Ananás je bylinná rastlina z čeľade Bromeliaceae. Hoci je ananás malý (okolo 1 m), má robustnú, hrubú a tŕnistú stonku. V jeho strede sa tvorí jeho plod: ananás. Jeho názov pochádza z juhoamerického jazyka a znamená „vôňa parfumov“. Jeho ovocie je známe svojou sladkou a pikantnou chuťou. Jeho sladkosť pochádza z vysokého obsahu jednoduchých uhľohydrátov, je tiež jedným z najsladších druhov ovocia. Čo sa týka jej kyslej chuti, pôvodom je kyselina citrónová, ktorá ju tvorí. Po vysušení prevezme sladkosť ananásu. Okrem chuťových vlastností je sušený ananás koncentrátom antioxidantov a enzýmu: bromelaínu. Tento proteolytický enzým sa koncentruje v stonkách. Obsahuje ho aj dužina ananásu, ale v menšej miere. Bromelaín degraduje, keď teploty prekročia 60°C, preto je dôležité, aby sa ananás sušil pri nižšej teplote. Mnohé vedecké výskumy skutočne poukazujú na antihypertenzívne, riedenie krvi, protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti bromelaínu. Latinský názov: Ananas comosus (L.) Merr. Botanická čeľaď: Bromeliaceae. Použitá časť: Ovocie.
Sušený ananás je sušené ovocie. Obsahuje teda viac cukru ako čerstvý ananás, odporúčania na dennú spotrebu sú definované. Ako klasická liečba alebo pre potešenie sa porcia sušeného ananásu odhaduje medzi 20 a 30 g denne, čo predstavuje tri práčky za deň.
Ak chcete čo najlepšie využiť ich výhody, môžete ich použiť:
Odporúčame vám ich používať počas nasledujúcich jedál, aby ste čo najlepšie využili ich výhody:
Môžete ich zahrnúť do nasledujúcich prípravkov, aby ste ich uľahčili:
Sušený ananás môže doplniť vašu zdravú a pestrú stravu.
Bromelaín nachádzajúci sa v sušených ananásoch je proteínový enzým (proteáza). Prispieva k tráveniu bielkovín.
Ananás obsahuje množstvo polyfenolov s antioxidačnou aktivitou.
Ananás je prenášačom bromelaínu: enzýmu. O vlastnostiach tohto enzýmu sa uskutočnilo niekoľko výskumov: hovorí sa, že je antimikrobiálny, protizápalový a tiež antimetastatický.
Sušený ananás obsahuje bromelaín, enzým, ktorý svojimi antitrombogénnymi a antihypertenzívnymi vlastnosťami ovplyvňuje krvný obeh.
Ananás má prirodzene nízky obsah nasýtených mastných kyselín, sodíka a je bohatý na vlákninu. Táto kombinácia nespôsobuje ani nezhoršuje kardiovaskulárne problémy. Okrem toho obsahuje bromelaín, enzým, ktorý svojimi antitrombogénnymi a antihypertenzívnymi vlastnosťami ovplyvňuje krvný obeh.
Antioxidanty (polyfenoly): sušený Ananás je zložený z polyfenolov: epikatechín, kyselina galová, kyselina ferulová, katechín. Tieto štyri polyfenolové zlúčeniny preukázali svoje antioxidačné schopnosti.
Tráviace (bromelain): sušený ananás zlepšuje trávenie bielkovín.
Imunomodulačný (bromelain): sušený ananás moduluje imunitnú odpoveď, má antimikrobiálnu a protizápalovú silu.
Liek na riedenie krvi (bromelain): sušený ananás znižuje proces tvorby trombózy alebo krvnej zrazeniny.
Kardiovaskulárny chránič (bromelain, vláknina): nutričný profil sušeného ananásu pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam: prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu a udržaniu normálneho krvného tlaku.
