Tu je ventilátor, o ktorom počujeme čoraz viac: sóda bikarbóna. Tento produkt, ktorý na prvý pohľad nevyzerá ako nič iné ako biely prášok, v skutočnosti umožňuje veľmi rozmanité využitie. Sused ti ho odporučil na kysnutie koláčov, sesternica na čistenie rúry a otec na žalúdočné kyseliny. To všetko s jedným a tým istým produktom? No áno, nebrali ťa ako somára. Jedlá sóda môže byť v skutočnosti použitá na výrobu vašich domácich výrobkov, vašich kozmetických výrobkov a dokonca aj na starostlivosť o seba. Ako to funguje, ale predovšetkým ako to používať? Rýchly prehľad tohto úplne prírodného a predovšetkým ekologického zázračného produktu!

Tento článok bol aktualizovaný dňa 04/08/2023

Jedlá sóda: čo to je?

Jedlá sóda sa dodáva vo forme a veľmi jemný biely prášok, bez zápachu a rozpustný vo vode. Svojím vzhľadom na rozdiel od chuti pripomína soľ. Ak ste aj vy urobili chybu, že ste si jedlo „osolili“ sódou bikarbónou, viete, čo tým myslím!

Na jeho získanie existujú dve školy, ale uvidíte, že ak ste ekologický, nebudete mať na výber. Na jednej strane, bikarbonát existuje prirodzene. Pochádza z ťažby nahcolitu, ktorý jednoducho zodpovedá jeho minerálnym druhom. Táto forma bikarbonátu je však pomerne zriedkavá a predovšetkým v Európe neexistujúca! Väčšinou sa vyskytuje v Spojených štátoch. Niektoré je možné doviezť, ale uhlíková stopa, ktorá by z toho vyplývala, za to nestojí. Namiesto toho našli výrobcovia iná forma syntézy jedlej sódy, tiež úplne prirodzený, je to Solvayov proces. Stručne povedané, Solvayov proces je chemický proces, ktorý zo soli (chlorid sodný), kriedy (uhličitan vápenatý) a amoniaku vytvorí uhličitan sodný. Čo potom s hydrogénuhličitanom sodným?! Uznávam, že to nie je to isté, a to uvidíme neskôr. Solvayov proces v skutočnosti prebieha v niekoľkých fázach. Jedlá sóda je jednoducho reakčný produkt jedného z krokov, ktorý sa následne sám použije na vytvorenie uhličitanu sodného!

Vlastnosti bikarbonátu

Využití bikarbonátu je mnoho, stačí sa pozrieť na množstvo ponúkaných receptov. Ak sú také početné, je to preto, že bikarbonát má určité veľmi všestranné vlastnosti:

  • Je schopný obnoviť rovnováhu pH. Presnejšie povedané, bude hrať úlohu „tlmivej“ látky, to znamená, že bude vyvažovať a udržiavať pH okolo 8.

  • Bude reagovať s iónmi vápnika a horčíka vo vode, dvoma zložkami, ktoré vyparovaním vytvoria biele stopy na povrchu, tento slávny vápenec. Bikarbonát teda bojuje proti vodnému kameňu!

  • Po zmiešaní s kyselinou sóda bikarbóna vytvorí plyn, CO2 alebo všeobecnejšie známy ako oxid uhličitý. Je to všadeprítomný plyn, ktorého vznik by trval príliš dlho, ale mali by ste vedieť, že ho produkujú najmä kvasinky, ktoré spôsobujú kysnutie chleba! Jedlá sóda je teda kypriacim prostriedkom.

Táto krátka prezentácia hotová, rýchlo uhádneme mnohé výhody, ktoré sóda bikarbóna prináša: je predovšetkým všestranná, no predovšetkým ekologická a veľmi ekonomická!

Akú sódu bikarbónu si vybrať?

