Plody arónie sú, ako už ich názov napovedá, plodmi stromu arónie. Tento ker patrí do čeľade Rosaceae, malá bobuľa je teda príbuzným jabĺk a malín. Krík je veľmi rozšírený v Severnej Amerike a východnej Európe. Existujú dva druhy arónie: červená a čierna. Ponúkame vám čierne bobule arónie. Na prvý pohľad by ste si ich mohli pomýliť s čučoriedkami. Na druhej strane je chuť veľmi špecifická: kyslá, drsná, sťahujúca a horká sú chute, ktoré ju najlepšie definujú. Po vysušení bobule Arónie zmäknú a odhalia svoju sladkosť. Vďaka svojmu koncentrátu živín má prezývku „liečivá rastlina“. Bobule Arónie by skutočne boli jedným z bobúľ najbohatších na fytonutrienty, presnejšie na antokyány. Antokyány odolávajú kyslému pH a vysychaniu ovocia, čo umožňuje ich zachovanie v sušených bobuliach. Nielenže dodávajú bobuľám túto konkrétnu farbu, ale sú aj silnými antioxidantmi. Latinský názov: Aronia melanocarpa Michx Eliot. Botanická čeľaď: Rosaceae. Použitá časť: Ovocie.
Sušené bobule arónie sú sušené ovocie. Obsahuje teda viac cukru ako čerstvá Aronia Berry, sú definované odporúčania na dennú spotrebu. Ako klasické ošetrenie alebo pre potešenie, 20 à 30 g sušených plodov arónie denne, hrsť.
Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:
Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:
Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:
Plody arónie môžu doplniť vašu zdravú a pestrú stravu.
Antokyány obsiahnuté v plodoch arónie pomáhajú udržiavať dobrý zrak.
Sušené bobule arónie vďaka vláknine obmedzujú poruchy krvného cukru a cholesterolu. Vláknina v skutočnosti spomaľuje a znižuje črevnú absorpciu glukózy a cholesterolu z potravy. Sušené bobule arónie sú navyše bomby antioxidantov. Prispievajú k prevencii aterosklerotických plakov.
Vďaka obsahu vlákniny stimulujú bobule arónie črevný tranzit (pozri nášho sprievodcu zápcha a diéta). Chránia aj pečeň pred ťažkými kovmi, a to vďaka obsiahnutým antokyánom.
Kontrola krvného cukru (vláknina): štúdie ukazujú, že sušené bobule Arónie znižujú riziko vzniku cukrovky typu 2. Navyše sa vďaka vláknine cukry prirodzene obsiahnuté v plodoch Arónie vstrebávajú pomaly. Prispejú tak k postprandiálnej rovnováhe hladín cukru v krvi.
Hepatoprotektívne (anthokyanín): sušené bobule arónie sa podieľajú na detoxikácii pečene. Túto vlastnosť mu dávajú antokyány: chelatujú kadmium, kovový ión.
Kardiovaskulárny chránič (vláknina, antokyanín): sušené bobule arónie majú nízky obsah sodíka a nasýtených mastných kyselín. Preto pôsobia ako prevencia kardiovaskulárnych patológií (vysoký krvný tlak, hypercholesterolémia atď.). Navyše obmedzujú vstrebávanie cholesterolu vďaka vláknine, ktorú obsahujú. Okrem toho experimenty in vitro ukazujú, že polyfenoly z bobúľ arónie prispievajú k ochrane a obnove endotelových buniek (buniek, ktoré vystielajú krvné cievy).
Antioxidant (antokyanín): sušené bobule arónie sú plné antokyánov, fytonutrientov. Tie neutralizujú voľné radikály.
Fotoprotektor (anthokyanín): sušené bobule arónie zlepšujú ostrosť zraku vďaka obsahu antokyánov.
Laxatívum (vláknina): bohaté na vlákninu, sušené bobule arónie zlepšujú tráviaci prechod.
Výživové prvky | na 100 g | na 25 g | % RDA* na 100 g | % RDA* pre 25 g |
Energia (Kcal) | 287 | 71 | 14 | 4 |
Energia (Kj) | 1196 | 299 | 14 | 4 |
Lipidy (g) | 2.4 | 0.6 | 3 | 1 |
Nasýtené mastné kyseliny (g) | 1.5 | 0.37 | 8 | 2 |
Sacharidy (g) | 54.9 | 13.7 | 21 | 5 |
Vrátane cukrov (g) | 6 | 1.5 | 7 | 2 |
Vláknina (g) | 16.9 | 4.22 | ||
Bielkoviny (g) | 2.3 | 0.57 | 5 | 1 |
Soľ (g) | 0.03 | 0 | 1 | 0 |
Arónia je ker z čeľade Rosaceae. Pôvodom zo Severnej Ameriky bol tento viac ako 2-ročný ker zavlečený do východnej Európy, Ázie a Ruska začiatkom 20. storočia. Existuje niekoľko druhov arónie, vrátane „vikingskej“, ktorá je najznámejšia. Je cenený pre svoj dekoratívny vzhľad, pretože jeho tmavozelené listy sa na jeseň sfarbujú do jasne oranžovej farby. Zaujímavosťou je, že bobule arónie sa v angličtine nazývajú „Chokeberry“, pretože vtáky majú tendenciu sa nimi dusiť.
Priemerná známka: 4.7 ( 156 hlasy)
Publikácia: Badescu M, Badulescu O, Badescu L, Ciocoiu M. Účinky extraktov Sambucus nigra a Aronia melanocarpa na poruchy imunitného systému v rámci diabetes mellitus. Pharm Biol. 2015 apríl;53(4):533-9. doi:10.3109/13880209.2014.931441. Epub 2014, 20. októbra. PMID: 25327310.
Publikácia: MONIKA MÜLLER. (2014). Arónia – Nováčik pre milovníkov bobúľ. https://www.sge-ssn.ch/media/tabula-3-14-f-sous-la-loupe.pdf
Publikácia: Mandica-Tamara Tolić. (2015). Obsah fenolov, antioxidačná kapacita a kvalita produktov z arónie (Aronia melanocarpa). https://doi.org/10.17113/ftb.53.02.15.3833
Publikácia: Miwa, T. K. (1971). Voskové estery jojobového oleja a odvodené mastné kyseliny a alkoholy: Analýza plynovou chromatografiou. Journal of the American Oil Chemists Society, 48 (6), 259–264. https://doi.org/10.1007/bf02638458
Publikácia: Rod Taheri. (2013). Nedostatočne využívaná arónia (Aronia melanocarpa, Aronia arbutifolia, Aronia prunifolia) Prírastky sú bohatým zdrojom antokyánov, flavonoidov, hydroxyškoricových kyselín a proantokyanidínov. https://doi.org/10.1021/jf402449q
Publikácia: Loo BM, Erlund I, Koli R, Puukka P, Hellström J, Wähälä K, Mattila P, Jula A. Konzumácia arónie (Aronia mitschurinii) vedie k miernemu zníženiu krvného tlaku a zníženiu zápalu nízkeho stupňa u pacientov s mierne zvýšeným krvným tlakom. Nutr Res. november 2016;36(11):1222-1230. doi: 10.1016/j.nutres.2016.09.005. Epub 2016, 14. september. PMID: 27865620.