Výživové prvky | na 100 g | na 25 g | % RDA* na 100 g | % RDA* pre 25 g |
Energia (Kcal) | 342 | 86 | 17 | 4 |
Energia (Kj) | 1447 | 362 | 17 | 4 |
Lipidy (g) | 0.7 | 0.035 | 1 | 0 |
Nasýtené mastné kyseliny (g) | 0.05 | 0 | 0 | 0 |
Sacharidy (g) | 77.4 | 3.87 | 30 | 1 |
Vrátane cukrov (g) | 68.4 | 3.42 | 76 | 4 |
Vláknina (g) | 8 | 0.4 | 5 | 0 |
Bielkoviny (g) | 2.4 | 0.12 | 1 | 0 |
Soľ (g) | 0.06 | 0 | 0 | 0 |
Ananás je bylinná rastlina, jej stonka nesie hrubé, tŕnisté, žľabovité listy. Rastie v teplých oblastiach s tropickým podnebím: Južná Amerika a Afrika sú dvoma hlavnými predstaviteľmi jej kultúry. Rastlina ananásu môže dosiahnuť výšku 1,50 m. Pestovanie ananásu je celkom zvláštne, pretože má silu kvitnúť na požiadanie vďaka ošetreniu kvetinovou indukciou. Z oplodneného súkvetia vznikne červenkastý kvet, ktorý postupne ustúpi ovociu: ananás. Existuje veľa odrôd, každá ponúka plody od bielej cez oranžovo-žltú až po kužeľovité až okrúhle tvary. Odvetviu ananásu však z veľkej časti dominuje jediná odroda: Cayenne.
Jeho názov „ananás“ je vypožičaný z guarani, čo znamená „vôňa parfumov“. Jeho krásne meno je fantastickým ukazovateľom krajiny jeho pôvodu. Krištof Kolumbus je prvým obyvateľom Západu, ktorý spomenul svoju prítomnosť na Guadeloupe. Štyridsať rokov po objavení sa ananás dostal do Španielska. Jeho sladká a pikantná chuť si rýchlo získala západniarov. Pre svoju krehkosť a náročnú výrobu je toto ovocie drahé a vyhradené pre aristokraciu. Postupne sa ananás presadzuje a stáva sa najpestovanejším exotickým ovocím v Európe. Šialenstvo po exotickom ovocí prepuklo v 80. rokoch a ananás sa stal populárnym v európskych košíkoch s ovocím.
Priemerná známka: 4.5 ( 27 hlasy)
Publikácia: R. HUET. (1958). CHEMICKÉ ZLOŽENIE ANANÁSU (č. 13). TECHNOLÓG VO FRANCÚZSKOM OVERSEAS FRUIT RESEARCH INSTITUTE (IFAC). https://agritrop.cirad.fr/457516/1/document_457516.pdf
Publikácia: Jung-Ha Lee, Jin-Tae Lee, Hae-Ryoun Park, Jin-Bom Kim. (2019, máj). Potenciálne použitie bromelaínu ako prírodného perorálneho lieku s antikarcinogénnym účinkom. https://doi.org/10.1002/fsn3.999
Publikácia: Ti Li, Peiyi Shen, Wei Liu, Chengmei Liu, Ruihong Liang, Na Yan & Jun Chen. (2012). Hlavné polyfenoly v ananásových šupkách a ich antioxidačné interakcie. https://doi.org/10.1080/10942912.2012.732168
Publikácia: KEASHAM (n. d.). Výroba a spracovanie ananásu. PRO-AGRO KOLEKCIA. https://cgspace.cgiar.org/bitstream/handle/10568/100800/1938_PDF.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Práca : Sanewski, Garth M., Bartholomew, D.P., & Paull, R.E. (2018). Ananás: Botanika, výroba a použitie (2. vydanie). CABI.
Webstránka: Všetko, čo potrebujete vedieť o ananáse. (nd). Interfel. https://www.lesfruitsetlegumesfrais.com/fruits-legumes/fruits-exotiques-et-tropicaux/ananas/tout-savoir-sur-lananas
Webstránka: Ananás. (nd). WikiPhyto. http://www.wikiphyto.org/wiki/Pineapple
Webstránka: botanický ananás –. (nd). [Knihy] Danteho. https://booksofdante.wordpress.com/tag/ananas-botanique/