V šialenstve prírodných ingrediencií v kozmetických výrobkoch je jedna, ktorá vyniká svojím pôvodom: oslie mlieko. Ak by sme mali vystopovať jeho históriu, používanie oslieho mlieka ako kozmetického výrobku nie je veľmi nedávne. Už v staroveku sa hojne konzumoval pre jeho krásu... ale aj pre zdravie. Veľká Kleopatra nikdy necestovala bez svojho stáda oslov, aby si užila svoj každodenný mliečny kúpeľ. Stále si to vyžadovalo viac ako 300 zvierat! Preslávená svojou veľkou krásou to bola nepochybne ona, kto inicioval to, čo v súčasnosti pozorujeme: záplavu prírodnej (alebo nie) kozmetiky na báze oslieho mlieka.

Tento článok bol aktualizovaný dňa 04/08/2023

Technický list oslieho mlieka

Technické vlastnosti oslieho mlieka

Občiansky preukaz oslieho mlieka

Bežný názov: Oslie mlieko
Iné meno : Lacta asinus
Názov INCI: Oslie mlieko
Pôvod: zviera
Nájdené formy: kvapalina (čerstvá alebo surová) a prášok (lyofilizovaný alebo atomizovaný)

Biochemické vlastnosti.

  • Vitamíny a, b1, b2, b6, d, c, e
  • vápnik, horčík, fosfor, sodík, železo a zinok
  • Imunoglobulíny
  • Alkylglyceroly
  • Mastné kyseliny: omega-3 a omega-6
  • bielkoviny: 1,5 - 1,8
  • lipidy: 0,3 - 1,8
  • laktóza: 5,8 - 7,4

Fyzicka charakteristika.

  • Hustota pri 20 °C: 1,032
  • pH: 7,0 - 7,2

Vlastnosti oslieho mlieka

Proti starnutiu : Účinok proti starnutiu osieho mlieka zabezpečujú rôzne zložky. Bohatstvo na bielkoviny mu už dáva sťahujúci efekt, ktorý zmatňuje vrásky. Potom obsahuje vitamín C a E s antioxidačnými vlastnosťami na boj proti známkam starnutia. Napokon, vitamín A sa okrem svojich antioxidačných vlastností podieľa na metabolizme kože.
Pleťový toner a zmäkčovač : vápnik, horčík, fosfor, sodík, železo, zinok: oslie mlieko je veľmi bohaté na minerály a stopové prvky! Ak majú tieto zlúčeniny významný vplyv na zdravie, majú vplyv aj na pokožku tým, že sa podieľajú na jej rovnováhe, regenerácii a ochrane. S vitamínmi stimulujú syntézu kolagénu, udržujú dobrú elasticitu a zabezpečujú dobrú hydratáciu. Oslie mlieko je ideálne pre suchú, citlivú a podráždenú pokožku.
Imunostimulačný : oslie mlieko je bohaté na alkylglyceroly, mastnú látku nachádzajúcu sa v materskom mlieku alebo v niektorých imunitných orgánoch, ktorých cieľom je posilniť prirodzenú obranyschopnosť tela. To isté platí pre imunoglobulíny, ktoré sú prirodzene prítomné v krvi a chránia telo.
Črevné problémy : oslie mlieko má schopnosť regenerovať črevnú flóru a zlepšiť tranzit. Pomáha teda posilňovať imunitný systém a bojuje proti zápche a iným črevným problémom.

Oslie mlieko: vzácna zložka

Prečo taký ošiaľ okolo oslieho mlieka?

Všetko závisí od jeho zloženia. Je to tak, že toto mlieko je spolu s kobylím veľmi blízke materskému mlieku. Okrem toho, že je dermatologický, je preto veľmi výživný. V prvom rade obsahuje oveľa viac laktózy ako bežne konzumované kravské mlieko, no najzaujímavejšie je, že obsahuje o polovicu menej tuku! Potom majú deti často alergiu alebo intoleranciu na bielkoviny kravského mlieka, najmä beta-laktoglobulín. Táto bielkovina sa v oslom mlieku jednoducho nenachádza, takže je menšie riziko alergií. Neobsahuje ani koagulovateľný kazeín, bielkovinu, kvôli ktorej niekedy mlieko zle trávime. Aj preto je nemožné vyrobiť syr z oslieho mlieka, aj keď by sme radi spojili potešenie a pohodu. Na dermatologickej úrovni, ako sme videli, zloženie bohaté na mastné kyseliny, aminokyseliny, vitamíny a minerály z neho robí veľmi zaujímavú kozmetickú zložku na regeneráciu a zjemnenie pokožky.

Biele zlato kozmetiky

So všetkými týmito dobrými dôvodmi by sme mohli povedať, že v tomto prípade smerujeme k somárovi! Bohužiaľ to nie je také jednoduché. Kým krava vyprodukuje v priemere 25 litrov mlieka denne, somáre 2 až 4 litre mlieka denne. Lepšie chápeme, prečo sa oslie mlieko nazýva biele zlato kozmetiky. Oslie mlieko preto zostáva luxusným kozmetickým produktom, veľmi vzácnym. a bohužiaľ v súčasnosti nadmerne využívané. To zahŕňa strašné zneužívanie, ako je týranie zvierat. Tu sú naše tipy na spojenie kvality produktu a rešpektu k zvieraťu:

  • Oslie mlieko získavajte z ekologických fariem, najlepšie zo zodpovednej výroby.
  • Skontrolujte si pôvod mlieka v kozmetických výrobkoch, ktoré ho obsahujú, alebo lepšie vyberajte skrášľovacie produkty od malých výrobcov, ktoré zaručujú pohodu zvierat.
  • Ak chcete zachovať všetky výhody mlieka, vyberte si ho radšej čerstvé alebo surové ako sušené. Procesy sušenia často vedú k strate určitých zložiek, ako sú mastné kyseliny.

Bezpečnostné opatrenia pri používaní oslieho mlieka

Povolené spôsoby použitia
Autorizovaní používatelia
Skladovanie a konzervovanie

Čerstvé mlieko možno skladovať v chladničke (maximálne 12 hodín), rovnako ako surové mlieko. Prášky by sa mali skladovať mimo dosahu tepla a vlhkosti.

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.7 ( 62 hlasy)