Rozmarín je známy svojím pôsobením na tráviacu sféru a najmä na pečeň. Stimuluje sekréciu a evakuáciu žlče, čo ho robí užitočným v prípadoch hepato-biliárnej insuficiencie alebo porúch. Jeho listy sú užitočné aj pri migréne, únave, bolestiach svalov a kĺbov či prechladnutí. Latinský názov: Rosmarinus officinalis L. Časť rastliny: listy.
Tento článok bol aktualizovaný dňa 04/07/2023- V prípade hepato-biliárnej insuficiencie, Hepato-biliárne poruchy
- V prípade asténie, preťaženia, únavy
- Pri bolestiach svalov, kĺbov
- V prípade vertiga, bolesti hlavy, migrény
- pri dyspepsii, ťažkom trávení, poruchách trávenia, spazmoch trávenia
- Pri aerofágii, nadúvaní, plynatosti
- V prípade bronchitídy, prechladnutia, sinusitídy, chrípky
- Pri zápachu z úst ústna hygiena
- V prípade problémov s pamäťou
- Pri reumatizme, záchvate dny
Zalejte 1 čajovú lyžičku alebo asi 2 g suchých listov na šálku horúcej vody. Nechajte 15 minút lúhovať. Pite 3 až 4 šálky denne.
Nalejte 1 polievkovú lyžicu suchých listov na šálku studenej vody. Varte 3 minúty a nechajte 10 minút lúhovať. Pite 2 až 3 šálky denne.
Zalejte 1 čajovú lyžičku alebo asi 2 g suchých listov na šálku horúcej vody. Nechajte 15 minút lúhovať. Pite 3 až 4 šálky denne.
Nalejte 1 polievkovú lyžicu suchých listov na šálku studenej vody. Varte 3 minúty a nechajte 10 minút lúhovať. Pite 2 až 3 šálky denne.
Zalejte 1 čajovú lyžičku alebo asi 2 g suchých listov na šálku horúcej vody. Nechajte 15 minút lúhovať. Pite 3 až 4 šálky denne.
Nalejte 1 polievkovú lyžicu suchých listov na šálku studenej vody. Varte 3 minúty a nechajte 10 minút lúhovať. Pite 2 až 3 šálky denne.
Zalejte 1 čajovú lyžičku alebo asi 2 g suchých listov na šálku horúcej vody. Nechajte 15 minút lúhovať. Pite 3 až 4 šálky denne.
Nalejte 1 polievkovú lyžicu suchých listov na šálku studenej vody. Varte 3 minúty a nechajte 10 minút lúhovať. Pite 2 až 3 šálky denne.
Nalejte 1 polievkovú lyžicu suchých listov na šálku studenej vody. Varte 3 minúty a nechajte 10 minút lúhovať. Prefiltrujte a nechajte vychladnúť alebo vychladnúť. Do prípravku namočte obklad alebo čistú handričku. Aplikujte 1 až 2 krát denne na postihnuté miesta.
Urobte si nálev z 50 g suchých listov na 1 l vody. Potom zmes priveďte do varu, odstavte z ohňa, prikryte a nechajte 15 až 30 minút odpočívať. Prefiltrujte a v prípade potreby nechajte vychladnúť. Pridajte prípravok do vody do kúpeľa.
Zalejte 1 čajovú lyžičku alebo asi 2 g suchých listov na šálku horúcej vody. Nechajte 15 minút lúhovať. Pite 3 až 4 šálky denne.
Nalejte 1 polievkovú lyžicu suchých listov na šálku studenej vody. Varte 3 minúty a nechajte 10 minút lúhovať. Pite 2 až 3 šálky denne.
Konzumujte najlepšie po jedle (jedlách), počas trávenia.
Zalejte 1 čajovú lyžičku alebo asi 2 g suchých listov na šálku horúcej vody. Nechajte 15 minút lúhovať. Pite 3 až 4 šálky denne.
Nalejte 1 polievkovú lyžicu suchých listov na šálku studenej vody. Varte 3 minúty a nechajte 10 minút lúhovať. Pite 2 až 3 šálky denne.
Konzumujte najlepšie po jedle (jedlách), počas trávenia.
Zalejte 1 čajovú lyžičku alebo asi 2 g suchých listov na šálku horúcej vody. Nechajte 15 minút lúhovať. Pite 3 až 4 šálky denne.
