Banánovník je bylinná rastlina z čeľade Musaceae. Pestuje sa v tropických oblastiach pre svoje žlté ovocie: banán. Banán patrí medzi obľúbené ovocie Európanov, jeho spotreba sa odhaduje na 12 kg ročne na obyvateľa. Jeho sláva pochádza z jeho jemnej a sladkej chuti v kombinácii s jemnou textúrou. Banán má mnoho nutričných výhod: je bohatý na mangán, draslík, antioxidanty a serotonín a dopamín sa nachádzajú v jeho dužine. Dosť na to, aby som dal banán! Sušenie banánov koncentruje jeho nutričné ​​výhody. Prirodzene teda prispieva k funkcii svalov a obnove krvného tlaku vďaka draslíku, ktorý obsahuje. Reguluje črevný tranzit a vďaka vláknine znižuje vstrebávanie cholesterolu. Banánové lupienky sú vhodné na prepravu a sú bohaté na škrob, ktorý poskytuje dlhotrvajúcu energiu: ideálne superovocie pre športovcov. Latinský názov: Latinský názov: Malus domestica Borkh. Botanická čeľaď: Musacceae. Použitá časť: Ovocie.

Tento článok bol aktualizovaný dňa 26/06/2023

Odporúčaná spotreba

Sušený banán je sušené ovocie. Obsahuje teda viac cukru ako čerstvý banán, sú definované odporúčania na dennú spotrebu. Ako klasická liečba alebo pre potešenie sa porcia sušeného banánu odhaduje medzi 20 a 30 g denne, čo predstavuje 10 banánových lupienkov denne.

V akej forme?

Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:

  • Celý
  • V kusoch
V ktorú dennú dobu?

Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:

  • Raňajky
  • Obed
  • V prípade
  • Večera
Aké spôsoby použitia?

Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:

  • Dezert
  • Jogurt, mliečne výrobky
  • Aperitív
  • Sám
  • V zmesi s iným sušeným ovocím
  • Musli

Výhody zdravej výživy

Sušené banány môžu doplniť vašu zdravú a pestrú stravu.

Metabolizmus

Sušené banány vďaka vláknine znižujú vstrebávanie cholesterolu z potravy. Tento účinok napomáha miernemu príjmu cholesterolu. Výsledkom je, že sušený banán pomáha predchádzať vysokému cholesterolu, aby bol zahrnutý do pestrej a vyváženej stravy.

Zažívacie ústrojenstvo

Strava, ktorá neobsahuje dostatok vlákniny, zvyšuje riziko zápchy (pozri náš návod diéta a zápcha). Sušené banány sú dobrým zdrojom vlákniny, upravujú tráviaci prechod.

Svaly a kĺby

Sušené banány sú známe pre svoje bohatstvo draslíka. Ten je nevyhnutný pre proces svalovej kontrakcie (pozri nášho sprievodcu svalové kŕče a diéta).

Srdcový systém

Sušené banány majú prirodzene nízky obsah sodíka a vysoký obsah draslíka. Tento minerálny profil je ideálny na reguláciu krvného tlaku.

Nutričné ​​vlastnosti

  • Antihypertenzívum (draslík): sušené banány poskytujú málo sodíka a veľa draslíka. Tieto dva minerály tvoria nevyhnutný tandem pre správnu reguláciu krvného tlaku: bez nadbytku sodíka a s dostatkom draslíka má krvný tlak tendenciu vyrovnávať sa.

  • Kondicionér (škrob): energia sušených banánov je sacharid. Sacharidy dodávajú nášmu telu energiu. Výhodou banánov je, že sa skladajú hlavne zo škrobu, komplexného uhľohydrátu. Škrob sa vstrebáva pomalšie, čo poskytuje dlhodobú energiu.

  • Hypocholesterolemický (vláknina): sušené banány pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Vláknina, ktorú obsahujú, znižuje vstrebávanie cholesterolu z potravy.

