Ibištek je známy najmä pre svoj nálev, nazývaný aj bissap alebo karkadé. Má mnoho výhod: pôsobí proti únave, hypertenzii a dokonca aj proti cholesterolu. Kvety ibišteka tiež pomáhajú zmierniť dermatologické problémy, ako sú ekzémy, praskliny a uštipnutie hmyzom. Latinský názov: Hibiscus sabdariffa L. Časť rastliny: kvety.
Tento článok bol aktualizovaný dňa 08/02/2023Nalejte ekvivalent 2 polievkových lyžíc sušených kvetov do 1/2 l horúcej vody. Nechajte 5 až 10 minút lúhovať. Prefiltrujte a nechajte vychladnúť. Aplikujte prípravok priamo na pokožku alebo vlasy.
Nalejte ekvivalent 2 polievkových lyžíc sušených kvetov do 1/2 l horúcej vody. Nechajte 5 až 10 minút lúhovať. Prefiltrujte a nechajte vychladnúť. Aplikujte prípravok priamo na pokožku alebo vlasy.
Zalejte ekvivalent 1 polievkovej lyžice rastliny na šálku horúcej vody a nechajte 5 až 10 minút vylúhovať. Pite 2 až 3 šálky denne. Jedzte teplé alebo studené.
Zalejte ekvivalent 1 polievkovej lyžice rastliny na šálku horúcej vody a nechajte 5 až 10 minút vylúhovať. Pite 2 až 3 šálky denne. Jedzte teplé alebo studené.
Zalejte ekvivalent 1 polievkovej lyžice rastliny na šálku horúcej vody a nechajte 5 až 10 minút vylúhovať. Pite 2 až 3 šálky denne. Jedzte teplé alebo studené.
Neodporúča sa tehotným ženám.
Ibištek patrí do čeľade Malvaceae. Jednoročný bylinný alebo krovitý ker, jeho vzpriamené zelené až červenkasté stonky merajú 1,5 m na výšku. Jeho listy sú oválne, tmavozelenej farby a dlho stopkaté. V pazuchách listov kvitnú kvety ružové kvety s tmavočervenými stredmi, sú v dospelosti zložené z dužinatého kalicha, tvoreného z 5 kališných lístkov. Sušené ovocie je v kapsule.
Hovorí sa, že ibištek pochádza zAfriky, kde sa pestuje najmä v Senegale, Burkine Faso, Mali a Pobreží Slonoviny. Ideálna klíma na jeho výrobu je jedna tropické ovzdušie. Kvet ibišteka je tiež hlavnou zložkou jasne červeného senegalského nápoja s názvom „bissap“, ktoré konzumujú miestni na osvieženie.
Priemerná známka: 4.7 ( 207 hlasy)
Publikácia: Ali, BH, Wabel, NA, & Blunden, G. (2005). Fytochemické, farmakologické a toxikologické aspekty Hibiscus sabdariffa L.: prehľad. Fytoterapeutický výskum, 19 (5), 369-375. https://doi.org/10.1002/ptr.1628
Publikácia: Mahadevan, N., & Kamboj, P. (2009). Hibiscus sabdariffa Linn. – prehľad. Žiarenie prírodného produktu, 8 (1), 77-83. http://nopr.niscair.res.in/handle/123456789/3769
Publikácia: Haji Faraji, M. a Haji Tarkhani, A. H. (1999). Účinok kyslého čaju (Hibiscus sabdariffa) na esenciálnu hypertenziu. Journal of Ethnopharmacology, 65(3), 231-236. https://doi.org/10.1016/s0378-8741(98)00157-3
Publikácia: Da-Costa-Rocha, I., Bonnlaender, B., Sievers, H., Pischel, I., & Heinrich, M. (2014). Hibiscus sabdariffa L. – Fytochemický a farmakologický prehľad. Food Chemistry, 165, 424-443. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.05.002
Publikácia: RS Sié, DS Akaffou, D. Séka, KJL Konan, Y. Toueix, G. Charles, Y. Djè a M. Branchard. (2009). Charakterizácia diverzity a agromorfologické hodnotenie zbierky Hibiscus sabdariffa L. na Pobreží Slonoviny. Afrique SCIENCE, 05(3), 65 - 76. http://www.afriquescience.info/docannex.php?id=1671
Práca : Pierre, M. (2017). Biblia liečivých rastlín. Vanves, Francúzsko: Editions du Chêne.
Práca : Fleurentin, J., Pelt, JM, & Hayon, JC (2016). Dobré využitie liečivých rastlín. Rennes, Francúzsko: Ouest-France.
Práca : Pierre, M., & Gayet, C. (2019). Mojich 1 000 receptov na fytoterapiu (BIBLIA) (francúzske vydanie) (1. vydanie). Paríž, Francúzsko: Éditions Leduc.s.
Práca : Dubray, M. (2010). Sprievodca kontraindikáciami hlavných liečivých rastlín. La Geneytouse, Francúzsko: L. Souny.
Webstránka: Nálev z ibišteka, vlastnosti: 8 výhod tohto nápoja. (nd). terapeuti.com. https://www.therapeutes.com/ma-sante/infusion-hibiscus-proprietes
Webstránka: Recept: sirup z ibištekových kvetov (bissap)! (2018, 18. október). Ostrovy korenia. https://ileauxepices.com/blog/2018/10/18/recette-sirop-de-fleurs-dhibiscus-bissap/wpid17681/