlili a pridali správnu dávku, tu je náš malý tip: esenciálny olej nepridávajte priamo do jedla. Vezmite veľkú lyžicu a odoberte vzorku svojho prípravku (polievky, vinaigretty, omáčky, med, sirup, cestoviny atď.), do ktorých pridáte želané kvapky esenciálneho oleja. Obsah veľkej lyžice premiešajte pomocou čajovej lyžičky a časť odoberte polovicu. Zahrňte ho do prípravy. Premiešame a ochutnáme. Je chuť dostatočne silná? Zastavte sa. Chuť nie je dostatočne silná? Pridajte zvyšok lyžice. To vám umožní, ak ste do vzorky nakvapkali príliš veľa kvapiek esenciálneho oleja, vyhodiť ju a vziať novú. Je to lepšie, ako zahodiť všetky prípravy, nie? To vám tiež umožní otestovať niekoľko esenciálnych olejov, aby ste zistili, ktorý z nich sa najlepšie hodí k vášmu jedlu. A ak zistíte, že chuť nie je dostatočne silná, keď je vaša vzorka zapracovaná do vášho prípravku, operáciu môžete kedykoľvek zopakovať! Inteligentné, však?

Akú dávku pridať?

Jedno je isté, je to lepšie majte ľahkú ruku v ochutenom varenípochádzajúce ! Na začiatok vám odporúčame riadiť sa osvedčenými receptami, no akonáhle pre vás esenciálne oleje nebudú skrývať žiadne tajomstvá, pustite sa: čakajú na vás tisíce nových chutí.

<pstyle="margin-bottom: 0cm;">

THE citrusové esenciálne oleje (Citrón, Grapefruit, Bergamot atď.) majú ľahkú chuť. Môžete teda pridať niekoľko kvapiek do vašich príprav, ak ich uvaríte, pričom pri dochucovaní vašich raw jedál budete musieť byť šetrnejší! Aromatické bylinky majú oveľa výraznejšiu chuť. Preto musíte začať pridaním jednej alebo dvoch kvapiek esenciálneho oleja (mäta pieporná, tymián atď.). Čo sa týka esenciálnych olejov s exotickou príchuťou (Ylang Ylang, Klinček, atď.), ich chuť je celkom originálna, takže nepoteší každého, no vo väčšine prípadov ide o veľmi dobrý objav! Akonáhle budete mať na pamäti tento princíp, môžete si vziať vodítko z množstva.

Niekoľko nápadov na začiatok:

  • Pridajte jednu kvapku esenciálneho oleja Clary Sage na osobu do misky s cestovinami, t.j. 4 kvapky na 400 g.
  • Pridajte kvapku esenciálneho oleja Lemongrass na 400 g ryže.
  • Pridajte 1 kvapku esenciálneho oleja Rosat Geranium pre dávku muffinov z lesných plodov.

  • Ups, už je neskoro, pridal som príliš veľa!

Mali ste ťažkú ​​ruku a dali ste si príliš veľa? Ak ide o varené jedlo, môžete ho vrátiť späť na oheň, varenie zníži chuť.

Ak ide o surové jedlo, esenciálny olej môžete zriediť pridaním mastnej látky. Napríklad do vinaigrette môžete pridať jedlý olej (samozrejme, ak ste vinaigrette ešte nezapracovali do jedla!).

Ochutnajte svoje každodenné varenie

Ak chcete začať jemne, tu je niekoľko návrhov na jednoduché spôsoby, ako začleniť esenciálne oleje do vášho každodenného varenia. Príklad ? Jedna alebo dve kvapky škoricového esenciálneho oleja v jablkovej strúhanke, pár kvapiek citrónového esenciálneho oleja v koláči, môžete začať!

Mliečne výrobky sú naši priatelia!

Či už sú vyrobené zo živočíšneho alebo rastlinného mlieka, všetky vaše jogurty môžu byť ochutené esenciálnymi olejmi! Do nesladeného jogurtu pridajte lyžicu medu, v ktorom si rozriedite esenciálny olej podľa vlastného výberu! Pre klasickú vôňu pridajte dve kvapky citrusových esenciálnych olejov (Petit Grain Bigarade, Mandarin, Grapefruit atď.). Pre exotický jogurt pridajte kvapku esenciálneho oleja Ylang Ylang.

Esenciálny olej môžete pridať aj do šľahačky! Odporúčame najmä Geranium Rosat. Tento recept sa bude perfektne hodiť k vašim šalátom z červeného ovocia!

Ochuťte si jedlé oleje

Čo je lepšie ako mať po ruke voňavý olivový olej? Pridajte 10 kvapiek esenciálneho oleja na 1 liter jedlého oleja. Pri výbere esenciálneho oleja nechajte priestor svojim želaniam! Napríklad olivový olej ochutený levanduľou dodá vášmu zelenému šalátu v sprievode fíg a surovej šunky provensálsky nádych. Na dochutenie jedál myslite aj na rastlinný olej z lieskových orieškov!

Pre originálny vinaigrette, prečo nezmiešať dva esenciálne oleje? Pridajte 1 alebo 2 kvapky esenciálneho oleja do svojho vinaigrette pri jeho príprave a tu máte zeleninový šalát vyšperkovaný jeho vinaigrette napríklad s tymiánom, linaloolom a sladkým pomarančom!

Sladký a aromatický nádych

Do 250g téglika medu pridajte 4 kvapky esenciálneho oleja Rozmarín Verbenón na osladenie ovocných šalátov v lete a kompótov v zime.

Skôr práškový cukor? Pripravte si škoricový cukor pridaním 4 kvapiek do 500 g cukru. Buďte opatrní, dobre pretrepte, aby ste sa vyhli kryštálom! Zázrak na improvizovaných palacinkách alebo jablkovom pretlaku.

Ochutnajte svoje kocky ľadu!

Tu je jednoduchý tip, ako jemne ochutiť studené nápoje: ochuťte si kocky ľadu. Pridajte 1 alebo 2 kvapky esenciálneho oleja do pol lyžice medu, agávového sirupu alebo drveného ovocia, pridajte do formy na ľad, podlejte vodou, zmrazte!

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.6 ( 161 hlasy)

Bibliografia

Práca : de la Charie, T. (2019). Doprajte si esenciálne oleje. Prečo a ako to funguje? Editions du Rocher.

Súvisiace články

O týchto tipoch

Tento článok o aromaterapii napísal Théophane de la Charie, autor knihy „Doprajte si esenciálne oleje“, v sprievode multidisciplinárneho tímu zloženého z farmaceutov, biochemikov a agronómov. 

La Compagnie des Sens a jej tímy nepodporujte samoliečbu. Poskytnuté informácie a rady pochádzajú z referenčnej bibliografickej databázy (knihy, vedecké publikácie atď.). Poskytujú sa na informačné účely alebo na navrhnutie spôsobov na zamyslenie: v žiadnom prípade by nemali nahrádzať diagnózu, konzultáciu alebo lekárske sledovaniea nemôže prevziať zodpovednosť Compagnie des Sens.