Kozmetické produkty, ako sú krémy, make-up alebo akékoľvek iné kozmetické produkty, sú vo všeobecnosti emulzie zložené z vodnej fázy (t. j. vo vode a vo vode rozpustné zložky), lipidovej fázy (to znamená oleja a/alebo tuku a zložiek rozpustných v tukových látkach ) a emulgátor na „zadržanie“ zmesi. Bez emulgátora by sa vaše krémy nepodobali ničomu menšiemu ako vášmu dvojfázovému odličovaču, a to kvôli nešťastnej tendencii vodnej a lipidovej fázy oddeľovať sa (ako olej a ocot v šalátovom dresingu). Emulgátory sú potom nevyhnutné na to, aby boli tieto zmesi stabilné. Medzi komerčne dostupnými emulgátormi sú niektoré vo forme vosku, nazývame ich emulgačné vosky.
Tento článok bol aktualizovaný dňa 04/08/2023Emulzia je a zmes medzi dvoma nemiešateľnými fázami, teda ktoré sa prirodzene nemiešajú, ako voda a olej. Počas emulzie tieto dve fázy vytvoria makroskopicky homogénnu zmes, to znamená, že voľným okom sa zmes javí ako dokonale homogénna, a to mechanickým pôsobením alebo aktívnymi zložkami. Nakoniec sa jedna z dvoch východiskových fáz rozptýli vo forme kvapiek v druhej fáze. Môžeme teda mať dva typy emulzie:
Problém je v tom, že zmes je nestabilná, čo znamená, že ak ju necháme pokojne odležať, po určitom čase budeme môcť pozorovať opätovné oddelenie týchto dvoch fáz. Dôvody sú jednoduché, ide o príťažlivosť a hustotu. Kvapky vody majú tendenciu sa navzájom priťahovať, to isté platí pre olej, čo podporí oddelenie dvoch fáz. Druhým dôležitým dôvodom je rozdiel v hustote medzi vodou a olejom. Voda má hustotu 1 (t.j. 1 liter vody váži 1 kg). Je ťažší ako olej, ktorý má hustotu okolo 0,9 (t.j. 1 liter oleja váži okolo 900 g). Keď ich zmiešate, výsledkom je, že voda „klesá“, zatiaľ čo olej „pláva“! Vodu teda nájdeme na dne a olej nad vodou.
Emulgátor je a amfifilná a bipolárna molekula, to znamená, že sa bude skladať z hydrofilnej časti, čo znamená „miluje vodu“, táto časť je polárna (má dva odlišné póly s opačným nábojom) a hydrofóbnej časti, ktorá naopak znamená „kto nemá rád ako voda“, pretože táto časť je nepolárna (má symetrické rozloženie náboja, a preto nemá „dominantný“ pól). Hydrofilná časť sa potom obráti smerom k vodnej fáze, zatiaľ čo hydrofóbna časť bude preferovať lipidovú fázu. V dôsledku toho bude emulgátor umiestnený na hranici medzi vodou a olejom, hovoríme, že je na hranicirozhranie voda-olej. V emulzii sa emulgátor nachádza na rozhraní kvapôčok, aby im to umožnilo získať stabilitu. Umiestnením na rozhranie už neexistuje príťažlivosť kvapiek rovnakej fázy. Už sa nebudú snažiť zhromaždiť. Okrem toho môžu určité emulgátory niesť nabité skupiny, ktoré spôsobujú odpudzovanie medzi kvapkami rovnakej fázy a podporujú lepšiu stabilitu produktu.
Emulgačné vosky a vosky sa nezískavajú rovnakým spôsobom. Vosky sú všeobecne extrahované priamo z rastlín alebo zvierat. Vezmime si ako príklad včelí vosk a karnaubský vosk. Včelí vosk sa získava získavaním (a niekedy čistením v prípade bieleho včelieho vosku) vosku z voskových buniek obsahujúcich med v úli. Za týmto účelom včelár odstráni voskové zátky a vytiahne med. Potom zahreje bunky vo vode, aby extrahoval vosk a oddelil ho od ostatných nečistôt a zvyškového medu. Karnaubský vosk zase pokrýva listy palmy pochádzajúcej z Brazílie: Copernicia cerifera. Jeho vosk sa extrahuje šľahaním listov. Potom sa zušľachťuje a niekedy prechádza bielením. Vosk je a zahusťovanie čo dodá prípravku textúru. Je to tiež a filmotvorný prostriedok ktorý chráni pokožku tým, že vytvára hydrolipidický film obmedzujúci stratu vody a zjemňuje a zjemňuje pokožku vďaka svojim zmäkčujúca vlastnosť. Vosky sa niekedy považujú za emulgátory, pretože niektoré z nich môžu mať mierny emulgačný účinok, alebo skôr stabilizátor emulzie ako včelí vosk, ale to zjavne nie je ich hlavný účinok.
THE emulgačné vosky sú predovšetkým vosky, takže majú všetky s tým spojené vlastnosti. Termín „emulgátor“ sa vzťahuje na ich schopnosť emulgovať zmes voda/olej. Vyrábajú sa z derivátov prevažne rastlinných extraktov. Vezmime si napríklad emulgačný vosk Olivem 1000 Skladá sa z dvoch zložiek:
„sorbitanový olivát“: vyrobený z olivového oleja a sorbitolu. Je to emulgátor a ochrana pokožky.
"cetearyl olivát" : odvodené od cetearylalkoholu (rastlinného alebo syntetického pôvodu) a mastných kyselín z olivového oleja. Poskytuje hydratačné vlastnosti, ale je tiež a stabilizátor emulzie, zmäkčovadlo, zakaľovacie činidlo a činidlo na úpravu textúry (vlastnosti voskov).
Emulgačné vosky sú potom dokonalé kombinované na emulgáciu kozmetických prípravkov, aby sa zlepšila ich výdrž.
Objasnenie: Takzvaný samoemulgačný vosk je emulgačný vosk, ktorý sa ľahko používa, pretože nevyžaduje použitie koemulgátora (emulgátor používaný s inými emulgátormi).
HLB je indikátor pohybujúci sa od 0 do 20, ktorý umožňuje kvantifikovať rovnováhu medzi hydrofilnou časťou a hydrofóbnou časťou amfifilnej molekuly, spojenú s jej rozpustnosťou vo vode. V skutočnosti, čím nižšia je hodnota HLB, tým viac bude emulgátor hydrofóbny (ktorý nemá rád vodu), alebo inými slovami lipofilný (rozpustný v oleji). V tomto prípade bude váš prípravok hustý a bohatý. Naopak, čím je hodnota HLB vyššia, tým bude emulgátor hydrofilnejší (vodomilnejší) a prípravok bude tekutejší.
Pri výbere emulgátora musíte zvážiť niekoľko vecí:
Emulgátor : emulgačné vosky umožní tvorbu stabilných emulzií.
Zmäkčovadlo : zjemňujú a zjemňujú pokožku.
Ochranný : emulgačné vosky zanechávajú na pokožke hydrolipidický film. Tento film pomáha chrániť pokožku pred vysušením tým, že obmedzuje vyparovanie vody a chráni ju pred vonkajšími agresiami.
Emulgačné vosky sa používajú v krémoch, mliekach, slnečnej ochrane, make-upoch (podkladová báza, maskara atď.), kondicionéroch, šampónoch, maskách na vlasy, deodorantoch.
Priemerná známka: 4.8 ( 790 hlasy)