V súčasnosti môžu mať kozmetické výrobky všetky možné a predstaviteľné formy: krém, prášok, olej a dokonca aj gél. Ak je možné toľko textúr, je to najmä vďaka širokej škále možností, ktoré ponúkajú dnešné kozmetické aktívne zložky. Ak nás poznáte, už žiadne syntetické prísady, chceme NA-TU-REL! Ako však prirodzene zahustiť kozmetický prípravok? S gumami. V kozmetických produktoch sa gumy nepoužívajú na „vymazanie“ vašich nedokonalostí, to by bolo príliš pekné, ale upravia viskozitu vodnej fázy produktu.
Tento článok bol aktualizovaný dňa 04/08/2023Gumy sú makromolekuly (veľké molekuly), ktoré sa tiež nazývajú polyméry, pretože budú tvorené niekoľkými monomérmi. Monoméry sú podjednotky, môžu to byť aminokyseliny v prípade proteínov, nukleotidy pre DNA atď. V gumách, monoméry sú ózy alebo monosacharidy, ktoré tvoria jednoduché cukry. Ale áno, poznáte ich, máme napríklad glukózu a fruktózu! Keď máme sekvenciu niekoľkých monosacharidov, ako je to v prípade ďasien, v skutočnosti ich nezískame nič iné ako... polysacharidy, a áno !
Hlavnou výhodou ďasien v kozmetických výrobkoch je textúru, ktorú mu dodajú. Nazývajú sa textúrovacie činidlá alebo činidlá upravujúce viskozitu. Vďaka svojej konformácii sa rozmiestnia tak, aby vytvorili 3-rozmernú sieť s vysokou kapacitou na zadržiavanie vody alebo akéhokoľvek iného rozpúšťadla. Takto vytvoria povestný gél. Zvyšovaním viskozity produktu znížia aj pohyblivosť produktu. Všetky gumy sú teda rozpustné vo vode pri teplotách, ktoré sa môžu meniť.
Gélovanie : robia zmes viskóznejšou a znižujú jej pohyblivosť.
Stabilizátory : podieľajú sa na stabilizácii emulzie, nazývajú sa aj koemulgátory. Umožňujú tiež zachovať homogénny vzhľad zmesi.
Zahusťovadlá : dávajú telo textúre.
Členský agent : posilňujú priľnavosť tukov.
Prostriedok na starostlivosť o pleť : sú zmäkčujúce, zjemňujú a zjemňujú pokožku.
Niektoré gumy sa získavajú z častí rastlín, ako sú semená alebo hľuzy strukovín. Obidve slúžia ako rezerva pre rastlinu, a preto sú bohaté na polysacharidy.Semená strukovín sú vo všeobecnosti bohaté na galaktomannany, polymér galaktózy a manózy, ako už názov napovedá. Túto rezervu využíva embryo počas klíčenia a nachádza sa v endosperme. Je to teda táto časť, ktorá sa extrahuje, aby sa získala guma!
INCI : Guma Cyamopsis tetragonoloba (guarová).
Pôvod : Guarová guma sa získava mletím semien Cyamopsis tetragonolobus, strukovina pôvodom z Indie.
Rozpustnosť a stabilita : Rozpustný vo vode pri izbovej teplote, relatívne nestabilný pri kyslom pH.
Zloženie : Galaktomanány
Vlastnosti :
INCI : Guma Caesalpinia spinosa
Rozpustnosť a stabilita : Lepšia disperzia pri 40°C, stabilná v širokom rozsahu pH
Zloženie : Galaktomanány
Dávkovanie : 0,8 à 1 %
INCI : Amorphophallus konjac
Pôvod : Extrahované z hľúzAmorphophallus Konjac
Rozpustnosť a stabilita : Termoreverzibilný, ale môže sa pridať za studena do vodnej fázy
Zloženie : Glukomanány, polymér manózy a glukózy
Vlastnosti :
Dávkovanie : 0,25 à 1 %
Ďasná môžu byť aj morského pôvodu, z rias. No, uznávame, v tomto prípade sú vo všeobecnosti kvalifikovanejšie ako želírujúce prostriedky, ale vlastnosti sú veľmi podobné. Preto ich často považujeme za gumy! Pochádzajú hlavne z 2 rôznych čeľadí rias: hnedé riasy a červené riasy. Medzi hnedými sú najznámejšie algináty. V červenej rodine by som chcel... slávny Agar Agar a karagénany.