  • Podieľanie sa na svalovej činnosti (draslík): sušené banány prispievajú k svalovej kontrakcii.

  • Regulátor črevného tranzitu (vláknina): sušené banány prispievajú k uvoľneniu zažívacieho traktu. Obsahujú najmä rozpustnú vlákninu. Tie pri kontakte s vodou vytvárajú gél, ktorý upravuje textúru stolice. Prebytok vlákniny spôsobí, že stolica bude ťažšia, čo stimuluje tranzit.

Nutričné ​​hodnoty

Výživové prvky na 100 g na 25 g % RDA* na 100 g % RDA* pre 25 g
Energia (Kcal) 561 140 28 7
Energia (Kj) 2337 584 28 7
Lipidy (g) 33.6 8.4 48 12
Nasýtené mastné kyseliny (g) 28.9 7.22 145 36
Sacharidy (g) 58.4 14.6 22 6
Vrátane cukrov (g) 35.3 8.8 39 10
Vláknina (g) 7.7 1.92
Bielkoviny (g) 2.3 0.57 5 1
Soľ (g) 0.01 0 0 0

*odporúčaná denná dávka

Zistite viac o rastline: Banánovník

Banánovník je bylinná rastlina z čeľade Musaceae. Nesnívate: bylina! Banánovník teda nie je strom: nemá kmeň, ale klas (silná stonka vytvorená z niekoľkých zvinutých listov). Táto dlhá tráva sa pestuje v tropických oblastiach a môže dosiahnuť výšku 10 m. Jeho rekordná veľkosť mu umožňuje dostať sa na prvé miesto na pódiu pre „najväčšiu trávu na svete“.

Žlté kvety banánovníka tvoria súkvetia v strapcoch, ktoré ustupujú plodom: banánom. Banánovníky sú veľmi produktívne, za 1 rok a pri primeraných poveternostných podmienkach dokáže banánovník vyprodukovať viac ako 300 banánov. Existuje mnoho odrôd banánovníkov rozdelených do dvoch veľkých rodín podľa druhu ovocia, ktoré produkujú: sladké odrody banánov a odrody banánov na varenie. Každá rodina má svojho zástupcu, ktorým sú banánovník Cavendish a banánovník skorocelový.

Budúcnosť Cavendish Banana

Cavendish Banana je dnes predmetom veľkých obáv o svoju budúcnosť. Táto odroda banánov je hlavnou odrodou sladkého banánu konzumovaného na svete, ak nie jedinou. Banánovníky Cavendish jeden po druhom podľahnú v dôsledku dvoch chorôb spôsobených hubami: Mycosphaerella fijiensis a Fusarium Oxysporum. Mesiac (Fusarium Oxysprum) už ukázal svoju silu tým, že za pár mesiacov zdecimoval celú škálu banánov: Gros Michel.

Dnes spochybňujeme monokultúru tejto odrody a nadmerné používanie pesticídov, čo všetko vedie k nízkej genetickej diverzite. Preto majú banány Cavendish nízku odolnosť voči environmentálnym adaptáciám a prepuknutiu chorôb.

Táto slepá ulička by sa však dala obísť zameraním sa na nové odrody: polykultúru. Potreba našej spoločnosti získavať plody rovnakej veľkosti, farby, tvaru atď. Jednotné Banány skrátka robia úlohu zložitejšou, ako sa zdá. Pokračovanie nabudúce.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.6 ( 65 hlasy)

Bibliografia

Práca : Auvinet, EA, Hirschauer, CH a Meunier, ALM (nd). Jedlo, výživa a diéty (francúzske vydanie). STUDYRAMA.

Webstránka: Z poľa do stánku - Všetko, čo potrebujete vedieť o banánovom priemysle. (nd). Banán. https://labanane.info/la-banane/du-champ-a-letal/

Webstránka: Banán: kalórie a nutričné ​​zloženie. (nd). Aprifel. https://www.aprifel.com/fr/fiche-nutritionnelle/banana/

Súvisiace články