Nalejte 1 polievkovú lyžicu suchých listov na šálku studenej vody. Varte 3 minúty a nechajte 10 minút lúhovať. Pite 2 až 3 šálky denne.
Zalejte 1 čajovú lyžičku alebo asi 2 g suchých listov na šálku horúcej vody. Nechajte 15 minút lúhovať. Pite 3 až 4 šálky denne.
Nalejte 1 polievkovú lyžicu suchých listov na šálku studenej vody. Varte 3 minúty a nechajte 10 minút lúhovať. Pite 2 až 3 šálky denne.
Zalejte 1 čajovú lyžičku alebo asi 2 g suchých listov na šálku horúcej vody. Nechajte 15 minút lúhovať. Pite 3 až 4 šálky denne.
Nalejte 1 polievkovú lyžicu suchých listov na šálku studenej vody. Varte 3 minúty a nechajte 10 minút lúhovať. Pite 2 až 3 šálky denne.
Pripravte si infúziu alebo odvar:
Prefiltrujte a nechajte vychladnúť. Prípravok použite ako kloktadlo.
Zalejte 1 čajovú lyžičku alebo asi 2 g suchých listov na šálku horúcej vody. Nechajte 15 minút lúhovať. Pite 3 až 4 šálky denne.
Nalejte 1 polievkovú lyžicu suchých listov na šálku studenej vody. Varte 3 minúty a nechajte 10 minút lúhovať. Pite 2 až 3 šálky denne.
Nalejte 1 polievkovú lyžicu suchých listov na šálku studenej vody. Varte 3 minúty a nechajte 10 minút lúhovať. Prefiltrujte a nechajte vychladnúť alebo vychladnúť. Do prípravku namočte obklad alebo čistú handričku. Aplikujte 1 až 2 krát denne na postihnuté miesta.
Urobte si nálev z 50 g suchých listov na 1 l vody. Potom zmes priveďte do varu, odstavte z ohňa, prikryte a nechajte 15 až 30 minút odpočívať. Prefiltrujte a v prípade potreby nechajte vychladnúť. Pridajte prípravok do vody do kúpeľa.
Nepoužívať u tehotných a dojčiacich žien.
Rozmarín, ktorý je oceňovaný na dochucovanie mnohých jedál, je často jednou z aromatických bylín pestovaných v záhradách. Patrí do čeľade Lamiaceae. Je to ker, ktorý môže dosiahnuť výšku až 1,5 m.
Jeho stonka je rozdelená na početné protiľahlé vetvy, s nepravidelnými krivkami a pokrytá sivou kôrou. THE listy sú opak, úzky a lineárne, so zvinutými okrajmi dole, tmavozelený a lesklý na vrchu. THE fialovomodré kvety kvitnú od januára do mája v strapcoch na koncoch konárov a na báze listov. THE vajcovité ovocie a farba hnedá, je obklopený vytrvalým kalichom.
Pôvodom z krajín Stredomoria sa rozmarín vyskytuje na suchých, horúcich a slnečných pôdach, vo voľnej prírode v skalnatých oblastiach a žulových stenách. Môže sa tiež pestovať v regiónoch s mierna klíma. Hlavnými krajinami produkujúcimi rozmarín sú stredomorské krajiny, ale aj India, Západná India, Mexiko, Južná Afrika, Krym, Spojené štáty americké, Filipíny a Austrália.