Keď ste nováčik a rozhodnete sa začať používať bikarbonát, často sa ocitnete pred dilemou: je ich viacero. Potravinárske, technické či farmaceutické, je čas objasniť záhadu a predovšetkým ušetriť čas pri nakupovaní.
Farmaceutický bikarbonát

Napätie si necháme až na koniec a začnime tým najmenej známym z 3: farmaceutickou sódou bikarbónou. Ak ste to nikdy nevideli pri nakupovaní, je to úplne normálne, je to pretoje dostupný len v lekárňach. Je to trochu ako crème de la crème z bikarbonátov! Určené na lekárske použitie, je to najčistejšie pretože prešiel oveľa viac analýzami a kontrolami ako ostatné. Určite ste to uhádli, je teda najdrahší: od 5 do 11,50 € za kilo. Dá sa však použiť na všetko!

Technický bikarbonát

Takže tu ideme od kohúta k somárovi tvárou v tvár farmaceutickému bikarbonátu. Technický hydrogenuhličitan je ten, ktorý prešiel najmenej analýzou a ktoréhopoužitie je vyhradené výlučne na použitie v domácnosti alebo... technický! Nemal by sa preto používať na kozmetické účely, pretože je príliš abrazívny pre pokožku, ani na použitie v potravinách, pretože nie je vhodný na konzumáciu. Jeho cena je o niečo nižšia ako u liečiv, stojí 4 až 7,00 € za kilo.

Potravinový bikarbonát

To je zvyčajne to, čo je vo vašom košíku pri pokladni. V skutočnosti potravinová sóda bikarbóna je najčastejšie, ktorý sa najčastejšie vyskytuje v obchodoch. Nachádza sa presne medzi ďalšími dvoma bikarbonátmi. Nie je najvyššej čistoty, takže jeho cena je veľmi prijateľná, ale stále prešla určitými kontrolami, ktoré umožňujú jeho použitie v potravinárstve a kozmetike. Vo všeobecnosti sa nachádza za rovnakú cenu ako technická, medzi 4 a 7,00 € za kilo. Pre všetky vaše recepty na hygienické výrobky a tie, ktoré zahŕňajú kontakt s potravinami, použite tento! A samozrejme sa dá použiť aj ako čistiaci prostriedok. V skratke z hľadiska ceny a všestrannosti to môžeme povedať potravinový bikarbonát vyhráva cenu.

Viacnásobné využitie sódy bikarbóny

Teraz, keď už viete, ktorú sódu bikarbónu si vybrať, môžete ju bez obáv použiť. Poznáte nás, my takí nie sme, bez nástrojov vás do voľnej prírody nevypustíme. Keďže použitie bikarbonátu je veľmi početné, nehovoriac nekonečné, tu je niekoľko jednoduchých nápadov na občasné použitie!

Obrazová Spoločnosť Zmyslov Upozorňujeme, že použitie uvedené nižšie nemôže nahradiť lekárske ošetrenie. Ak príznaky pretrvávajú, neváhajte a poraďte sa s lekárom.

Vo výrobkoch pre domácnosť


Zlé pachy
: Nepríjemný zápach často spôsobujú kyslé alebo zásadité látky. Vďaka svojej vyrovnávacej sile pomáha bikarbonát vyvážiť všetko a bojovať proti nepríjemným pachom:

  • z chladničky: vložte malú misku,

  • odpadky, topánky: nalejte malé množstvo dnu,

  • pohovka, matrac: posypte celú plochu, nechajte pôsobiť 30 minút až cez noc, potom povysávajte. To tiež pomáha bojovať proti alergénom.

  • potrubia: nalejte trochu bikarbonátu do umývadla, sprchy alebo toalety, nechajte pôsobiť a potom pustite vodu,

  • a dokonca aj pes! Nastriekajte ho na vášho domáceho maznáčika, dobre vmasírujte, aby prenikol do srsti, a potom ho vyčešte. Veľmi príjemný moment pre oboch!

Potrubia : Ak chcete vyčistiť a upchať sprchu, umývadlo alebo záchodové potrubie, nalejte sódu bikarbónu a potom biely ocot. Keď šumenie skončí, spustite vodu.