INCI :Algin
Pôvod : Algináty sú prítomné v bunkovej stene hnedých rias, typ Fucaceae, Laminariaceae a Macrocystis. Alginát sodný sa používa najmä v kozmetike. Extrahuje sa postupným premývaním rias v kyslých a zásaditých roztokoch, aby sa oddelili od ostatných zložiek.
Rozpustnosť a stabilita : Dobre sa rozpúšťajú vo vode, ale nie sú termoreverzibilné: teplo im nedovolí opäť skvapalniť.
Zloženie : Kyselina mannurónová a kyselina gulurónová
Vlastnosti :
INCI :Agar
Pôvod : Agar Agar je súčasťou zloženia bunkovej steny 2 veľkých čeľadí červených rias: Gelidiaceae a Gracilariaceae. Ich sliz sa za tepla extrahuje, čistí, potom dehydratuje a melie, čím sa získa prášok.
Rozpustnosť a stabilita : Rozpustný vo vode pri 85°C a v kyslom prostredí zle géluje
Zloženie : Agaróza a polymér agaropektínu
Nehnuteľnosť : Veľmi želatínujúce, len od 0,1 %
Dávkovanie : 0,1 à 3 %.
INCI : Extrakt z Chondrus crispus
Pôvod : Karagénany boli pôvodne extrahované z Chondrus crispus, ale sú dnes skôr extrahované z Kappaphycus alvarezii a Euchema denticulatum, všetky červené riasy. Existujú rôzne typy, ale najznámejšie sú karagénany k (kappa), ktoré tvoria pomerne tuhé gély, a i (iota) a l (lambda), ktoré tvoria skôr pružné gély.
Rozpustnosť a stabilita : V horúcej vode s teplotou približne 70°C, termoreverzibilné.
Vlastnosti :
Ďasná môžu pochádzať zo stromov. Vyrábajú sa prirodzene a vo všeobecnosti sa získavajú rezom v trupe. V zásade sa používajú na utesnenie rán. Na výstupe z kmeňa sú viskózne, pri kontakte so vzduchom rýchlo stvrdnú a potom sa zbierajú.
INCI : akáciová senegalská guma
Pôvod : Exsudát zAkácia senegalská, strom pôvodom z Afriky
Rozpustnosť a stabilita : Lepšia rozpustnosť v horúcej vode
Vlastnosti :
Dávkovanie : 1 až 3 % ako „tensor“ aktívna zložka, 1 až 25 % ako adhézne činidlo a koemulgátor
INCI : Astragalus gummifer guma
Pôvod : Exsudát zAstragalus gummifer, malý strom pochádzajúci z Blízkeho východu
Rozpustnosť a stabilita : Lepšia rozpustnosť v horúcej vode, stabilný v širokom rozsahu pH
Vlastnosti :
Dávkovanie : 1 à 4 %
Najznámejšia a najpoužívanejšia guma v kozmetike pochádza z... mikroorganizmu. Berk, povedz mi to! Ale nie, niektoré mikroorganizmy sú pre človeka neškodné a dokonca majú výhody. Fermentáciou umožňujú premenu cukrov na pomerne zaujímavé produkty. To sa stane napríklad chlebu alebo pivu a to isté sa stane aj niektorým ďasnám!
Pôvod : Vyrába sa fermentáciou repného, trstinového alebo kukuričného cukru baktériami Xanthomonnas campestris, od ktorej má aj svoj názov.
Rozpustnosť a stabilita : Lepšia rozpustnosť v horúcej vode
Vlastnosti :
Dávkovanie : 0,1 à 0,3%
Priemerná známka: 4.7 ( 145 hlasy)