Ibištek je známy najmä pre svoj nálev, nazývaný aj bissap alebo karkadé. Má mnoho výhod: pôsobí proti únave, hypertenzii a dokonca aj proti cholesterolu. Kvety ibišteka tiež pomáhajú zmierniť dermatologické problémy, ako sú ekzémy, praskliny a uštipnutie hmyzom. Latinský názov: Hibiscus sabdariffa L. Časť rastliny: kvety.

Tento článok bol aktualizovaný dňa 08/02/2023

V prípade Suché vlasy

Odporúčané spôsoby použitia

V pleťovej vode

Nalejte ekvivalent 2 polievkových lyžíc sušených kvetov do 1/2 l horúcej vody. Nechajte 5 až 10 minút lúhovať. Prefiltrujte a nechajte vychladnúť. Aplikujte prípravok priamo na pokožku alebo vlasy.

Rastliny často spojené

Marshmallow, Shikakai

V prípade' Ekzém, pruritus, praskliny, popraskaná pokožka, podráždená pokožka, uhryznutie

Odporúčané spôsoby použitia

V pleťovej vode

Nalejte ekvivalent 2 polievkových lyžíc sušených kvetov do 1/2 l horúcej vody. Nechajte 5 až 10 minút lúhovať. Prefiltrujte a nechajte vychladnúť. Aplikujte prípravok priamo na pokožku alebo vlasy.

Rastliny často spojené

Yarrow, Matricaria Harmanček, Orech, Biely vývar, Mauve, Hloh, Divoká myšlienka, Lopúch

V prípade' Hypertenzia

Odporúčané spôsoby použitia

V infúzii

Zalejte ekvivalent 1 polievkovej lyžice rastliny na šálku horúcej vody a nechajte 5 až 10 minút vylúhovať. Pite 2 až 3 šálky denne. Jedzte teplé alebo studené.

Rastliny často spojené

Cassis, Hloh, Olivier, Rakytník, Imelo, Brčál, Lipa (listy)

V prípade Únava

Odporúčané spôsoby použitia

V infúzii

Zalejte ekvivalent 1 polievkovej lyžice rastliny na šálku horúcej vody a nechajte 5 až 10 minút vylúhovať. Pite 2 až 3 šálky denne. Jedzte teplé alebo studené.

Rastliny často spojené

V prípade Cholesterol

Odporúčané spôsoby použitia

V infúzii

Zalejte ekvivalent 1 polievkovej lyžice rastliny na šálku horúcej vody a nechajte 5 až 10 minút vylúhovať. Pite 2 až 3 šálky denne. Jedzte teplé alebo studené.

Rastliny často spojené

Vlastnosti a aktívne zložky

Vlastnosti

  • diuretikum
  • tonikum
  • antibakteriálne (flavonoidy)
  • hypotenzívny (delfinidol-3-sambubiozid, kyanidol-3-sambubiozid)
  • protizápalové (flavonoidy)
  • hepatoprotektívne
  • zníženie cholesterolu (flavonoidy)

Aktívne zložky

  • Organické kyseliny: citrónová, jablčná, vínna a askorbová
  • Fenylové zlúčeniny: delfinidol-3-sambubiozid, kyanidol-3-sambubiozid, delfinidín
  • Flavonoidy: gosypetín 3-glukozid, antokyány
  • Polysacharidy: slizy, pektíny

Bezpečnostné opatrenia pri používaní

Neodporúča sa tehotným ženám.

Botanický

Ibištek patrí do čeľade Malvaceae. Jednoročný bylinný alebo krovitý ker, jeho vzpriamené zelené až červenkasté stonky merajú 1,5 m na výšku. Jeho listy sú oválne, tmavozelenej farby a dlho stopkaté. V pazuchách listov kvitnú kvety ružové kvety s tmavočervenými stredmi, sú v dospelosti zložené z dužinatého kalicha, tvoreného z 5 kališných lístkov. Sušené ovocie je v kapsule. 

Hovorí sa, že ibištek pochádza zAfriky, kde sa pestuje najmä v Senegale, Burkine Faso, Mali a Pobreží Slonoviny. Ideálna klíma na jeho výrobu je jedna tropické ovzdušie. Kvet ibišteka je tiež hlavnou zložkou jasne červeného senegalského nápoja s názvom „bissap“, ktoré konzumujú miestni na osvieženie. 

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.7 ( 207 hlasy)

Bibliografia

Publikácia: Ali, BH, Wabel, NA, & ​​Blunden, G. (2005). Fytochemické, farmakologické a toxikologické aspekty Hibiscus sabdariffa L.: prehľad. Fytoterapeutický výskum, 19 (5), 369-375. https://doi.org/10.1002/ptr.1628

Publikácia: Mahadevan, N., & Kamboj, P. (2009). Hibiscus sabdariffa Linn. – prehľad. Žiarenie prírodného produktu, 8 (1), 77-83. http://nopr.niscair.res.in/handle/123456789/3769

Publikácia: Haji Faraji, M. a Haji Tarkhani, A. H. (1999). Účinok kyslého čaju (Hibiscus sabdariffa) na esenciálnu hypertenziu. Journal of Ethnopharmacology, 65(3), 231-236. https://doi.org/10.1016/s0378-8741(98)00157-3

Publikácia: Da-Costa-Rocha, I., Bonnlaender, B., Sievers, H., Pischel, I., & Heinrich, M. (2014). Hibiscus sabdariffa L. – Fytochemický a farmakologický prehľad. Food Chemistry, 165, 424-443. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.05.002

Publikácia: RS Sié, DS Akaffou, D. Séka, KJL Konan, Y. Toueix, G. Charles, Y. Djè a M. Branchard. (2009). Charakterizácia diverzity a agromorfologické hodnotenie zbierky Hibiscus sabdariffa L. na Pobreží Slonoviny. Afrique SCIENCE, 05(3), 65 - 76. http://www.afriquescience.info/docannex.php?id=1671

Práca : Pierre, M. (2017). Biblia liečivých rastlín. Vanves, Francúzsko: Editions du Chêne.

Práca : Fleurentin, J., Pelt, JM, & Hayon, JC (2016). Dobré využitie liečivých rastlín. Rennes, Francúzsko: Ouest-France.

Práca : Pierre, M., & Gayet, C. (2019). Mojich 1 000 receptov na fytoterapiu (BIBLIA) (francúzske vydanie) (1. vydanie). Paríž, Francúzsko: Éditions Leduc.s.

Práca : Dubray, M. (2010). Sprievodca kontraindikáciami hlavných liečivých rastlín. La Geneytouse, Francúzsko: L. Souny.

Webstránka: Nálev z ibišteka, vlastnosti: 8 výhod tohto nápoja. (nd). terapeuti.com. https://www.therapeutes.com/ma-sante/infusion-hibiscus-proprietes

Webstránka: Recept: sirup z ibištekových kvetov (bissap)! (2018, 18. október). Ostrovy korenia. https://ileauxepices.com/blog/2018/10/18/recette-sirop-de-fleurs-dhibiscus-bissap/wpid17681/