V súčasnosti môžu mať kozmetické výrobky všetky možné a predstaviteľné formy: krém, prášok, olej a dokonca aj gél. Ak je možné toľko textúr, je to najmä vďaka širokej škále možností, ktoré ponúkajú dnešné kozmetické aktívne zložky. Ak nás poznáte, už žiadne syntetické prísady, chceme NA-TU-REL! Ako však prirodzene zahustiť kozmetický prípravok? S gumami. V kozmetických produktoch sa gumy nepoužívajú na „vymazanie“ vašich nedokonalostí, to by bolo príliš pekné, ale upravia viskozitu vodnej fázy produktu.

Tento článok bol aktualizovaný dňa 04/08/2023

Spôsob účinku a vlastnosti ďasien

Spôsob účinku

Gumy sú makromolekuly (veľké molekuly), ktoré sa tiež nazývajú polyméry, pretože budú tvorené niekoľkými monomérmi. Monoméry sú podjednotky, môžu to byť aminokyseliny v prípade proteínov, nukleotidy pre DNA atď. V gumách, monoméry sú ózy alebo monosacharidy, ktoré tvoria jednoduché cukry. Ale áno, poznáte ich, máme napríklad glukózu a fruktózu! Keď máme sekvenciu niekoľkých monosacharidov, ako je to v prípade ďasien, v skutočnosti ich nezískame nič iné ako... polysacharidy, a áno !

Hlavnou výhodou ďasien v kozmetických výrobkoch je textúru, ktorú mu dodajú. Nazývajú sa textúrovacie činidlá alebo činidlá upravujúce viskozitu. Vďaka svojej konformácii sa rozmiestnia tak, aby vytvorili 3-rozmernú sieť s vysokou kapacitou na zadržiavanie vody alebo akéhokoľvek iného rozpúšťadla. Takto vytvoria povestný gél. Zvyšovaním viskozity produktu znížia aj pohyblivosť produktu. Všetky gumy sú teda rozpustné vo vode pri teplotách, ktoré sa môžu meniť.

Vlastnosti

  • Gélovanie : robia zmes viskóznejšou a znižujú jej pohyblivosť.

  • Stabilizátory : podieľajú sa na stabilizácii emulzie, nazývajú sa aj koemulgátory. Umožňujú tiež zachovať homogénny vzhľad zmesi.

  • Zahusťovadlá : dávajú telo textúre.

  • Členský agent : posilňujú priľnavosť tukov.

  • Prostriedok na starostlivosť o pleť : sú zmäkčujúce, zjemňujú a zjemňujú pokožku.

Hlavné gumy používané v kozmetických výrobkoch

Ak chcete nájsť gumy, nemusíte hľadať od poludnia do 14:00: príroda je tak dobre urobená, že nám ich naservíruje na podnose ! Ak to nie je krásne. Všetky gumy sú v skutočnosti prírodné, s veľmi odlišným pôvodom: rastlinný, morský alebo mikrobiálny. Pozri namiesto toho...

Rastliny

Niektoré gumy sa získavajú z častí rastlín, ako sú semená alebo hľuzy strukovín. Obidve slúžia ako rezerva pre rastlinu, a preto sú bohaté na polysacharidy.Semená strukovín sú vo všeobecnosti bohaté na galaktomannany, polymér galaktózy a manózy, ako už názov napovedá. Túto rezervu využíva embryo počas klíčenia a nachádza sa v endosperme. Je to teda táto časť, ktorá sa extrahuje, aby sa získala guma!

Guarová guma

INCI : Guma Cyamopsis tetragonoloba (guarová).

Pôvod : Guarová guma sa získava mletím semien Cyamopsis tetragonolobus, strukovina pôvodom z Indie.

Rozpustnosť a stabilita : Rozpustný vo vode pri izbovej teplote, relatívne nestabilný pri kyslom pH.

Zloženie : Galaktomanány

Vlastnosti :

  • Gélovacie činidlo
  • Zahusťovanie
  • Stabilizátor emulzie
  • Prostriedok na starostlivosť o pokožku a vlasy
Dávkovanie : 1 à 5 %

Tara guma

INCIGuma Caesalpinia spinosa

Pôvod : Eextrahovaný zo semena Caesalpinia spinosa, strom pôvodom z Južnej Ameriky. 

Rozpustnosť a stabilita : Lepšia disperzia pri 40°C, stabilná v širokom rozsahu pH 

Zloženie : Galaktomanány

Vlastnosti :
  • zahusťovanie
  • prostriedok na starostlivosť o pokožku a vlasy: je to kondicionér a zvlhčovač a tiež prostriedok na tvorbu filmu

Dávkovanie0,8 à 1 %

Konjacová guma

INCI : Amorphophallus konjac

Pôvod : Extrahované z hľúzAmorphophallus Konjac

Rozpustnosť a stabilita : Termoreverzibilný, ale môže sa pridať za studena do vodnej fázy

Zloženie : Glukomanány, polymér manózy a glukózy

Vlastnosti :

  • Gélovacie činidlo
  • Prostriedok na starostlivosť o pokožku a vlasy: hydratuje, zjemňuje a vyhladzuje

Dávkovanie : 0,25 à 1 %

Morské riasy

Ďasná môžu byť aj morského pôvodu, z rias. No, uznávame, v tomto prípade sú vo všeobecnosti kvalifikovanejšie ako želírujúce prostriedky, ale vlastnosti sú veľmi podobné. Preto ich často považujeme za gumy! Pochádzajú hlavne z 2 rôznych čeľadí rias: hnedé riasy a červené riasy. Medzi hnedými sú najznámejšie algináty. V červenej rodine by som chcel... slávny Agar Agar a karagénany.