Vápenec : jedlá sóda pomáha odstraňovať stopy vodného kameňa, na pracovnej ploche, v kanvici, kávovare atď. Nalejte malé množstvo na špongiu alebo priamo na čistený povrch.

Stopy po spálení : Nehody pri varení sa stanú každému! Najnepríjemnejšia vec je však, keď príde čas na umývanie riadu. Ušetrite čas a energiu, neobťažujte sa zoškrabovaním pripálených zvyškov. Stačí namočiť trochu jedlej sódy a horúcej vody do panvice. Pre rúru vytvorte pastu z jedlej sódy a vody, nechajte ju odpočívať a potom vyčistite.

V kuchyni


Na zeleninu
: Na zelenine má sóda bikarbóna dvojitý účinok. Pred varením umožňuje hĺbkové čistenie, aby sa odstránili všetky nečistoty. Počas varenia pomáha zachovať farbu zeleniny!

Kypriaci prostriedok : hydrogenuhličitan nereaguje len s kyselinou, ale aj s teplom. Nad 70°C teda dochádza k produkcii plynu, CO2. Ak chcete pripraviť super jemné a vzdušné koláče, pridajte do cesta malé množstvo bikarbonátu.

Pre zdravie


Bolesti žalúdka
: pridajte čajovú lyžičku do pohára pitnej vody, príležitostne použite. Nie je to dobré, ale je to radikálne. Táto zmes by sa však nemala používať všade: reakciou s kyslým roztokom sóda bikarbóna uvoľňuje CO2, ktorý môže spôsobiť viac či menej silné grganie. Nechceli by ste, aby vás všetci počuli grgať!

Svrbenie (uštipnutie hmyzom, pupienok ovčích kiahní) : pripravte si pastu pridaním trochy vody do bikarbonátu a naneste na pupienok, aby ste zmiernili bolesť a svrbenie.

prášok na pečenie
V kozmetike


Zubná Pasta
: sóda bikarbóna pomáha chrániť zubnú sklovinu a veľmi ľahko ju leští, vďaka čomu sú belšie. Približne každé 2 týždne nasypte na zubnú kefku trochu sódy bikarbóny a vyčistite ako obvykle.

Ústna voda : na boj proti zápachu z úst a zmiernenie menších problémov s ústami pridajte ½ čajovej lyžičky do pohára vody, v kombinácii alebo bez kombinácie s esenciálnymi olejmi (klinček, mäta alebo citrón).

Drhnúť : Zmiešajte trochu vody alebo rastlinného oleja s malým množstvom bikarbonátu, kým sa nevytvorí homogénna pasta, potom masírujte predtým očistenú tvár, aby ste odstránili odumreté bunky.

Deodorant : naneste malé množstvo bikarbonátu do podpazušia, aby ste absorbovali vlhkosť a bojovali proti poteniu.

Vo vani : ak je vaša voda v kúpeli príliš tvrdá, pridajte ekvivalent polovice pohára bikarbonátu, aby ste ju zmäkli a vyšli s jemnou pokožkou!

Kryštály bikarbonátu, peruhličitanu a sódy: aké sú rozdiely?

Všetko je to o chémii. Už ťa vidím, ako sa chveješ pri pohľade na toto slovo, ktoré vyvoláva veľa zlých školských spomienok, ale buď si istý, že všetko bude v poriadku. Kryštály bikarbonátu, peruhličitanu a sódy nie sú to isté, jednoducho preto, že majú odlišné chemické vzorce! Aby ste ich ľahšie rozlíšili, tu sú ich občianske preukazy.