Priemerná známka: 4.8 ( 164 hlasy)
Publikácia: Ventura-Martínez, R., Rivero-Osorno, O., Gómez, C., & González-Trujano, ME (2011). Spazmolytická aktivita Rosmarinus officinalis L. zahŕňa vápnikové kanály v ileu morčiat. Journal of Ethnopharmacology, 137(3), 1528-1532. https://doi.org/10.1016/j.jep.2011.08.047
Publikácia: Hoefler, C., Fleurentin, J., Mortier, F., Pelt, JM, & Guillemain, J. (1987). Porovnávacie choleretické a hepatoprotektívne vlastnosti mladých klíčkov a celkových rastlinných extraktov Rosmarinus officinalis u potkanov. Journal of Ethnopharmacology, 19(2), 133-143. https://doi.org/10.1016/0378-8741(87)90037-7
Publikácia: Spiridonov, N. A. (2012). Mechanizmy účinku bylinných cholagogov. Liečivé a aromatické rastliny, 01(05), 1-4. https://doi.org/10.4172/2167-0412.1000107
Publikácia: Miraj, S. (2016) Prehľad založený na dôkazoch o rastlinných liekoch Rosmarinus officinalis. Der Pharmacia Lettre, 8 (19). 426-436. https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-84999029577&origin=inward&txGid=42c71536e8b051c208f6320fd1a69477
Publikácia: Andrade, J. M., Faustino, C., Garcia, C., Ladeiras, D., Reis, CP, & Rijo, P. (2018). Rosmarinus officinalis L.: aktualizovaný prehľad jeho fytochémie a biologickej aktivity. Future Science OA, 4(4), FSO283. https://doi.org/10.4155/fsoa-2017-0124
Publikácia: Borges, RS, Ortiz, BLS, Pereira, ACM, Keita, H., & Carvalho, JCT (2019). Esenciálny olej Rosmarinus officinalis: Prehľad jeho fytochémie, protizápalového účinku a mechanizmov účinku. Journal of Ethnopharmacology, 229, 29-45. https://doi.org/10.1016/j.jep.2018.09.038
Publikácia: Nieto, G., Ros, G., & Castillo, J. (2018). Antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti rozmarínu (Rosmarinus officinalis, L.): Prehľad. Lieky, 5(3), 98. https://doi.org/10.3390/medicines5030098
Publikácia: Haloui, M., Louedec, L., Michel, J.-B., & Lyoussi, B. (2000). Experimentálne diuretické účinky Rosmarinus officinalis a Centaurium erythraea. Journal of Ethnopharmacology, 71(3), 465-472. https://doi.org/10.1016/s0378-8741(00)00184-7
Publikácia: Leplat, M. (2017). Rozmarín, Rosmarinus officinalis L., liečivá Lamiaceae z provensálskych krovín (Diplomová práca). https://dumas.ccsd.cnrs.fr/dumas-01550355/document
Práca : Dubray, M. (2010). Sprievodca kontraindikáciami hlavných liečivých rastlín. La Geneytouse, Francúzsko: L. Souny.
Práca : Corjon, G. (2018). Liečte sa rastlinami. Quitin, Francúzsko: Jean-Paul Gisserot.
Práca : Bernard, C. (2015). Liečivé vína a elixíry. Nech žije zdroj.
Práca : Fournier, PV, & Boisvert, C. (2010). Slovník liečivých a jedovatých rastlín Francúzska. Paríž, Francúzsko: Presses de la Cité.
Práca : Lacoste, S., & Lallement, M. (2014). Moja biblia fytoterapie (HEALTH/FORME) (francúzske vydanie) (1. vydanie). Éditions Leduc.s.
Práca : Lieutaghi, P. (1996). Kniha dobrých bylín. Arles, Francúzsko: Actes Sud.
Práca : Fleurentin, J., Pelt, JM, & Hayon, JC (2016). Dobré využitie liečivých rastlín. Rennes, Francúzsko: Ouest-France.
Práca : Lousse, D., Macé, N., Saint-Béat, C., & Tardif, A. (2017). Rodinný sprievodca liečivými rastlinami. Paríž, Francúzsko: Mango.
Práca : Luu, C. a Pelt, J. M. (2016). 250 prírodných prostriedkov, ktoré môžete urobiť sami. Mens, Francúzsko: Živá Zem.
Práca : Pierre, M. (2017). Biblia liečivých rastlín. Vanves, Francúzsko: Editions du Chêne.
Webstránka: Monzie, M (2008). Technický list, málo rozvinutá výroba v Languedoc-Roussillon: Rosemary Rosmarinus officinalis L. http://www.bio-aude.com/images/imagesFCK/file/espace_producteurs/ppam/fiche_romarin.pdf
Webstránka: EMA, Výbor pre rastlinné lieky (HMPC), (2010). Správa o hodnotení Rosmarinus officinalis L., aetheroleum a Rosmarinus officinalis L., folium. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/assessment-report-rosmarinus-officinalis-l-aetheroleum-rosmarinus-officinalis-l-folium_en.pdf