Algináty

INCI :Algin

Pôvod : Algináty sú prítomné v bunkovej stene hnedých rias, typ Fucaceae, Laminariaceae a Macrocystis. Alginát sodný sa používa najmä v kozmetike. Extrahuje sa postupným premývaním rias v kyslých a zásaditých roztokoch, aby sa oddelili od ostatných zložiek.

Rozpustnosť a stabilita : Dobre sa rozpúšťajú vo vode, ale nie sú termoreverzibilné: teplo im nedovolí opäť skvapalniť.

Zloženie : Kyselina mannurónová a kyselina gulurónová

Vlastnosti :

  • Zahusťovadlo vody
  • Gélovacie činidlo
  • Emulgátor
  • Stabilizácia

Agar Agar

INCI :Agar

Pôvod : Agar Agar je súčasťou zloženia bunkovej steny 2 veľkých čeľadí červených rias: Gelidiaceae a Gracilariaceae. Ich sliz sa za tepla extrahuje, čistí, potom dehydratuje a melie, čím sa získa prášok.

Rozpustnosť a stabilita : Rozpustný vo vode pri 85°C a v kyslom prostredí zle géluje

Zloženie : Agaróza a polymér agaropektínu

Nehnuteľnosť : Veľmi želatínujúce, len od 0,1 %

Dávkovanie : 0,1 à 3 %.

Karagénany

INCI : Extrakt z Chondrus crispus

Pôvod : Karagénany boli pôvodne extrahované z Chondrus crispus, ale sú dnes skôr extrahované z Kappaphycus alvarezii a Euchema denticulatum, všetky červené riasy. Existujú rôzne typy, ale najznámejšie sú karagénany k (kappa), ktoré tvoria pomerne tuhé gély, a i (iota) a l (lambda), ktoré tvoria skôr pružné gély.

Rozpustnosť a stabilita : V horúcej vode s teplotou približne 70°C, termoreverzibilné.

Vlastnosti :

  • Želírovať aj za horúca, až do 60°C
  • Zahusťovanie
  • Prostriedok na starostlivosť o pokožku a vlasy (často sa im hovorí „rastlinný silikón“!)

Výlučky stromov

Ďasná môžu pochádzať zo stromov. Vyrábajú sa prirodzene a vo všeobecnosti sa získavajú rezom v trupe. V zásade sa používajú na utesnenie rán. Na výstupe z kmeňa sú viskózne, pri kontakte so vzduchom rýchlo stvrdnú a potom sa zbierajú.

Akácia alebo arabská guma

INCI : akáciová senegalská guma

Pôvod : Exsudát zAkácia senegalská, strom pôvodom z Afriky

Rozpustnosť a stabilita : Lepšia rozpustnosť v horúcej vode

Vlastnosti :

  • Prostriedok na starostlivosť o pokožku: pri nízkej koncentrácii vytvára na povrchu pokožky akúsi sieť, ktorá po stiahnutí poskytuje napínací a liftingový efekt.
  • Adhézne činidlo: má veľmi dobrú priľnavosť na hydrofóbnych povrchoch
  • Stabilizátor emulzie

Dávkovanie : 1 až 3 % ako „tensor“ aktívna zložka, 1 až 25 % ako adhézne činidlo a koemulgátor

Tragantová guma alebo tragant

INCI : Astragalus gummifer guma

Pôvod : Exsudát zAstragalus gummifer, malý strom pochádzajúci z Blízkeho východu

Rozpustnosť a stabilita : Lepšia rozpustnosť v horúcej vode, stabilný v širokom rozsahu pH

Vlastnosti :

  • Želírujúce činidlo, najmä v kyslom prostredí
  • Zahusťovanie

Dávkovanie : 1 à 4 %

Mikroorganizmy

Najznámejšia a najpoužívanejšia guma v kozmetike pochádza z... mikroorganizmu. Berk, povedz mi to! Ale nie, niektoré mikroorganizmy sú pre človeka neškodné a dokonca majú výhody. Fermentáciou umožňujú premenu cukrov na pomerne zaujímavé produkty. To sa stane napríklad chlebu alebo pivu a to isté sa stane aj niektorým ďasnám!

Xantánová guma

INCI : Xantánová guma

Pôvod : Vyrába sa fermentáciou repného, ​​trstinového alebo kukuričného cukru baktériami Xanthomonnas campestris, od ktorej má aj svoj názov.

Rozpustnosť a stabilita : Lepšia rozpustnosť v horúcej vode

Vlastnosti :

  • Gélovacie činidlo
  • Stabilizátor emulzie s nízkou koncentráciou.

Dávkovanie : 0,1 à 0,3%

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.7 ( 145 hlasy)