Prášok na pečenie

Chemický vzorecNaHCO3

Vzhľad : biely prášok

Pôvod/spôsob získania : extrahovaný z nahcolitu v jeho prirodzenom stave alebo syntetizovaný Solvayovým procesom z uhličitanu vápenatého a chloridu sodného

Hlavné vlastnosti : aviváž, dezodorant, ľahký abrazívny prostriedok, proti vodnému kameňu

Synonymá : hydrogenuhličitan, hydrogenuhličitan sodný, hydrogenuhličitan sodný

Soda

Chemický vzorec : N / A2CO3

Vzhľad : biele kryštály

Pôvod/spôsob získania : Z prírodných natronových alebo trónových ložísk alebo syntetizovaných Solvayovým procesom z uhličitanu vápenatého a chloridu sodného

Hlavné vlastnosti : čistiaci prostriedok

Synonymá : uhličitan sodný, sóda, Solvayova sóda

Jeho pH je zásaditejšie ako pH sódy bikarbóny. Je preto viac vyzliekací a predovšetkým dráždivejší, na svoje použitie si vyžaduje nosenie ochranného odevu (rukavice).

Peroxouhličitan sodný

Chemický vzorec2Na2CO3·3 H2O2

Vzhľad : biely kryštalický prášok

Pôvod/spôsob získania : Kombinácia sódy (ktorá tvorí kryštály sódy) a peroxidu vodíka.

Hlavné vlastnosti : bieliaci, dezinfekčný, dezodorant, čistič, odmasťovač. Stručne povedané, vynikajúci odstraňovač vodného kameňa! Používa sa najmä na pranie, umývanie riadu a čistenie špinavých povrchov a podláh.

Synonymá : tuhý peroxid vodíka, peroxyhydrát uhličitanu sodného, ​​peroxhydrát uhličitanu sodného

Je to najviac korozívna z 3, takže vyžaduje maximálne bezpečnostné opatrenia pri používaní : noste rukavice a masku!

Aktualizujte informácie o sóde bikarbóne a bielom octe

Medzi jedlou sódou a bielym octom je to skvelý milostný vzťah. Ak takmer vo všetkých receptoch na domáce výrobky pre domácnosť nájdeme tieto dva produkty, pochybnosť pretrváva: má zmysel ich miešať vopred ? Na objasnenie tejto otázky neexistuje nič ako malá chémia, počnúc láskou na prvý pohľad, ktorá medzi nimi nastane, chcem samozrejme hovoriť o chemickej reakcii:

NaHCO3 +CH3COOH —> CO2 + H2O + CH3COONa


Táto reakcia je acidobázická reakcia ktorý, ako už názov napovedá, reaguje zásadou (bikarbonát) s kyselinou (biely ocot). Tým sa uvoľní plyn (CO2), vodu a soľ, octan sodný (CH3COONa). Ak táto reakcia prebehne v dokonalých podmienkach, v tom najlepšom zo všetkých svetov, keď je všetko vyvážené, dostaneme výsledok... neutrálny, bez veľkého záujmu. Povedzme si úprimne, keď to zamiešate, bude ťažké dosiahnuť rovnováhu. V realite, všetko je to otázka dávkovania. Trochu bikarbonátu v bielom octe pomôže znížiť jeho kyslé pH, a tak ho možno použiť aj na citlivé povrchy, ktoré by nezniesli kyslosť čistého octu. Ak naopak pridáme veľa bikarbonátu, tentoraz získame octan sodný, ktorý má mierne antibakteriálne vlastnosti, a prebytok bikarbonátu. Zachovávame jej vlastnosti v zmesi! Skrátka, opakujeme sa, všetko je to otázka dávkovania.
Nakoniec, ak nás na tejto reakcii najviac zaujímajú nie produkty, ktoré získame, ale 
samotná reakcia (viete, keď to ide psshhhh s množstvom peny a máte dojem, že ste šialený vedec!), v tomto prípade neprichádza do úvahy zmiešanie oboch vopred v produkte, ktorý použijete neskôr. Táto reakcia, ktorá okrem iného umožní odstrániť mastnotu, zubný kameň alebo inkrustovaný vápenec: tiež si užite!

Bol pre vás tento článok užitočný?

  

Priemerná známka: 4.6 ( 206 hlasy)